Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Menapoz Döneminde Nasıl Beslenmeli

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 11:07   #1
    Keyifli~Üye
     
    Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
    Mesajlar: 1.647
    Angel is on a distinguished road
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 14%
    Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
    Standart Menapoz Döneminde Nasıl Beslenmeli

    menopoz döneminde sağlıklı beslenme - menopoz dönemi neler yemeli - menopoz döneminde nasıl sağlıklı beslenmeli

    Menopozda, organizmada önemli değişiklikler oluşmaktadır. Bunların başında, hormonal değişiklikler gelir. Hipofizden salgılanan hormonlarda artış gözlenir. Düzgün adet görme ve üreme fonksiyonunu oluşturan sistemdeki bozukluklar nedeniyle yumurtalık fonksiyonu azalır. Bunun sonucunda kadın için önemli bir hormon olan östrojenler düşer, gonadotropinlerde (FSH,LH) artış ortaya çıkar ve kadında önemli sağlık problemleri gözlenir. Sağlıklı bir yaşam için gebelik döneminde olduğu gibi menepozda da dengeli ve düzenli beslenme çok önemlidir ve bunun için özel bir çaba harcanması gerekmektedir.

    Menopozdaki kadınların niye dengeli beslenmeleri gerekmektedir?


    Kilo artışı ve fizik yapıda bozulma:


    Menopoz döneminde vücutta oluşan bazı değişiklikler (hormonal değişiklikler vb.) nedeniyle enerji harcamasında azalma oluşur. Bunların sonucunda şişmanlık gelişir.


    Sonuç olarak vücut kompozisyonundaki değişmeler olacaktır. Menopoz sonrası östrojen düzeyindeki azalma besin alımı, fiziksel aktivite seviyesi ve yağ doku dağılımını etkileyebilmektedir. Menopozdaki kadının sonuç olarak dış görünüşü değişir, daha şişman olurlar ve kalçalarda yağ birikimi hızlı bir şekilde artar.Menapozdaki kadınlar kilo kontrolü ve fizik görünüşlerini korumaları için düzenli beslenmeye ihtiyaç duymaktadırlar.


    Menopoza girmiş kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar, osteoporozis gibi hastalıkların gelişme riski fazladır. Kardiyovasküler hastalıkların gelişmesinde sadece östrojen hormonu değil menopoz öncesi kadının beslenme durumu (hayvansal kaynaklı yağların yüksek oranda tüketilmesi gibi), şişmanlık, sigara kullanımı da menopoz sonrası etkendir.

    Kemik erimesi ,Osteoporoz :


    Osteoporoz kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılması hastalığıdır ve menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülür.


    Kemik dokusu sürekli olarak yapılır ve yıkılır.Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik oluşumu kaybından fazladır. Kemik kaybı hızı menopozda önemli ölçüde artar.Menopozdan sonraki kemik kaybının esas nedeni östrojen yetersizliğidir.


    Yüksek düzeyde kafein, protein ve sodyum idrarda kalsiyum atımını arttırır.Fosfat içeren içeceklerin aşırı tüketilmesi de kemik yoğunluğunu azaltır.Antikoagulan, antiasit ilaçlar, alkol, barbitüratlar ve sigara osteoporoz riskini arttırır.


    Kilo almadan ,fakat kemik erimesini engelleyecek ve sağlıklı olmamı sağlayacak şekilde nasıl beslenebilirim ?


    Osteoporozu (kemik erimesi) engellemeye yönelik beslenme


    ü Her yaş döneminde yeterli kalsiyum tüketilmelidir.(1-10 yaş 800 mg, 11-24 yaş 1200 mg, daha sonraki yaşlarda 800 mg kalsiyum/gün ).Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Sütün dışında özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve pekmez kalsiyumdan zengindir.


    ü Mineral içeriği yüksek sert suların içilmesi tercih edilmelidir.(Sert sularda 200-280 mg kalsiyum/lt vardır.)


    ü D vitamini gereksinimi karşılanmalıdır.Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır.Kış günlerinde öğle vakitleri, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenilmelidir.


    ü İçme ve kullanma sularının florid içeriğinin litrede 0.7-1.2 mg düzeyinde olması kemik ve diş sağlığı açısından önemlidir.


    ü Aşırı posa tüketiminden sakınılmalıdır.Orta düzeyde posa tüketiminin (20-25 g/gün) olumsuz etkisi söz konusu değildir.


