Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Çocuk Sağlığı ve Aşılar » Düşünme Bozuklukları

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 28 Kasım 2012, 22:40   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Düşünme Bozuklukları

    çocuklarda okuma bozukluğu - çocuklarda yazma bozukluğu - öğrenme güçlüğü - çocuklarda zeka geliştirme - zeka gelişimi

    Öğrenme Yetersizliği


    Öğrenme yetersizliği (bazen öğrenme bozukluğu veya öğrenme güçlüğü de denir) kişinin genellikle bilinmeyen faktör veya faktörler yüzünden tipik şekilde öğrenmede güçlük çektiği birkaç bozukluğu içeren bir sınıflandırmadır. Bilinmeyen faktör, beynin bilgiyi alma ve işleme becerisini etkileyen bozukluktur. Bu bozukluk, kişi için hızlı veya öğrenme yetersizliğiyle etkilenmemiş biriyle aynı şekilde öğrenmeyi sorunlu hale getirebilir. Öğrenme yetersizliği olan insanların kendi başlarına karar vermeleri için yalnız bırakıldıklarında veya geleneksel yollardan öğretildiğinde belirli beceri türlerini yerine getirmede veya görevleri tamamlamada sıkıntıları vardır.



    Bazı öğrenme yetersizliği biçimleri iyileştirilemez. Ama uygun bilişsel/akademik müdahalelerle birçoğunun üstesinden gelinebilir. Öğrenme yetersizlikleri olan insanlar çoğunlukla yaşam boyu ısrar eden kendilerine özgü zorluklarla karşılaşabilirler. Yetersizliğin türüne ve şiddetine bağlı olarak kişinin gelecekteki başarıyı teşvik edecek stratejileri öğrenmesine yardım etmek için müdahaleler kullanılabilir. Bazı müdahaleler çok basit olabilir, bazıları hassas ve karmaşıktır.



    Öğretmenler ve ebeveynler kişiye farklı görevleri başarılı şekilde tamamlamasında yardımcı olmak anlamına müdahalenin bir parçası olacaklardır. Okul psikologları sık sık müdahalenin tasarımına yardımcı olur, öğretmenler ve ebeveynlerle müdahalenin yürütülmesini koordine eder. Sosyal destek, okul sisteminde öğrenme yetersizlikleri olan öğrenciler için çok önemli bir bileşendir ve müdahale planında ihmal edilmemelidir. Doğru destek ve müdahaleyle öğrenme yetersizlikleri olan insanlar okulda başarılı olabilir ve yaşamda daha sonra başarılı olmaya devam edebilirler.

    Türleri



    Öğrenme yetersizlikleri, etkilenen bilgi işlemenin türüne veya işleme kusurunun neden olduğu belirli güçlüklere göre sınıflandırılabilir.


    Bilgi işleme aşamalarına göre



    Öğrenme yetersizlikleri, öğrenmede kullanılan dört bilgi işleme aşamasına dayanan geniş sınıflara ayrılırlar: girdi, bütünleşme, depolama ve çıktı.



    Girdi: Bu, duyular aracılığıyla algılanan bilgidir, örneğin görsel ve işitsel algı. Görsel algıda güçlükler görülen şeylerin şeklini, konumunu ve büyüklüğünü tanımayla ilgili sorunlara neden olabilir. Zaman aralıklarını işleme veya temporal algıyla ilgili kusurlarla bağlantılı olabilen sıralamada sorunlar olabilir. İşitsel algıyla güçlükler birisi üzerinde odaklanmak üzere rekabet eden sesleri tarayıp elemeyi zorlaştırabilir, örneğin öğretmenin sesi. Bazı çocuklar dokunma girdisini işleyemiyor gibidirler. Örneğin ağrıya duyarsız veya dokunulmaktan hoşlanmıyor gibi görünebilirler.



    Bütünleşme: Bu, algılanan girdinin yorumlandığı, sınıflandırıldığı, sıraya yerleştirildiği veya önceki öğrenmeyle ilişkilendirildiği aşamadır. Bu alanlarda sorunları olan öğrenciler bir hikayeyi doğru sırada anlatamayabilir, haftanın günleri gibi bilgi sekanslarını ezberleyemeyebilir, yeni bir kavramı anlayabilir ama bunu öğrenmenin diğer alanlarına genelleştiremez veya olgular öğrenebilir ama olguları ‘büyük resmi’ görecek şekilde bir araya getiremezler. Zayıf kelime dağarcığı, kavrama sorunlarına etki edebilir.



