Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Nisan 2011, 13:31   #1
Sincap
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Dünyayı küresel faciadan kurtarmak için önemli 20 yol.



Dünyayı küresel faciadan kurtarmak için önemli 20 yol.


İngiliz The Sunday Times gazetesi, pazar ekinde 12 Aralık’ta dünyanın en yüksek karbon salınımına sahip ülkelerinin liderlerinin katılacağı Kopenhag İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde “Dünyayı kurtarmak için 20 yol” haberini kapak yaptı.

1) Güneş enerjisi

Enerji konusunda doğaya en zararsız üretim yollarından biri güneş enerjisi. Bu alanda İspanya dünyaya öncülük ediyor. Ülkenin en büyük güneş enerjisi santrali güneşin açısına göre değişebilen 600 aynadan oluşuyor. 2011 yılında faaliyete girecek santral 25 bin evin elektriğini sağlayacak.

2) Karbon depolama

Norveç’te termik santraller tarafından üretilen elektrik enerjisi sırasında ortaya çıkan karbon gazı doğaya salınmadan petrol kuyularında depolanıyor. Şimdi AB ülkeleri de 2020 yılına kadar termik santralleri için 12 benzer projeye start verdi.

3) Akıllı sayaçlar

Evlerde tüketilen elektriğin gereksiz kullanımını önlemek ve elektrikten tasarruf etmek için akıllı sayaçlar tüm Avrupa’ya yayılıyor. İtalya bu alanda dünyaya liderlik ediyor.

4) Rüzgar enerjisi

İngiltere’de 2020’ye kadar rüzgar enerjisinin toplam tüketimin yüzde 30’unu karşılaması bekleniyor.

5) nükleer enerji

Sanılanın aksine nükleer santraller dünyaya en az zarar veren enerji üretim şekillerinden biri. 13 ülkede 53 nükleer reaktör şu an yaşım aşamasında.

6) Güneş çiftlikleri

Özellikle geniş düzlüklere sahip güneş alan ülkeler enerji ihtiyaçlarını karşılamak için dev güneş panellerini bu bölgelere yerleştirerek “güneş çiftlikleri” kuruyor.

7) Hibrit ulaşım

Doğa dostu elektrikli otomobiller her geçen gün yollara daha hakim olmaya başlıyor. Birçok şehir de toplu taşımada doğa dostu raylı sistemlere daha çok başvurmaya başladı.

8) Karbon ticareti

Birçok şirket kendilerine tanınan karbon salınım haklarını tamamen kullanmıyor. Geriye kalan haklarını diğer şirketlere satarak bu şekilde fazla salınımın önüne geçiyorlar .

9) Dalga enerjisi

Dalgalı denizlerin bulunduğu şehirlerde denizin ortasına kurulan dalga çiftlikleri elektrik üretimi için temiz ve ideal bir yöntem oldu. Özellikle Portekiz ve İskoçya bu yolla enerji üretimine ağırlık veriyor.

10) Çevre dostu uçaklar

Yolcu uçakları ile özel jetler doğaya karbon salınımı konusunda en hoyrat davranan ulaşım araçları. Boeing kullanılan yakıtı yüzde 35 azaltan propfan jet motoru üzerinde çalışıyor.

11) Gel git enerjisi

Gel- gitler sonucu ortaya çıkan akıntılarda meydana gelen su hareketlerini elektrik enerjisine çevirmek mümkün olursa deniz kıyısındaki ülkelerin enerji ihtiyaçlarının yüzde 5’inin bu yolla karşılanabileceği belirtiliyor.

12) Çatılara güneş paneli

Apartmanlar, siteler giderek daha artan şekilde çatılarına güneş panelleri yerleştirerek enerji ihtiyaçlarını kendileri karşılıyorlar.

13) Cama güneş paneli

Çatıların çok uygun olmadığı bölgelerde camlara yapıştırılabilen güneş panelleri evlerde elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

14) Yeni bio-yakıtlar

Su yosunlarından elde edilebilen enerjinin mısırdan elde edilen bio-yakıttan 100 kat daha fazla olabileceği kanıtlandı. 2050 yılında jet yakıtlarının yüzde 12’sinin yosunlardan elde edileceği belirtiliyor.

15) LED ampuller

Philips tarafından geliştirilen yeni nesil ampuller normal ampullere göre yüzde 95 enerji tasarrufu sağlıyor.

16) Sıcak su ile enerji

Danimarka’da birçok kentte evlere santraller tarafından ısıtılan sular borular aracılığıyla aktarılıyor. Bu sıcak sular hem enerji üretiminde hem de evlerin ısınmasında kullanılıyor.

17) Video konferans

Bunun burada ne işi var demeyin. İş adamları başka ülkelere toplantılara gitmek için uçak yolculuğunu tercih etmek yerine dünyanın tüm ülkeleriyle video konferans yapıyor. Bu şekilde uçak yolculuğunda ortaya çıkan karbon salınımı engellenmiş oluyor.

18) Teknolojik gelişim

Lityum ion pillerden hibrit araçlara kadar teknolojik gelişim daha az zarar veren icatların hayatımıza girmesini sağlıyor.

19) Güneş yansıması

Güneş enerjisinin yeniden uzaya yansıtılması durumunda ortaya çıkacak mikrodalga ışınları ile enerji üretilebilmesi teknolojisi üzerinde bilim dünyası çalışmalar yürütüyor.

20) Vejetaryenlik

Karbon salınımını önlemenin en etkili yollarından biri de et tüketimi kısıtlamak. Hayvancılığın dünyada karbon salınımında çok büyük rolü olduğu bilinen bir gerçek. Bu nedenle son yıllarda ortaya çıkan “et yeme dünyayı koru” hareketi de giderek daha fazla yandaş topluyor.
__________________


İlk kez değil bu kaLp hazır bütün eLvedaLara
var git gönüL yasak bize sevda
Senden uzak diyar diyar gezer kalbimde hasret
Boynum bükük sensiz her yer gurbet
Uyuduğum dizlerine sevda rengi gözlerine
GönüLsüz eLveda yar...
Ömrüm ağlar takvimlerde bir sürgündür bu can tende
Ben gitsem de kalbim senLe
gönüLsüz eLveda Aşka. http://nettekeyif.com/image.php?type...ine=1300830921
Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla