Alt 19 Haziran 2013, 19:53   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Lezzet Bağımlılığı Nedir

lezzet bağımlılığından kurtulmanın yolları - lezzet bağımlısı olmadan beslenmek - dengeli beslenmek - düzenli beslenmekYaklaşık 40 yıl önce başlayan araştırmalar şekerli gıdaların madde bağımlılığına benzer bir bağımlılık oluşturabileceği bildirilmiş ve son yıllarda yapılan çalışmalarda sadece şekerli değil, karbonhidratlı ve yağlı gıdaların da lezzet bağımlılığına neden olabileceği iddia edilmiştir.


Genel olarak obezitenin nedenleri arasına genetik ve çevresel faktörler yer alsa da etyolojisi (sebepleri ) tam olarak açıklanamayan obezite anormal yeme alışkanlığı ile kendini gösteren ve ilerleyen bir rahatsızlıktır.


Lezzet Bağımlılığı yenilen gıdanın vereceği hazzı duyumsamak veya yokluğunda olacak huzursuzluğu gidermek üzere devamlı veya ara ara yemek yeme arzusudur.


Son yıllarda birçok bilimsel araştırmaya konu olan lezzet bağımlılığı, yeme isteği, haz, enerji ve heyecan veren gıdaların tüketimini teşvik eden, süreklilik arz eden bir problemdir.


Hızlı Yeme Alışkanlığı


Beynin Hipotalamus bölgesinde ne kadar yemek yeneceğinin ve ne zaman yemeye son verileceğinin sinyallerini alan ve değerlendiren bir merkez vardır. Bu merkez yemek yenmeye başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra mide ve bağırsaklardaki doluluk gerginliğe neden olmaya başladığında tokluk sinyalleri gönderir. Ancak sinyallerdeki bu yavaşlık, hızlı yemek tüketildiğinde gereğinden fazla kalori alınmasına neden olur.


Gıda alımını İnsülin, Leptin, Ghrelin, PYY gibi birçok hormonu etkiler. Araştırmalar ‘yemek yemeyi durdur’ amaçlı tokluk sinyalini lezzetli gıdaların geciktirdiğini veya engellediğini göstermiştir. Zamanla tokluk sinyallerine karşı bir duyarsızlık gelişmektedir.


Şekerli ve tatlı gıdaları tüketmek için aşerme benzeri istek ve arzu duyan kişiler olduğu gibi yokluğunda depresif davranış belirtileri gösterenler de vardır.


Lezzet bağımlılığında etkili diğer bir gıda türü de karbonhidrat denilen ve daha çok unlu gıdaları içeren bileşenlerdir. Ruh halindeki çöküntü, düşen seratonin seviyesi ile ilgili olduğunda kişi bu durumdan kurtulmak için yüksek oranda karbonhidrat ihtiva eden yiyecekler tüketmek için kolay vazgeçilemeyen bir arzu duyar.


Ayaküstü yenilen fast food, televizyon karşısında yenilen patates ve mısır cipsi gibi yağlı, tuzlu abur cuburdan alınan hazzın aynı kalabilmesi için yeme isteği ve yenilen miktar sürekli artar. Keza yüksek oranda yağ içeren gıdalar yüksek enerji sağlarlar. Bu enerji bedensel aktiviteler de kullanılmaz ise obezliğe neden olur. Ayrıca yüksek yağ içeren gıdalar tokluk sinyallerini geciktirerek yeme alışkanlığını kontrol edilmesini zorlaştırır. İnsülin direncini ve kandaki Leptin düzeyini artırırlar. Zamanla tokluk sinyalleri gönderen kandaki Leptin reseptörleri kandaki Leptin seviyesine karşı duyarsızlaşır. Yapılan bir çalışmada yüksek yağlı gıdaların plazma Leptin seviyesinde düşüşe yol açtığı için normal diyete rağmen kilo alındığı saptanmıştır.


Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan deneylerde yüksek yağlı ve şekerli gıdalardan seçilen diyetlerin obezliğe neden olmakla kalmayıp, lezzet bağımlılığı yarattığı da gözlenmiştir. Obez bireylerde belli yiyeceklere karşı bir bağımlılık geliştiği de ifade edilmiştir. Bütün bu araştırmalar ve bilgiler, hızlı kilo almada lezzet bağımlılığının da çok önemli etkisi olduğunu göstermektedir.