    ü Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır.Çünkü yüksek proteinli diyet idrarla kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis için önemli bir risk faktörüdür.Önerilen protein miktarı, günlük hayvansal kaynaklı besinlerin ağırlıklı olduğu diyette 1 g/kg, bitkisel ağırlıklı diyette ise 1.3 g/kg’ dır.


    ü Aşırı fosfor tüketiminden kaçınılmalıdır. Proteinli besinler genelde fosfordan da zengindir.Protein yeterli düzeyde alınırsa aşırı fosfor alımı da önlenir.


    ü Yemeklere aşırı tuz eklemekten ve tuzlanmış besinleri aşırı tüketmekten sakınılmalıdır.Çünkü aşırı tuz, idrarla kalsiyum atımını arttırmaktadır.


    ü Sigara içilmemelidir.Sigara kan kortizon düzeyini artırarak 25-hidroksi D vitamininin, Aktif şekli 1-25 dihidroksi D vitaminine dönüşümünü azaltır.Aynı şekilde kandaki C vitamini düzeyini ve serum östrojen düzeyini de düşürür.


    ü Düzenli fiziksel aktivitede bulunulmalıdır.Fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini arttırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler.Haftada en az 2-3 kez 30 dakika yürüyüş gereklidir.


    ü Alkolden sakınılmalıdır.Alkol, kemik oluşum hücrelerini harap eder ve kalsiyum emilimini bozar.


    ü Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır.Beden kitle indeksi 25’in altına inmemelidir.Çünkü menopozdan sonra vücut, yağ dokusundaki östrojenden de yararlanmaktadır.


    ü Özellikle aliminyum içeren antiasitlerden, kortizonlu ilaçlardan sakınılmalıdır.



    · Menopoz şikayetlerini ve bulgularını azaltmaya yönelik beslenme

    ü Soya :

    Menopoz sonrası kadınlarda kalp hastalığına yakalanma riski artar. İşte soya proteini burada devreye girer; çünkü soya proteininin kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmış bir gerçektir. Soya ürünleri sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşır. Besin değerleri içerdikleri protein, antioksidan ve kalsiyum açısından zengin olduğu için, vücuda çok yararlıdır. Soya ürünleri, kolesterolün düşürülmesinde, kemik yapısının güçlendirilmesinde ve sıcak ataklarının azalmasında etkilidir. Bitkisel özlü sıvı yağlar özellikle soya yağı ve erken hasat zeytinyağı menopozdaki kadınlar için çok faydalıdır. Besin öğesi olmayan fitokimyasalların (karotenoidler, flavonoidler, isoflavonoidler vb.) kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle çiğ sebze ve kabuklu meyvelerin fitoöstrojen özelliği nedeniyle soya ürünlerinin yanı sıra beslenmede yeri olmalıdır.

    ü Omega 3 :

    Osteoporoz ve kalp damar hastalıklarındaki koruyucu etkisi düşünülerek omega 3 yağ asitlerinden zengin diyetlerin tüketilmesi önerilmektedir. Omega 3 içeren ceviz, balık, ayçiçeği yağı, soya yağı, ay çekirdeği, badem gibi besinlerin güvenli miktarlarda beslenmelerinde bulundurmaları gerekmektedir. Omega-3 hayvansal kaynak dışında özellikle keten tohumu, semizotu ve fındıkta bulunmaktadır. Omega-3 özellikle kalp krizine, pek çok damar hastalıklarına, bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, bazı cilt hastalıklarına karşı korunmak için gereklidir. Son yıllarda keten tohumu östrojene benzer maddeler içerdiği, menopoza bağlı şikâyetleri azalttığı için de tüketilmeye başlanmıştır.

    ü Diğer bitkisel alternatifler :


    Ø İzoflavinler :Bazı gıdalarda ve tohumlarda izoflavinlar bulunur. İzoflavinlar kadınlık hormonu olan östrojene çok benzeyen özellikler taşırlar. Östrojen seviyesi düşükse vücuttaki östrojenin yerini alırlar, yüksek ise fazlasını bloke edebilirler. Düzenli olarak mercimek, bezelye, keten tohumu, kabak çekirdeği tüketerek doğal östrojenden yararlanabiliriz.


