Alt 20 Haziran 2013, 09:54   #1
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Artrit İle Yaşamak

eklem ağrısı ve sertliği için egzersizler - ayak bileği egzersizleri - kalça baldır egzersizleri - omuz egzersizleri - artrit ve beslenme

ARTRİT İLE YAŞAMAK







Eklem ağrısı ve sertliği, hareket kabiliyeti ve el becerisini olumsuz yönde etkileyebilir. Artritli kişiler, genellikle basit olarak kabul edilen günlük işleri yerine getirirken zorluk yaşayabilirler. Şiddetli artrit oldukça kısıtlayıcı olabilmektedir. Günlük yaşam aktiviteleri zorlaştığı için hayal kırıklığı gibi duygular yaşanabilmektedir. Bu yüzden pozitif kalmak ve çözümler üretmek önemlidir.
Artritli bir kişi için konuşup güvenebildiği bir doktorunun olmasından daha önemli bir şey yok gibidir. Eğer doktorunuzla iletişim ve güvene dayalı bir ilişkiniz varsa, artrit ile iyi yaşayabilirsiniz demektir.
Öte yandan doktorunuz dünyanın en konuşkan ve en güvenilir doktoru olabilir ancak siz tedavi planınıza uymazsanız, tedaviden fayda göremezsiniz. Sizin doktorunuza güvenebildiğiniz gibi, o da size güvenebilmelidir. İlaçlarınızı reçetelendiği gibi alıp almadığınız ve tedavi planınıza tüm yönleriyle (örn., egzersiz ve fizik tedavi) sadık kalıp kalmadığınız gibi konularda dürüst olmalısınız. Doktorunuzun görevi size tedavinizde doğru yolu göstermek, sizinki ise bu yolu takip etmektir.
Sağlıklı bir yaşam tarzının, daha sağlıklı olmanızı ve tedavinizin daha iyi yapılabilmesini sağlayacağı oldukça açıktır. Artrit ile iyi yaşayabilmek için sağlıklı beslenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak ve iyi dinlenmek zorunludur.


EGZERSİZ
Egzersiz ile ilgili gerçekler basittir. Yeterli egzersiz yaptığınızda kendinizi daha iyi hisseder, daha fazla şey yapabilir ve daha uzun yaşayabilirsiniz. Çoğu kişi çok az hareket etmektedir. Modern yaşam, koltuğa sabitlenmiş eğlence dünyası, ofis işleri ve motorlu araçlar egzersizi günlük aktivitelerin bir parçası olmaktan çıkarmaktadır. Doğru yapılan egzersiz, artrit tedavinize gerçek anlamda yardımcı olacaktır.

Yerinde tavsiyeler alınması, egzersiz şeklinin dikkatle belirlenmesi, kişiye ve yaşam tarzına uygun bir egzersiz rutininin seçilmesi ve egzersizin sürdürülmesi başarının garantilenmesine yardımcı olur.

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTRİTİNİZİ YÖNETMENİZE NASIL YARDIMCI OLACAKTIR?
Fiziksel olarak aktif olmama yönünde bir neden var olsaydı, bu artrit ağrısı olurdu. Aslında, araştırma bunun tam aksini gösteriyor. Doğru biçimde tasarlanmış aktiviteler, artrit ağrınızı azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda esnekliğinizi ve genel formunuzu artırabilir ve ruh halinizde büyük düzelmeler sağlayabilir.

Fiziksel aktivite daha doğrudan fayda sağlar. Fiziksel olarak aktif olduğunuzda eklemlerinizi “beslediğinizi” biliyor muydunuz? Kıkırdağın besinleri emmesi ve atıkları uzaklaştırması eklem hareketine bağlıdır. Ayrıca düzenli egzersiz yapıldığında kıkırdak, eklem içi bağlar (ligamentler) ve kemikler daha fazla güçlenir ve esneklik kazanır. Fiziksel aktivite ve egzersiz, eklem sağlığının korunmasına yardımcı olur.
İdeal vücut ağırlığının korunması, artrit tedavisinin bir diğer önemli parçasıdır. Sadece 5 kilogramlık bir kilo fazlası, dizlerinizde osteoartrit (OA) oluşumu riskini büyük ölçüde artırabilir. 5 kilogramlık bir kilo fazlasını vermenin, dizlerinizde meydana gelen gerilimi 20 kilogram azalttığını biliyor muydunuz? Fiziksel aktiviteyi artırarak eklemlerinizde ve genel sağlığınızda olumlu bir fark yaratabilirsiniz.
Buna bir de şu açıdan bakabilirsiniz: aktif yaşam, tedavi programınızın kontrolü ele alabileceğiniz bir parçasıdır. Bu, artrit ile doğrudan mücadele etmeniz, yeni aktiviteler keşfetmeniz ya da artritin güçleştirdiği en sevdiğiniz bazı aktiviteleri yeniden yapabilir hale gelmeniz için bir fırsattır.

Düzenli aktivite ve egzersiz aşağıdaki faydaları sağlar:
• Ağrıda azalma
• Kas kuvveti ve dayanıklılığında artış
• Kemik kuvveti ve kalitesinde artış
• Sağlıklı eklemler
• Eklem hareket aralığında genişleme
• Günlük aktiviteleri gerçekleştirme kabiliyetinde artış
• Form düzeyinde yükselme
• Daha iyi uyku
• Dengede artış
• Düşme riskinde azalma
• Kendine güvende artış
• Sağlıklı vücut ağırlığı
• Stresi yönetme kabiliyetinde artış

EGZERSİZDEN KAÇMA MAZERETLERİNİZİ ORTADAN KALDIRIN
İnsanlar egzersizden kaçmak için pek çok mazerete sığınmaktadır. Ağrı, sertlik ve eklemlere zarar verme korkusu listenin üst sıralarındadır. İşin doğrusu, çalıştırılmadıkları zaman kaslar kuvvetini kaybeder ve eklemler ağrır, sertleşir ve bütünlüğünü kaybeder. Doğru teknik kullanıldığı ve uygun egzersizler yapıldığı sürece egzersiz artriti kötüleştirmez.
Zaman yetersizliği, egzersiz yapmamanın yaygın bir diğer mazeretidir. Günlük yaşamınızın rutin bir parçası haline getirmek için egzersize biraz alışmanız gerekebilir, fakat uzun vadede kesinlikle buna değecektir.
Egzersiz için doğru zamanın bulunması önemlidir: bazı insanlar için bunu sabah ilk iş olarak yapmak daha kolay gelirken, diğerleri güne yaymayı tercih etmektedir. Zamanla, günlük egzersiz yapma bir alışkanlık haline gelir.
Öz bilinç de egzersiz önünde bir engel teşkil edebilir. Bazı insanlar, artritleri nedeniyle diğer insanların önünde egzersiz yapma konusunda endişe duyar. Herkesin form düzeyi farklıdır ve egzersiz yapan çoğu kişi mükemmel bir vücuda sahip değildir. Başkalarıyla egzersiz yaparken nasıl göründüğünüz konusunda endişe duyuyorsanız bol kıyafetler giymeniz yararlı olabilir ve bir sınıfa ayak uydurup uyduramayacağınız konusunda endişe duyuyorsanız su içinde yapılan egzersizler kısıtlılıklarınızı gizleyebilir.

EGZERSİZE BAŞLARKEN
Bir, iki, üç... başla! Keşke bu kadar kolay olsaydı. Daha iyi sonuçlar için, iyi bir program, bir miktar araştırma ve planlama yapılması, hedeflerin belirlenmesi ve ilerleme grafiğini çıkarmak için kayıt tutulması gerekir. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce, her zaman doktorunuza başvurarak fiziksel açıdan hazır olup olmadığınızdan emin olun.
Eklemde şekil bozukluğu (deformite), ağrı ve kas zayıflığının eşlik ettiği şiddetli artritiniz varsa, doktorunuza danışmak önemlidir. Kendinize zarar vermek istemezsiniz. Yanınızda uzman bir eğitmen bulundurmak mantıklı bir önlemdir. Bu durum, yakın zamanda bir eklem ameliyatı geçirdiyseniz de geçerlidir.

