Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri » Tıkayıcı Uyku Hastalığı

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 09:49   #1
    Keyifli~Üye
     
    SaLLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 06 Mayıs 2011
    Mesajlar: 1.125
    SaLLa is on a distinguished road
    Puanlar: 4.368, Seviye: 1
    Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart Tıkayıcı Uyku Hastalığı

    uyku apnesi - uykuda nefes alamama - uykuda nefes tıkanması - kronik insomnia - uykusuzluk

    Tıkayıcı uyku hastalığına dikkat

    Tıkayıcı uyku hastalığı uyku sırasında solunumun durması ve oksijenlenmenin azalması, gündüz artmış uyku hali ile seyrederken neden olduğu kalp damar hastalıkları ve nörolojik komplikasyonların yanı sıra, trafik kazalarının nedenlerinde önemli kısmında yer almaktadır.


    Ciddi iş güç kaybı neden olmaktadır. Uykusuzluk nedeniyle yapılan trafik kazalarının % 30 dan sorumlu tutulmaktadır.



    Bu hastalığa sahip kişiler 7 kat daha fazla trafik kazası yapma riskine sahiptirler. Ülkemizde Uzmanlar, direksiyon başında uykusuz ve yorgun araç kullanmanın en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor. Özellikle kamyon sürücülerinin yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı kazalara daha yatkın olduğu, ölümlü trafik kazalarının yüzde 13.9'unun ağır vasıta kazaları olduğu kaydediliyor. Bu tür kazaların önlenmesi için direksiyon başına geçmeden önce uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi ve araştırılması gerekir.



    Tıkayıcı uyku hastalığı olanlarda kaza yapma riski ile hastalığın ağırlığını gösteren apne-hipopne indeksi arasında doğrusal ilişki olduğu bildirilmiştir.

    ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Yönetimi yıllık tüm kazaların yaklaşık %1,5'inde temel nedenin uykusuzluk ve yorgunlukla ilişkili olduğunu tahmin etmektedir.




    İngiltere, Norveç ve İsviçre'de yapılan farklı çalışmalarda %1-16 arasında değişen oranlar bildirilmiştir. Özellikle kamyon sürücüleri yorgunluğa bağlı kazalara eğilimlidir. Kamyon sürücülerinde uyku apnesi olarak adlandırılan uyku ve solunum bozukluğu yüksek oranda görülebilir. Tüm ağır kamyon kazalarının en az %30-40'ında sürücünün yorgunluğunun, katkıda bulunan etmenlerden biri olduğu ileri sürülmektedir. Uyku bozukluklarının kazaları arttıran bir risk etmeni olduğu bildirilmiştir.



    Kronik insomnia (uykusuzluk), uyku apnesi ve narkolepsi gibi aşırı gündüz uyuklamasına neden olan bozukluklar olasılıkla 30 milyon ABD yurttaşında görülmektedir. Uyku bozukluğu olan pek çok kişi tanısız ve tedavisiz kalmaktadır. Örneğin; uyku apnesi orta yaşlı erkeklerin %4'ünde, aynı yaş grubundaki kadınların %2'sinde bulunmaktadır. Bu bozukluk kaza riskini 3-7 kat arttırmaktadır. Ülkemizde de benzer çalışmalarda aynı oranları yansıtmaktadır.



    Uyku apnesi veya tıkayıcı uyku hastalığı, horlama nedir ?



    Uykuda nefesin 10 saniye ve daha fazla kesilmesi Apne olarak adlandırılır. Solunumun yavaşlamasına ise Hipopne denir. Uykuda nefes kesilmelerinin sayısı saatte 5’in üstüne çıkarsa, tıkayıcı tipte uyku apnesi sendromundan bahsedilir. Bunun sonucunda; açıklanamayan ani gece ölümleri, pulmoner hipertansiyon, sağ kalp yetmezliği, polisitemi, gün boyu uyuklama hali, kişilik ve davranış bozuklukları ve huzursuz uyku görülebilir . Gece uykuda ölümlerin Kalp enfarktüsünden sonra 2. büyük sebebi tıkayıcı uyku hastalığıdır.



