Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat

Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat (http://www.sanalhayat.net/)
-   Ücretsiz Siteni Tanit (http://www.sanalhayat.net/ucretsiz-siteni-tanit/)
-   -   Brexit ve Ankara Antlaşması Vizesi (http://www.sanalhayat.net/ucretsiz-siteni-tanit/52555-brexit-ve-ankara-antlasmasi-vizesi.html)

prg_y 11 Temmuz 2016 03:45

Brexit ve Ankara Antlaşması Vizesi
 
23 Haziran'da yapılan referandumda Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde karar verdi. Brexit'in Ankara Antlaşması Vizesine etkilerini değerlendiren Engvisa yetkilisi Lütfi Aydeniz, bundan sonra yaşanacak süreç ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri verdi.

Brexit süreci Lizbon Anlaşması'nın 50. Maddesine göre işleyecek.

1. Her üye devlet, kendi anayasal kurallarına uygun olarak Birlikten çekilmeye karar verebilir.

2. Çekilme kararı alan üye devlet, niyetini Avrupa Birliği Zirvesi'ne bildirir. Birlik, söz konusu devletle, Avrupa Birliği Zirvesi tarafından belirlenen yönlendirici ilkeler ışığında, bu devletin Birlik ile gelecekteki ilişkisinin çerçevesini dikkate alarak, çekilmeye ilişkin kuralları belirleyen bir anlaşmayı müzakere eder ve akdeder. Bu anlaşma, Avrupa Birliği'nin İşleyişi Hakkında Antlaşma'nın 218. maddesinin 3. paragrafına uygun olarak müzakere edilir. Anlaşma, Birlik adına, Avrupa Parlamentosu'nun muvafakatini aldıktan sonra, nitelikli çoğunlukla hareket eden Konsey tarafından akdedilir.

3. Antlaşmaların ilgili üye devletlere uygulanması, çekilme anlaşmasının yürürlüğe girdiği tarihte, bunun gerçekleşmemesi halinde, Avrupa Birliği Zirvesi oybirliğiyle ve ilgili üye devletle mutabık kalarak süreyi uzatmadığı takdirde, 2. paragrafta belirtilen bildirimden iki yıl sonra sona erer.

Buna göre İngiltere'nin ayrılma kararını Brüksel'e bildirmesiyle iki yıllık süre başlıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, Ekim 2016 tarihinde koltuğu bırakmaya karar vererek bu bildirimi yeni gelecek başbakana bırakmış oldu. Bildirimin ardından kalan 27 AB üyesi toplanıp İngiltere'nin kararını görüşecek ve AB ile İngiltere arasında zorlu bir müzakere süreci başlayacak. 50. madde gereği bu sürecin iki yılda tamamlanması gerekiyor ancak uzmanlara göre müzakerelerin 3 yıldan önce bitmesi mümkün görünmüyor. Müzakerelerin sonuçlanmasından sonra taslak anlaşmanın AB zirvesinde kabulü için en az 20 ülke ve AB nüfusunun %65'inin onayı gerekiyor. Onayın ardından İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrılacak.

Ankara Antlaşması Vizesi'nin akıbeti ne olur?

Türkiye, kuruluşundan bir yıl sonra 1959'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, müzakereler sonucunda da 1963 yılında, Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını da sağlayan Ankara anlaşması imzalanmıştı. Ankara Antlaşması Türkiye'nin Avrupa Birliğinin temelini oluşturan, Avrupa Ekonomik Topluluğunun esası olan mal, hizmet, sermaye ve iş gücünün karşılıklı serbest dolaşımı antlaşmasına attığı imza ile geçerli oldu. İmza tarihinden tam 10 yıl sonra, birliğe katılan İngiltere de bu antlaşmaya taraf oldu. Bugün, Anlaşmanın "hizmetlerin serbest dolaşımı" hükmünü uygulayan tek ülke İngiltere'dir.

