Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Omega 3 nedir, faydaları ve içeren besinler hangileridir ?

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 04 Kasım 2011, 01:52   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Omega 3 nedir, faydaları ve içeren besinler hangileridir ?



    Öncelikle omega3 nedir ? Neden bu kadar önemlidir gibi sorularımızı cevaplandıralım kızlar. OMEGA-3: Omega-3 yağ asitleri ‘esansiyel’ yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Pek çok formu bulunan bu yağ asitlerinin anahtar görev yapanları EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA'dır (Docosahexaenoik asit).Esansiyel olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirecektir.

    OMEGA-3′ÜN ÖNEMİ

    Hem EPA hem de DHA sağlık için önemli görünmektedir, özellikle DHA’nın önemli olduğu düşünülmektedir, çünkü beynin gri maddesi, retina ve sinirler gibi kilit dokuların yapısının önemli bir kısmını DHA oluşturur. Bu dokulardaki kuru maddenin %25′i ila %40′ına varan kısmını DHA oluşturabilir.

    DHA’nın anne sütünde şaşmaz biçimde var olması gerçeği6, bu besin öğesinin yapısal önemine ışık tutmaktadır. Miktarı, annenin beslenme durumuna ve diyetine bağlı olarak değişir ve balık içeriği yüksek bir diyetle beslenen kadınlarda gerçek düzeyi dört misli kadar daha yüksek olabilir.7 EPA, anne sütünde çok daha az belirgindir ve beyin dokusunda büyük bir boyutta bulunmaz.

    OMEGA-3 ‘ Ü KİMLER KULLANMALI

    • Kardiyovasküler problemi olanlar,

    • By-pass ameliyatı geçirmiş olanlar

    • Hamile bayanlar

    • Romatolojik problemi olanlar,

    • Menopoz dönemindeki bayanlar,

    • Kolesterol ve trigliseridi yüksek olanlar,

    • Depresyon problemi olanlar

    • 30 yaş üstü herkes,

    • Bir rahatsızlığı bulunmayan ama ilerleyen yaşlar için kendini

    koruma altına almak isteyen herkes.

    • Diyabet hastaları

    • Okul çağındaki çocuklar

    OMEGA-3′ÜN SAĞLIĞA ETKİLERİ

    Bilim adamları Akdeniz diyetinin sağlığa neden bu kadar faydalı olduğundan hala emin olamasalar da, balık tüketiminin yüksekliği üzerinde durup, araştırmalarını bu konuda yoğunlaştırıyorlar. Şüphesiz ki balık, az yağlı olması ve yüksek protein ihtiva etmesi bakımından çok sağlıklı bir yiyecek. Uzmanlar balık yemenin kalp sağlığına olan olumlu etkilerinin, içeriğindeki yağlardan kaynaklandığına inanıyorlar. İşte Omega-3 yağ asitleri diye duyduğumuz yağlar, balıkların kendi vücutlarında ihtiva ettikleri yağlar. Omega-3 yağ asitlerini vücudumuz kendi üretemediğinden, mutlaka dışarıdan almamız gerekiyor.

    Düzenli yağlı balık yemenin, kalp atışı düzensizliklerini önlediği görülmüş; ki bu düzensizliklerin de doğrudan kalp krizi riski ile bağlantılı olduğu biliniyor. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada bir kez tüketilen yağlı balıklar bile, kalp atışı düzensizliklerine olumlu etki yapmışlar.

    Omega-3 yağ asitlerinin bu etkileri nasıl yaptıkları konusunda hala anlaşılmayan noktalar var. Yağ asitlerinin kandaki kolestrol oranını düşürmediği, ancak yemek sırasında ve yemekten sonra kandaki trigliserit yoğunluğunu azalttığı belirtiliyor. Özellikle yemek sonrası kandaki trigliserit oranının yükselmesi, kalp krizini tetikleyen etmenlerden biri olarak gösteriliyor.

    Omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda insan beyni ve göz retinasının da önemli bileşiklerinden. Bu yüzden, rahimde ve doğum sonrası bebek gelişimi üzerindeki etkisi çok araştırılmış ve hala araştırılmaya devam ediliyor. Diğer taraftan, hamilelik sırasında ve emzirme dönemindeki etkileri üzerine de yoğun çalışmalar devam etmekte. Ancak bu araştırmaların sonuçları henüz kesinlik kazanmamış. Bazı uzmanlar tarafından hamilelerin yağlı balıkları yemeleri öneriliyorsa da, bazı balıkların (yüksek oranda civa içeren kılıç balığı, ringa balığı veya bazı tip ton balıkları gibi) hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemesi gerektiği söylenmekte. Bu sebeple, hamile bayanların Omega-3 kaynakları hakkında doktorlarına danışması şart.

    Günlük Omega-3 ihtiyacımızı doğal yolla nasıl karşılarız?