ÖNERİLEN EGZERSİZLER VE AKTİVİTELER
Kol ve bacak kasları gibi büyük kasların kullanıldığı aktiviteler bir egzersiz programının en önemli parçasıdır. Genellikle aşağıdaki egzersizler önerilmektedir:
• suda egzersiz yapma/yüzme
• yürüme
• bisiklete binme
• dans etme
Haftada üç ila beş kez en az 30'ar dakikalık egzersiz yapın. Düzenli egzersiz başarının anahtarıdır, fakat tümünü tek seferde yapmak zorunda değilsiniz. Bir güne yayılmış üç adet 10'ar dakikalık egzersiz de bir 30 dakikalık seansla aynı etkiyi gösterir.

Yürüyüş Yapın. Yürüme gibi aktiviteler kemiklerin güçlenmesine ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

Ağırlıklar ile Egzersiz Yapın. El ve ayak bileği ağırlıkları veya ağırlık aletleri ile egzersiz yapmak, eklemleri kötüleştirmeden kuvveti artırmanın ve ağrıyı azaltmanın diğer bir yoludur.

Sıcak Suda Egzersiz Yapın.Bazı insanlar için sıcak suda egzersiz yapmak daha kolaydır. Birçok kamusal eğlence ve dinlenme merkezinde, artriti olan kişilere uygun, sıcak suda egzersiz programları bulunmaktadır.
Bir arkadaşınız ile birlikte egzersiz yapmak veya bir egzersiz grubuna katılmak bu deneyimi daha eğlenceli kılabilir.

FİZİKSEL AKTİVİTEDEN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMAK İÇİN ÖNEMLİ TAVSİYELER
Fiziksel aktiviteyi günlük yaşamınızın bir parçası kılmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyeler şunlardır:

Sıcak veya soğuk tedaviler uygulayın.
Birçok insan sıcak veya soğuk uygulama yoluyla aktivitelerden kaynaklanan ağrıyı giderebilmektedir. Sıcak duş almak, ısıtılmış bir havlu veya sıcak bir su şişesi kullanmak sıcak uygulama örnekleri arasında yer alır. Daha gelişmiş yöntemler arasında, kullanıcının yanıklardan korunmaya ve cildi yakmamaya çok dikkat etmesi gereken sıcak kompresler bulunur.
Sıcak uygulanması dolaşımı artırarak yardımcı olur. Artriti olan insanlar sıcak uygulamasının ne zaman kullanılması gerektiğini bilmelidirler. Örneğin, eklemleriniz şişmişse veya ısı artışı varsa, sıcak kullanılmamalıdır. Eklemlerinizde şişlik veya ısı artışı yoksa, sıcak uygulaması egzersiz öncesinde eklem sertliğinizin yumuşamasına yardımcı olabilir.
Soğuk da özellikle egzersiz sonrasında yararlı olabilir. Egzersiz sonrası bir torbaya doldurulan buz eklem üzerine 10 dakika uygulanabilir. Soğuğun ağrıyı geçici olarak durduran bir hissizleştirme etkisi meydana getirmesi ve egzersiz neticesinde meydana gelebilecek hafif şiddetteki şişmelere karşı koyabilir.

Isınma ve soğuma
Esneklik, kuvvet veya dayanıklılık egzersizleri yapmadan önce, 5 ila 15 dakika ısınmanız gerekir. Isınma, vücudunuzu aktif olmaya hazırlar. Isınırken, yavaşça yürüyün veya planladığınız egzersizin daha yavaş bir versiyonunu yapın ve ardından hafifçe germe hareketleri yapın. Tam hareket aralığınızın sonuna kadar ilerleyip orada beş saniye kadar bekleyerek eklemin etrafındaki kasların ve dokuların hafifçe gerilmesini sağlayabilirsiniz. Egzersizleriniz sırasında kullanılacak tüm kaslar doğru biçimde ısıtılmalıdır.
Egzersizi bitirdiğinizde, ısınma için yaptığınız hareketleri tekrarlayarak soğumanız önemlidir. Kaslarınızı doğru biçimde germek için en iyi zaman budur. Bu işlem 5 ila 15 dakika sürecek ve kalp atış hızınızın ve solunumunuzun normale dönmesini sağlayacaktır.

Sıvı tüketin
Bedeninizin çok fazla sıvı kaybetmesini (dehidrasyonu) önlemek için, egzersizin hem öncesinde hem sonrasında yeterli miktarda sıvı alın. Bu sıvılar, uzmanların önerdiği günlük 250 ml'lik 8 bardak suya ilave olarak tüketilmelidir. Egzersiz yaparken yanınızda bir şişe su bulundurmanız faydalı olur.

EN İYİ 10 EGZERSİZ

1. Ayak Bileği Daireleri
Koltukta dik konumda oturarak ayaklarınızı öne doğru gerin. Ayaklarınızı tek bir yönde daire şeklinde hareket ettirin. Ters yönde tekrarlayın.











2. Topuk/Ayak Ucu Kaldırma
Ayaklarınız zemine düz basacak şekilde bir sandalyeye oturun. Ayakucunuzu zeminde tutarak topuklarınızı kaldırın ve ardından ayakucunuzu kaldırın. Üç saniye bekleyin ve ardından düz basın.







3. Diz Kaldırma
Sırtınız dik vaziyette bir sandalyenin veya taburenin kenarına oturun. Belinizi bükmeden dizinizi mümkün olduğunca yukarı kaldırın. Ellerinizle destek vererek dizinizi daha yükseğe kaldırabilirsiniz. Karın kaslarınızı sıkı tutarak bacağınızı yavaşça başlangıç pozisyonuna geri getirin. Yakın zamanda total kalça protezi ameliyatı geçiren kişiler bu egzersizi denemeden önce üç ay beklemelidirler.







4. Bacak Kaldırma ve Ayak Bileği Hareketleri
Sırtınızı yaslayacak şekilde dik oturun. Dizinizi yavaşça düz duruma getirin. Diziniz hafifçe bükük vaziyette, ayak parmakları ileriyi gösterecek şekilde ayak bileğinizi bükün. Ardından, tavanı gösterecek şekilde eski pozisyona getirin. Tekrarlayın.







5. Omuz Germe Hareketleri
Ön kollarınızı vücudun önünde birleştirerek oturun veya ayakta durun (A). Ardından, avuç içleri ileriye bakacak şekilde dirseklerinizi "eller yukarıda" pozisyonuna (B) geri getirin. Dirsekleriniz vücudunuzun yanına hizalı olacak şekilde, kollarınızı başınızın üzerinde mümkün olduğunca yukarıya doğru açarak gerin (C).







6. Kolları Öne Açma
Dirsekleriniz bükük ve başparmaklarınız omuzlarınıza bakacak şekilde kollarınızı yana alarak dik bir biçimde oturun veya ayakta durun. Kollarınızı başınızın üzerinde kaldırarak gerin. Kollarınızdan biri zayıfsa, elinizi dirseğin altına koyup kaldırarak kolun baş üstü pozisyonuna gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Son olarak, kolları yavaşça başlangıç pozisyonuna indirin.







7. Omuz Sıkma ve Bilek Germe
Avuçlarınızı ve parmaklarınızı birleştirin. Kollarınızı birlikte öne doğru gerin. Dirseklerinizi her iki yana doğru bükerek ellerinizi göğsünüze doğru geri çekin. Avuçlarınızı vücudunuza yaklaştırırken birbirine bastırın ve kürek kemiklerinizi sıkın.