Hukukun üstünlüğü ilkesini uygulayan ve şimdiye kadarki uygulamalarında kazanılmış hakları geriye dönük olarak koruyan İngiltere'nin Ankara Antlaşması vizesiyle uygulamalarının aşağıdaki şekilde yaşanacağını tahmin ediyoruz.

Bu birliğin temelini oluşturan antlaşmaların ancak müzakere sürecinin sonunda, İngiltere'nin birlikten ayrılması ile kaldırılacağını öngörüyoruz. Diğer taraftan bu süreçte vize almış olanların haklarının korunacağına inanıyoruz.

Ankara Antlaşması vizesi başvuruları açık olduğu sürece vizeye başvurabilir ve ilk etapta bir yıllık vizenizi alabilirsiniz. Vize başvurusu hala açık ve başvurular alınıyor. Vize memurları mevcut kurallara göre başvuruları işleme almaya devam ediyor.

Bir yıl boyunca vize süresi dolmadan vize sahiplerinin İngiltere'den çıkması talep edilemeyecektir. Ancak genel kurallar çerçevesinde sınır dışı edilmeyi gerektirecek bir koşulun ortaya çıkması gerekiyor.

Bu süre zarfında yapılacak başvuru ile alınacak vizenin ardında geçecek bir yılın sonunda, çıkış müzakerelerinin henüz sonuçlanmayacağını tahmin ediyoruz. İngiltere'nin kazanılmış hakları geriye dönük olarak ihlal etmeyerek koruyacağı varsayımıyla, uzatma talebi yapılabilir ve üç yıllık uzatma alınabilir. Üç yıllık vize süresi boyunca vize sahipleri ülke dışına çıkmaya zorlanamaz.

Toplam dört sene sonunda süresiz oturma izni (ILR) başvuru zamanı geldiğinde Ankara Antlaşması vizesi kalmamış olabilir ancak bu noktada dördüncü yılın sonunda hak kazanılan süresiz oturma izni, aslında tüm İngiliz vatandaşı olmayan ve İngiltere'de çalışan kişilere uygulanan bir kuraldır. Dolayısıyla Ankara Antlaşması vizesinden bağımsız olarak dördüncü yılın sonunda şartları yerine getirenler süresiz oturma iznine hak kazanacaktır.

Vatandaşlık başvuru hakkı da yine Ankara Antlaşması vizesinden bağımsız genel bir kuraldan kaynaklanmaktadır. İngiliz vatandaşı olmayan kişilere uygulandığı üzere, süresiz oturma izni aldıktan bir yıl sonra İngiliz vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olunabilir.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse, bu şartlar altında, Ankara Antlaşması vizesine başvurmak artık biraz daha fazla cesaret gerektiriyor. Başvuru kapısının da İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla kapanma riski görünüyor.

Değerlendirmelerimiz sonucunda ulaştığımız tahminlere göre, Ankara Antlaşması Vizesi programına giren Türk vatandaşlarının haklarının korunarak eski kurallara göre sürece devam edecekleri ve değişikliklerden etkilenmeyecekleri görüşündeyiz. İngiltere AB'den ayrıldığında ise Türk vatandaşları için artık bu imkan kalmayacak. *Vize başvuruları durdurulana kadar Ankara Antlaşması vizesi ile İngiltere'ye gidenlerin eski koşullarla vize programının gereğine göre değerlendirileceğine inanıyoruz. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra ise Ankara Antlaşması vizesi başvurusu alınmayacaktır.

Ankara Antlaşması

Ankara Antlaşması, Türkiye ile AET (Avrupa Ekonomik Topluluğu) arasında ticaretin geliştirilmesi ve iş hacminin artırılması amacıyla 1963 yılında imzalanmıştır. Avrupa Topluluğu Ortaklık Antlaşması (ECAA) olarak da bilinir.

1973 yılında İngiltere de AET'ye katılarak söz konusu anlaşmayı imzalamıştır. Böylelikle, Katma Protokolün 41. Maddesi'ne göre taraf ülkeler birbirlerinin vatandaşlarının kendi işini kurma ve hizmet vermesine engeller getirmemesi ilkesini kabul etmiştir.

