Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Nette Eğlence Keyfi > Her Telden Konular » Kum Kelebeği

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 17 Mart 2012, 15:39   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Kum Kelebeği

    Enatiopus melanogenys - kum kelebeği balığı - akvaryum






    Yaklaşık iki feet (60 cm) uzunlukda yuvasını yapmak için iyi kum kullanmış. Bu balıklara en iyi kum olarak oyun parkındaki kumu kullanabilirsiniz (Koyu renkli deniz kumu). Yuvasının dış kısımlarını nasıl kazarak etrafında krater oluşturduğuna dikkat ediniz. Etrafa büyük parça kumları içerisine de en iyi kumu (ince) yerleştirmiş kaldıki iç kısım yumurtlama yeridir.

    Aktavist Yorumu:


    Bu bölümde Tanganyika’nın muhteşem güzel, bir o kadar da nadir bir türü olan Enantiopus türlerinden bahsedeceğim.Bu türler ülkemizde kum kelebeği olarak da tanınır.Bu ifade hiçte yanlış bir ifade değildir.Kum kelebeği dediğimiz zaman sadece Enantiopus türlerinden bahsetmek yanlış olur.Çünkü Tanganyika gölünde iki tür kum kelebeği türü vardır.Biri Enantiopus diğeri ise Xenotilapia türüdür.Diğer tür olan Xenotilapia’yı daha sonraki yazılarımda bahsedeceğim.


    Enantiopus’lar Tanganyika gölünün açık kumluk alanlarında sürüler halinde dolaşır ve sürüler halinde üreme dönemine girerler.Kolonide ki dişiler toplu halde yumurta alırlar.Bu davranışlarını tank ortamında da gösterirler.Enantiopus’ların ana türü melonegenis’tir.Daha sonra ise balıkların bulundukları koylara göre isim alırlar.Örnek olarak Enaniopus melonegenis utinta, Enantiopus melonegenis namansi..Bu türün en nadide ve en güzel türü ise Kilesa’dır.Kilesa Tanganyika gölünün sadece bir koyunda çıkmaktadır.Diğer türler ise gölün her yerinde bulunabilirler.Gölde sürüler halinde kumluk bölgede dolaşan bu türler kumluk alanın üzerine cüsselerine göre büyük bir krater açarlar.Karnı yumurta ile dolu dişilere, erkekler açtıkları kraterde olağanüstü renklerini göstererek üreme dansına başlarlar.


    Dişi etkilendiği erkeğin kraterine gelerek elips şeklinde dansa başlarlar ve krater içinde dönmeye başlarlar.Bu dönme esnasında dişi yumurtaları bırakır ve dönüp yumurtaları ağzına alır.Daha sonra ise ağzı dolu dişi erkeğin üreme aralığına gelerek erkeğin yumurtaları döllemesini sağlar.Yumurtalar 13-15 gününde yavru durumuna geçmiştir.Ancak dişiler yavruları daha fazla ağzında tutarlar.Burada ya dişiyi kendi kendine bırakıp yavrularını salmasını beklemeli yada dişiyi sağmalısınız.Yavrular ilk 5 ayında inanılmaz hassaslardır.Su değişimine, suyun kalitesine çok dikkat etmemiz gerekir.5-6 cm boyuna gelmeden kum kelebeği türlerini yolculuğa çıkarmanızı tavsiye etmem çünkü sarsıntıya karşı çok hassaslardır.Bundan dolayıdır ki ülkemize bu balıkları sağ salim getirebilmek çok zordur.Kum kelebekleri yurtdışından balık getiren Tanganyika toptancılarının korkulu rüyasıdır.Bundan dolayı ülkemize bir şekilde getirip, yaşatmayı başarmış ve hatta üretebilmiş kişiler bizim bu balığı tedarik etmemiz açısından çok önemlidir.