    Horlama ve Uykuda Nefes Kesilmesinin Bulguları Horlama başlı başına sosyal bir şikayettir. Bu durumda özellikle horlayan kişinin etrafındakiler rahatsız olurlar. Horlama problemi sıklıkla kilolu erkeklerde görülür. Yaşla birlikte artış göstermektedir. Üst solunum yolunda oluşan darlık nedeni ile ortaya çıkan gürültü horlama olarak adlandırılır. Basit horlamada gece boyu solunumda anormallikler görülmez. Solunum ile ilgili sorunlar eklendiğinde olay tamamen boyut değiştirmektedir.



    Gece istenen uyku derinliğine inememe, baş boyun terlemeleri, uykuda nefes kesilmeleri, sabah yorgunluğu, sabah baş ağrıları, gün içinde uyuklama isteği, cinsel isteksizlik, dikkat azalması, gece idrara sık çıkma, hareketli uykululuk hali ile seyreden bulgularla hastaların hepsi horlamaktadır ve uykuda nefes kesilmeleri ile seyreden tıkayıcı uyku hastalığı haline dönüşmüştür. İleri boyutlarda ise hayatı tehdit eder hale gelebilmektedir. Horlama ve uyku apnesi olanlarda cinsel yaşam normal insanlara göre daha kötüdür.



    Eşi horlayan ve apnesi olan 1000'in üzerindeki kadınla yapılan bir araştırmada horlayanların ve apnesi olanların yatak partnerlerinin %81'i uykularından hoşnut olmadıklarını, bu nedenle de gündüzleri yorgun ve keyifsiz hissettiklerini söylemektedirler. Hasta eşlerinin %70'i çözüm olarak başka odada yatmayı tercih ettiklerini ifade etmektedirler, tatilde alınan alkol de bu durumu daha kötü hale sokmaktadır. 50 yaşın üzerinde erkeklerin %50'sinde horlama, %10'unda da uyku apnesi vardır. Yani en iyi ihtimalle bile her 2 çiftten birisi uyku sorunu yaşamaktadır.



    MUAYENE BULGULARI

    Bu hastalarda ilk dikkat çeken bulgular aşırı kilo ve boyun kısalığıdır. hastaların %70 i ideal vücut ağırlıklarından %15 daha fazla kiloya sahiptirler. Fizik muayenede burun,boğaz, ağız içi yapılar ,geniz bölgesi boyun içi yapılar mutlaka dikkatlice muayene edilmelidir. Burun kıkırdak ,kemik eğrilileri (deviasyon) , geniz bölgesinde tıkanıklık oluşturan kist ve çocuklarda geniz eti, burun içi polip, tümör, kitleler ve boğaz bölgesinde tıkanıklık yaratacak lezyon varlığı mutlak araştırılmalıdır.



    Hipertansiyon, Kronik akciğer hastalığı ve kardiomegali gibi durumlar mutlak değerlendirilmelidir. Hastaların %30-50 sinde sistemik hipertansiyon mevcuttur. Troid fonksiyon testleri, testesteron seviyesi ölçülebilir. Polistemi her zaman olmamakla birlikte genelde saptanan bir bulgudur.



    Yapılan çalışmalarda bu hastaların genelde ortak özellikleri şöyle özetlenebilir; gürültülü horlama, gözlenen apne, gün boyu uykusuzluk, kilo, erkek cinsiyet, 45 yaştan büyük kişiler ve kısa, geniş, büyük boyun.



    TANI YÖNTEMLERİ

    Fizik muayeneye ilaveten kan tetkikleri, radyolojik çalışmalar

    EPWORTH UYKU SKALASI: Subjektif bir test olup, tanıya gitmede önemli yol gösterir.



    KENDİNİZE UYGULAYINIZ

    7- 10 Üzeri değerlerde Tıkayıcı uyku apne hastalığı adayı olabilirsiniz mutlaka bir uzmana başvurunuz

    Aktivite Uyuklama dozu Otururken ve okurken - TV seyrederken - Tiyatro, konferans yerlerinde - 1 saatlik yolculukta yolcu olarak - Öğleden sonra dinlenmelerinde - Oturarak konuşurken - Alkolsüz öğle yemeğinden sonra sakin otururken - Trafikte araba dururken - Toplam puan -


    0: yok, 1: çok ender, 2: ara sıra, 3: çok sık



    Toplam değer;

    0 ila 7 arasında ise solunum sıkıntısı indeksi 0 dır.

    7 ila 13 arasında ise solunum sıkıntısı indeksi 12’dir ve hafif derecede tıkayıcı uyku apnesi anlamındadır.

    13 ila 17 arasında ise solunum sıkıntısı indeksi 34’dür ve orta derecede tıkayıcı uyku apnesi anlamındadır.

    17 ila 21 arasında ise solunum sıkıntısı indeksi 56’dir ve ciddi dereceli tıkayıcı uyku apnesi anlamındadır.



    Polisomnografi : Tıkaycı uyku hastalığında altın standart olarak ta bilinir. Tıkayıcı uyku hastalığı düşünülen hastalarda mutlaka yapılmalıdır.

    Tıkayıcı uyku hastalığının teşhisinin konması ve şiddetinin belirlenmesinde kullanılan çok önemli bir tetkiktir. Uyku laboratuvarında yapılır ve uyku sırasında hastanın birçok fonksiyonlarının takibi esasına dayanır. Beyin elektrogafisi, kalp elekrografisi, elektrookülografi, elektromyografi yapılır, nasal ve oral hava akımının ölçülür ve kanda oksijen seviyesi tespiti yapılır. Hekime tedavinin doğru planlanması için yardımcı olur. Ayrıca hastanın, hastalığının boyutu ve oluşturabileceği ciddi problemler konusunda bilgilenmesini sağlar.



    TEDAVİ

    Cerrahi Tedavi



    Adenotonsillektomi; Özellikle çocuklarda başarılı bir tedavidir. Erişkinde eğer iri bademcik varsa uygulanır.



    Burun cerrahisi ; Burun kemik-kıkırdak eğriliği düzeltme cerrahisi (Septal deviasyon), Burun etlerinin büyüklüğü (konka hipertrofisi), polip gibi olgularda uygun tedavi yaklaşımları semptomların azalmasını sağlayabilmektedir.



    Uvulopalatopharyngoplasti; Obstrüktif sleep apne de en etkili cerrahi müdahale yöntemidir. Amaç kapalı veya daralmış hava akımı direnci oluşturan bölgelerin cerrahi olarak düzenlenmesidir. Tıkanıklık derecesine bağlı olarak cerrahi sınır , bademcik, küçük dil, damak ve diğer yapıları da içine kısmi veya tam olarak alabilmektedir. Tercih edilen yöntem Radyofrekans yöntemi olup, klasik cerrahiye göre konfor sağlar ve iyileşme sürecini kısaltır. Daha az ağrı oluşturur.



    Trakeotomi: Kardiopulmoner disfonksiyonu olan hasatalarda kalıcı trakeotomi uygulanabilir. UPPP de geçici süreyle trakeotomi uygulanımı gerekebilir.

    Dil kökü hipertrofisinin laser, eksizyonu; RF uygulamaları.



    Mandibula uzatma; Kraniofasial anomalilerde uygulanır.

    Hiyoid expansiyon cerrahisi veya daha pek çok cerrahide uygulanmaktadır.



    Continuous Positive Airway Pressure: CPAP

    Tıkayıcı uyku apne sendromu tedavisinde cerrahi tedavi ile birlikte en sık kullanılan yöntem sürekli pozitif havayolu basıncı (Continuous Positive Airway Pressure: CPAP) ile yapılan tedavidir. Tıkayıcı uyku apnesi tanısı konmuş bir kısım orta derecede, genelliklede ağır derecede kullanılr.


    Op.Dr. Ahmet Şirin

    KBB ve Başboyun Cerrahisi Uzmanı

    SaLLa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Tıkayıcı Uyku Hastalığı


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:15.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429