Alt 20 Haziran 2013, 09:49   #1
Keyifli~Üye
 
SaLLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 06 Mayıs 2011
Mesajlar: 1.125
SaLLa is on a distinguished road
Puanlar: 4.368, Seviye: 1
Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Kan Kanseri

kök hücre nakli - kan kanserinin belirtileri - kanser türleri - kemik iliği nakli - kanser hücreleri - lösemi

Lösemi, kemik iliği ve lenf sistemi gibi vücutta kan oluşturan dokuları etkileyen bir kanser türüdür.



Löseminin birçok türü vardır. Bunlardan bazıları çocuklarda daha yaygın görülür. Diğer türlerse genellikle yetişkinlerde görülür.



Lösemi, çoğu kez beyaz kan hücrelerinde başlar. Beyaz kan hücreleri etkili bir biçimde enfeksiyonlarla savaşır ve normal şartlarda vücudun ihtiyacı üzerine düzenli bir şekilde büyüyüp bölünür. Buna karşın, lösemi hastası kişilerde kemik iliği fazla miktarda anormal beyaz kan hücresi üretir ve bu hücreler gereken şekilde faaliyet göstermez.



Lösemi tedavisi, löseminin türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak karmaşık olabilir. Buna karşın, tedavinin başarılı olmasına yardımcı bazı yöntemler ve kaynaklar bulunur.


Belirtileri



Lösemi belirtileri, lösemi türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Löseminin genel belirtileri şunlardır:



Yüksek ateş veya titreme

Sürekli yorgunluk, güçsüzlük

Sık olarak enfeksiyonlara yakalanma

İstem dışı kilo kaybı

Lenf düğümlerinde şişme, karaciğer veya dalakta büyüme

Vücutta kolay kanama ve morarma

Ciltte ufak kırmızı lekeler (peteşi)

Özellikle geceleri aşırı terleme

Kemiklerde ağrı veya hassasiyet

Tıbbi yardım gerektiren durumlar



Sizi sürekli endişelendirecek belirtilerle karşılaşıyorsanız doktorunuzdan randevu alın.



Genellikle lösemi belirtilerinin anlaşılması zordur ve belirtiler sadece bu rahatsızlığa özgü değildir. Rahatsızlığın erken dönemlerinde görülen belirtiler grip veya diğer yaygın rahatsızlıkların belirtileriyle benzerlik gösterdiği için bu belirtiler görmezden gelebilirsiniz.


Sebepleri



Bilim insanları löseminin gerçek nedenini tam olarak bilmiyorlar. Rahatsızlığın bazı genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden dolayı ortaya çıktığı düşünülüyor.



Löseminin oluşumu



Lösemi genellikle bazı kan hücrelerinin DNA’yı (her bir hücrenin içerisinde bulunan ve hücrelerin işlevlerini yöneten kodlar) mutasyona uğratması sonucunda ortaya çıkar. Bu mutasyonlar hücrelerin daha hızlı büyüyüp bölünmesine ve normal hücreler öldükten sonra da yaşamaya devam etmesine neden olur. Zaman içerisinde bu anormal hücreler sağlıklı hücrelerin sayısını geçer ve lösemi belirtileri ortaya çıkmaya başlar.



Löseminin sınıflandırılması



Doktorlar lösemiyi ilerleme hızına ve etkilenen hücre türüne bağlı olarak sınıflandırır.



Löseminin ilerleme hızına göre ilk tür sınıflandırma belirlenir:



Akut lösemi. Akut lösemide anormal kan hücreleri olgunlaşmamış kan hücreleridir. Normal işlevlerini sürdüremeyen bu hücreler hızlı bir şekilde çoğalır ve bu nedenle rahatsızlık hızla kötüleşir. Akut lösemi agresif ve erken tedavi gerektirir.

Kronik lösemi. Bu lösemi türü daha olgun kan hücrelerini içerir. Bu kan hücreleri daha yavaş bir şekilde bölünerek çoğalır ve belirli bir süre normal şekilde faaliyet göstermeye devam eder. Kronik löseminin bazı türleri başlangıçta hiçbir belirtiye neden olmaz ve uzun yıllar teşhis edilemeyebilir.

