Alt 21 Haziran 2013, 16:06   #1
Keyifli~Üye
 
EliFsS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 25 Mart 2011
Mesajlar: 2.176
EliFsS is on a distinguished road
Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1 Puanlar: 6.554, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Travma kökenli Diş Bozunları

Travma kökenli Diş Bozunları Nedenleri - Travma kökenli Diş Bozunları Sebebleri - Kazalara Bağlı Travmalar

Çok sık raslanır, travmanın önem ve biçimine göre değişik biçimlerde ortaya çıkarlar. Bazı durumlarda röntgen filmiyle bile teşhis güçtür. İlaç tedavisi, cerrahi tedavi ve protez tedavisinin zamanı ve uygulanış biçimi 2 etmene bağlıdır: Travma kökenli bozunun biçimi; klinik görünümü.


NEDENLER


Kazalara bağlı travmalar


Çoğunlukla üst çenede ön dişleri etkiler ve özellikle çocuklarda gözlenirler. Erişkinlerde de, ipliği dişle kesme gibi alışkanlıkların küçük travmalar oluşturduklarını belirtmek gerekir. Genellikle, dolaysız travma sözkonusudur; ama 2 diş kemerinin birbirine çarpması gibi dolaylı travma da olabilir. Otomobil kazaları, özellikle yüzü otomobilin ön camına vurma, çoğunlukla dişlerde ve yüzde travma kökenli bozunlara yolaçar.


İşlevsel travmalar


Dişlerini gıcırdatan (bruksizm) kişilerde ve dolgu tedavileri ya da protezleri iyi yapılmamış olan kişilerde gözlenir.


ÇEŞİTLİ BOZUNLAR


Sorumlu travmaların çokluğu gözönüne alınırsa, gözlenen bozunlar çok çeşitlidir. Başlıcaları arasında şunlar sayılabilir: Ezikler; çıkıklar, içe batmalar; çatlaklar; diş tomurcuğu travmaları; kırıklar; dişeti aşınmaları.


Ezikler


Tek ya da tekrarlamış küçük bir travmadan sonra diş-diş yuvası bağında oluşan bozunlardır. Klinik belirtisi, dişlerin birbirine değmesiyle artan ve çiğnemeyi güçleştiren kendiliğinden ağrılardır. Diş hafifçe oynayabilir. Elle muayenede ya da parmakla vurarak muayenede ağrir.


Bazen kolayca düzelebilir, ama ihtilatlar da görülebilir: Diş ölümü; granülom ya da diş destek dokusu kistleri oluşumu; içe batmalar; dönmeler.


Röntgen filmiyle, kırık olasılığı bir yana bırakılmalıdır.


Tedavi dişi gözlemeye dayanır. İhtilat durumunda tedavi ihtilata yöneliktir.


Çıkıklar


Diş çıkığı, dişin diş yuvasından az ya da çok ayrılmasıdır.


Diş az ya da çok hareketlidir; yer değiştirebilir.


Vurunca ve dokununca ağrır. Röntgen filminde diş-diş yuvası bağının da etkilendiği görülür.


Diş, tedavi edilmezse çürür ve enfeksiyonlara bağlı ihtilatlar ortaya çıkar.


İkinci bir çıkık biçimine «tam çıkık» adı verilir. Tam çıkıkta diş.yuvasından bütünüyle çıkmıştır; yerine oturtmayı denemek için, yuvasına yerleştirilir ve öteki dişlere dayandırılarak yerinde tutulur.


Diş çıkığı teşhisi koymak için, öteki diş travmaları olasılıkları bir yana bırakılmalıdır.


Tedavi, dişi yerine oturtmaya ve bağlamaya, sonra da hareketliliği ve dişözü canlılığını düzenli olarak gözlemeye dayanır.


Taç parçası kırığı.


Üst kesici diş açısı kırılmıştır.


İçe batmalar


Dişin ekseni yönünde etki eden dolaysız bir travma sonucunda, bir ya da birçok dişin kemik içine girmesi sözkonusudur.


Diş az ya da çok hareketli ve ağrılıdır. Görülmeyebilir, hattâ bütünüyle kemiğin içine gömülmüş olabilir. Dişin karşısındaki mukoza ve deride, kan toplanması sonucu bir morarma oluşur. Röntgen filmi, dişin konumunu saptamaya yardımcı olur.