8. Parmakları Yürütme Hareketi ve Başparmakla Daire Çizme
Parmaklarınız ileriye bakacak şekilde ellerinizi masaya koyarak oturun. Başparmaklarınızı birbirine doğru kaydırın. Ardından, her bir parmağı teker teker başparmağa doğru kaydırın. Küçük parmak "yürüyüşü" tamamladıktan sonra, ellerinizi kaldırın ve yere düz biçimde koyun. Ardından, parmaklarınızı başparmağa doğru hareket ettirin.







Başparmağınızı her iki yönde büyük bir daire çizerek hareket ettirin.







9. Kalça ve Baldır Germe
Kolunuzla duvardan destek alarak ayakta durun. Bir ayağınızı diğerinin önüne koyun ve bacaklarınızı açık (omuz genişliğinde) ve ileri bakacak şekilde tutun. Omzunuzu, kalçanızı, dizinizi ve ayak bileğinizi düz bir çizgide tutun. Omzunuzu ve kalçalarınızı dik tutun ve karın kaslarınızı sıkın. Yalnızca ayak bileklerinizi bükerek ve ağırlığınızı arkadaki ayağın topuğuna vererek ileri doğru hareket edin.







10. Yürüyüş
Her gün yürüyüşe çıkın. Yürüyüş, oturmaktan dolayı sertleşebilecek sırt ve bacak kaslarınızı ve eklemlerinizi germenize olanak tanır.






BESLENME
Artritiniz varsa sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz önemlidir. Bu, artritinizi yönetebilmenize ve kötüleşmesini durdurmanıza yardımcı olacaktır. Çeşitlendirilmiş bir diyetle beslenerek ve yeterli egzersiz yaparak genel olarak sağlıklı bir yaşamın keyfini çıkarabilirsiniz.

Artriti olan kişiler için sağlıklı diyet neden önemlidir?
Çeşitlendirilmiş diyetle beslenme, vücudumuzun günlük fonksiyonları için gerekli olan besinlerin dengeli bir şekilde alınabilmesi için çok önemlidir. Sağlıklı bir diyet uygulamak, almanız gereken artrit ilaçlarının miktarını ve bunların yan etkilerini de azaltabilir.
Diyet ve artrit hakkında ve bazı besinlerin yararlı mı yoksa zararlı mı olduğuyla ilgili birçok kafa karıştırıcı ve çelişkili bilgi mevcuttur. Bazı besinlerin artritiniz üzerindeki etkisi diğerlerinden daha fazla olabilir, ancak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almanızı sağlamak için en önemli şey dengeli bir diyet uygulamaktır. Temel fikir daha az yağ, daha az şeker, daha fazla meyve ve sebze, daha fazla balık ve bol miktarda kalsiyum ve demir açısından zengin besin tüketmektir.
Ne yiyip ne yemeyeceğinizle ilgili muhtemelen herkes bir tavsiyede bulunacaktır. Herkesin belirli besinlere farklı tepki gösterdiğini ve size en uygun olanı bulmaya çalışmanız gerektiğini unutmayın.

Diyetimi artritime yardımcı olacak şekilde nasıl değiştirebilirim?
Sağlıklı olmak için ilk adım bazı beslenme kılavuzlarında bulunan tavsiyelere uymaktır.
Doğru miktar ve türlerde besin tüketimi;
• genel sağlık ve zindelik için günlük gereksinim duyduğunuz vitamin, mineral ve diğer besleyici maddelerin karşılanmasını sağlayacaktır.

• size, çalışma ve boş zaman faaliyetleri için gereken enerjiyi verecektir.
• tip 2 diyabet, kalp hastalığı, belirli kanser türleri ve osteoporoz gibi diğer kronik rahatsızlıkların riskini azaltacaktır.
Eldeki kanıtlar, inflamatuar (iltihaplı) tipte artritiniz (romatoid artrit, psöriatik artrit veya ankilozan spondilit gibi) varsa, omega–3 yağ asitlerinin (somon ve alabalık gibi soğuk su balıklarında ve sert kabuklu yemişler ve çekirdeklerde bulunur) yararlı olabileceğini göstermektedir. Diğer bazı çalışmalar da antioksidanların eklemleri korumaya ve iltihaba (inflamasyon) neden olan bazı vücut kimyasallarını etkisizleştirerek iltihabı azaltmaya ve hatta artriti önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Son zamanlardaki araştırmalar, özellikle C vitamini içerenler olmak üzere bol miktarda taze meyve ve sebze tüketen kişilerde inflamatuar artrit gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Vücut ağırlığım neden bu kadar önemli?
Diyetiniz ile artrit arasındaki en önemli bağlantı vücut ağırlığınızdır. Vücut ağırlığınızın fazla olması, ağırlığınızı taşıyan eklemleriniz (sırt, kalçalar, dizler, ayak bilekleri ve ayaklar) zaten hasarlı veya gerilmiş oldukları için fazladan yük oluşturur. Eklemlerin çalışma biçimi nedeniyle, yürürken diz eklemleri üzerindeki basınç vücut ağırlığınızdan daha fazladır. Küçük bir kilo kaybı bile eklemleriniz için büyük bir fark yaratabilir. Vücut ağırlığınız normalden fazlaysa ve ağırlık taşıyan eklemlerinizden herhangi birinde artrit varsa, kilo vermek herhangi bir besin takviyesinden daha fazla yardımcı olacaktır.
Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi (BÇ), vücut ağırlığı normalden fazla veya düşük olduğunda sağlık sorunlarının meydana gelme riskini değerlendirmede kullanılır. Sistem, 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin kullanımına yöneliktir, ancak hamile ve emziren kadınlar bunun dışındadır. Bu sınıflandırma sisteminin çok kaslı yetişkinler, yağsız vücut yapısına sahip yetişkinler, gelişimini tamamlamamış genç yetişkinler ve 65 yaş üzeri yetişkinler gibi bazı yetişkinlerde görülen sağlık risklerini düşük veya yüksek tahmin edebileceğini lütfen göz önünde bulundurunuz.

Bel Çevresi (BÇ), kişinin sağlık riski açısından yağların en istenmediği bölge olan bel bölgesindeki vücut yağı miktarını belirler.
• Kadınlarda BÇ ölçüsü 88 cm’den az olmalıdır.
• Erkeklerde BÇ ölçüsü 102 cm’den az olmalıdır.

Vücut Kitle İndeksi (VKİ) vücut ağırlığı-boy oranıdır. Deneysel araştırmalar, VKİ’nin sağlık riskiyle ilişkili aralıklar halinde sınıflandırılabileceğini göstermiştir. Vücut ağırlığı sınıflandırma sisteminde dört VKİ aralığı kategorisi vardır. Bunlar:
• normalden zayıf (VKİ: 18.5’ten düşük);
• normal kilolu (VKİ: 18.5 ila 24.9);
• aşırı kilolu (VKİ: 25 ila 29.9) ve
• obez (VKİ: 30 ve üzeri).

VKİ nasıl hesaplanır?
Metrik VKİ Formülü VKİ =

(kg/m²)
kilogram cinsinden ağırlığınız ———————————— metre cinsinden boyunuz²
Sağlıklı diyet neleri içerir?
Sağlıklı diyetle beslenmek, farklı besin gruplarından çeşitli besinler almaktır.

Genel olarak, sağlıklı diyet şöyledir:
● meyve ve sebze açısından zengin
● nişasta ve lif açısından zengin
● yağlı besin ve tuz miktarı az
● ilave şeker miktarı az.

Dengeli bir diyet karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller ve lif içerir. Karbonhidratlar bize enerji sağlar. Protein vücudun gelişmesi ve onarılması için çok önemlidir. Vitamin ve mineraller vücudumuzun sağlıklı çalışmasında önemli rol oynar. Çok fazla yağ tüketmek sağlıklı olmasa da, vücudumuzun bir miktar yağa da ihtiyacı vardır. Yağ bize enerji sağlar ve ayrıca bazı vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Lif, bağırsak sağlığımıza yardımcı olur (bu, egzersiz yapamadığı veya bazı ilaçlar aldığı için bağırsak hareketleri yavaş olan kişiler için özellikle önemlidir).

