Alt 20 Haziran 2013, 09:52   #1
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Konak - Seboreik Dermatit

deri döküntüleri - çocuklarda deri döküntüsü - konak nedir - cilt hastalıkları - ciltteki kızarıklıklar

Konak Nedir

Nedir?



Seboreik dermatit, çoğunlukla kafa derisini etkileyen ve deride pullanma, kaşıntı, kızarıklık ve inatçı kepeğe neden olan yaygın bir deri hastalığıdır. Bebeklerde, kafa derisinin seboreik dermatiti konak ya da beşik kepi olarak bilinir. Seboreik dermatit, yüz, üst göğüs, sırt ve yağ (sebase) bezlerinin yoğun olduğu diğer vücut alanlarını da etkileyebilir.



Seboreik dermatit genel sağlığınızı etkilemez, ama rahatsız edici olabilir ve vücudunuzun görünür bölümlerinde oluştuğunda utanca neden olabilir. Bulaşıcı olmamakla birlikte, yetersiz kişisel hijyenin de bir işareti değildir. Seboreik dermatit, tekrarlama eğilimindedir ama alevlenme belirti ve bulgularını tanıyarak, kişisel bakım önlemleriyle reçetesiz ilaçları bir arada kullanarak durumu yönetmek mümkün olabilir.







Belirtiler



Yaygın seboreik dermatit belirti ve bulguları şunlardır:



Deri iltihabı (kızarıklık)

Kafa derisi üzerinde yamalı pullanma veya kalın kabuklanma

Kafa derisi veya saç, kaş, sakal veya bıyıkta sarı ya da beyaz kepek

Göğüs, koltukaltı, uylukların karın ile buluştuğu alan (kasık) ya da erkek skrotumu da dahil vücudun diğer alanlarında, pul pul dökülen beyaz veya sarı kepeklerle kaplı kırmızı, yağlı cilt.

Kaşıntı ya da ağrı




Seboreik dermatit, en sık saçlı deriyi etkiler; fakat deri kıvrımları arasında ve yağ bezleri fazla olan cilt üzerinde de oluşabilir. Kaş üstünde ve arasında, burun ve kulakların arkasında, göğüs kemiği üzerinde, kasık bölgesinde ve bazen de koltukaltında gelişebilir. Çoğu insanda, bu kronik bir durumdur. Büyük olasılıkla dönüşümlü olarak belirti ve bulgularınızın iyileştiği ve daha da kötüye gittiği zamanlardan oluşan dönemler yaşarsınız.



Bebeklerde, kafa derisinin seboreik dermatiti konak ya da beşik kepi olarak bilinir. Yamalar, kalın, sarı, kabuklu veya yağlı olabilir. Beşik kepi olan bebeklerde yüz ve bebek bezi alanı da etkilenebilir. Bebeklerin çoğunda, seboreik dermatit 1 yaşına kadar kendiliğinden ortadan kalkar.



Ne zaman doktora gidilmeli?



Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görün:



Uykusuz kalacak ya da günlük işlerinizi aksatacak kadar rahatsızsanız

Durumunuz utanç ve kaygıya neden oluyorsa

Cildinizde enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız

Kişisel bakım önlemlerini denemiş ancak netice alamamışsanız .

Sebepler



Doktorlar seboreik dermatitin nedenini henüz bilmiyor. Ama rol oynayabilecek faktörler şunlardır:



Malassezia denilen bir maya mantarı (mantar). Bu mantar, cildinizin yağ salgısında (sebum) bazı bakterilerle birlikte büyüyen, normal mikroskobik yaşam formlarından biridir. Ketokonazol gibi mantar önleyici bir ajan içeren kremler, köpükler veya losyonlar, bu mayanın duruma katkı sağlayan bir faktör olduğu görüşünü destekleyerek, çoğu zaman alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olur. Ama seboreik dermatitin kendisi bir enfeksiyon olarak kabul edilmez ve bulaşıcı değildir.

Mevsim değişikliği. Epizotlar genellikle kış aylarında daha kötüdür.

Nörolojik rahatsızlıklar. Seboreik dermatit Parkinson hastalığı ve diğer bazı nörolojik bozuklukları olan insanlarda daha sık ortaya çıkabilir.