İkinci tür sınıflandırma etkilenen beyaz kan hücrelerine göre belirlenir:



Lenfositer lösemi. Bu tür lösemi, lenfoid veya lenf dokularını oluşturan lenfoid hücreleri veya lenfositleri (akyuvarlar) etkiler. Lenf dokusu bağışıklık sistemini oluşturur.

İliksel lösemi. Bu lösemi türü ilik hücrelerini etkiler. İlik hücreleri, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve pıhtı yuvar oluşturan hücrelerde artışa neden olur.

Lösemi türleri



Temel lösemi türleri şunlardır:



Akut lenfositer lösemi. Ufak yaştaki çocuklar arasında en yaygın olan lösemi türüdür. Akut lenfositer lösemi yetişkinlerde de görülebilir.

Akut iliksel lösemi. Akut iliksel lösemi yaygın bir lösemi türüdür ve hem çocuk hem de yetişkinlerde görülebilir.

Kronik lenfositer lösemi. Kronik lenfositer lösemi genellikle yetişkinleri etkiler ve kişi tedavi görmeden uzun yıllar kendisini iyi hissedebilir. Kronik lenfositer lösemi çocuklarda oldukça nadir olarak görülür.

Kronik iliksel lösemi. Bu lösemi türü genellikle yetişkinleri etkiler. Kronik iliksel lösemi hastası bir kişi, lösemi hücrelerinin daha hızlı bölündüğü bir aşamaya gelinmeden önce aylar veya yıllar boyunca sadece birkaç belirtiyle karşılaşabilir veya hiçbir belirtiyle karşılaşmaz.

Saçlı hücreli lösemi gibi diğer bazı nadir görülen lösemi türleri de vardır.



Risk Faktörleri




Bazı lösemi türlerinin oluşma riskini artırabilecek faktörler şunlardır:



Önceki kanser tedavileri. Diğer kanser türlerine karşı kemoterapi ve radyasyon terapisi görmüş kişilerde bazı lösemi türlerinin oluşma riski artar.

Genetik rahatsızlıklar. Genetik anormallikler lösemi oluşumunda önemli bir rol oynar. Down sendromu gibi bazı genetik rahatsızlıklar yüksek lösemi riskiyle ilişkilendirilir.

Bazı kan rahatsızlıkları. Myelodisplastik sendromlar gibi bazı kan rahatsızlıkları görülen kişilerde lösemi riski artış gösterebilir.

Yüksek oranda radyasyona maruz kalmak. Nükleer tepkime kazaları gibi yüksek oranda radyasyona maruz kalan kişilerde lösemi riski artış gösterir.

Bazı kimyasallara maruz kalma. Yakıtta bulunan ve kimyasal endüstride kullanılan benzin gibi belirli kimyasallara maruz kalmak bazı lösemi türleri riskinde artışa neden olabilir.

Sigara. Sigara içmek akut iliksel lösemi riskini artırır.

Ailede lösemi geçmişi. Aile bireylerinizden birisine lösemi teşhisi konulduysa, sizde de lösemi riski artış gösterir.

Buna karşın risk faktörleri bulunan birçok kişide lösemi oluşmaz ve lösemi olan birçok kişide risk faktörlerine rastlanmaz.


Muayenesi



Sizi endişelendirecek belirtilerle karşılaşırsanız ilkin aile doktorunuza veya bir pratisyen doktora danışın. Bununla birlikte doktorunuz, lösemiden şüphelenirse, sizi kan ve kemik iliği hastalıkları konusunda uzman bir hematologa yönlendirecektir.



Doktorunuzla ilk randevunuzda konuşulması gereken birçok konu bulunduğundan randevuya hazırlıklı gelmeniz iyi olacaktır.



Randevudan önce yapabilecekleriniz



Randevu öncesi kısıtlamalardan haberdar olun. Randevu alırken, doktorunuza kalori alımını azaltmak gibi randevudan önce yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorun.



Gözlemlediğiniz tüm belirtileri yazın. Bu listeye lösemi belirtilerinin dışında gözlemlediğiniz belirtileri de ekleyin.

Temel kişisel bilgilerinizi yazın. Bunlara büyük stres olaylarını ve son zamanlarda yaşamınızda gerçekleşen önemli değişiklikleri de ekleyin.