İçe batmalarda hemen her zaman doku ölümü (nekroz) olup olmadığı gözlenir. Çoğunlukla diş kendiliğinden dışarı çıkar ve iltihaplanmalar oluşabilir.


Küçük içe batmalarda tedavi, ilgili dişlerin kanallarının doldurulmasına dayanır.


Çatlaklar


Özellikle aşırı kireçleşmiş dişlerde oluşur. Çoğunlukla gözle görülür klinik belirti yoktur ve röntgen filmi bir şey göstermez. Ağrılar günlerce sürüp, sonra kesilir: Bunlara yüzeysel çatlaklar denir. Derin çatlaklar, dişözüne kadar ulaşan çatlaklardır. Ağrılar sürekli, şiddetli ya da kesintilidir.


Çatlakların evrimi, ya dişin kırılmasına ya da dişözünün doku ölümüne doğru olur.


Ayırıcı teşhiste, diş kırıkları olasılıklarının bir yana bırakılması gerekir.


Yüzeysel çatlakları tedavi etmek için canlılıkları korunur ve çatlak doldurulur. Derin çatlaklarda, dişözü çıkarılır ve kaplama yapılır; ama çoğunlukla dişi çekmek zorunda kalınır.


Diş tomurcuğu travmaları


Ender raslanırlar; geçici dişler aracılığıyla kalıcı dişlerin tomurcuklarında ortaya çıkarlar. Kalıcı diş tomurcuğunun, çıkmış ya da kırılmış geçici diş kökü tarafından «delinmesi» ile oluşurlar.


Klinik belirtiler geçici diş çıkığı ya da kırığınınkiyle aynıdır; teşhis koymak için röntgen filmi çekmek gereklidir.


Diş tomurcuğu travmalarının evrimi önceden kestirilemez. Kalıcı dişlerde biçim bozukluklarına ya da gelişme bozukluklarına neden olabilirler. Hastanın yaşına göre, taç parçasına ya da diş köküne zarar verirler:


— 2 yaşından küçük çocuklarda, bozukluk taç parçasındadır dişte yalın bir lekeyle ya da biçim değişmesiyle belirir;


— 2-5 yaş arasındaki çocuklarda, bozukluk köktedir; taç parçası ve kök eksenleri arasındaki açının kapanmasıyla belirir.


Bu bozulmuş kalıcı dişler, çıkma (sürme) güçlüğü gösterebilirler: Diş kemeri üstünde normal yerlerini bulamadıkları için, çene kemiği içinde gömülü kalmaları; başka yerde, yani diş kemeri üstündeki normal yerlerinden uzakta çıkmaları.


Röntgen filmi aracılığıyla bütün öteki travmaların ayırdedilmesi gerekir.


Tedavinin temeli, özellikle kalıcı diş tomurcuğunun enfeksiyona uğramasını önlemek amacıyla, travmaya uğramış geçici dişin çekilmesidir.


Kırıklar


Diş kırıkları, dişin sert dokularındaki süreksizliklerdir. Kırık çizgisinin üstündeki çeşitli yerleşimleri, dişin korunmasında bazı sorunlar çıkarır.


Taç parçasındaki yalın kırıklar


Kırık çizgisi dişözüne ulaşmamıştır.


Kırık yalnızca mineyi ilgilendiriyorsa, hasta yalnızca dişin az ya da çok keskin kenarlarının neden olduğu bir sıkıntı duyar. Kırık fildişi tabakasını ilgilendiriyorsa, diş, dokunulduğunda ağrır; soğuğa, şekere ve sıcağa duyarlıdır. Çiğneme ve konuşma güçleşmiştir.


Çoğunlukla,çıkıntıların kesilmesi(mölaj) yardımıyla, birkaç haftada herşey yoluna girer. Ama dişözü ölümü de ortaya çıkabilir.


Mine kırıklarında, tedavi yalın bir parlatmaya (polisaj) dayanır. Fildişi tabakası kırıklarında, yüzeysel bir yakma (koterle) ve geçici bir dolgu yapılabilir. Tedaviyi izleyen dönemde haftalarca, hattâ aylarca, dişin canlılığını gözlemek gerekir.