Artrit tedavisine yardımcı olan besin veya takviyeler var mıdır?
Bazı kişiler portakal, limon ve greyfurt gibi “asitli meyveleri” yemeyi kesmenin artrit tedavisine yardımcı olduğunu düşünürler. Bazıları patlıcangiller olarak bilinen familyadan olan sebzelerin (patates, domates, acı ve tatlı biber ve patlıcan gibi çeşitli besinler) artrit için kötü olduğuna inanırlar. Bu iki gruba ait meyve ve sebzelerin bırakılmasının artrit tedavisine yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur ve bu tür diyetler, diyetteki faydalı antioksidanları (vücuda zararlı bazı moleküllerin etkisini engelleyen moleküller) azaltmak gibi istenmeyen bir etkiye neden olabilir.
Artrit tedavisi için bazen elma sirkesi ve bal da tavsiye edilir. Bunun da yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
MSM (metilsülfonil****n), artrit de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları için önerilen, sülfür içeren bir maddedir. Tedavi amacıyla tavsiye edilebilmesi için, bu ürünün uzun süreli güvenliliği ve etkinliğiyle ilgili daha fazla araştırma yapılmalıdır.
CMO (setilmiristoleat), sığır yağından elde edilen ve artrit tedavisine yardımcı olabildiği öne sürülen mumsu bir maddedir. Bunun da yararlı olduğuna dair çok az bilimsel kanıt bulunmaktadır. Tedavi amacıyla tavsiye edilebilmesi için, bu ürünün güvenliliği ve etkinliğiyle ilgili daha fazla araştırma yapılmalıdır.

Omega-3 yağları
Diyette belirli yağlarda bulunan ve esansiyel (temel) yağ asitleri (EFA) olarak bilinen maddelerin artriti olan bazı kişilere yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır. İki tür EFA vardır: temel olarak yağlı balıklarda ve bazı bitki çekirdek yağları ile kabuklu yemişlerde bulunan omega-3 yağları ve mısır, soya ve ayçiçeği yağlarında bulunan omega-6 yağları.
Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin inflamatuar artriti olan kişilere yardımcı olabileceğini düşündüren giderek artan kanıtlar bulunmaktadır. Çok fazla omega-6 vücuttaki inflamasyonu arttırabileceğinden, daha çok miktarda omega-3 yağı tüketmelisiniz. Omega-6 doymuş yağlarda (et ürünleri ve peynir gibi) bulunduğundan, muhtemelen çoğu kişinin diyetinde zaten yeterli miktarda omega-6 yağı vardır.
Omega-3 yağlarını diyetinizle alabilirsiniz, ancak artriti olan çoğu kişi etkili olabilmesi için çok yüksek doz gerektiğinden takviye de almalıdır.

Omega-3 yağları şunlarda bulunur:
● yağlı balık
● avokado
● kabuklu yemişler ve çekirdekler
● bitkisel (kanola) yağ.

Diyet olarak en iyi kaynak somon, sardalya, ringa, uskumru ve alabalık veya taze ton balığı gibi yağlı balıklardır. Haftada iki kez yağlı balık yemeye çalışmalısınız.
Gut hastalığınız varsa, gutu şiddetlendirdiği düşünülen maddeler olan pürinler açısından zengin oldukları için, yağlı balıkların alımını sınırlandırmak yararlı olabilir. Vejetaryen (et yemeyen kişiler) ve veganlar (hayvansal hiçbir ürünü tüketmeyen kişiler) için keten tohumu iyi bir omega-3 kaynağıdır.
Omega-3 yağları, serbest radikaller olarak bilinen zararlı maddelerin üretimine yol açabilir. Bununla mücadele etmek için, bu yağların bol miktarda antioksidan (parlak renkli meyve ve sebzelerde bulunur) ve E vitamini (kabuklu yemişlerde, çekirdeklerde, tatlı patateste ve avokadoda bulunur) ile birlikte tüketilmesi önemlidir.

Kalsiyum
Romatoid artriti olan kişilerde osteoporoz gelişme riski yüksektir, bu nedenle yeterli kalsiyum alımının sağlanması çok önemlidir.
Kalsiyum açısından zengin besinler şunlardır:
● sardalya ve ringa balığı yavrusu (kılçıkları kalsiyum içerir)
● süt, yoğurt ve peynir
● beyaz, kahverengi veya kepekli ekmek
● kara lahana, beyaz lahana ve bamya gibi yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak dahil değildir)
● kalsiyum açısından zengin soya ürünleri
● susam tohumu.

Vücudun kalsiyumu emmesi için D vitamini de gereklidir. Temel D vitamini kaynağı derimizden aldığımız güneş ışığıdır, ancak bu vitamin yağlı balıklarda da bulunur. D vitamini kaynağı olarak güneş ışığını kullanamayan kişiler D vitamini takviyesi almayı düşünmelidir.

Demir
Halsizlik, romatoid artritin çok yaygın bir belirtisidir ve anemi (kırmızı kan hücresi eksikliği) olması durumunda daha da kötüleşebilir. Anemi inflamasyonun sonucu olarak veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAİİ) midede kan kaybına yol açabilmesi nedeniyle gelişebilir. Ancak bu çok yaygın değildir. Bazı insanlar diyetlerinde yeterli demir alamazlar. Demir açısından zengin şu besinler bununla başa çıkmada yardımcı olabilir:
● kırmızı et
● koyu renkli balıklar
● yumurta
● yeşil yapraklı sebzeler
● baklagiller
● zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl gevrekleri.
Demir, C vitamini ile birlikte alındığında vücudumuz tarafından daha kolay emilir, bu nedenle öğünlerinizde bir porsiyon meyve veya sebze de bulundurun. Ancak, yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra çay içmek demir emilimini önler.

Diyetim konusunda hatırlamam gereken önemli noktalar nelerdir?
Yedikleriniz ile artritiniz arasındaki bağlantıyla ilgili araştırmaları destekleyen birçok organizasyon vardır. Şu ana kadar elde edilen araştırma kanıtlarına göre şunlar önerilmektedir:
• Moda diyetlerden veya “çok şey vaat eden” diyetlerden kaçının.
• Aşırı kiloluysanız, beslenme alışkanlarınızı iyileştirerek ve fiziksel aktivitenizi mümkün olduğunca artırarak kilo vermeye çalışın.
• Diyetinizdeki şeker, yağ ve alkolden aldığınız “boş kalorilerin” miktarını sınırlandırın.
• Özellikle parlak renkli çeşitler başta olmak üzere daha fazla meyve ve sebze tüketin.
• Diyet ve takviyelerden yeterli miktarda besinsel kalsiyum ve D vitamini tüketin.
• Diyetinize haftada iki kez soğuk su balığını dahil edin.
Farklı besinlere karşı alerjiniz olduğunu, tolerans gösteremediğinizi veya duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, diyetinizde önemli bir değişiklik yapmadan önce doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşmanız önemlidir. Şüpheli bir besin diyetinizin önemli bir parçasıysa veya çeşitli besinlere karşı duyarlı olabileceğinizi düşünüyorsanız, eleme diyetine başlamadan önce lisanslı bir diyetisyenden profesyonel yardım istemeniz uygun olur.

HALSİZLİK
Halsizlik, sıklıkla günlük işleri yapmada zorlanmaya yol açabilen aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissidir. Birçok artrit tipinde ve lupus gibi diğer romatizmal hastalıklarda yaygın görülen rahatsız edici bir belirtidir. Sebebi, hastalık, depresyon, eklem ve kas ağrısı, stres, fiziksel zorlanma, yetersiz uyku, anemi veya fiziksel aktivite eksikliği gibi durumlar olabilir.
Halsizliğin belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Uzun ya da kısa süreli olabilir. Halsizliğin etkilerini azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Sizi nasıl etkilediğini bilmeniz, halsizlikle daha iyi baş edebilmenize yardımcı olacaktır.

