Alt 28 Kasım 2012, 22:56   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Çocuklarda Doğumsal Diyafram Fıtıkları

diyafram gelişimi - diyafram anatomisi - doğumsal diyafram fıtıkları - diyafram evantrasyonu

Çocuklarda Doğumsal Diyafram Fıtıkları

Çocuklarda Doğumsal Diyafram Fıtıkları Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi diyafram gelişimi ve anatomisi,doğumsal diyafram fıtıkları,kusma,reflü,diyafram evantrasyonu,herniÇocuklarda diyafram fıtıkları (hernileri)zannedildiği kadar nadir değildir. Diyafram hernili doğan çocukların bir kısmı zamanında teşhis edilemediği için daha yenidoğan döneminde kaybedilmektedir.



Bazı durumlarda fazla şikayeti olmayan çocuklar veya şikayetlerine rağmen tanı konulamayanlar daha ileri yaşlarda herhangi bir nedenle çekilen akciğer grafilerinde, karın içi organların göğüs boşluğunda görülmesi ile tanı konulabilmektedir. Diyafram hernili olupta uzun yıllar, nefes darlığı, bronşit, astım bronşiole ve allerjik astım tedavisi gören hastaların sayısı az değildir.


Diyafram hepimizin bildiği gibi karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve ağırlıklı olarak kas dokusundan yapılmış bir perde konumundadır. Kas dokusundan yapılan bu oluşum karnın arka ve yan kısımlarında kaburgalara, ön kısımda ise kaburgaların yanı sıra iman tahtası kemiğine (sternum) bağlıdır. Normal diyafram anatomisinde, diyaframın arka bölümünde güçlü ve kotlara yapışan iki kol arasında "özefageal hiatus" adı verilen boşluktan yemek borusu göğüs arka duvarını takiben hiatusu geçer ve hemen akabinde mideye açılır. Yemek borusunun mideye açılma kısmı kardia (gastro özefageal birleşim)olarak adlandırılır. Ayrıca diyaframın arka bileşkesinde abdominal ortanın (ana karın atardamarı) ve vücudun alt kısmının kanını toplayarak kalbe ulaştıran Vena Kava İnferiorun geçmesine izin veren açıklıklar bulunur (Şekil-1).


*Diyaframın Anne Rahminde (intrauterin) Gelişimi:

Ceninin anne rahminde gelişimi sırasında diyafram oluşumu başlamadan bağırsak ve karın içi organların bir kısmı göğüs boşluğunda bulunur. Diyaframın gelişiminin üç ayrı bölgede başlaması ile karın içi organları rotasyonla karın boşluğuna dönerler. Üç ayrı bölgeden başlayan diyafram süratle gelişimini tamamlar. Üç ayrı bölgeden başlayan ve kas yapısından oluşan diyafram kısımları santral bölgede güçlü bir tendon (adale kirişi) oluşturarak birleşirler ve diyafram gelişimini tamamlamış olur.


Diyaframın anatomisi ve intra-uterin gelişimi ile ilgili bilgiler yukarıda sunulduğundan aşağıda anlatacağımız doğumsal diyafram hernileri (fıtıkları) ve diyafram evantasyonu gibi anomalileri açıklamak daha kolay olacaktır.


*Doğumsal Diyaframatik Fıtıklar (Herniler):

Başlıca üç grup halinde incelenir:

1-Postero-lateral veya Bochdalek Hernisi (diyaframın arka-yan kısmında oluşan fıtık)

2-Morgagni Hernisi

3-Hiatal Herniler


Yine doğumsal bir anomali olan diyafram evantrasyonu ve kazalar sonucu diyaframın yırtılması ile oluşan travmatik diyaframatik fıtıklar ayrı başlıklar altında incelenecektir.


*Kongenital Diyaframatik Herni (Posterolateral-Bochdalek):

Bu tip hernide genellikle sorumlu diyaframın gelişiminde bir hata sonucu posterolateralinde bir açıklık oluşmaktadır (Şekil-2). İntrauterin dönemde çocuğun karın içi organları bu boşluktan geçerek göğüs boşluğunun sol kısmını doldururlar. Bazı uzmanlara göre de diyaframın gelişimi sırasında bağırsakların rotasyonunu geç yapmaları sonucu göğüs boşluğunda kalarak bu açıklığın oluşmasında rol alırlar. Bu tip herni daima hemen diyaframın sol tarafındadır. Sağ tarafta karaciğerin koruyucu rol üstlendiği söylenir. Anne karnında çocuğun gelişimi sırasında bazı karın içi organların (bağırsak, dalak, karaciğer sol lobu) göğsün sol boşluğunu doldurması o taraf akciğerin gelişimini değişik oranlarda etkiler ve o taraf akciğerde hatta bazı vakalarda bası ile sağ taraftaki akciğerin gelişimi de etkilenebilir. Akciğerde basıya bağlı değişik oranlarda hipoplazi (gelişim yetersizliği) görülebileceği gibi, az miktardaki karın içi organın göğüs boşluğunda bulunması halinde hiç etkilenmeyebilir de.