    Depolama: Kısa süreli veya işler hafızayla ya da uzun süreli hafızayla ilgili hafıza sorunları olabilir. Çoğu hafıza güçlükleri yeni malzemeyi olağandan çok daha fazla tekrarlama olmaksızın örenmeyi güçleştirebilen kısa süreli hafıza alanında gerçekleşir. Görsel hafızayla ilgili güçlükler hecelemeyi öğrenmeyi engelleyebilir.



    Çıktı: Bilgi beyinden ya sözcüklerle, yani dil çıktısıyla veya kas faaliyeti ya da el kol hareketleri yapmak, yazmak veya çizmekle çıkar. Dil çıktısıyla ilgili güçlükler konuşulan dille sorunlar yaratabilir, örneğin talep üzerine bir soruya cevap vermek, burada kişi depodan bilgiyi getirmeli, düşünceleri organize etmeli ve konuşmadan önce düşünceleri sözcüklere dökmelidir. Aynı sebeplerle yazılı dille de sorunlara neden olabilir. Motor becerilerde güçlükler büyük ve ince motor becerilerde sorunlara neden olabilir. Büyük motor güçlükleri olan insanlar hantal olabilirler, yani tökezlemeye, düşmeye veya şeylere çarpmaya meyilli olabilirler. Koşmada, tırmanmada ve bisiklet sürmeyi öğrenmede sıkıntı yaşayabilirler. İnce motor güçlükleri olanlar gömlekleri düğmelemekte, ayakkabı bağcıklarını bağlamada veya el yazısında sıkıntı yaşayabilirler.


    Bozulan işleve göre



    Bilgi işlemenin herhangi bir alanındaki kusur çok çeşitli öğrenme güçlükleri şeklinde tezahür edebilir. Kişide bu güçlüklerden birden fazla olması muhtemeldir. Bundan, öğrenme yetersizliklerinin eş zamanlılığı veya birlikte gerçekleşmesi olarak bahsedilir.


    Okuma bozukluğu



    En yaygın öğrenme yetersizliğidir. Belirli öğrenme yetersizlikleri olan bütün öğrencilerin %70-80’inin okumada eksiklikleri vardır. ‘Gelişimsel Disleksi’ terimi çoğunlukla okuma yetersizliğiyle eşanlamlı kullanılır; disleksi bunlardan birisidir. Bir okuma yetersizliği okuma sürecinin herhangi bir kısmını etkileyebilir, buna doğru veya akışkan sözcük tanımada güçlük veya aynı zamanda sözcük çözmede, okuma hızında, prozodide (ifadeyle sözlü okuma) ve okunanı kavramada güçlük dahildir. ‘Disleksi’ terimi dikkat çekmeye başlamadan önce bu öğrenme yetersizliği ‘sözcük körlüğü’ olarak biliniyordu.



    Okuma yetersizliğinin yaygın göstergeleri fonemik farkındalıkla ilgili güçlükler, yani sözcükleri bileşen seslerine ayırma ve harf kombinasyonlarını belirli seslere eşleştirmede güçlüktür (ses-sembol uyuşması).


    Yazma bozukluğu



    Konuşma ve dil bozukluklarına disfazi/afazi de denir.



    Bozulmuş yazılı dil becerisi el yazısında, telaffuzda, fikirlerin düzenlenmesinde ve kompozisyonda bozulmaları içerebilir. ‘Disgrafi’ terim, sık sık bütün yazılı ifade bozuklukları için kapsamlı bir terim olarak kullanılır. Diğerleri örneğin Uluslararası Disleksi Derneği ‘disgrafi’ terimini münhasıran el yazısıyla ilgili güçlükler anlamında kullanır.


