Alt 20 Haziran 2013, 11:21   #1
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Endometriozis Nedir

Endometriozis - Endometriozis Hakkında - Endometriozis Tedavisi

Endometirozis sık karşılaşılan ve üreme çağındaki kadınları etkileyen bir hastalıktır.Endometriosis ya da endometriyozis olarak da ifade edilir. Normalde rahim içini örten zar tabakasının (endometrium) olması gereken yer dışında herhangi bir yerde bulunmasıdır.


Rahim iç tabakası olağan adet siklusunun seyrinde her ay kalınlaşan ve siklusun sonunda kanamayla dışarı atılan bir dokudur. Rahim iç tabakası rahim iç yüzeyi dışında bir yere yerleştiğinde yine adet siklusu boyunca kalınlaşma gerçekleşir ve yine kanamayla doku uzaklaştırılmaya çalışılır. Endometriyozis hastalığının yerleştiği dokular genellikle karın boşluğu,tüpler veya yumurtalık dokusu olup meydana gelen kanama bu dokuların içine olur.Yani kan hazne yoluyla rahim içinden dışarıya akamaz. Endometriyozisde meydana gelen kan birikerek kistleşebilir yada çevre dokulara yerleşebilir. Her ay düzenli olarak oluşan bu kanamanın vücut tarafından yok edilmesi sürecinde bölgede bir nevi iltihabi bir durum ve yapışıklıklar (adhezyon) oluşur. Oluşan bu yapışıklıkların derecesine göre hastalarda farklı belirtiler görülür.


Endometriosis hangi kişilerde sık görülür ve ne ebaddadır?


Endometriyozis tamamen östrojen (kadınlık hormonuna) bağımlı bir hastalık olduğu için 18-45 yaş arasındaki doğurganlık dönemine özgü bir hastalık olarak kabul edilmektedir.Bununla birlikte her yaş kadında görülmesi mümkündür.


Hiç bir şikayeti olmayan ve farklı bir nedenle ultrasonografi yapılan bir kadında tamamen rastlantısal olarak saptanabilir.Kısırlık, karın alt kadranlarında ağrı,ağrılı adet görme ve yumurtalık kisti tanısı nedeniyle değerlendirilen kadınlarda sıklıkla tespit edilir.


Çok genç hastalarda hastanın doğurganlık döneminde olmaması nedeni ile bazen endometriozis tanısından uzaklaşılmaktadır. Oysa otopsilerde yeni doğanlarda ve menopozdaki kadınlarda bile endometriyozis saptanmaktadır.


Endometriyosisin kesin tanısı cerrahi olarak konulduğu için gerçek görülme sıklığını saptamak mümkün değildir. Bugün için kabul edilen % 5-10 oranında rastlanıldığıdır. Endometriosis en sık (%75) yumurtalıklarda görülür. Hastaların %25’ nde karın zarının rahmin arkasında kalan boşluğunda (douglas poşu), rahmi yerinde tutan bağlarda, tüplerde, bağırsaklarda, mesanede, rahim ağzı, vajina, dış cinsel organlarda, cerrahi yaralarda, dikişli doğum esnasında açılan kesilerde görülürler. Nadiren göbek deliği, burun zarı gibi uzak organlarda bile görülebilir.


Endometriosis odakları mikroskopik boyutta ve gözle görülemeyecek şekilde olabileceği gibi 10-15 santimetre gibi çok büyük çaplara da ulaşabilir.




Endometriozis in oluşum nedeni nedir? Endometriosis' in oluşum teorileri nelerdir?


İlk olarak Rokitansky tarafından 1860 da ortaya çıkarılan bu hastalık, daha sonra Sampson tarafından Endometriyozis olarak adlandırılmıştır. Bu tarihden itibaren çeşitli uzmanlar Endometriyozis’le ciddi bir şekilde ilgilenmişler ve bu rahatsızlığın klinik önemi ortaya çıkarılmıştır. Uzun zamandır klinik ve bilimsel araştırmacılar bu konu ile uğraşmaktadırlar. Buna rağmen hastalığın ortaya çıkış sebebi tam olarak açıklanamamıştır ve tam olarak bilinmemktedir. Bir çok teori olmasına rağmen oluşumu ile ilgili iki tanesi itibar görmektedir.Bunlar;


Implantasyon teorisi: Bu teoriyi Amerikan kadın hastalıkları uzmanı Sampson ortaya attı. Yaptığı çalışmalar sonucu bu araştırmacı bir aybaşı kanaması sonucu dökülen endometriyum’un (rahimin iç tabakası) rahim yolu vasıtasıyla karın boşluğunun içine akıp orada yuva kurduğu (implantasyon) keşfetti. Bu teori bugüne kadar en anlamlı açıklama olarak kabul edildi. Gerçekte endometriyum’un dökülen hücrelerine siklüsün her döneminde karın boşluğunda rastlanmak mümkündür. Belli ki bu hücreler rahim yolundan karın boşluğuna geçip, orada gelişmektedirler. Bu yüzden bu düşünce tarzı uygun bir açıklamadır.