Halsizlik ve Artrit
Halsizlik, özellikle artrit gibi uzun süre devam eden (kronik) hastalığı olan kişiler için zordur. Eğer halsizlik yeni başlamışsa, belirgin olarak kötüye gidiyorsa veya günlük aktiviteleri engelliyorsa, doktorunuzla görüşmeniz yararlı olacaktır. Halsizliğin birçok sebebi vardır ve doktorunuz bu sebeplerin tanımlanıp tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

Halsizlik kişiyi nasıl etkiler?
Halsizlik herkesi farklı etkileyebilir. Örneğin aşağıdakileri hissetmenize yol açabilir:

Enerjisiz bir şekilde çok yorgun: Sadece uyumak isteyebilirsiniz.Ağrı artışı: Halsizlik bazen ağrıyla birlikte gelir.Kontrol kaybı: Halsizlik bazen kendinizi yardıma muhtaç hissetmenize yol açabilir. Hayatınız üzerinde kontrolünüzü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz.Konsantrasyon kaybı: Karar vermek biraz zorlaşabilir. Sinirli: Sürekli yorgun olduğunuzda keyifli veya mutlu kalabilmeniz zorlaşabilir. Bu durum ilişkilerinizde zorlanmanıza da yol açabilir.
Halsizliğe, ağrı, asabiyet, enerji, konsantrasyon veya kontrol hissinin kaybı eşlik edebilir.

Halsizliğe Yol Açan Faktörler
Yukarıda da bahsedildiği gibi halsizliğin birçok sebebi vardır. Bu durumların tedavi edilmesi çoğunlukla halsizliğin azaltılmasını veya ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Halsizliğin sebepleri kişiden kişiye değişir. Etkileyen sebep tek bir faktörden kaynaklı olabildiği gibi birçok faktörün birleşiminden de kaynaklanabilir.

Fiziksel Nedenler

Hastalık: Halsizlik, birçok artrit tipinde ve özellikle tüm vücudu (kaslar, deri, kan, organlar ve eklemler) etkileyen diğer romatizmal hastalıklarda meydana gelebilir. Bu hastalıklar eklem ağrısı ve şişliğine yol açabilen romatoid artrit; ciltte kızarıklık, eklem ağrısı veya diğer organlarda problemlere sebep olabilen lupus ve kaslarda aşırı ağrı ve acıya sebep olabilen fibromiyaljidir.
İltihaplanmanın (inflamasyon) seyri ağrı ve şişliğe sebep olabildiği gibi halsizliğe de yol açabilir. Hastalığınız alevlenme (eklem inflamasyonunun kötüleştiği dönem) dönemindeyken daha fazla halsizlik hissedebilirsiniz.

Ağrı: Eğer eklem ağrısı çekiyorsanız, vücudunuzu eklem ağrılarınızın daha az hissedildiği bir pozisyonda tutuyor olabilirsiniz. Bununla birlikte bu pozisyonlar eklemlerinize ve kaslarınıza ekstra yük bindirebilir ve bu da halsizliğe yol açabilir.

Anemi: Birçok artrit çeşidi anemi ile ilişkili olabilmektedir. Anemi kan ile ilgili bir problemdir. Vücudun enerji döngüsünde rol alan önemli kan hücrelerinin azalmasıdır. Anemi, yorgun hissetmenize yol açar. Bu durum sadece demir ilaçları alarak düzeltilemez.

Daha az aktif olmak: Eğer ağrınız varsa ve kendinizi keyifsiz hissediyorsanız veya size tüm işler büyük efor sarfetmenizi gerektiriyormuş gibi geliyorsa, pek bir şey yapasınız gelmeyebilir. Böyle hissettiğinizde, örneğin evinizde daha az iş yapıyor olabilirsiniz. Fakat yeterli fiziksel aktivite yapmazsanız, kaslarınız güçsüzleşir ve çoğu zaman yorgun hissetmenize yol açabilir.
Diğer sağlık problemleri: Kalp, akciğer, tiroid gibi organlarınızdaki sağlık problemleri de oldukça halsiz hissetmenize yol açabilir.

Duygusal Nedenler
Herhangi bir tür artritinizin olması bile sizi duygusal yönden tüketebilir. Aşağıdaki duygusal stres tipleri halsizliğe yol açabilir:

Depresyon: Hastalığınızın stresi, üzgün veya hüzünlü hissetmenize yol açabilir. Hiçbir şey yapmak, hiçbir yere gitmek, arkadaşlarınızla ve ailenizle birlikte olmak istemeyebilirsiniz. Bu hisler bile kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir. Sürekli halsiz hissetmeniz sonuç olarak durumunuzu depresyona doğru götürebilir. Bu döngünün içine girmek bazen içinden çıkılması güç bir hale gelebilir.

Hastalığınızı başkalarından saklamaya çalışmak: Bazı kişiler artritlerinin diğerleri tarafından bilinmesini istemez. Bu kişiler artritleri olmayanlar ile aynı şeyleri aynı hızda yapmaya çalışırlar. Böylece bu durum daha sonra çok fazla halsizliğe yol açabilir.

Çevresel Nedenler
İçinde yaşadığınız çevrenin özellikleri halsizliğinizi artırabilir. Gürültü ve sıcak havalar yorucu olabilir. Artritli kişiler için, rahatsız mobilyalar, çok fazla merdiven kullanma zorunluluğu, uzun bekleyişler oldukça yorucu olabilir.

Halsizliğinizin Nedenlerini Tanımlayın!
En son halsiz olduğunuz zamanı düşünün. Aşağıdaki listedekilerden halsizliğinize katkısı olduğunu düşündüklerinizi not edin.

Artrit alevlenmesiDepresyonAğrıAnemiKas güçsüzlüğüYetersiz egzersiz veya aktiviteDuygusal stresDüzensiz diyetYetersiz uykuKaliteli uykudan yoksunlukGünlük işlerin çok fazla olmasıTatiller
Halsizliğinizi Analiz Edin
Birçok nedeni olduğu için, halsizlikle baş edebilmek için birden fazla metot uygulamanız gerekebilir.
Halsizliğinizi artıran faktörler neler? Halsizliğiniz günün hangi saatinde başlıyor? Halsizliğinizin azalmasına neler yardımcı oluyor? Vücudunuzun dinlenmeniz gerektiğini söyleyen sinyallerini dinleyin. Vücudunuzu dinlemeyi öğrenin, bu sayede kendinizi çok halsiz hissetmenize sebep olacak aktivitelerden sakınabilirsiniz.

Vücut Pozisyonlarınızın Farkında Olun

Eklemlerinize çok fazla yük bindirmemek için gerekiyorsa günlük aktivitelerinizi yapış şeklinizi değiştirin.Bedeninizin genel duruş şeklinin doğru olmasına dikkat edin. Yanlış duruş şekli (kambur duruş gibi) kaslarınızı yorabilir ve halsizliğe yol açabilir.
Dinlenme ve Aktivite Arasında Denge Kurun

Vücudunuzun yorulma belirtilerini öğrenin. Yaptığınız işlere kendinizi çok fazla yormadan ara vererek devam edin. Gün içerisinde temponuzu ayarlayın. İşlerinizi zor bir işten sonra hafif bir iş, daha sonra yine zor bir iş şeklinde devam ederek yapın. En zor işleri kendinizi en iyi hissettiğiniz zaman yapın. Temponuzu ayarlayabilirseniz, daha az yorularak daha çok iş yapabilirsiniz ve daha az halsizlik yaşayabilirsiniz.Hastalığınızın aktif dönemlerinde, işlerinize daha uzun ve daha sık ara verin. Günlük aktivitelerinizdeki temponuzu günlere yayın. Bir işi hemen bir kerede yapmaya çalışıp kendinizi zorlamayın.
Yeterince Uyuyun
İyi bir gece uykusu enerjinizi toparlamanıza ve ağrılarınızla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca eklemlerinizin dinlenmesini de sağlayacaktır. Vücudunuzun ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu sadece siz bilebilirsiniz. Vücudunuzu dinlemeyi alışkanlık haline getirin. Örneğin, her gün öğle yemeğinden sonra kendinizi halsiz hissediyorsanız, kısa bir şekerleme yapın. Bu enerjinizin artmasını sağlayacaktır.