    Omega-3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omage-3'e ihtiyacı vardır. Hayvansal Omega-3* kaynakları arasında, ilk sırada yumurta yer alıyor. Her gün bir yumurta Omega-3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

    Yumurtanın yıldızı son günlerde iyice parladı, peki özgür tavuk yani doğal köy yumurtası mı tercih edilmeli?

    Eğer bulunabilirse tabiî ki doğalı tercih edilmeli. Ancak büyük şehirlerde marketlerde ambalajlı satılan, doğal yemle beslenmiş ve Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtalar alınabilir. Ben de bu yumurtalardan yiyorum.

    Yumurtadan sonra ikinci sırada yer alan Omega-3 kaynağı nedir?

    Balık… Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş, hem de Omega-3 ihitiyacımızı karşılamış oluruz.

    Balık ama hangi balıklar?

    Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır ****ller açısından risk içeriyor. Ağır ****ller balıkların yağlarında birikir, onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil! Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor!* Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.

    İnsan beyninde de bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve Omega-3 vardır. Saf sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır. İyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür bu kalp için en sağlıklı yağ demektir.

    Evliya Çelebi seyahatnamesinin Trabzon bölümünde hamsiyi zeytinyağında pişirme tarifi vardır. 400 sene önce zeytinyağında kızartma yapılırken, 100 sene önce mi yanıp zehirler oldu! Zeytinyağı yanınca kanser yapar iddiası tamamen emperyalist oyunun bir parçasıdır. Margarin ve mısırözü yağını dünyaya pazarlayabilmek için! Yunanistan'da yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı 20 kg. Türkiye'de ise 1 kg. Sağlık sorunları Türkiye'de neden artıyor gerisini siz düşünün!

    Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı.'Bu arada kızartma sevmeyenler balık buğulama yapabilirler.

    Çiftlik balıklarındaki Omega-3, deniz balıkları ile aynı oranda mıdır?

    Bazı çiftlik balık üreticileri iki kat Omega-3 içeriyor diyorlar. Ancak bir gerçek var ki çiftlik balıkları yapay yem ile besleniyor ve bu çiftlik balıkları deniz balıklarının yediği yosunu, yeşil Omega-3 kaynaklarını yiyemiyor, işte bu çerçeveden baktığımızda çiftlik balıkları, deniz balıklarına oranla % 50 daha az Omaga-3* içeriyor diyebiliriz.

    Bitkisel Omega-3 kaynakları nelerdir?

    Bitkisel Omega-3 kaynaklarına geçmeden önce, bitkisel Omega-3'lerle ilgili önemli bir noktanın altını çizelim. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omega-3'e ihtiyacı olduğunu söze başlarken de belirtmiştim. Hayvansal Omega-3 içeren gıdalar, insan vücudunda 3 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür. Bitkisel Omega-3'ler ise insan vücudunda 7 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür.

    Örneğin; Ceviz Omega-3 kaynağı olarak bilinir, cevizden vücudumuzun ihtiyacı olan Omega-3'ü alabilmek için çok fazla kalori alabileceğimiz noktasına dikkat edilmelidir.

    Peki bitkisel Omega-3 kaynaklarından fazla kalori almadan sağlıklı olarak faydalanmak mümkün değil mi?

    Bitkisel Omega-3'ü en çok bulunduran besin maddesi 'keten tohumu'dur. Bu nedenle günde 1-2 tatlı kaşığı tatlı kaşığı keten tohumu, tane olarak özellikle salatalara konarak tüketilebilir. Keten tohumlu ekmekler tercih edilebilir. Yurtdışında ekmek hamuruna katılır. Ancak, hazırdan ziyade, tam buğday unu ile evde yapılan ekmek hamurunun içine tane olarak keten tohumu katılmasını öneririm.

    Keten tohumu ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?

    Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler.

    Keten tohumunun sürekli alınmasında bir sakınca var mı?

    Hayır yoktur. Keten tohumu rahatlıkla her gün kullanılabilir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

    Peki başka hangi bitkiler Omega-3 içerir?

    Tüm yeşil otlar… Semizotu bu yeşil otların başında gelir. Salatada tercih edilecek yeşillikler iyi birer Omega-3 kaynağıdır.

    Hazır olarak satılan Omega-3, diğer adıyla balık yağı kapsülleri faydalımıdır?

    Elbette. Ben de her gün bir tane Omega-3 kapsülü kullanıyorum.

    Omega-3 kapsülleri alırken nelere dikkat etmeliyiz, en iyi balık yağı kapsülü hangisi?

    Bu kapsülleri alırken tuzağa düşmemek gerek. Bazı ambalajların üzerinde 1,5 gram Omega-3 içerir yazıyor, iyi de bu yağın hepsi Omega-3 değil ki, toplam yağların yani kapsülün miktarı o kadar!

    Ambalajın üzerinde EPA ve DHA miktarına ve toplam miktarın ne olduğuna bakılmalı. Hangisi EPA ve DHA'yı en yüksek miktarda içeriyorsa o tercih edilmeli.

    *

    *

    *
    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Omega 3 nedir, faydaları ve içeren besinler hangileridir ?


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:05.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429