****plazi teorisi: Bu teoriyi Berlinli kadın hastalıkları uzmanı Robert Meyer ortaya çıkardı. Doğumdan önce cinsiyet organları gelişmesine yol açan dokular, ilerdeki senelerde Östrojen gibi bazı faktörlerin etkisiyle değişebilirler (****plazi). Bunun sonucu olarak da oralarda endometriyum hücreleri gelişirler. Robert Meyer mikroskop altında yaptığı çalışmaları sonucu, iltihaplı dokuların böyle ****plazilere yol açtığını gösterdi.


Belirli klinik örnekler heriki teoriyi ispatlama gayesiyle sunulabilir. Mayer-Rockitansky-Küster-Hauser sendromunda sık olarak Endometrioz’a rastlanır. Bu sendromda rahim doğuştan mevcut olmadığından, Endometriyozis sadece bir ****plazi sonucu oluşmuş olabilir. Yine de sık olarak böyle anomalilerde az miktarda da olsa rahim dokusunun mevcudiyeti gözden kaçabilir. Bu da Endometriyozisin ortaya çıkabilmesi için bir odak teşkil etmiş olur.

****plazi teorisine destek olarak Prostat kanseri sebebiyle yüksek dozda östrojenlerle tedavi edilen erkeklerde Endometriyozisin ortaya çıkması gösterilebilir. Bu Endometrioziste ise karın cidarında (periton) görülmeyip, sadece kanser ve ****stazlarının olduğu yerlerde rastlanır. Çıkış yeri prostat guddesinin Ultriculus prostaticus bölümüdür. Doğum öncesi embriyonal gelişme safhasında kadınlarda rahim de buradan gelişir.


İmplantasyon teorisinin doğruluğu yönünden “İmperfore Hymen” (Kızlık zarının kapalı olması) diye adlandırılan hastalıkta Endometriyozisin sıkça görülmesi delil olarak gösterilir. İmperfore Hymen ‘ de veya Jinatrezi durumında aybaşı kanı dışarıya akamadığından, kanın tümü karın boşluğuna dolar. Bu kadınlarda ağır bir Endometriyozis görülür. Bu genital aneomalinin ameliyatla düzeltilmesinden sonra Endometriyozis kaybolur.


İki teori de Endometriyozis odaklarının ne sebeple rahim cidarı içinde de oluştuğunu izah edemez. İmplantasyon teorisinin savunucuları Endometriosis genitalis interna’yı Adenomiyozis adı altında ayrı bir hastalık olarak kabullenirler. Bu gurup Endometriyozis terimini sadece endometriyum tabakasının karın boşluğunda (pelvik endometriozis) görüldüğü durumlar için kullanır.


İki teori de ortaya çıkan kısırlık problemlerinin izahı için bir açıklama yapmaktan uzaktırlar. Hafif Endometriyoz durumlarında dahi döllenme başarısında bir düşme (Subfertilite) görülür. İlaç ve ameliyatla Endometriyozisin tedavisinden sonra bir iyileşme beklenir. Bu sebepten döllenme başarısının azalması (subfertilite) Endometriyozisin sonucu olmayıp, Endometriyozis ve subfertilitenin ortak bir sebebi olduğu tahmin edilir.


İmplantasyon teorisi son zamanlarda pek inandırıcı olarak kabul edilmemektir. Burada söz konusu olan aybaşı kanının geri geriye akması pek çok gebelik imkanına sahip kadında normal bir durum olup, bu kadınların ancak az bir kısmında Endometriyozis görülmektedir. Daha çok bu kadınlarda karın içinde endometriyum hücrelerinin gelişmesi için uygun bir ortam hazırlayan, lokal bir direnç düşüklüğü söz konusu olabilir.



Endometriyosis odakları nasıl görülür?


Erken dönemdeki lezyonlar küçük, yüzeyden kabarık olmayan mavi- siyah renkli, barut yanığına benzer oluşumlardır. Bu lezyonlar değişmeden kalabilir, bir süre sonra kendiliklerinden kaybolabilir, büyüyebilir yada bulundukları yerlerde reaksiyona neden olup etraflarındaki normal dokuyu kendilerine çekerek yapışıklıklara yol açabilirler. Ortaya çıkan yapışıklıklar anatomik yapıyı değiştirip şikayetlere neden olabilir.