Egzersiz
Doktorunuz veya bir fizyoterapist tarafından hazırlanmış bir egzersiz programı uygulayın. Doğru tip ve doğru miktarda yapılan egzersiz kaslarınızın güçlenmesine, kemiklerinizin sağlıklı kalmasına ve eklemlerinizin kullanılabilir durumda olmasında yardımcı olur. İyi bir egzersiz programı eklemlerinizin esnekliğini korumanıza da yardımcı olacaktır. Egzersiz genel sağlık durumunuzu iyileştirebileceği için genel olarak enerjinizi yükseltebilecektir.
Egzersiz yapmaya yeni başladığınızda, kalbinizin daha hızlı atacağını, daha hızlı nefes almak zorunda kalacağınızı ve kaslarınızın daha gergin olacağını aklınızda bulundurun. Bu yüzden akşam kendinizi daha yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz, fakat bir sonraki sabah kendinizi daha zinde hissedebileceksiniz. Bunlar vücudunuzun egzersize adapte olma sürecinde normaldir. Eğer egzersiz yaptıktan sonra eklem veya kas ağrılarınız iki veya daha fazla saat boyunca devam ediyorsa veya sonraki gün ağrınız veya halsizliğiniz daha kötüyse, fazla egzersiz yaptığınızı anlamanız ve bir sonraki gün yaptığınız egzersizlerin sayısını azaltmanız, daha dikkatli davranmanız gerekmektedir. Eğer bu işe yaramazsa fizyoterapistinizden egzersiz değişiklikleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tedavi planınıza uyun
Halsizlik, artmış hastalık aktivitesi veya inflamasyonun habercisi olabilir. Doktorunuzun verdiği tedavi planınıza uyduğunuzdan emin olun. Kendinizi iyi hissettiğinizde ilaçlarınızı atlamayın. İlaçlarınızın düzenli kullanılmaması hastalığınızın belirtilerinin artmasına yol açacaktır. Halsizliğinizdeki veya genel sağlık durumunuzdaki değişiklikleri doktorunuza hemen bildirin ki uygun tetkikler yapılabilsin.

Özetle;
Halsizlikle baş edebilmek için:

Tedavi planınıza uyun. Detayları ailenizle paylaşın ki onlar da yaşadığınız zorlukları daha iyi anlayabilsinler.Artritin iyi ve kötü günlerine kendinizi hazırlayın. Halsiz olduğunuzda aktiviteleriniz ve programlarınızı ekstra dinlenme zamanınız olacak şekilde planlayın.Enerjinizi koruma yolları bulun ve bunları uygulamayı deneyin.Halsizliğinizi vücudunuzun bir sinyali olarak kabul edin. Hastalıkla baş edebilmenizde yardımcı olacaktır.Depresyon, ağrı ve halsizliğin birbirlerine yakından bağlı durumlar olduğunu unutmayın. Bu problemlerden birinin çözümü diğerlerinin de iyileşmesine yardımcı olabilecektir.Günlük işlerinizi planlayın. Uzun süreli işleri küçük parçalara bölerek daha az yorulmaya gayret edin.Halsizliğinizin zamanla nasıl değiştiğini görebilmek için bir günlüğe kaydedin. Hiç halsizlik hissetmediğiniz gün için “0 puan”, şiddetli halsizliğiniz olduğu gün için “10 puan” vereceğiniz şekilde bir puanlama sistemi kullanabilirsiniz.Zorlanacağınızı düşündüğünüz işleriniz için ailenizden, arkadaşlarınızdan ve meslektaşlarınızdan yardım isteyin.

AĞRI İLE BAŞA ÇIKMAK
Ağrı, artritin ayırt edici belirtilerinden biridir. Artritiniz alevlenme veya hafifleme dönemlerine girdikçe ağrı da gidip gelebilir, ancak artriti olan çoğu kişide ağrı hiçbir zaman tamamen kaybolmaz.
Ağrı normalde vücudun bir sorun olduğunu belirtme yoludur. Vücudun bir bölgesinde var olan aşırı rahatsızlık veya yaralanma, bu bölgedeki sinirleri harekete geçirerek yakındaki sinir liflerini uyaran kimyasal maddelerin salgılamasına neden olur. Bu sinir lifleri beyninize karmaşık duyumlar ileten ince telefon hatları gibidir, beyne gelen sinyaller burada ağrı olarak tanınır. Ağrı size bir şey yapmanız gerektiğini söyler. Örneğin, sıcak bir sobaya dokunduğunuzda daha fazla zarar görmeyi önlemek için hemen elinizi geri çekersiniz.

Ağrının Nedenleri
Artritten kaynaklanan ağrı çeşitli nedenlerle hissedilebilir. Eklemdeki mikropsuz iltihap (inflamasyon) sıcaklığa, kızarıklığa, şişliğe ve harekette azalmaya neden olur ve sıklıkla ağrıya da neden olabilir. Hasar gören eklemler de ağrılı olabilir. Bu iki tür ağrı da, kasların gerilerek eklemleri ağrılı hareketlerden korumaya çalışmak için zorlanması nedeniyle üçüncü bir tür ağrıya yol açabilir. Romatoid artritte insanlar bu ağrı türlerinin tamamını hissedebilir. Osteoartritte ağrının çoğu hasar gören eklemlerden ve ağrıyan kaslardan dolayı hissedilir.

Ağrı Döngüsü
Artritin değişen yapısı, kimi zaman insanların kendilerini üzgün ve çökkün hissetmelerine neden olabilir. Vücudun görünümündeki değişiklikler de insanların hislerini sıklıkla etkileyebilir. Artrit çoğunlukla yorgunluğa neden olur, bu da ağrıyla başa çıkmayı daha da zorlaştırabilir.
Ağrı, yorgunluk ve sıkıntıdan oluşan bir döngü içinde sıkışıp kalınabilir. Bu çok moral bozucu ve üzücü olabilir. Ağrıyı yönetmeyi öğrenmek bu döngüyü kırmaya yardımcı olacaktır.







Ağrınızın Yönetimi
Ağrının olumlu hamleler yaparak değiştirilebilecek bir sinyal olduğunu düşünerek, ağrıyı yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

Kontrolü El Alın
Ağrıyı hissetme biçiminiz ve hastalığa nasıl yanıt verdiğiniz konusunda beyniniz önemli bir rol oynar. Düşüncelerinizi ve eylemlerinizi ayarlayarak kişisel kontrol hissi oluşturmak için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.

Olumlu bir tavır benimseyin
Artrit yapabildiğiniz bazı şeyleri sınırlayabilir, fakat hayatınızın kontrolü onun elinde değildir. Ağrınızı azaltmanın bir yolu da hayatınızı ağrı veya hastalık değil, iyilik üzerine kurmanızdır. Yani burada kastedilen olumlu düşünceler beslemek, mizah duygusuna sahip olmak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, etrafınızda olumlu insanlar bulundurmak ve aile ve dostlarla yapılan etkinliklerden keyif almaktır. Ayrıca, tedavi planınıza uymak, ilaçlarınızı doğru almak ve gevşeme teknikleri uygulamak da önemlidir.