Stres ve yorgunluk. Stresli yaşam olayları ve koşullar henüz anlaşılmamış mekanizmalar yoluyla bir epizodu tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir. Nörolojik bozukluklar ve stresin rolü sinir sistemi üzerindeki etkileri yoluyla ilgili olabilir.

HIV/AIDS. Seboreik dermatit HIV/AIDS olan kişilerde daha sık görülebilir ve bu kişilerde durum daha şiddetli olma eğilimindedir.

Muayene



Muhtemelen önce birinci basamak hekiminizi ziyaret edersiniz. Doktorunuz sizi cilt bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora (dermatolog) sevk edebilir.



İşte size randevu için hazır olmanıza ve doktorunuzdan ne bekleyebileceğinizi bilmenize yardımcı olacak bazı bilgiler.



Ne yapabilirsiniz?



Seboreik dermatit için randevu almanızla ilgisiz görünenler de dahil, yaşadığınız bütün belirtileri yazın.

Büyük bir stres ya da yakın zamandaki yaşam değişiklikleri de dahil, önemli kişisel bilgilerinizi yazın.

Vitaminler ve takviyeler de dahil, aldığınız bütün ilaçların bir listesini yapın.

Doktorunuza sormak istediğiniz soruları yazın.




Doktorunuzla geçireceğiniz zaman kısıtlıdır, bu nedenle sorularınızın bir listesini yapmak beraber geçireceğiniz vakti en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir. Seboreik dermatit hakkında sormak isteyebileceğiniz bazı temel sorular şunlar olabilir:



Belirtilerimin en olası nedeni nedir?

Hangi tedavi yöntemleri mevcuttur ve hangilerini tavsiye edersiniz?

Tedavinin herhangi bir yan etkisi var mı?

Bu durumu ortadan kaldırmak için tedavi ne kadar sürer?

Tedavinin tekrarlanması gerekir mi, eğer öyleyse ne sıklıkta tekrarlanmalıdır?

Bana yazdığınız ilaçların genel bir alternatifi var mı?

Yanımda götürebileceğim herhangi bir broşür veya çıktı var mı? Hangi web sitelerini tavsiye edersiniz?



Doktorunuza sormak için hazırladığınız bu soruların yanı sıra, randevu sırasında anlamadığınız herhangi bir şey olursa, sormaktan çekinmeyin.



Doktorunuzdan neler bekleyebilirsiniz



Doktorunuz da muhtemelen size bir dizi soru soracaktır. Bunları cevaplamaya hazır olmanız, üzerine daha fazla zaman harcamak istediğiniz herhangi bir hususa vakit kalmasını sağlayabilir. Doktorunuz şunları sorabilir:



Belirtileri ilk olarak ne zaman fark ettiniz?

Bu belirtileri ilk defa mı gelişti yoksa daha önce de yaşadınız mı?

Belirtileriniz ne kadar şiddetli? Belirtileriniz hemen her zaman aynı mı ya da daha kötüleşiyor mu yoksa bazen daha iyi mi?

Evde tedavi yöntemlerden herhangi birini denediniz mi? Herhangi bir krem, jel veya şampuan denediniz mi?

Bu tedavileri ne sıklıkla kullanıyorsunuz?

Herhangi bir şey yardımcı oluyor görünüyor mu?

Belirtileri daha da kötüleştiriyormuş gibi görünen herhangi bir şey var mı?

Bu esnada ne yapabilirsiniz



Reçetesiz bir mantar önleyici ya da kaşıntı giderici krem kullanmak yararlı olabilir. Kafa deriniz etkilenmişse, reçetesiz bir mantar önleyici şampuan, belirtileri hafifletebilir. Cildinizi tahriş etmeniz ya da kaşıyarak tırnağınızla çizmeniz enfeksiyon riskini artıracağı için, etkilenen alanı kaşımamaya ya da kabuklanmaları koparmamaya veya soymamaya çalışın.


Testler



Doktorlar genellikle kapsamlı bir tıbbi geçmiş alarak, belirtileriniz hakkında anlattıklarınızı dikkatle dinleyerek ve sizi rahatsız eden deri alanlarını inceleyerek seboreik dermatiti teşhis eder.