    Matematiksel yetersizlik



    Bazen diskalküli de denilen matematiksel yetersizlik matematik kavramlarını (mesela miktar, basamak değeri ve zaman) öğrenmede güçlükler, matematik olguları ezberlemekte güçlük, sayılır organize etmede ve problemlerin sayfa üzerinde nasıl organize olduklarını anlamada güçlük gibi güçlüklere neden olabilir. Diskalküliklerden çoğunlukla kötü ‘sayı duyusu’ olanlar diye bahsedilir.


    Sebepler



    Öğrenme yetersizliklerinin sebepleri iyi anlaşılmamıştır ve bazen bir öğrenme yetersizliğinin görünür hiçbir sebebi yoktur. Ama nörolojik bozulmanın bazı sebepleri arasında şunlar bulunur:



    Kalıtım; öğrenme yetersizlikleri çoğunlukla aileden gelir.

    Gebelik ve doğumda sorunlar; öğrenme yetersizlikleri gelişmekte olan beyinde anomaliler, hastalık veya yaralanma, anne karnında alkol veya uyuşturucuya maruz kalma, düşük doğum ağırlığı veya erken veya uzamış doğum sonucu olabilir.

    Doğumdan sonra kazalar, kafa yaralanmaları, kötü beslenme veya toksik maruziyet (mesela ağır ****llere veya böcek ilaçlarına) de öğrenme yetersizliklerine neden olabilir.

    Etkisi



    Nöropsikolojik farklılıklar akranlarla sosyal ipuçlarının doğru algılanmasını etkileyebilir. Öğrenme yetersizliği teşhisi birey ve ailesi için potansiyel olarak yıkıcı olabilir. Hem birey hem ailesinin bozukluğun etkileriyle başa çıkma yöntemlerini öğrenmeleri gerekecektir; ayrıca bozuklukla duygusal olarak nasıl başa çıkacaklarını da öğrenmeleri gerekecektir. Bozuklukla alakalı stres birikebilir, başa çıkma sürecini zorlaştırabilir. Arkadaşların/ailenin/akranların öğrenme bozukluğu hakkındaki etiketleri de kişinin hissettiği stres seviyesine katkıda bulunabilir. Öğrenme yetersizlikleri çoğunlukla yaşam boyu sürerler, bu yüzden uygun ve etkili başa çıkma yöntemlerinin öğrenilmesi bozukluğun başarılı şekilde yönetilmesi için şarttır.

    Testler


    IQ-Başarı Çelişkisi



    Öğrenme yetersizlikleri sık sık okul psikologları, klinik psikologlar ve nöropsikologlar tarafından zeka testi, akademik başarı testi ve sınıf performansıyla sosyal etkileşim ve kapasitenin bir kombinasyonu aracılığıyla tespit edilir. Diğer değerlendirme alanları algıyı, bilişi, hafızayı, dikkati ve dil becerilerini içerebilir. Sonuçtaki bilgi çocuğunu akademik performansının bilişsel becerisiyle orantılı olup olmadığını belirlemede kullanılır. Çocuğun bilişsel becerisi akademik performansından çok daha yüksekse öğrenciye çoğunlukla bir öğrenme yetersizliği teşhisi konur. DSM-IV, birçok okul sistemi ve devlet programı öğrenme yetersizliklerini bu şekilde teşhis ederler (DSM-IV ‘yetersizlik’ten ziyade ‘bozukluk’ terimini kullanır.)



    Her ne kadar çelişki modeli yıllarca okul sistemine hakim olmuşsa da araştırmacılar arasında bu yaklaşıma karşı esaslı eleştiriler olmuştur. Yakın tarihli araştırma, resmi olarak ölçülen IQ ve başarı arasındaki çelişkinin öğrenme yetersizliğinin açık bir göstergesi olduğuna dair çok az delil sundu. Dahası, çelişki bazında teşhiste bulunmak tedavinin etkililiğini öngörmüyor. IQ ile çelişkili olmayan düşük akademik başarılı olanlar (yani IQ puanları da düşük olanlar) tedaviden IQ ile çelişkileri olan düşük akademik başarılı olanlar (yani IQ puanları akademik performansın gösterdiğinden daha yüksek olanlar) kadar fayda sağlıyor gibiler.