Ağrıya odaklanmayın
Bilinçli olarak ağrıyı düşünerek geçirdiğiniz süre, hissettiğiniz ağrı miktarını etkileyecektir. Sürekli ağrınızı düşünmeye kilitlenip kaldıysanız, muhtemelen ağrıyı aklınızdan çıkarmayı başarabildiğinizde hissedeceğinizden çok daha şiddetli ağrı hissediyorsunuzdur. Gerçekten hoşunuza giden bir şey yaparak dikkatinizi dağıtmaya çalışın. Ağrı vücudunuzun uygun hamleyi yapmanız için size gönderdiği bir mesajdır, bütün faaliyetlerinizi durdurmanız gerekmez.

Ağrı alışkanlıklarınızı değiştirin
Ağrınızdan kaçmak için daha fazla ilaç almayı veya içki içmek gibi sağlıksız uygulamalara güvenmeyi alışkanlık haline getirmek kolaydır. Aşağıdaki soruların herhangi birine “evet” cevabını veriyorsanız, ağrınızla başa çıkmak için yeni yollar bulmayı düşünmeniz gerekir.

Bir kutu ağrı kesici ilacı eskisinden daha çabuk mu bitiriyorsunuz?

Normal uyku zamanınızın dışında da yatakta uzun zaman geçiriyor musunuz?

Planlanmış faaliyetleri son anda ağrı yüzünden iptal ettiğiniz oluyor mu?

Ağrınızı hafifletmek için alkol alıyor musunuz?

Ağrı veya artritten sık sık bahsediyor musunuz?
AĞRI KONTROL YÖNTEMLERİ

Eklemleri doğru kullanın ve enerjinizi koruyun
Günlük işlerin eklemlere verdiği baskıyı azaltmak için eklemlerinizi doğru kullanmanız gerekir. Vücudunuz dinlenmeye ihtiyacı olduğuna dair size sinyaller gönderir. Bu sinyalleri dinlemek ve yorgunluktan kaçınabilmek için hızınızı ayarlamanız enerjinizi boşa harcamamanızı sağlar. Eklemlerinizi doğru kullanmanız ve enerjinizi korumanız için size altı basit öneri sunuyoruz:

Bir işi yaptıktan sonra iki saat veya daha uzun süre ağrı hissettiyseniz, bir dahaki sefere işin miktarını azaltın veya daha az çaba sarf ederek yapmaya çalışın. Vücut pozisyonlarınıza dikkat edin. Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya veya tutulmanıza yol açacak şekilde durmamaya çalışın. Parmaklarınızın sıkı kavramasını gerektiren veya üzerlerine çok fazla basınç gelmesine neden olacak faaliyetlerden kaçının. Eklemlerdeki baskıyı azaltan ve zorlu işleri kolaylaştıran aletler kullanın.Ağrıya saygı duyun.

Sağlıklı kilodan daha ağırsanız, bu da ağırlık taşıyan eklemlere fazladan baskı oluşturur ve kimi durumlarda eklemde daha fazla ağrıya ve hasara yol açabilir.Vücut ağırlığınızı olabildiğince kontrol altına alın.

Örneğin, ağır yük taşırken bir bavul veya çantayı elinizle taşımak yerine sırtınızdan geçen bir omuz askısı olan bir çanta kullanın. Eklemlerden birine gelen baskıyı azaltmak için bir nesnenin ağırlığını birden çok ekleme yayın.Günlük işlerde mümkünse en büyük ve en güçlü eklemlerinizi ve kaslarınızı kullanın.

İhtiyaç duyduğunuzda mola verin, fakat çok fazla dinlenmenin kasların sertleşmesine neden olacağını da unutmayın.Dinlenme ile faaliyeti dengelemeye çalışın.

Önceden planlayın, organize edin ve kısa yollar bulun. Çalışırken duruş biçiminizi değiştirmek, hareket etmek ve gevşemek için öğle yemeği ve çay molalarından faydalanın.İşinizi basitleştirin.

Kendinize karşı olan sorumluluğunuzu düşünün ve gerektiğinde yardım isteyin. Aileniz ve dostlarınız, çok fazla çalışmaktan yorgun düşmeniz veya hasta olmanız yerine size yardım etmeyi tercih edecektir.Yardım istemekten çekinmeyin.Egzersiz

Artritinizin olması sizi faal olmaktan alıkoymaz. Doktorunuz veya fizyoterapistinizle görüşerek yaşam biçiminize uygun bir egzersiz programı yapmak iyi bir fikirdir. Düzenli egzersiz ağrıyı etkin biçimde yönetmenize de yardımcı olabilir. Egzersiz sayesinde hem artrit belirtilerinizi hem de genel sağlığınız ve zindeliğinizi iyileştirebilirsiniz.

Egzersiz;

• Eklemlerin hareketli kalmasını sağlar.

• Eklemleri çevreleyen kasların güçlü kalmasını sağlar.

• Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlar.

• Günlük faaliyetleri daha kolay yapmanıza yardımcı olur.

• Genel sağlığınız ve zindeliğinizi iyileştirir, enerjinizi artırır, uykunuzu iyileştirir, vücut ağırlığınızı kontrol eder, kalbinizi güçlendirir ve kendinize saygınızı artırır.

Egzersizin neden olabileceği ağrıyı en aza indirmek ve doğru egzersizi yapmak önemlidir. “İki saat” kuralından yararlanabilirsiniz. İki saatlik egzersizden sonra eklemleriniz halen ağrıyorsa, çok fazla yapmışsınız demektir. Bir dahaki sefere miktarı azaltın. Egzersize başlamadan 40 dakika önce ağrı kesici almak yardımcı olabilir.

Egzersize başlarken dikkatli olmalısınız. Romatoid artrit alevlenmesi yaşıyorsanız, sadece yumuşak hareket açıklığı egzersizleri yapmalısınız. Bunlar eklemlerinizi oynayabildikleri ölçüde hareket ettiren yumuşak hareketlerdir. Bazen egzersiz programının başlangıcında kaslarınız ve eklemleriniz sertleşebilir. Yumuşak güçlendirme egzersizleri de yapılabilir.

Birkaç egzersizle başlayın ve zamanla sayısını artırın. Vücudunuzu dinleyin. Çok acı verirse veya alışılmadık bir ağrı hissetmeye başlarsanız egzersizi bırakın.

Programınız, eklemlerinizi esnek tutacak ve tam hareket açıklıkları içinde hareket ettirecek germeler gibi egzersizleri içermelidir. Ayrıca, suda egzersiz, yürüyüş veya kondisyon bisikleti gibi aerobik egzersizleri de içerebilir. Aerobik egzersizler kalbinizi güçlendirdiği için faydalıdır. Akciğerlerinizin daha verimli çalışmasını sağlar ve çabuk yorulmadan daha uzun süre çalışmanızı sağlayacak dayanıklılık verir. Aerobik egzersizler daha iyi uyumanıza, kilonuzu kontrol etmenize ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmenize de yardımcı olabilir.

Sıcak ve Soğuk Uygulama

Bazı artritli kişiler sıcağın kendilerini daha da rahatsız ettiğini hisseder, kimilerine ise sıcak çok iyi gelir. Şunları deneyebilirsiniz:

Ilık bir banyo veya sıcak bir duşBelirli ağrılı bölgelere uygulanan ısı pedleriHavluya sarılmış bir sıcak su şişesi, ayakları, sırtı veya elleri sıcak tutmaya yardımcı olabilir.
Şunlara dikkat edin:

Bir yerinizi yakmayın.Deriniz ile sıcak veya soğuk paketi arasına mutlaka bir havlu koyun.Vücudunuzun herhangi bir bölgesine 15 ila 20 dakikadan fazla sıcak ya da soğuk uygulamayın.Dolaşımınız veya duyularınız zayıfsa kesinlikle soğuk paketleri kullanmayın.Aynı anda ağrı kesici merhem kullanmayın, yanmaya neden olabilir.