Birleşik Krallık'ta kendi işini kurmak için başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları Birleşik Krallık'ta 1973 yılında geçerli olan göçmenlik kurallarına göre değerlendirilir.

Ankara Antlaşması Vizesi

Türk vatandaşlarına İngiltere'de kendi işlerini kurma hakkı, İngiltere'de çalışma, yerleşme hakkı veren vize programıdır. Ankara Antlaşması vizesi olarak bilinir. Eş ve çocukların da dahil edilebildiği programın koşulları yerine getirildiğinde, dördüncü yılda süresiz oturma izni alınabilmekte, beşinci yılda vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Birleşik Krallık'ta kendi işini kurarak serbest meslek sahibi olarak çalışmalarına veya işçi statüsünde istihdamına olanak sağlayan girişimci nitelikli iş insanı vizesidir. Düzenleme hukuki dayanağını 1963 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Avrupa Topluluğu Birlik Antlaşması ile 1970 yılında imzalanan Katma Protokolün 41. Maddesi oluşturmaktadır. Türk vatandaşlarına İngiltere'de kendi işlerini kurma hakkı vermektedir.

ECAA vizesi, sadece Türk Vatandaşlarının yararlanabildiği çok özel bir vizedir. İngiltere'de iş kurmak isteyen tüm Türk vatandaşları başvurabilir.

Ne Zaman Başladı?

İngiltere'nin kanun hükümlerini uygulamaması üzerine önce 1999 yılında İngiltere İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açılmış, ardından 2007 yılında uygulamanın genişletilmesi davası açılmıştır. Her iki davanın da Türk vatandaşları lehine sonuçlanması üzerine İngiltere, anlaşma hükümlerini uygulamak zorunda kalmıştır.

EngVisa Hakkında

Dört 4 yıldır Ankara Antlaşması vizesi konusunda danışmanlık hizmeti veren EngVisa bu süreçte danışmanlık hizmeti verdiği 125'in üzerindeki müşterisinin İngiltere iş insanı vizesi almasında yardımcı olmuştur. *www.engvisa.com
EngVisa Ankara Antlaşması Vizesine başvurmak isteyen adaylara aşağıdaki hizmetleri vermektedir.

- İş planı hazırlanması
- Eklenecek belgelerin belirlenmesi ve kontrol edilmesi
- Başvurunun koordinasyonu
- Mülakat için adayın hazırlanması (gerekli olursa)

Başvuru Koşulları

Başvuru için 18 yaşın üzerinde ve Türk vatandaşı olmanız yeterli. Ankara Antlaşması kapsamında iş insanı vizesi başvurusu için geçerli bir pasaport, iş planı ve iş planında belirtilen konuları destekleyen belgeler eşliğinde başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Başvurunun iki önemli ayağı bulunuyor. Mesleğinizden geçiminizi sağladığınızı ve İngiltere'de kurulacak iş için gerekli sermayeye sahip olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor.

Bu vize ile İngiltere'de bir yıl içinde bir iş kurabilirsiniz. Bir yılın sonunda yapacağınız uzatma talebinizin olumlu sonuçlanması halinde vizeniz üç yıl süreyle uzatılır. Dördüncü yılın sonunda süresiz oturma izni alabilirsiniz. Beşinci yılın sonunda ise vatandaşlık başvurusu yapmaya hak kazanırsınız. Vizenizi aldıktan sonra İngiltere'de eğitim ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Piyasada uzun sayılabilecek süredir bulunan EngVisa başarı oranını yüksek seviyede tutma amacı doğrultusunda az sayıda müşteriye hizmet vererek butik tarzda çalışmaktadır. Bu durum danışmanlık vereceği adayları vize alma şansı yüksek olanlardan seçmeye çalışmasından kaynaklanıyor.

http://i.hizliresim.com/l1X9Br.jpg


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428