    Ø Evening Primrose Oil: Aynı adı taşıyan bitkinin tohumlarından elde edilen çok değerli bir yağdır. Gerek adet öncesi sıkıntıları, gerekse menopoz sorunlarını hafifletir. Cildi düzgünleştirir, saçları ve tırnakları güçlendirir. Hafızayı güçlendirdiği iddia edilmektedir.


    Ø A-C ve E Vitamini: Bu antioksidan vitaminler ciltte mucizeler yaratır. Hücre oluşumunu sağlarlar, saçları ve mukoza dokusunu korurlar, yaşlanma sürecini geciktirirler. Özellikle C vitamini, ciltteki lekeleri azaltır, hücre yenilenmesini ve kollajen oluşumunu sağlar.


    Ø Sebze hormonu “fitoöstrojen” içeren nohut ile içinde elajik asit bulunan üzümün menopozun olumsuz etkilerine karşı koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Sadece iki-üç adet kuru erik yemenin bile vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşıladığı, idrar yolları kaslarını rahatlattığı, kolon kanserine karşı koruyucu olduğu bildirilmektedir. Kekik yağının yanı sıra zencefilin de aynı alanda olumlu etkileri bulunduğu bilinmektedir.


    Menapoz Ve Perimenapoz Döneminde Beslenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;


    v Her yaşta olduğu gibi, ilk ve en önemli adım yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uymaktır. Bunun için her öğünde besin çeşitliliğine önem vermek gerekmektedir. Yani bir gün içerisinde süt ve süt ürünleri, et ve türevleri, ekmek - tahıl grubu besinler, sebze-meyveler mutlaka belli bir ölçüde tüketilmelidir.


    v Kemik erimesi için oldukça önemli ve iyi bir kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinden günde en az 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Mümkün olduğunca seçimlerinizi yarım yağlı veya yağsız olarak yapınız. 1 porsiyon:


    o 1 su bardağı süt


    o 1 kase yoğurt


    o 1 kibrit kutusu kadar peynir


    v Bu dönemlerde yağ tüketimi de oldukça önemlidir. Özellikle katı yağlardan uzak durulmalı, yerine bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Benim sizlere önerim özellikle zeytinyağıdır. Unutmamak gerekir ki, zeytinyağını da ölçülü kullanmak gerekir.


    v İyi bir E vitamini içeriği olan yağlı tohumlar değimiz fındık, yerfıstığı, badem, ceviz ve soya ürünlerinden günde 1 avuç tüketilmesi tavsiye edilmektedir.


    v Kalp damar hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyucu etkisi olan w 3 yağ asitleri yeterince tüketilmelidir. Haftada en az 2-3 porsiyon balık (tercihen ızgara) yiyerek w 3 yağ asitleri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.


    v Şeker ve şekerli besinler kilo alımını hızlandırdığı için mümkün olduğunca az tüketilmeli; yerine meyve, salata tercih edilmelidir. Eğer canınız çok tatlı çektiyse tercihiniz çikolata, pasta değil; sütlü tatlılar olmalıdır.


    v Her yaşta ve her dönemde olduğu gibi lifli besinlerin tüketimi bu dönemde de önemlidir. Özellikle kuru baklagiller dediğimiz kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi; kepekli tahıllar dediğimiz esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinç, kepekli makarna, kepekli erişte ve kepekli un, ve yine lif yönünden zengin sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Bir diğer önerim kabukları ile beraber yenilebilen sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabukları ile yemenizdir. Ayrıca yine bir ürünü satın alırken lif içermesine dikkat ediniz. Haftada en az 1-2 porsiyon kuru baklagil yemeği yiyiniz.


    v Tuz tüketiminizi mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışın.


    v Her zaman olduğu gibi alkol ve sigaradan uzak durun. Özellikle de kalp damar hastalığı riski bu dönemde iyice artmaktadır.


    v Diyetlerin ve beslenme önerilerinin vazgeçilmez önerisi olan bol su için. Günde 2 litre sıvı tüketmeye gayret edin.


    v Kilo artışını kontrol edin. Bunun için her gün tartılın. Kilo almaya başladığınız anda yine yeterli ve dengeli beslenme ilkesi çerçevesinde kilo vermeye gayret edin.


    v Her gün 40-50 dakika tempolu yürüyüş yapın.


    Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Menapoz Döneminde Nasıl Beslenmeli


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:11.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429