Beslenme Alışkanlığının Değiştirilmesi


Alınan fazla kilolardan kurtulmanın yolu beslenme alışkanlığını değiştirmekten geçmektedir. Bunun için piyasadaki hızlı kilo kaybettiren, sansasyonel diyetler yerine zamana yayılan ve yeme alışkanlığını değiştirmeye odaklanmış , sürdürülebilir, sağlıklı kilo kaybı hedeflenmelidir.


Bu süreçte lezzet bağımlılığı yaratan şekerli, karbonhidratlı, yağlı gıdaların miktarları azaltılıp, yerine yeni beslenme alışkanlıklarına vücudun ve psikolojinin uyum sağlamasına imkan tanımalıdır. Bu da sanıldığı kadar zor veya imkansız değildir.


Çünkü lezzet bağımlılığı özde fizyolojik değil, psikolojik ( duygusal) bir bağımlılıktır. Kişi gönülden ve gerçekten isterse bağımlısı veya alışık olduğu lezzetler yerine daha doğal, daha az kalorili lezzetlere de zamanla alışabilir.


Lezzet Bağımlısı Olmadan da Beslenebiliriz.


Açlık sırasında birçok yiyeceğin olduğundan daha lezzetli algılanmasında tüketilen besin maddesine göre farklı fizyolojik etkiler ortaya çıkmaktadır ve besin maddesinin niteliği (şekerli veya yağdan zengin) yeme davranışını pekiştirmektedir. Bu maddelerinin aşırı tüketimi dopamin salınımını arttırmaktadır.


Bilim insanlarının glukoz bağımlılığını araştırdıkları 1 ay süren bir çalışmada 12 saat boyunca yüksek şekerli solüsyonla besledikleri ve günün belirli aralıklarında uygulamayı kestikleri sıçanların madde bağımlığında görülen anksiyete ve yoksunluk belirtilerinin olduğunu saptamışlardır.




En güçlü duygularımızdan biri olan arzunun egemenliğinden kurtulabilir, asıl önemsememiz gereken dengeli ve yeterli kısaca sağlıklı beslenmeyi ilke edinir ve yaşamımızı buna göre düzenlersek sadece normal kilomuza değil, özgüvenimize de kavuşuruz.


Yeterli ve Dengeli Beslenme


Yeterli beslenmede yeterliliğin ölçütü gerek duyulan miktarda enerji, diyet lifi ve zorunlu besin öğelerinin ( vitamin, mineral vs) sağlanmasıdır. Dengeliliğin ölçütü ise, bir gıda çeşidini diğerine göre aşırı miktarda değil, gerek duyduğumuz enerji (kalori) miktarına göre benzer oranda, yağ, tuz, şeker,un gibi sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan gıdaların kararında tüketilmesi ve günlük beslenmede çeşitliliğe özen gösterilmesidir.


Sürekli aynı sebze ve meyveyi tüketmek yerine çeşitli sebze ve meyvenin tüketilmesidir. Öğünlerimizde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl, baklagiller, sebze ve meyvelerden oluşan geniş bir mönü ile bu çeşitliliği kolaylıkla yaratabiliriz.


Fast Food Ürünleri Lezzet Bağımlılığı Yaratır


En çok lezzet bağımlılığı yaratan fast food yiyecek ve içecekleri arada bir olabilir ama (hamburgerler, köfteler, pideler, pizzalar, kumpirler, dönerler, pilavlar, makarnalar, patates kızartmaları, mayonez ve ketçapları, kolaları) sürekli tüketmenin fazla kilolara neden olacağını unutmamalıyız.


Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda lezzet bağımlılığı erişkinlerden daha önemlidir. Bu lezzetlere bağımlılık geliştiren çocuklar gelecekte de aynı beslenme biçimini sürdürmeye meyilli olurlar ve bu alışkanlıklarından vazgeçmek istemezler.


Ailelerin, bu alışkanlığın yerleşmemesi için çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesini evde hazırladıkları yiyecek çeşitliliği ile sağlamaları gerekir ki çocuk sadece fast food restoranlarda alıştığı lezzetlere mahkum olmasın.