Kullandığınız tüm ilaçları liste yapın. Bu listeye, aldığınız vitamin ve takviyeleri de ekleyin.

Bir yakınınızdan sizinle gelmesini isteyin. Bazen randevu sırasında size verilen bilgilerin hepsini aklınızda tutmanız zor olabilir. Size eşlik edecek kişi atladığınız veya unuttuğunuz şeyleri hatırlatabilir.

Sorularınızı not alın. Doktorunuza sorabileceğiniz soruları önceden bir yere not alın.

Doktorunuzla geçireceğiniz vakit sınırlı olacağından bu zamanı en iyi şekilde kullanabilmek için doktorunuza sorabileceğiniz sorunların bir listesini yapın. Sorularınızı en önemlilerinden başlayarak sıralayın. Lösemiye ilişkin olarak doktorunuza sorabileceğiniz temel sorunlardan bazıları şunlardır:



Lösemi hastası mıyım?

Benden hangi lösemi türü var?

Daha fazla teste ihtiyacım var mı?

Lösemi hastalığım acil tedavi gerektiriyor mu?

Lösemi hastalığım için tedavi seçenekleri nelerdir?

Herhangi bir tedavi lösemi hastalığımı iyileştirebilir mi?

Her bir tedavi yöntemini muhtemel yan etkileri nelerdir?

Benim için hangi tedavi yöntemini önerirsiniz?

Tedavi günlük hayatımı nasıl etkileyecek? Çalışmaya veya okula gitmeye devam edebilecek miyim?

Bir uzmana danışmalı mıyım? Maliyet ne kadar olacaktır ve sigortam bu masrafları karşılar mı?

Bana verebileceğiniz broşür veya basılı malzeme var mı? Hangi web sitelerinden bilgi alabilirim?

Doktorunuza sormak üzere hazırladığınız bu soruların yanı sıra randevu esnasında size anlatılanları anlamadığınızda soru sormaya kesinlikle çekinmeyin.


Testleri



Doktorlar, genellikle kronik lösemiyi, belirtiler ortaya çıkmadan önce rutin kan testleriyle teşhis edebilirler. Böyle bir durumda veya lösemi belirtileri ortaya çıktığında aşağıdaki tanısal testleri yaptırmanız gerekebilir:



Fiziksel inceleme. Doktorunuz anemiye bağlı cilt solukluğu ve lenf düğümlerinde, karaciğerde ve dalakta şişme gibi lösemi belirtilerini inceler.

Kan testleri. Doktorunuz, kan örneğinizi inceleyerek lösemi belirtileri arasında bulunan anormal beyaz hücresi veya pıhtı yuvarlağı seviyesini tespit eder.

Kemik iliği testi. Doktorunuz, kalça kemiğinizden örnek almak için bir işlem uygular. Kemik iliği, uzun ve ince bir iğne yardımıyla alınır. Örnek, lösemi hücrelerinin incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Lösemi hücreleri üzerinde yapılan özel testler tedavi seçeneğinizi belirleyebilir.

Lösemi teşhisinin onaylanması, lösemi türünün belirlenmesi ve aşamasının saptanması için bazı ek testler yapılabilir. Bazı lösemi türleri aşamalara ayrılır. Bu aşamalar löseminin ciddiyetini gösterir. Löseminin aşaması, doktorunuzun tedavi planını belirlemesine yardımcı olur.



Tedavisi




Lösemi tedaviniz birçok faktöre bağlıdır. Doktorunuz, yaşınıza, genel sağlığınıza, lösemi türüne ve löseminin vücutta diğer organlarına yayılıp yayılmadığına bağlı olarak tedavi seçeneklerini belirler.



Lösemiye karşı uygulanan yaygın tedaviler şunlardır:


Kemoterapi. Kemoterapi, lösemiye karşı uygulanan temel tedavi şeklidir. Bu ilaç tedavisi lösemili hücrelerin yok edilmesi için kimyasalların kullanılmasını içerir. Lösemi türüne bağlı olarak tek bir ilaç veya birkaç ilaç birleşimi uygulanabilir. Bu ilaçlar, tablet formunda olabilir veya doğrudan damara enjekte edilebilir.
Biyolojik tedavi. Biyolojik tedavi, bağışıklık sisteminin lösemili hücreleri tanımasına ve bu hücrelere saldırmasına yardımcı olur.
Hedef odaklı tedavi. Hedef odaklı tedavide, kanserli hücrelere saldıran ilaçlar kullanılır. Örneğin, imatinib etken maddesi, kronik iliksel lösemi hastası olan kişilerde lösemili hücrelerdeki bir tür proteinin aktivitelerini durdurur. Bu rahatsızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Radyasyon tedavisi. Radyasyon tedavisi, lösemili hücrelerin büyümesini önlemek için X ışınlarını ve diğer yüksek enerjili ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi süresince hasta, bir masada yatarken büyük bir makine etrafında ilerler. Bu sayede radyasyon ışınları vücuttaki belirli noktalara uygulanır. Radyasyon, vücutta lösemili hücrelerin biriktiği belirli bir noktaya veya vücudun geneline uygulanabilir.
Kök hücre nakli. Kök hücre nakli yöntemiyle vücuttaki hastalıklı kemik iliği sağlıklı bir kemik iliğiyle değiştirilir. Kök hücre naklinden önce, hastalıklı kemik iliğini yok etmek için yüksek dozda kemoterapi ve radyasyon terapisi uygulanır. Daha sonra hastaya kemik iliğinin tekrar oluşturulması için kan yapıcı kök hücreler aşılanır. Kök hücreler bir donörden alınabilir veya bazı durumlarda kişinin kendi kök hücreleri kullanılabilir. Kök hücre nakli, kemik iliği nakline benzer bir yöntemdir.


Yaşam tarzı



Lösemi teşhisi özellikle çocuğuna kanser teşhisi konan bir aile için oldukça üzücü olabilir. Endişeleriniz ve teşhis ne olursa olsun yalnız olmadığınızı unutmayın. Önünüzdeki süreç kolay olmayabilir; fakat aşağıdaki yöntemler ve kaynaklar bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir:



Sizi nelerin beklediğini araştırın. Size veya çocuğunuza lösemi teşhisi konulduysa, löseminin türü, tedavi seçenekleri ve yan etkileriyle ilgili edinebildiğiniz bilgileri edinin. Rahatsızlık hakkında ne kadar fazla bilgi edinirseniz, tedavi seçeneklerine karar verirken kendinizden o kadar emin olursunuz. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinin.

İnisiyatif alın. Kendinizi yorgun veya hayal kırıklığına uğramış hissetseniz de aileniz ve doktorunuzun sizin yerinize önemli kararlar vermesine izin vermeyin. Tedavinizde aktif bir rol oynayın.

Güçlü bir destek grubu oluşturun. Destek grubu, ortaya çıkabilecek bazı sorunlar, ağrı ve endişe gibi durumlarla baş etmenize yardımcı olabilir. Destek grubundaki kişilerin ve diğer hastaların neler hissettiğini anlamak sizin için özellikle faydalı olabilir. Destek grupları herkes için uygun olmasa da bazı pratik bilgiler açısından iyi bir kaynak olabilir. Ayrıca, sizinle aynı süreçten geçen kişilerle derin ve uzun süreli bağlar kurabilirsiniz.


Ulaşabileceğiniz hedefler belirleyin. Hedefler belirlemek kendinizi kontrolde hissetmenize yardımcı olur ve bir amacınız olduğunu hissettirir. Buna karşın, ulaşamayacağınız hedefler belirlemeyin. Örneğin haftada 40 saat çalışamayabilirsiniz; fakat en azından yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Aslında, birçok hasta çalışmaya devam etmeyi faydalı bulur.

Kendinize zaman ayırın. Düzenli beslenmek, rahatlamak ve yeteri kadar uyumak, kanserin yarattığı stresle ve yorgunlukla baş etmenize yardımcı olur. Ayrıca, daha fazla dinlenmeniz ve yaptıklarınızı sınırlamanız gerektiği zamanlar için de hazırlıklı olun.

Aktif kalın. Kanserli olmanız, normalde yaptığınız ve zevk aldığınız şeylere son vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Tedavi sürecinin büyük bir bölümünde eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, normalde yaptığınız şeyleri yapabilirsiniz. Elinizden geldiği kadar aktif olmanız önemlidir.


hemensağlık alıntı

SaLLa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Kan Kanseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:07.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428