Soğuk şişliğin azalmasına ve kas spazmının hafiflemesine yardımcı olabilir ve alevlenme döneminde (belirtilerin yeniden ortaya çıktığı veya kötüleştiği dönem) eklemlerde hissedilen akut iltihap (inflamasyon) için özellikle iyidir. Uyuşturucu etki yapar. Soğuk paketi eczaneden alabilirsiniz veya bir torba buz veya dondurulmuş sebzenin etrafına ıslak bez veya havlu sararak kendiniz de yapabilirsiniz. Çok uzun süre vücudunuzda tutmayın, soğuk yanıkları oluşabilir.

Bazı artritli kişiler için tek bir tedavide soğuk ve sıcağın birleşimi en iyisidir. Buna kontrast banyo adı verilir. Bu uygulama el veya ayağı önce sıcak suya, ardından soğuk suya ve sonra tekrar sıcak suya sokma şeklindedir.

Uyku

Geceleri iyi uyumak enerjinizi yeniler ve ağrınızla başa çıkabilme yeteneğinizi iyileştirir. Uyku vücudunuzu sağlıklı tutar, kendini onarmasına ve en verimli şekilde işlemesine olanak tanır. Uyurken beynin kimyasalları yenilediği, sorunları çözdüğü ve bilgileri düzenlediği düşünülmektedir. Eklemlerin dinlenmesine de olanak tanır.

Kısa bir şekerleme yapmak enerji düzeylerinizi yeniden yükseltmeniz ve eklemlerinizi dinlendirmeniz için yeterli olabilir. Uyumakta zorlanıyorsanız, yatakta olabildiğince rahat olmaya çalışın ve destekleyici yatak ve yastık kullanmaya özen gösterin. Yatmadan önce ılık bir banyo, arkasından yarım saat kitap okuma gibi her gece uygulayacağınız bir rutin aktivite uyumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kafein, alkol ve sigara gibi uyaranlardan uzak durmak önemlidir.

Gevşeme

Ağrıyla savaşmanın iyi bir yolu da gevşemedir. Gergin olduğunuzda kaslar eklemlerinize baskı yapar. Bunun sonucunda kaslarınızda acı, eklemlerinizde ağrı hissedersiniz. Gevşeme yeteneğini geliştirmek ağrı ve acıyı hafifletmenize yardımcı olabilir. Kontrol ve zindelik hissini artırır.

Gevşeme, vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirme ve kontrol etme yollarını öğrenmenizi gerektirir. İyi bir gevşeme için:

Sakin bir yer ve zaman seçin. Kendinize gürültüsüz bir ortamda, en az 10 dakika ayırmalısınız.Başınız desteklenmiş ve gözleriniz kapalı durumda rahat bir pozisyonda oturun veya uzanın.Derin bir nefes alın, sonra yavaşça nefesinizi verin. Her yavaş ve derin nefeste karnınızın içeri ve dışarı hareket ettiğini hissedin.Nefesinize odaklanarak, derin ve yavaş nefes almaya devam edin.Huzur ve sükunet gibi kelimeleri düşünün.

Pratik yaptıkça gevşemek daha kolaylaşacaktır. Uyuyakalmanız sorun değildir, ancak bir dahaki sefere zihninizi ve vücudunuzu bilinçli bir şekilde rahatlatmak için bütün bu süre boyunca uyanık kalmaya çalışın.

İlaçları Akıllı Kullanın

Artrit ağrısını kontrol etmeye yardımcı olacak birçok farklı ilaç türü vardır. Doktorunuz sizdeki artrit tipine, çektiğiniz ağrının miktarına veya başka faktörlere bağlı olarak bu ilaçlardan bazılarını tavsiye edebilir. İlaçlarla ilgili kısa bir bilgi aşağıda verilmiştir, tedavi seçenekleriniz için doktorunuzla görüşmelisiniz:

Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) :sertliği ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Eklemdeki ağrı ve inflamasyonu azaltabilirler. NSAİİ’ler, vücutta prostaglandinlerin üretimini azaltarak etki ederler. Prostaglandinler, inflamasyonu artırarak ağrı sinyallerinin üretilmesine neden olan kimyasallardır.

Size reçete edilebilecek birçok NSAİİ vardır; ibuprofen veya naproksen bunlardan bazılarıdır. Birçok kişide hiçbir sorun görülmemekle birlikte, NSAİİ’ler özellikle hazımsızlık ve ishal gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Bunlar ayrıca mide kanamasına da neden olabilir, bu nedenle size aynı zamanda bir antiülser ilacı da (proton pompası inhibitörü olarak bilinir) reçete edilmesi gerekebilir.
Kortikosteroidlervücudunuzda kortizol adı verilen doğal hormonla ilgili ilaçlardır.

Kortizolün hap şeklinde alınabilen veya doğrudan eklemlere veya başka dokulara enjekte edilebilen yapay formları vardır. Bu ilaçlar bölgedeki şişlik ve inflamasyonu azaltarak ağrının dindirilmesine yardımcı olur.

Hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD):Bu ilaçlar sıklıkla romatoid artrit ve ilgili hastalıklar gibi inflamatuar rahatsızlıkları kontrol altında tutmak için kullanılır. İnflamasyonu azaltmak, hastalığı yavaşlatmak ve eklem hasarını önlemek için kullanılırlar. Bu ilaçlar inflamasyonu kontrol ederek ve eklem hasarını sınırlandırarak ağrının dindirilmesine yardımcı olur. Bu ilaçların işe yaramaya başlaması haftalar veya aylar alabilir. DMARD ilaçlara örnek olarak metotreksat, hidroksiklorokin, sulfasalazin ve leflunomid verilebilir.

Topikal ağrı kesiciler:Bunlar artrit ağrısını dindirmeye yardımcı olabilir. Ağrılı kas veya eklem üzerindeki deriye uygulanan jel, krem, merhem veya spreyler olabilir. Bazı topikal ağrı kesiciler, örneğin salisilatlar, deriyi tahriş eden maddeler ve tek bir bölgedeki ağrıyı dindiren lokal anestetikler içerebilir.

Güvenli ilaç kullanımıyla ilgili ipuçları

İlaçlarınızı tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alın.Doktorunuz önermeden ilacınızı almayı kesmeyin. Sizin için doz değişikliği, başka bir ilaç veya ilaçların birleşimi gerekiyor olabilir.Bazı ilaçların etkili olmaya başlamasının zaman alabileceğini unutmayın.
Size özel bir “ağrıyla başa çıkma planı” için ipuçları

İlacınızı almanın sizin için en verimli olduğu zamanı not edin. Vücudunuzun ağrı kesicilere nasıl tepki verdiğine dikkat edin ve tüm ilaçlarınızı doktorunuzun tavsiyesine uygun olarak doğru alın.Sıcak, soğuk veya masajın faydası olup olmadığını ve bunları ne sıklıkta uyguladığınızı not alın.Gün içinde kendinize dinlenme zamanı ayırın. Vücudunuzun dinlenmeye ve belirli eklemlerinizin dinlendirilmesine en iyi tepki verdiği zamana dikkat edin ve olumlu bir dinlenme rutini geliştirin.Gevşemenize, sakinleşmenize ve ağrınızı kontrol etmenize yardımcı olan şeyleri not edin. Size en uygun gelen teknikleri uygulamaya çalışın.Genel sağlık durumunuzu iyileştirmek için genel anlamda sağlıklı bir yaşam biçimi oluşturmaya gayret edin.Aerobik, güçlenme ve hareket açıklığı egzersizleri uygulayacağınız bir plan yapın.Sağlık uzmanlarına tedavi programınız ve ağrı yönetiminizle ilgili soracağınız soruların listesini yapın. Bu soruları sorarken kararlı davranın ve aldığınız cevaplardan memnun olana kadar vazgeçmeyin.



bütün bilgiler Artrit ile Yaşam Derneği sitesinden alıntılanmıştır


Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Artrit İle Yaşamak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:40.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428