Tanı aşağıdaki adımları içerir:



Tıbbi geçmiş. Doktorunuz belirtileriniz, kullandığınız bütün reçeteli ve reçetesiz ilaçlar ve diğer sağlık durumlarınız hakkında bilgi alır.

Fiziksel muayene. Doktorunuz, kafa derinizi ve belirtilerinizin görüldüğü yüz veya diğer vücut alanlarını inceler.

Cilt biyopsisi. Doktorunuz cildinizdeki hücreleri kazıyabilir ve bunları mikroskop altında inceleyebilir ya da laboratuarda daha detaylı bir analiz için bir deri numunesi (biyopsi) alabilir. Bu testler tanıyı doğrulamak ve diğer cilt hastalıklarını elemeye yardımcı olabilir.

Seboreik dermatite benzer bazı belirtileri olan durumlar şunlardır:



Psöriyaz (sedef hastalığı) Bu bozukluk da pullanma ve kepekle kaplı kızarık deriye neden olur. Pullanmalar daha gümüşi renkte görünebilir ve genellikle kafa derinizin saç çizgisinin ötesine yayılma eğilimindedir. Yamalar birkaç nokta biçimindeki pullanmadan, vücudun geniş alanlarını kapsayan büyük döküntülere kadar değişiklik gösterebilir. Vücudunuzun etkilenen bölümleri tipik seboreik dermatit modelinden farklı olabilir. Seboreik dermatit gibi, sedef hastalığı da kepeğe neden olabilir.

Atopik dermatit (egzama). Bu deri reaksiyonu ciltte kaşıntıya ve iltihaba neden olur. Bu genellikle dirsek, diz ve sırt ya da boynun ön kıvrımlarında oluşur. Birkaç yıl kadar bile sürebilen, dönemsel olarak alevlenme ve daha sonra yatışma eğilimi vardır.

Kafa derisinde ringworm (halka mantar) (tinea capitis). Bu mantar enfeksiyonu çoğunlukla küçük çocuklarla okul çağındaki çocuklarda yaygındır. Bu, kafa derisi üzerinde kırmızı, kaşıntılı, kel görünen yamalara neden olur. Saçkıran olarak da bilinir.


Tedavi



Seboreik dermatit kronik olma eğilimindedir ve genellikle bunu kalıcı olarak durduran bir strateji yoktur. Ancak, evde deneyebilecekleriniz de dahil, tedaviler alevlenme esnasında belirti ve bulgularınızı kontrol edebilir. Sizin için en iyi yaklaşım, cildinizin tipine, durumun ciddiyetine ve belirtilerin kafa derinizi veya vücudun diğer alanlarını etkileyip etkilemediğine bağlıdır.



Etkilenen vücut bölgelerine uygulayacağınız kremler, losyonlar ve medikal şampuanlar tedavinin dayanak noktasıdır. Çok şiddetli durumlarda, doktorlar tüm vücuda etki eden ağızdan alınan ilaçlar önerebilir. Birkaç türde aktif madde içeren ürünler mevcuttur. Bazı preparatlar birden fazla kategoride aktif madde içerir.



Mantar önleyici ajanlar



Bu ajanlar, vücudunuzun etkilenen bölgelerinde Malassezia maya mantarı sayısını azaltarak işe yarıyor görünmektedir. Yaygın seboreik dermatit tedavisinde kullanılan mantar önleyici ajanlar şunlardır:



Ketokonazol şampuanlar, köpükler, jeller ve kremler biçiminde bulunur. Reçetesiz ürünlerde %1, reçeteli ürünlerdeyse %2 yoğunlukta ketokonazol mevcuttur. Bazı çalışmalar %2 oranında daha etkili olabileceğini göstermektedir. Ketokonazol, insanların küçük bir yüzdesinde kaşıntı, yanma ve tahrişe neden olabilir.

Sislopiroks reçeteyle satılan şampuan ve cilt bakım ürünlerinde bulunur. İnsanların küçük bir yüzdesinde kaşıntı, yanma ve tahrişe neden olabilir.