    Gelelim bu balık için gerekli tank ebatlarına.Enantiopus türleri genelde tankınızın alt kısmında yani taban kısmında dolaşır ve bu kısımda ürerler.Ama bu balıklar aç olduklarında diğer balık türleri gibi tankınızın üst kısmında oldukça fazla dolaşırlar.Yemleme yaptığınızda ilk yemlerini suyun üst kısmından aldıktan sonra daha sonraki yemleri taban kısmından toplamaya devam ederler.Bu türler oldukça hareketlidir.Bu yüzden tankınız imkanlar dahilinde büyük olmasında fayda vardır.Bu türleri besleyeceğiniz tankta dikkat etmeniz gereken en önemli konu tankınızın eninin geniş olmasıdır. Bunun sebebi ise Enantiopus’lar 50 cm’ye varan üreme kraterleri açarlar.Bundan dolayı tankınızın eni en az 50 cm olması gerekir.Ben size eğer imkan varsa tankınızın eninin 70-80 cm olmasını öneririm. Yükseklik ise bu balıklar için çok önemli değildir.Ama yinede 50 cm den aşağı olmamalıdır. Toparlarsak Enantiopus’lar için 125*70*50(h) lik bir tankın ideal olabileceğini söyleyebiliriz.Tabii durumunuz daha büyük tankları almanıza imkan veriyorsa bu Enantiopus’lar için daha iyi olacaktır. Tankınızda ince kum kullanmanız ise ikinci olarak dikkat etmeniz gereken husustur.Çünkü bu balıklar kumluk alanda yaşar ve ürerler.Kum bu türler için her şey olmasa da çok şeydir.Devamlı kumu ağızlarına alarak atarlar bu sayede kum içinde mikro organizmaları yerler hem de midelerindeki yemleri öğütmek için bir miktarını yutarlar.Bu tankınıza bitki koymanızı tavsiye etmem.Çünkü Enantiopus’ların gerçek yaşam alanlarında da bitki yoktur ve kumla çok oynadıkları için bitkilerinizi devamlı olarak çıkaracaklardır.Ancak bitki ekmek çok istiyorsanız ektiğiniz bitkinin üstüne taş koyarak bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.


    Tankınızda yuvarlak hatlara sahip dere taşlarını kullanarak tankınızın tabanını 2 hatta 3 bölüme ayırmanız iyi olacaktır.Bunu yapmanızdaki amaç her erkeğin kendi alanını seçmesi ve sahiplenmesi içindir.Her Tanganyika balığı için geçerli olan kural bu balıklar içinde geçerlidir.Tankınızda fazla erkeğe yer yoktur.Tankınızda 2 bilemediniz 3 erkek olması ortamın huzurlu olması için yeterli olacaktır.


    Erkekler taşlarla sınırlarını belirlediğiniz yerlerde yani iki taşın arasında kalan kumluk alanda rekabet içine girecek dişiyi etkileme yarışına girecek sizde bu görsel şölenden inanılmaz zevk alacaksınız. Enantiopus tanklarında tek erkek olması rekabeti öldürür sizde o güzelim renkleri her zaman göremezsiniz.Bunun için 2-3 erkek tankınızda olmalıdır.


    Enantiopus türlerinde erkek dişilere göre daha iri ve renklidir.Erkekler 15-16 cm’ye kadar büyüyebilirler.Dişiler ise erkeklere göre daha küçük 13-14 cm ve renksizdir.Dişilerde sadece parlak gümüş rengi görebilirsiniz.Erkelerin renklerini kur yaparken yada başka bir erkeğe güç gösterisi yaparken görürsünüz.Diğer zamanlarda renkler biraz daha soluktur. Enantiopus türler diğer türlerle dostça yaşayabilirler.Tek sorun aynı tanka koyduğunuz tür kum üzerinde fazla dolaşan üreyen tür olmamasıdır.Yani Enantiopusların olduğu tankta Furciferi, Ventralis, Xenotilapia, Callochromis türleriyle beraber beslenmemelidir.Bu listeye genelde tabanda dolaşan cüce cichlidleride ekleyebilirsiniz.Ben size Enantiopusların oluğu tankta Leptosoma,Nigripinnis gibi türleri beslemenizi öneririm. Enantiopus’lar beslenme daha çok bitkisel olmalıdır.Ama sırf bununla beslenmemeli Seranın Vipan ve arada sırada artemia verilmelidir.Bu balıkları eğer yurtdışından getirdiyseniz ilk 1-2 hafta çok önemlidir. Çünkü ben ne zaman yurtdışından gelen bir Enantiopus kolonisi alsam ilk 1-2 hafta içinde ya hepsini yada birçoğunu kaybettim.Bunu beslenme alışkanlıklarına bağlıyorum.Çünkü ölen balıklar çoğunlukla bloat’tan öldüler.Bu olayı biraz daha araştırdığımda yurtdışında bu türün yavrularına özel hazırladıkları bir mama verildiğini öğrendim.Balığın sindirim sistemi bize geldiğinde ne kuru yemi nede artemia’yı tanımak da tabii bizde bu olayı bilmediğimiz için yemlemeyi ya kuru yemle yada artemiayla yapıyoruz.