Fast food markaları bağımlılık yarattığını bildiği lezzetlerini pazarlamada çok başarılıdır. Reklamları ve uygulamaları ile çocuklar üzerindeki bu etkiyi pekiştirirler.


Bazı anne ve babalar çocuklarının 3 öğün fast food yese bıkmayacaklarını itiraf ederler.


Çocukların kayıtsız kalamayacağı, yağlı köfteleri, yumuşak, nişastalı sandviçleri, keza mayonez, ketçap gibi sosları ile tuzlanarak yenilen patates kızartmaları ve şekerli, gazlı koladan oluşan mönüleri onların hayallerini süsler.


Çocuğu lezzet bağımlısına dönüştürmek için bütün besin öğeleri fast food mönüde her zaman yer alır.


Lezzet Bağımlıları Duygusal Çöküntülerde Yeme İsteği Duyar


Son yıllarda yapılan bir araştırmada duygusal çöküntülerde az veya normal kilolu kişilerin az yemek yediklerini, fazla kilolu bireylerin normalden daha fazla yedikleri gözlenmiştir.


Hatta televizyonda izlenen filmden etkilenerek üzüntü, öfke, kızgınlık vs duyduklarında bile farkında olmadan şekerli, karbonhidratlı veya yağlı yiyecekler atıştırdıkları görülmüştür.


Beslenme konusunda bilinçlenme ve farkındalık geliştikçe fabrikalarda işlem gören ve kimyasallar içeren endüstriyel gıdaların yerini yavaş yavaş doğal ve organik gıdalar alacak, zamanla gıda piyasaları da buna uyum sağlayacaktır. Mevsiminde bollaşan, ucuzlayan doğal sebze ve meyveler tüketilecek, seralarda suni koşullarda yetiştirilenlere rağbet azalacaktır.


Endüstri Çağının Endüstriyel Beslenmesi Yerini Dijital Çağının Dijital Beslenmesine Bırakacaktır.


Dijital Beslenme Çağında bütün beslenme önerileri bilgisayardan gelecektir.


Yaşam tarzımıza, yaşımıza, mesleğimize, imkanlarımıza, hastalıklarımıza, kısaca bilgisayara girdiğimiz verilerin tamamına göre hazırlanmış bilimsel bir software (yazılım) bize ne zaman, neleri, nasıl yiyeceğimizi önerecektir.


Hatta önerdiği yiyeceklerin malzemelerinin buzdolabımızdaki miktarını belirterek lüzumsuz yiyecekler alıp, kullanılmadan çöpe atılmasını önleyecektir. Çünkü gelecekte gıda pahalanacak ve temini güçleşecektir.


Aynı yazılımda yiyeceklerin sağlıklı olması için nasıl ve ne miktarda hazırlanacağı, kişiye ne yarar sağlayacağı, kalorisi belirtilecektir. Gıdaların nerede, hangi fiyatta satıldığı bilgisi bile olacak gerekirse internetten sipariş verilecektir.


Özellikle perhiz yemeklerini veya gıdalarını satan yerler bu yazılımda yer alacak ve ihtiyaç sahiplerine kargo ile gönderilebilecektir. Gelecekte beslenme o kadar önemsenecektir ki hayatımızdaki önceliği birçok alışkanlığımızın, hobimizin, uğraşımızın önüne geçecektir.


İnsanlık bilinçsiz, ayaküstü tıkınmaktan keyifli, tadını çıkararak, sofrada, sohbetli, yavaş beslenmeye yönelecektir. Çünkü hayatımızın en vazgeçilmez eylemlerinden biri beslenmedir. Bir masa başında aile, arkadaş,dost,yakınlarımız veya misafirlerimizle keyifle yenilen yemek sadece açlığımızı gidermekle kalmaz, sosyal dayanışmamızı ve olumlu duygularımızı da besler. Televizyon kanallarındaki yemek programlarının artışı bu gelişmenin ilk sinyalleridir.


Bir söz vardır. Bilirsiniz. Ne Yiyorsan O’sun.


Rıfat Kayın


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Lezzet Bağımlılığı Nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:02.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428