Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Çene Darlığı , Çenenin Dar Olması

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 21 Haziran 2013, 15:54   #1
    Keyifli~Üye
     
    EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
    Mesajlar: 2.176
    EliFsS is on a distinguished road
    Puanlar: 6.554, Seviye: 1
    Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart Çene Darlığı , Çenenin Dar Olması

    Çene Darlığının Nedenleri - Çene Darlığının Tedavisi - Çene Hastalıkları - Çene Cerrahi

    Çene darlığı (endognati), çene kemiklerinde tek ya da çift yanlı (bir çeneyi ya da her iki çeneyi ilgilendiren) özel bir biçim bozukluğudur. Alt ve üst çene genişliğinin kemik düzeyinde azalmasıyla nitelenir.


    Tek başına klinik bir tablo oluşturabilir ya da daha karmaşık bir hastalık tablosunun önemli bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.


    En sık raslanan iki çeneye özgü çene darlığı tablosunda, her iki çene birbiriyle orantılıdır, ama çok dardırlar.


    Bu darlık, ön dişler düzeyinde kesici dişlerin birbiri üstüne binmesi ya da bazı dişlerin 2 sıra halinde çıkmış gibi görünme durumlarıyla yansır. Enlemesine darlığı karşılayabilmek amacıyla, kesici dişler öne doğru itilmiş olabilir.


    Genellikle en son gelişen köpekdişleri, çıkacak yer bulamayınca, çoğunlukla iç tarafa doğru ya da diş kemerinin dışına doğru itilirler. Bu durumda dişeti içinde gömülü çok sayıda köpekdişine raslanabilir.


    Bazen, bu duruş bozukluklarına, ağız açıklığı da eklenebilir.


    NEDENLER


    Çocuğun yapısal tipi


    Çoğunlukla ince uzun, kolları bacakları uzun, kafaları ve yüzleri dar çocuklar sözkonusudur. Bu tür çocuklarda, boya büyüme, ene büyümeden daha fazla olmuştur; bu da bütün bedenin eninde bir darlığa yolaçmıştır. Çocuk spor yaparsa ve kaslarını geliştirmeye çalışırsa göğüs kafesi düzeyinde hiçbir iz kalmayabilir. Buna karşılık, erken kemikleşen alt ve üst çene düzeyinde bu darlık, daha tehlikeli ve iyileştirilmesi daha güç bir tabloyla yansıyabilir.


    Dişlerin çıkmasıyla kemik gelişmesi arasında süre bakımından dengesizlik


    Gelişmeleri biraz geciken çene kemikleri üs

    tünde, dişler çok erken çıkar. Ne var ki, geçici gibi görünen bu durum, genellikle düzelmez; kötü çıkmış dişler öylece kalır ve ilerde başka bozukluklara neden olur.


    Üst çenenin ayırılması olayı. Alçıdan kalıp üstünde vidalı aygıtın görünüşü. Aygıtın ortasında, çeneyi ayırmayı sağlayan vida seçilmektedir.


    Uzun süre, çene kemiklerinin genel gelişme sonuna kadar enine büyüdüğü düşünülmüştür. Ama bu düşünce bütünüyle yanlıştır ve yeni incelemeler, enine büyümenin 5 ya da 6 yaşında durduğunu göstermiştir. Ondan sonra, çene kemikleri diş kemerinin derinliğine doğru, yani uzunlamasına büyümektedir. O halde, 5 yaşında dişlerin üstüste binmesi durumlarında, kendiliğinden düzelme olanaksızdır.


    Yerel gelişme kesilmeleri


    Çene kemiklerinde, sözgelimi ön tarafta, kemik 4 kesici dişi alamayacak kadar küçüktür.


    Damak yarıkları, ameliyatlara bağlı nedbeler, kafa travmalarının bıraktığı izler, diş kemerinde yansıyan gelişme kesilmelerine yolaçarlar.


    Gelişmenin sapması


    Başparmağın, öteki parmakların, bir emziğin ya da bir bez parçasının emilmesi gibi kötü alışkanlıklar, gelişmede bir sapmaya neden olabilir.’


    Kemik dokusunun özel bir esneklik gösterdiği çocuklarda, bir solunum yetmezliği, burun solunumu yetmezliği yoluyla bir çene darlığına yolaça-bilir. Burun boşlukları gelişemez, buna bağlı olarak da damak genişleyemez.


    TEŞHİS


    Genel muayene


    Hasta, çoğunlukla ince uzun bedenlidir; yüzü dardır; kasları az gelişmiştir.


    Ayrıca, bedende başka biçim bozuklukları da bulunabilir: X bacaklılık (genu valgum); çıkıntılı kürek kemikleri; omurgada eğrilik. Kas yapısındaki yetmezlikten ötürü, bu kişilerde karın ve dudak sarkmaları eğilimi, öteki kişilerden daha çoktur.


    Yüz muayenesi


    Yüzün yandan görünüşünde, dişlerin öne doğru çıkık olduğu durumlar dışında, değişiklik yoktur.


    Yüzün enine çapı azalmış, burun boşlukları daralmıştır ve damak derindir. Ama bazen, çenedar-lığırm yüzün estetik görünüşüne hiçbir etkisi olmaz.


    Ağız içinin muayenesi


    Elle muayenede diş çukurları kemiği, dıştan içe doğru eğik bulunur.


    Dişler düzeyinde birçok dönem ayırdedilir.


    6 yaşından önce


    Dişler arasında aralık bulunmaması, damağın sivri kubbe biçimli olması, dar bir yüz ve ağız solunumu, çene darlığından kuşkulandırmalıdır; üstelik, geçici kesici dişler birbiri üzerine binmişse, teşhis kesindir.