Terbinafin bazen şiddetli atakları tedavi için tablet şeklinde reçete edilir ancak etkinliği üzerine çalışmalar sınırlıdır. Çoğu doktor, seboreik dermatit için mantar önleyici ajanların reçete edilmesi konusunda ihtiyatlı davranır çünkü bu ilaçların ciddi yan etkileri olabilir ve seboreik dermatit, kronik bir durum olma eğilimindedir. Terbinafinin yan etkileri arasında şiddetli alerjik reaksiyonlar ve karaciğer sorunları yer alır.



Kortikosteroidler



Bu ajanlar iltihabı, kaşıntıyı ve rahatsızlığı azaltarak belirtilerin yatışmasına yardımcı olur. Vücudunuzun büyük alanları üzerinde uzun süreli kullanımda önemli yan etkilere neden olabileceği için, genellikle kısa vadeli, arada bir kullanım için tavsiye edilir. Bunlar arasında deri hasarı ve aşırı tüylenme gibi lokal etkiler ve enfeksiyona yatkınlık, yüksek kan şekeri ve bazı hormonların baskılanması gibi tüm vücudu etkileyen yan etkiler yer alır.



Kortikosteroide örnekler şunlardır:



Hidrokortizon, kafa derisi dışındaki vücut bölgelerine uygulanabilen %1 yoğunluktaki vücut kremleri reçetesiz olarak kullanılabilir. Daha yüksek etkideki kremler reçeteyle kullanılabilir.

Desonid saçlı deri ve vücudun diğer alanlarında uygulama için, jel ya da merhem olarak reçeteyle kullanılabilir.

Beta****zon da kafa derisi ve vücudun diğer kısımlarına kullanım için reçeteli bir krem ya da losyon olarak bulunur. Bu güçlü bir steroid kategorisidir ve kullanım süresi genellikle bir seferde birkaç haftayla sınırlıdır.

Kalsinörin inhibitörleri



Bu reçeteli kremler bağışıklık sisteminizin aktivitesini düşüren, tüm vücudu etkileyen ilaçlarlardan elde edilir. Araştırma ve klinik deneyimler, mantar önleyici ve kortikosteroid kremlerle losyonlar kadar etkili olduğunu göstermiştir. Tüm vücudu etkileyen ilaçlara daha geniş alanda maruz kalınması cilt kanseri veya lenfoma riskini artırabileceğinden, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu kremlerin ancak diğer tedaviler yardımcı olmadığında ya da hasta diğer tedavileri tolere edemediğinde kullanılmasını önerir. FDA aynı zamanda bu ilaçların uzun süreli kullanılmamasını tavsiye eder.



Kalsinörin inhibitörleri şunlardır:



Takrolimus

Pimekrolimus

Diğer şampuan bileşenleri



Bazı şampuanlardaki ilave aktif maddeler şunlardır:



Selenyum sülfit reçeteyle kullanılabilir ürünlerde bulunur. Selenyum sülfit kullanan bazı kişiler kafa derisinde tahriş ya da saç renginde açılma yaşarlar.

Çinko piritiyon reçetesiz ürünlerde bulunabilir. Tahrişe neden olabilir.

Kömür katranı bazı üreticiler tarafından sunulan ürünlerin aktif maddesidir.

Salisilik asit kafa derisindeki pullanmayı gevşeten hafif bir bileşimdir.

Seboreik dermatit tedavilerini kullanırken paket etiketlerindeki yönlendirmelere ya da doktorunuzun reçetesindeki talimatlara kesin biçimde uymanız çok önemlidir. Bir şampuan türü, bir süre işe yarayıp daha sonra etkinliğini kaybetmeye başlayabilir, bu durumda iki türü değişimli olarak kullanmayı deneyin. Şampuanın tam önerilen süre boyunca başınızda kalmasını sağlayın. Bu, bileşenlerin işe yaraması için zaman verir.



Birkaç hafta boyunca talimatlara uyarak şampuanlamışsanız ama hala kaşıntılı ve pul pul dökülen saç derisi şikayeti yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. Bir reçeteli bir şampuan veya losyon kullanmanız gerekebilir.