    Müdahaleye Yanıt



    Çok yakın bir araştırma müdahaleye yanıt olarak bilinen tedavi yönelimli tanısal süreç üzerinde yoğunlaştı. Böyle bir modeli uygulamak için araştırmacı tavsiyeleri bütün öğrencilerin erken taranmasını, tanısal kriterleri karşılayana kadar beklemeden güçlükleri olan çocukların araştırma bazlı erken müdahale programlarına yerleştirilmesini içeriyor. Performansları, gittikçe artan şekilde yoğun müdahalenin yeterli ilerlemeyle sonuçlanıp sonuçlanmadığını belirlemek için yakından izlenebilir. Yanıt verenler daha ileri müdahaleye gerek duymayacaktır. Normal sınıf talimatına yeterli şekilde yanıt vermeyenler (genellikle ‘1. seviye eğitim) ve daha yoğun bir müdahale (çoğunlukla ‘2. seviye’ müdahale denir) ‘yanıt vermeyenler’ olarak ele alınır. Bu öğrenciler daha sonra özel eğitimle daha ileri yardıma havale edilirler; bu durumda sık sık öğrenme yetersizliği teşhisi konur. Bazı müdahaleye yanıt modelleri çocuğa öğrenme yetersizliği teşhisi konmadan önce üçüncü bir müdahale seviyesini içerir.



    Böyle bir modelin başlıca faydası çocuğun yardım için uygun olmaktan yeterince uzak olmasını beklemenin gerekmeyeceğidir. Bu, daha çok çocuğun anlamlı başarısızlık yaşamadan önce yardım almasını sağlayabilir, karşılığında çok az çocuk yoğun ve pahalı özel eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyar.



    Süreç, fonolojik farkındalık ve hafıza gibi talimatın tasarlanmasına yardım edebilen çocukların bireysel nöropsikolojik faktörlerini dikkate almıyor. İkinci olarak, müdahaleye yanıt tasarım olarak yerleşik tekniklerden önemli derecede daha uzun sürüyor, çoğunlukla uygun müdahale seviyesinin bulunması aylar alıyor. Üçüncü olarak, çocuklarda öğrenme yetersizliği tespit edilmeden önce kuvvetli bir müdahale programını gerektiriyor. Son olarak müdahaleye yanıt normal bir eğitim inisiyatifi olarak görülüyor ve psikologlar, okuma uzmanları veya özel eğitimciler tarafından güdülmüyor.



    Tedavi



    Müdahaleler aşağıdakileri içerir:


    Yeterlik modeli:


    - Öğrenciler kendi yeterlik seviyelerinde çalışırlar



    - Pratik



    - Bir sonraki seviyeye geçmeden önce temel becerileri kazanırlar



    Not: Bu yaklaşımın daha çok yetişkin öğrencilerde veya genel okul sisteminin dışındakilerde kullanılması muhtemeldir.

    Doğrudan Eğitim:



    - Yüksek oranda yapılandırılmış, yoğun eğitim



    - Küçük öğrenme ilerlemeleri için dikkatli bir şekilde planlanmış derslere yoğunlaşır



    - Senaryolu ders planları



    - Öğretmen ve öğrenciler arasında hızlı etkileşim



    - Hataların hemen düzeltilmesi



    - Başarı esaslı gruplama



    - Sık ilerleme değerlendirmeleri


    Sınıf ayarlamaları:


    - Özel sıra tahsisleri



    - Alternatif veya düzenlemiş tahsisler



    - Modifiye edilmiş sınavlar



    - Sessiz ortam


    Özel donanım


    - Yazım denetleyicilerle sözcük işlemcileri ve sözlükler



    - Metinden konuşmaya ve konuşmadan metne programları



    - Konuşma hesaplayıcılar



    - Teypte kitaplar



    - Bilgisayar esaslı faaliyetler


    Sınıf yardımcıları:


    - Not alıcılar



    - Okuyucular



    - Düzeltmenler



    - Yazmanlar


    Özel Eğitim:


    - Kaynak odasında reçete edilen saatler



    - Bir kaynak odasına yerleştirme



    - Öğrenme engelli öğrenciler için özel okula kaydolma



    - Bireysel Eğitim Planı (IEP)



    - Eğitim terapisi


    hemensağlık alıntı

    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Düşünme Bozuklukları


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:02.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429