    7 yaşından 10 yaşına kadar


    Belirtiler özellikle ön dişler düzeyindedir: Üst-üste binme; ağız açıklığı; öne doğru çıkmış üst kesici dişler.


    11 yaşından sonra


    Teşhis için geç bir yaştır; ayrıca, diş kemerinin dışına doğru itilmiş köpekdişleri düzeyinde de duruş bozuklukları gözlenir.


    Diş kemeri kalıplarının ve röntgen filmlerinin incelenmesi


    Uzman, ölçümler yardımıyla hastalığın ciddilik derecesini, biçim bozukluğunun olası gelişimini inceler ve bir tedavi tasarısı hazırlayabilir.


    EVRİM


    Çene darlığı, yirmi yaş dişlerinin çıkışıyla ağırlaşır ve dişlerdeki belirtiler (üstüste binme; üst dişlerin öne çıkışı) daha da kötüleşir. Çene darlığının, tedavi edilmedikçe kendiliğinden iyileşmeye-ceği ve tedavinin etkili olabilmesi için, teşhisin elden geldiğince erken konması gerektiği bilinmelidir.


    HASTALIĞIN ÖTEKİ BİÇİMLERİ


    Çene darlığı değişik biçimlerde olabilir:


    — her iki çenede (hem alt, hem üst çeneyi ilgilendirir) ;


    — tek yanlı: Bir ya da iki çenenin bir tek yanında;


    — iki yanlı: Bakışımlı ya da bakışımsız (her iki yanın değişik olarak bozulması) bir biçim bo-zukluğuyla birlikte;


    — paralel (azı ve küçük azı dişlerinde yan bölümlerin içe doğru yer değiştirmesi);


    — öne eğik (ön tarafta diş kemeri daha önemli derecede daralmıştır).


    Ayrıca, bu değişik biçimler birarada bulunabilir ve az ya da çok karmaşık biçim bozukluklarına yolaçabilirler.


    AYIRICI TEŞHİS


    Diş-çene uyumsuzluğu


    Bu hastalıkta, dişler onları taşıyan çene kemiklerine göre çok fazla iridir; çocuğun yüzü uyumludur ve damak normal derinliktedir. Çocuğun soy-geçmişi öğrenilirken çoğunlukla, iri dişli bir akrabası ve çene kemikleri küçük bir başka akrabası olduğu anlaşılır. Bununla birlikte, kalıtım sorunları karmaşık olduğundan, kalıtım etmeni, yakın akrabalıktan her zaman kesinlikle ortaya çıkarılamaz.


    Büyük azı dişlerinin ön konumu


    Diş çürükleri sonucunda ya da süt dişlerinin çok erken olarak çekilmesi sonucunda, büyük azı dişleri normalde bulunmaları gereken yerden çok önde çıkarlar. Böylece, küçük azı dişlerinin gelişecekleri yeri daraltırlar. Uyumlu biçimde yerleşecek alan bulamayan dişler, birbiri üstüne biner.


    TEDAVİ


    Solunum-sindirim yollarının normal çapını yeniden sağlamak ve yüz gelişimini düzeltmek için, mutlaka tedavi gerekir. Tedavinin solunum üstündeki etkisiyle göğüs kafesi gelişebilir ve genel durumun düzenlenmesiyle, çocuğun genel gelişmesi düzeltilebilir. Çocuğun yaşına ve biçim bozukluklarının önem derecesine göre tedavi değişir. Tedavi için en uygun dönem, 8-9 yaşları arasıdır. Ama buna yalnızca, hastanın iyice muayene edilmesinden (uygulayacağı tedavi yöntemine de bağlı olarak) sonra, uzman karar verebilir.


    Tedavi, aygıtlarla ya da cerrahi olarak uygulanabilir:


    Aygıtlarla tedavi


    İki yöntem uygulanabilir.


    Hareketli aygıtlar


    Bunlar, çocuğun diş bakımı sırasında çıkartabileceği aygıtlardır; yarık bir reçine plakasından oluşurlar. Plakanın 2 parçası ardarda ayarlamalarla alt ve üst çeneyi genişletmeye yarayan bir düzenekle birleştirilmiştir. Âma bu yöntemle, alt çeneyi 5 mm’den çok genişletmek güçtür; bu yüzden çoğunlukla, duruş bozuklukları önemli olan bazı dişlerin çekilmesini gerektirir.


    Hareketsiz aygıtlar


    Tedavi süresince dişler üstünde iyice sıkıştırılan halkalardır. Bu halkalar, özel çelik tellerle sağlamlaştırılmıştır ve genellikle daha büyük yaşta hastalara uygulanır.


    Cerrahi yöntem


    2 üst çene kemiğinin, hızla ya da yavaş olarak birleşme yerlerinden ayırılmasma dayanır. Üst dişler üstüne, açıcı, düzenekli bir aygıt geçirilir; «vidalı aygıt» denen bu aygıt açılarak, belli bir süre sonunda çene kemiklerinde boylamasına bir kırık oluşturulur. Sonra, istenen aralık korunarak yeniden kemikleşme beklenir.


    Her zaman az ya da çok önemli bir tekrarlama görülür ve bu cerrahi tedavinin aygıt tedavisiyle tamamlanması gerekir. Bu teknik, hastanın canını acıtmaz ve bazı durumlarda son derece yararlıdır.


    Hastaya ve yaşa göre, tedavi sonuçları değişiktir. Tedaviye geç başlanan çocuklarda, tedavinin 2-3 yıl sürmesine karşın, genellikle önemli bir tekrarlama görülür.


    EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Çene Darlığı, Çenenin Dar Olması


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:36.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429