    Bunun sonucu olarak balık Bloat olmakta ve balığı kaybetmekteyiz.Bundan dolayı gelen balıklarınıza ilk 1-2 hafta boyunca ağır yemler vermemeli ve bitkisel beslemenizi öneririm.Eğer gene de bu hastalığa yakalanırsa balıklarınızın bulunduğu tanka yada başka bir tank açarak balıklarınıza flagy isimli ilacı verebilirsiniz.Ben bu ilacın sayesinde kurtardığım balıklarım olmuştur. Enantiopuslar da diğer Tanganyika türleri gibi ph’ı yüksek sert sulardan hoşlanırlar.Ph 7.5-8.5 arası bu balık için yeterlidir.Tankın su kalitesinin iyi olması ve bol oksijenli su olması bu balık içinde önemlidir. Isıya gelince 24-26 c arası bu balıklar için idealdir.Ben 26 c’de sabit olarak tutmaktayım.Işık olarak bu balıklar için gün ışığını kullanmanızı tavsiye ederim.Enantiopuslar gün ışığında ve güneşin ışıklarının direk tankınıza vurduğu yerlerde inanılmaz güzel renklerini gösterirler.Ne zamanki tankınızın ışıklarını açarsınız tüm renkler uçar.Bunun için gün ışığına en yakın lambayı kullanmanızı tavsiye ederim. Enantiopuslar gerek görünüşleri gerek renkleri ve davranışları olsun direk olarak fark yaratırlar.Birçok Tanganyika sever sırf bu türleri beslemek üzerine hareket etmektedir.Bende de şuan Enantiopus kilesa ve Enantiopus melonegenis namansi bulunmaktadır.Her iki türde ayrı ayrı tanklardadır.Bu balık türünde de çaprazlama olmaktadır.Bunun için birden fazla Enantiopus türünü besliyorsanız ayrı ayrı tanklarda beslemenizi öneririm.Bu hem balığın saflığını bozmamanıza hemde yavruları alan kişilerin hayallerinin yıkılmamasına yarayacaktır.


    Enantiopus dişileri bir yumurtlamada 20 ila 40 adet yavru verebilmektedirler.Hatta bu sayının üstünde yavru alan arkadaşlarımız vardır.Ancak bu sayı Enantiopus kilesa için geçerli değildir.Çünkü Enantiopus kilesalar ortalama 30 adetten fazla yavrulamamıştır.Türkiye’de bu türe fazla sahip olan hobici olmadığından başka hobicilerin bu sayının üstünde yavru alıp almadığını bilmemekteyim.Birde Enantiopus kilesa hariç diğer Enantiopus türleri üremeye başladı mı artık devamlı ürerken bu kural Enantiopus kilesa için geçerli değildir.Kısacası Kilesalar güzel olduğu kadar çok narin ve üremesi diğer Enantiopus türlerine göre daha zordur.Onun içinde bu balığı bulmanız ve sahip olmanız zor ve pahalı bir süreçtir.


    Tanganika gölünün kumluk ve dip kesimlerinde yaşarlar. Kumluk olan her yerde görünme olasılığı vardır. Halk arasında Kum Kelebeği diye bilinirler. Yemlemeye gelince kuru yem yanında artemia ve su piresine hayır demezler. Diğer türler arasında barışçıl bir yapıya sahiptirler. Sadece kendi türleri arasında bazen ufak kavgalar olabilir ama ölümle sonlanmaz. Üreme dönemlerinde kuluçkayı ağızda yaparlar bu tür diğerlerine göre biraz ilginçtir. Kuluçka döneminin ardından ilk 8 gün yumurtaları anne ağzında taşır sonra yumurtaları babaya devreder. Akvaryumda 24 ile 27o C ısıdan hoşlanırlar. Erkekleri 15 cm dişileri ise 13 cm' e kadar büyüyebilirler.su değeri olarak sert suları severler bu yüzden bu türle beslemek istediğiniz balıkların su değerleriniz öğrenmeniz gerekmektedir.


