Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık » Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir - 2

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 19 Haziran 2013, 16:52   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir - 2

    şeker hastalığında perhiz - diabet hastalarının beslenmesi - şeker hastalığında yasak yiyeceklerPerhiz listesi düzenlenmesinde sebze ve meyveler bu üç gruba şöyle ayrılır :

    1 Karbonhidrat miktarları hesaba katılarak yenilen sebze ve meyveler : Kiraz, vişne, çilek, muz, portakal, mandalina, şeftali, kayısı erik, elma, kavun, armut, bezelye, havuç, siyah turp, kereviz soğan, taze bezelye.

    2 Karbonhidrat miktarı hesaba dahil edilmeden istenildiği kadar ye-nilebilecek olan meyve ve sebzeler: Limon, marul, yeşil salata, tere, hıyar, domates, kuşkonmaz, ıspanak.


    3 Karbonhidrat miktarları hesaba dahil edilmesine rağmen bir dereceye kadar serbestçe yenilebilecek olan sebze ve meyveler: Karpuz, kabak, enginar, karnabahar, bamya, kırmızı turp, lahana, maydanoz, mantar, şalgam, pırasa, yeşil fasulye (çekirdeksiz).

    Sebzelerin kurutulmuşları, özellikle kuru fasulye, kuru bezelye ve mercimek karbonhidrat bakımından çok zengin oldukları için şekerli hastalara yedirilmemelidirler. Bunlarla birlikte üzüm, incir, hurma da karbonhidratı fazla maddeler oldukları için yenmeleri doğru değildir. Pek istisnai durumlarda, yenilmeleri gerekirse o zaman karbonhidrat miktarlarını hesaba dahil etmek ve gerektiğinden fazla almamak gerekir.

    Şekerli hastalar için önemi büyük olan, şekerli hastaların hayatında değerli bir yeri olan besin maddeleri arasında patatesi de belirtmek gerekir. Patateste, şekerliler için çok önemli sayılması gereken C vitamini bol miktarda vardır. Patatesteki bitkisel protein ile potasyumun varlığı da bu maddeyi şekerliler için önemli bir ihtiyaç maddesi haline getirmiştir. Bu nedenle, bir şeker hastası günde 100 - 150 gram kadar soyulmuş patates yemelidir. Bunun karbonhidrat değeri vücut ihtiyacının yüzde 20 - 30 gramına karşılıktır.


    Ekmek, ülkemizdeki şekerli hastalar için önem taşıyan bir besin maddesidir. Şekerlinin alacağı günlük ekmek miktarı ayrı bir özenle tesbit edilmelidir. Bir hasta, günde en az 80 gram ekmek yemelidir. Bu miktar biraz artabilmekle beraber hiç bir zaman 100 gramı geçmemelidir.

    Şekerli bir hastanın yiyeceği ekmek, normal insanların yediği beyaz ekmek olmamalıdır. Şekerliler, buğday ekmeği yerine B vitamini bol miktarda bulunan esmer renkli ekmekleri tercih etmelidirler.

    Kendisinde şeker belirtileri hisseden kimselerin en önce ve kendiliklerinden başladıkları perhiz beyaz ekmek yerine siyah ekmek yemek suretiyle gerçekleştirilmektedir.


    Şekerlinin perhiz listesinde yeri dikkatle tesbit edilmesi gereken bir besin türü de süt ve sütlü maddelerdir. Bir hastanın alacağı günlük süt ve sütlü maddeler ihtiyaç olarak saptanan karbonhidrat miktarının yüzde 20-25 i kadar olmalıdır. Süt ve sütlü maddeler de, özellikle yoğurt, vitamin ve madensel protein yönünden de şekerli hastalara en uygun besin maddelerinden biridir.