Yumurtalıklarda yerleşen endometriozis her adet döneminde kanayarak zaman içinde kist oluşturur ve bu kist içinde biriken kan zamanla kahverengi, koyu kıvamlı ve yapışkan bir hal alır.Eskimiş kan çikulataya benzediği için yumurtalıklarda yerleşen endometriozise endometriyoma yada çikolata (çukulata) kisti denir.



Endometriosis in özellikleri :


ü Endometriyozis kısırlık nedeniyle tanısal laparoskopi yapılan kadınlarda hafif veya şiddetli derecelerde saptanabilmektedir.


ü Yumurtalık kisti nedeniyle ameliyat edilen kadınlarda ameliyat esnasında çikolata kistinin saptanmasıyla endometriyozis tanısı konabilmektedir.


ü Çok ender durumlarda genital bölgelerden uzak bölgelerde verdiği belirtilerle şaşıtıcı şekilde saptanabilir.Örneğin her ay burun kanaması geçiren bir kadında burun içinde yada her ay makattan kanama geçiren bir kadında makatta endometriyozis tanısı konabilir.


ü Endometriyozis hastalığından korunmak için bilinen etkili bir yol şu anda mevcut değildir. Doğum sonrası hastalığın gerileme eğiliminde olduğu bilinmektedir.


ü Herhangi bir nedenle endometriyozis tanısı almış kadınların ameliyatla tedavi sonrası nüksleri önlemek amacıyla verilen ilaç tedavisini uygulamaları, nüksleri geciktirmek ve hatta tümüyle önlemek açısından önemlidir.


ü Herhangi bir nedenle yumurtalık kisti ameliyatı olmuş kadınların doktorlarından kistin özellikleri hakkında bilgi istemeleri ve patoloji raporlarını daha sonra muhtemel bir doktor değişikliğinde yeni doktora sunmak açısından saklamaları çok önemlidir.


ü Endometriyozis menopoza girene dek tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için bu tanıyı alan ve çocuk arzusu olan kadının tedavisinin tamamlanması sonrasında gebe kalma girişimlerine hemen başlaması çok önemlidir. Bu durum hem gebeliğin nüksleri geciktirici etkisi nedeniyle hem de endometriyozis hastalığının gebe kalamama riskini artırması nedeniyle çok önemlidir.


ü Endometriyozis tedavisi sonrası kendiliğinden gebe kalmayı denemek uygun bir yaklaşımdır.Ancak tedaviyi planlayan hekim çeşitli nedenlerden dolayı direkt tüp bebek tedavisini de önerebilir.Bu nedenle bu konudaki nihai doğru karar doktor önerisi ile olmalıdır.


Endometiyozis ile ilgili değişik istatiksel bilgiler…


Kadınların bu rahatsızlığının sıklığı hakkında tam bir bilgi yoktur. Bir Amerikan istatistiğine göre Endometriyozis sebebiyle yapılan rahim alma ameliyatlarının (Histerktormi) sıklığı 1964’den 1984’e kadar iki misline çıkmıştır. 1984’de her iki rahimden biri bu rahatsızlıktan dolayı alınmıştır. Bu sayı bugün büyük bir olasalıkla daha da yüksektir.


Endometriyozisin kesin teşhisi genellikle laparoskopi ile konur. Bu yüzden laparoskopi yapılmış kadınlarda Endometriyozis teşhisini koyma olanağı daha fazladır. Ağır adet şikayetleri olan (Dismenore) kadınların % 50’sinde Endometriyozis görülür. Uzun yıllar çocuk sahibi olamayan kadınların ise % 30’unda bu rahatsızlık bulunur. Endometriyozun varlığı bu kadınlarda kısırlığın tanısı için yapılan muayeneler sonucu ortaya çıkar. Bunun dışında kadınların başka bir şikâyeti yoktur.Hiç bir zorlukla karşılaşmadan gebe kalan kadınlarda nadiren Endometriyozis bulunur.


Bazen ilk olarak gebelikten sonra ortaya çıkabilir. Bu vakalarda da Endometriyozisin varlığı, ancak şikâyetler sebebiyle uygulanan bir ameliyat sonucu ortaya çıkar. Kadınların çoğu yavaş gelişen alt karın bölgesindeki şikâyetleri çok ciddiye almazlar. Son doğumdan 10 ve daha fazla sene geçip, laparoskopik yolla kısırlaştırılan kadınların % 30 unda hafif derecede de olsa Endometriyozis görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı Endometriyoz un aslında çok daha sık olduğu kolayca anlaşılabilir. Kadınların çoğu şikâyetleri olsa bile bunlara jinekolojik rahatsızlık olarak katlanırlar ve kesin bir teşhis yapılmadığından, Endometriyoz'un tam rastlanma oranı bilinemez.


Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Endometriozis Nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:35.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429