    Akvaryumdaki su değişimlerine ve ısı değişimlerine karşı çok hassastırlar bunun yanı sıra akvaryumda çok fazla hareketi sevmezler. Beyaz benek hastalığına karşı dayanıklı değildirler. Başka bir akvaryuma alınırken dikkatli davranılmalıdır. Stresten uzak olmaları balıklarınız için önemlidir. Yavrularını koruyamazlar ve hemen akvaryum içersinde yenmesine ve yem olurlar. Eğer yavrular başka bir akvaryuma alınırsa çok çabuk gelişirler ve büyürler. Günde 2-3 kez yemlenebilir. Genç ve yavrular bozuk su kalitesinden ve beyaz benekten çok çabuk etkilenirler. Yavrular çok temiz su da büyütülmelidir. Cinsiyet belirlenmesi için bir sene geçmesi gerekir. Ve unutmamak gerekir ki kum kelebekleri en egzotik ve en büyüleyici cichlid türleridir. Kum Kelebekleri için akvaryumda koyu renkli deniz kumu kullanabilirsiniz. Yumurtlama yani üreme dönemlerinde mükemmel bir yuva inşa ederler. Erkek yuvanın tek hakimidir. Erkekler yuvalarının inşaatı bittiğinde yuva üzerinde yüzen dişilere kur yapmaya başlarlar. Diğer erkekler ise kovalanır bu arada tüm yüzgeçleri dimdik olur. Dişileri ise yüzgeçleri kıskaç gibi kapanmış şekilde çağırırlar. Boğaz bölgeleri genişler ve erkekler renklerini dişilere olabildiğince renkli gösterme çabasına girerler. Kur yapma evresini geçirdikten sonra dişi yumurtaları yaydıktan sonra devam eder. Erkek birçok dişi ile bir gün içersinde yumurtlayabilir ve dişinin yumurtlamada bir çok erkek tarafından yumurtaları döllenebilir.


    Kum Kelebekleri diye anılan bu tür Tanganika türleri arasında yaşayan ilginç türlerden biridir. Ömrünün 3 sene gibi kısa olmasından dolayı akvaryumlarda pek ilgi görmezler yalnızca bu türe ilgisi olan hobiciler bu türe ilgi gösterirler. Akvaryumunuzda bu türün olmasını istiyorsanız genç balıklar almanızı tavsiye deriz yavru almanız açısından da yararlı olacaktır. Doğal ortamlarında kumda bulunan omurgasızları kumdan süzerek yerler. Akvaryumda ise yem ayırmazlar. Kuru gıdaları protein ve vitamin değerleri yüksek etli besinleri tercih ederler. Diğer balıklara karşı agresif değillerdir. Bu nedenle bu türün sakin olan erkekleri için uygun akvaryum bulmak kolay değildir. Korunmak renk göstermek için ve hatta ölümden korunmak için sadece kendi türleri ile oluşturulmuş akvaryumlarda bakılmalıdırlar. Sadece bu türlerle aynı akvaryumda bakılacak tür vatozlardır. Ve kavgacı olmayan cichlid' ler ve beraber yaşayan türden tropikal balıklar ile beraber yaşayabilirler.


    Cinsiyet ayırımda en önemli farklar erkekler renkli görünümündedir. Gençler ve dişiler düz gümüş renkte olurlar. Erkekler kur yaparken tutulurken ve uyandıkları saatlerde daha renklidirler. Kumlu ortamları çok severler yalnız bu balıklar akvaryumda çok hızlı hareket edip etrafa çarpabilirler akvaryumdaki olan kaya ve s9üslerle kendilerine zarar verebilirler. Sadece akvaryumda ince kum yeterlidir. Akvaryumdaki kum çok temiz olmalıdır ancak bu durumda yumurtlamaları sağlanabilir.


    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Kum Kelebeği


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:49.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429