Alternatif tıp



Malassezia mayasının seboreik dermatit üzerinde bir etmen olabilmesinin nedeni üzerine bir teori de, maya mantarının kendi yaşam sürecinin cildinizdeki yağ dengesini değiştirdiğidir. Yatkın olan kimselerde bu bir tepkiyi tetikleyebilir. Her ne kadar ispat edilmemiş olsa da bazı bulgular, cildinizi daha yumuşak ve esnek (yumuşatıcılar) hale getiren bazı yağları uygulamanın biraz rahatlama sağlayabileceğini gösterir.



Çay ağacı yağı



Küçük bir çalışmada seboreik dermatite karşı çay ağacı yağının benzer inaktif tedaviden (plasebo) daha etkili olduğu bulunmuştur. Ama seboreik dermatit, çay ağacı yağı kullanan yalnız bir kişide ve plasebo kullanan bir kişide tamamen yok olmuştur. Bu çalışmada hiç kimse çay ağacı yağı nedeniyle yan etki yaşamamış olsa da diğer çalışmalar çay ağacı yağı kullanımının bazen alerjik reaksiyonu tetiklediğini göstermiştir. Çay ağacı yağının aynı zamanda, belirli hormonlar üzerinde vücut genelinde etkisi olabilir.



Balık yağı takviyeleri



Omega-3 yağ asitleri içeren balık yağı takviyelerinin seboreik dermatite yardımcı olabildiğine dair bazı kanıtlar vardır. Her ne kadar günlük 3 gramakadar balık yağı alımı genellikle güvenli kabul edilse de, balık yağı "balık kokulu" geğirmelere, mide bulantısı ve ishale neden olabilir. Yüksek dozlarda, kanınızın pıhtılaşma yeteneğini yavaşlatabilir ve iç kanama riskini artırabilir.



Sağlık yönetimi stratejilerinize herhangi bir alternatif tedavi eklemeden önce doktorunuza danışmak, her zaman için iyi bir fikir olacaktır.


Yaşam tarzı



Aşağıdaki reçetesiz tedaviler ve öz-bakım ipuçları, seboreik dermatiti kontrol etmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir.



Önerilen programa uyarak saçınızı bir medikal bir kepek önleyici şampuanla yıkayın. Netice alamazsanız, farklı bir aktif madde içeren başka bir şampuan deneyin.

Reçetesiz bir mantar önleyici krem ??kullanın. Reçetesiz ketokonazol uygulanması yararlı olabilir.

Etkilenen bölgeye bir kaşıntı önleyici krem ya da losyon sürün. Kısa süreli en az %1 hidrokortizon içeren reçetesiz bir hidrokortizon kremi geçici olarak kaşıntıyı yatıştırabilir.

Sert sabunlar ve deterjanlardan kaçının. Vücut ve kafa derinizdeki sabunu tamamen duruladığınızdan emin olun.

Yumuşak dokulu pamuklu giysiler giyin. Bu cildinizin etrafında havanın dolaşmasına ve tahrişi önlemeye yardımcı olur.

Sakal veya bıyıklarınızı tıraş edin. Seboreik dermatit, bıyık ve sakal altında daha kötü olabilir. Eğer bu sizin için de geçerliyse, tıraş olmak belirtilerinizi hafifletebilir.

Mümkün olduğunca kaşımaktan kaçının. Kaşıma sizi daha fazla rahatsız ederek ve enfeksiyon riskini yükselterek tahrişi artırabilir.


Beşik kepi



Beşik kepi genellikle birkaç ay içinde kendi kendine geçer. Bu esnada hafif bir bebek şampuanıyla bebeğinizin saçını günde bir kez yıkayın. Şampuanı durulamadan önce küçük, yumuşak kıllı bir fırçayla pullanmayı gevşetin.



Pullar kolay yumuşamazsa bebeğinizin kafa derisi üzerine birkaç damla mineral yağı veya zeytinyağı sürün. Yağın birkaç dakika pullanmaları yumuşatmasına izin verin, ardından fırçalayın ve her zaman yaptığınız gibi bebeğinizin saçını şampuanlayın.



Beşik kepi sürerse ya da şiddetli görünüyorsa, doktorunuz medikal bir şampuan, losyon ya da diğer tedavileri önerebilir.


hemensağlık alıntı

Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Konak - Seboreik Dermatit


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:10.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428