    Şeker hastasının karbonhidrat ihtiyacına ait bu esasların tesbitinden sonra protein ihtiyacının tesbiti de önemli bir sorun olarak kendini göstermektedir. Zira, ihtiyacın altında ya da üstündeki miktarlar hastaya yarar yerine zarar vereceğinden bu tesbit yapılırken çok dikkatli olmak gerekmektedir.

    Genel olarak, bir şeker hastası için, kilo başına ortalama 1-1,5 gram protein gereklidir. Bu proteinin dörtte biri bitkisel besinlerden, dörtte üçü ise hayvansal besinlerden karşılanır. Ancak, bu besinler alınırken, özellik le hayvansal besinlerin yağsız olmalarına dikkat edilmesi gerekir. Örneğin süt, yumurta, peynir, et ve balık gibi hayvansal protein ihtiva eden besinlerin mümkün mertebe yağsız olması göz önünde bulundurulmalıdır.


    Şekerli hasta yumurta alabilir, fakat fazla alınması doğru olmaz. Yumurta sarısında yüksek miktarda bulunan kolesterin kandaki kolesterin üzerinde ters etki meydana getirir.

    Bir şeker hastasının günlük yağ ihtiyacı 50 ilâ 100 gram arasındadır Bu rakamların altında düşmek, de üstüne çıkmak da yanlıştır.

    Bu ilkeler adamakıllı belirtendikten sonra şeker hastasının günlük per hiz listesini düzenlemek çok kolaylaşmış olmaktadır.

    Liste düzenlenmesi sırasında hastanın kişisel durumu önce dikkate alınır. Aslî kalori ihtiyacı saptanır. Bu tesbitte hastanın kaç kilo olduğu, boyu esas alınır. Bu husus, doktor tarafından tesbit edilir.

    Daha sonra hastanın günlük karbonhidrat ihtiyacının tesbitine geçilir. Şekerlinin bir günlük karbonhidrat ortalama 150 - 200 gram, tabanı 100. tavanı da 300 gram olduğuna göre hareket edilmelidir.


    Bunu yaparken besin maddelerinin 10 gram karbonhidrat ihtiva eden miktarını bilmek gerekir.

    örneğin, 20 gram esmer ekmekte 10 gram karbonhidrat vardır. Aynı miktar ekmekte 1,6 gram da protein bulunur. Yağ yoktur. Bu ekmek 47 kalori verir.

    Bir başka örnek oiarak sütü alabiliriz. 200 gram sütte 10 gram karbonhidrat vardır. Bu sütün proteini 6,8 gram, yağı ise 7,2 gramdır. Kalori mik tan 132 dir.


    Bir yiyeceğin ne kadar miktarında 10 gram karbonhidrat bulunduğuna dair listeler düzenlenmiştir. Bir şeker hastasının elinin altında bu listeden mutlaka bulunmalı veya doktoru ona böyle bir liste temin etmelidir. Hasta,

    elinde bu liste bulunduğu için, doktorun tavsiyeleri çerçevesi içinde, bilerek, bilinçli olarak perhiz listesini daha iyi uygulamak olanağını bulacaktır. Böyle bir liste elde bulunduğu takdirde hastaya büyük kolaylık sağlanır.

    Protein alınırken bunun hesabında öğünlere bölme durumuna girmeye gerek yoktur. Şekerli hastanın karbonhidrat ihtiyacını sağlayacak besin maddelerinin durumlarına göre, proteinli besinler listeye eklenir. Yemek pişirmede kullanılacak olan yumurta, süt, et gibi proteinli besinler, duruma göre, hesap edilmek suretiyle, hastaya, günlük, belirli miktarda protein sağlanır.


    ÖLÇÜLER:

    Elinde, besin maddelerinin 100 gramında bulunan karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarına alt liste bulunan bir şeker hastası, alacağı maddeleri hesaplarken, besinleri tartıya vurmak mecburiyetinde değildir.