Taç parçasındaki derin kırıklar


Bu durumda kırık, dişözü odacığına kadar ulaşır. Dişte çok şiddetli, yayılan bir ağrı vardır. Ağrı kendiliğinden oluşur ve soğukla artar. Kırığın yüzeyinde pembe bir leke görülür: Dişözü.


Tedavi edilmezse, dişte doku ölümü ve kangrenleşme başlayacaktır.


Erişkinde tedavi, dişözünü çıkarmayı ve kanalları doldurmayı kapsar.


Çocuklarda, kaplama yapılarak dişözünün canlılığı korunmaya çalışılır. Hasta sık sık denetlendikten sonra, kalıcı bir dolguyla tedavi tamamlanır.


Taç parçası-kök kırıkları


Diş, çiğneme sırasında ağrır. Muayenede diş çatlak bulunur; çünkü bu tip kırıklarda, kırık parça, bağlar tarafından tutularak her zaman yerinde kalır. Bazı hastalarda, dişözü de zarar görmüşse, ağrılar dişözü iltihabındaki (pülpit) gibi çok şiddetli ve kendiliğindendir. Röntgen filmi, kırık çizgisi düzeyinin görülmesini sağlar.


Tedavi edilmezse, dişözü kangrenleşir.


Kırık, kök boynuna yakınsa, uygun bir hareketsiz protez koyabilmek için kanalları tedavi etmek ve doldurmak gerekir (kırık, kök boynuna yakınsa) . Kırık, kök boynuna uzaksa, diş çekilmelidir.


Kök kırıkları


Diş, çiğneme sırasında ağrır ve diş-diş yuvası eklemi iltihabı belirtileri gösterir.


Kökün orta üçte bir ya da üst üçte bir bölümünde yerleşen kırık çizgisini gösteren röntgen filmi, teşhisin başlıca öğesidir.


Tedavi edilmezse, dişözü kangrenleşir.


Kırık orta üçte birde yerleşmişse ve diş canlı ise, ya dişe öteki dişlere dayandırılarak bir sağlamlık kazandırılır, ya dişe ince bir tel geçirilir ya da diş çekilir. Kırık alt üçte birde yerleşmişse, bu bölüm cerrahi girişimle çıkarılır ve kanallar doldurulur.


Birleşik kırıklar


Dişin birçok kırıkla parçalanmasıdır. Tedavinin yönü yalnızca röntgen filmiyle saptanır: Dişin kırık parçaları çıkarılır.


Aşınmalar


Dişlerin mekanik aşınması, tekrarlanan sürtünmelerle önce minenin, sonra da fildişi tabakasının yavaş ve ilerleyici biçimde yitmesidir.


Birleşik görünümlü, parlak, cilalı bozunlar yalnızca muayenede görülür; bu bozunlarm yerleri değişiktir: Kesicilerin kenarı; köpekdişlerinin ucu; azı dişlerinin örtücü (yatay) yüzleri; kök boynu; hattâ kesici dişlerin dış yüzleri ve dil yüzleri. Yalnızca hızlı aşınma durumunda sıcak, soğuk, şeker ve asitlerin oluşturduğu ağrılar belirir.


Şiddetli aşınmalarda, bozunlar dişözüne ulaşır ve dişözü iltihaplarına, dişözü ölümüne neden olurlar.


Bozunların birleşik ve parlak görünümü, aşınmaların çürük bozunlarından ayırdedilmesini sağlar. Aşınmalar, kök boynu aşınmalarından da kesin olarak ayırdedilirler.


Tedavi koruyucu amaçlı olabilir:


— çocuklarda, birbirine karşıt dişlerin temas anormalliklerinin düzeltilmesi;


— erişkinlerde mesleksel bazı alışkanlıkların ortadan kaldırılması;


— uygun protezler yapılması.


Ama yüzeysel bozunlar karşısında hafif bir


Aşınma. Dişetinin tahrişiyle dişlerin niteleyici aşınması.


fırçalama (brosaj) ya da yüksek frekanslı akım uygulanabilir. Derin aşınmalarda, bozunu tıpkı bir çürük gibi tedavi etmek gerekir. Öteki dişleri korumak için de, eksik dişler tamamlanmalıdır.


Özellikle azı dişlerinin eksikliği, anormal biçimde aşınan ön dişler için zararlıdır.


EliFsS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Travma kökenli Diş Bozunları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:10.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428