    Denenmiş, uygulanmış bazı pratik ölçüler vardır ki, şeker hastaları bunları rahatlıkla kullanabilir ve perhiz listesindeki miktarlardan fazla karbonhidrat, protein ve yağ aimamış olurlar. Böyiece de sağlıklarını tehlikeye düşürmezler.


    (Örneğin bir su bardağı dolusu 200 gram, bir kahve fincanı dolusu 60 gram, bir çorba kaşığı 15, tatlı kaşığı 10, kahve kaşığı 5 grama eşittir. Bir Yenice sigarası paketi büyüklüğünde ve kalınlığındaki ekmek dilimi 40 oram gelir. Büyük yumurta iriliğindeki elma, armut ve şeftali 70 gramdır. Orta büyüklükte bir yumurta iriliğindeki patates de 50 gram gelir.)


    Ancak, yemek pişirilmesi sırasında, gerekli rakamları gramı gramına tutturmak zordur. Bunun çaresini bulmak gereklidir. Proteinlerin miktarlarında ufak tefek gramaj yanlışları yapmanın fazla bir önemi yoktur ama, karbonhidrat miktarlarında hiç bir hatâ olmaması şarttır. Hele karbonhidrat miktarlarında kendi kendine, her hangi bir sebep ve bahane ile değişiklik yapmak asla doğru değildir.

    Şekerli hastalar yemeklerine tuz ve baharat koyabilirler. Tabii, bu konuda doktorun verdiği kesin yasak varsa koyamazlar. Ancak, yasak olmayan hallerde de ne tuzun, ne de baharatın fazla kaçmamasına dikkat edilmelidir.


    Şekerli hastalar etleri ve bankları ya haşlama, ya da ateşte kızarmış (ızgara) olarak yiyebilirler. Tavada, yağda pişirilmiş olarak yemeleri doğru değildir. Mutlaka tavada veya yağda pişirilmek isteniyorsa yağ miktarını hesaba katmak, hiç bir şekilde günlük ihtiyacın üzerindeki bir miktarda yağ almamak şarttır.

    Şekerli hastaların sebze yemekleri ailenin öteki kişilerine hazırlanan yemekle birlikte hazırlanır. Fakat, un, yağ ve et ilâve edileceği zaman şeker hastasınınki ayrılır.

    Şekerliler için sebzelerin mümkün olduğu kadar çiğ yenilenleri ve salatalar tercih edilmelidir. Pişen sebzelerden ne kadar uzak durulursa o kadar iyidir.


    BİR LİSTE :

    Tesbit edilen esaslar göz önünde bulundurularak hazırlanacak listelere örnek olarak aşağıdaki şekilde bir liste düzenlenebilir. Ancak listedeki besinlerin karbonhidrat kıymetleri değişeceğinden listede ona göre değişiklikler yapmak gerekecektir. Meselâ, kavun karpuz yenecekse ve bunlar tatlı ise bir ince dilim, tatlı değilse normal dilim yenebilir. Ekşi elma yenecekse bir tane olabilir. Çilek 40 tane, kayısı 5 tane yenebilir. Yemeğin porsiyonu olarak patatesi 50 gram, lahanayı 200 gram kabul etmek gerekir.

    Bir şeker hastasının (günlük ihtiyacı 1600 kaloriye göre) yemek listesi şöyle olmalıdır :

    SABAH :

    200 gr süt (1 bardak), beyaz peynir (1 dilim), 8 tane zeytin, 40 gr ekmek (1 dilim).

    ÖĞLE :

    100 gr et, 1 porsiyon nişastan madde (kuru fasulye, pilav v.b.), 1 porsiyon salata, 1 porsiyon taze sebze yemeği,1 adet meyve, 1 dilim ekmek (40 gr).

    AKŞAM :

    Öğle yemeğinin aynı. (Yemeklerin cinsi değişebilir).


    alıntı

    Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir - 1

    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir - 2


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     
    Seçenekler Arama
    Stil

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:32.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428