Konjenital diyaframatik fıtıkların tanısı eskiden doğumu takiben solunum sıkıntısına giren çocuklarda akciğer grafisinde bağırsak anslarının görülmesi ile konulabilmekte idi. Günümüzde ultrasonografi ile tanı çocuk daha anne karnındayken konulabilmektedir. Bu hastalarda erken tanı ve erken cerrahi müdahelede önem arz etmektedir. Doğumu takiben, çocuğun hava yutması ile genişleyen bağırsaklar göğüs boşluğunda sol akciğerin, hatta basının derecesine bağlı olarak sağ akciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilirler. Ancak bazı hastalarda da sol göğüs boşluğundaki karın içi organlarının azlığı nedeni ile herhangi bir solunum sıkıntısı görülmeyebilir.


Doğum öncesi tanı konulan olgularda çocuk cerrahisi ekibinin ve ameliyathanenin hazır bekletilmesi gerekir. Çocuğun olası solunum sıkıntısı durumunda acil cerrahi girişim için bu gereklidir. Cerrahi girişimde yapılacak olan, göğüs boşluğundaki karın içi organların karın içine alınarak diyaframdaki defekt uygun şekilde kapatılır ve göğüs boşluğuna konulan bir tüp su altı direnajına bağlanır (Şekil-3). Su altı direnajına bağlanan göğüs tüpü sol akciğerin (ekspanse)genişleyerek normal işlevine dönmesini sağlar. Akciğerin normale döndüğü radyolojik olarak görüldükten sonra göğüs tüpü çekilir. Sol göğüs boşluğundaki karın içi organların fazlalığı durumunda çocuğun karnı, karın içi basıncı fazla artmayacak şekilde değişik cerrahi teknikler kullanılarak kapatılır. Konjenital diyaframatik fıtığı olan bazı asemptomatik hastalar ileri yaşlara kadar patolojinin varlığından habersiz ve sadece zaman zaman oluşan nefes darlığı nedeni ile; astım bronşit, allerjik astım gibi yanlış tanılarla tedavi görürler. Şüphelenilen durumlarda bir yudum baryum içirilerek (kontras madde) bunun mide ve bağırsaktan boşalmasının takibi uygun olur. Kontrast maddenin göğüs içinde görülmesi halinde tanı diyaframatik hernidir.


*Morgagni Hernisi:

Morgagni hernisi diyaframın sternum (iman tahtası kemiği) altında doğumsal bir gelişim hatası olarak oluşan bir açıklıktan anterior mediastene (göğsün ön boşluğu) midenin bir kısmının girmesi ile oluşur. Çoğunlukla asemptomatik olmakla beraber, nadiren midenin büyük bir kısmının buraya girmesi ile göğüste ağrı ile solunum sıkıntısı görülebilir. Direkt Akciğer grafisinde kalp görünümünün sağında gaz habbeciklerinin görülmesi ile tanı konulur. Baryumlu mide–duodenum grafisi sırasında çekilecek yan akciğer filmi ile tanı kesinleştirilir.


İleri yaşlara kadar çoğunlukla asemptomatik olduklarından acil cerrahi girişim gerekmez. Nadir de olsa semptomatik olgularda göğüsten yapılan cerrahi girişim ile, fıtık kesesi açılarak mide karın boşluğuna redükte edilerek, Morgagni açıklığı dikişlerle kapatılır. Ameliyat sonrası hasta için rahat geçer.


*Hiatus Hernileri:

Midenin kısmen veya tamamen özefageal hiatustan göğüs arka boşluğuna geçmesine hiatus fıtığı (hernisi) denir. Tümünde doğumsal olarak diyaframın hiatus açıklığı ve çevresinde embiryolojik gelişim hatası söz konusudur. Doğumsal hiatus fıtıkları üç ana başlıkta toplanır.

A-Kısa özefagusa bağlı hiatus hernileri

B-Para-özefageal hiatus hernileri (Rolling tipi)

C-Özefago-gastrik hiatus Hernileri (Slinding tip)


*Kısa özefagusa bağlı hiatus hernisi:

Bu tip hernide özefagusun mide ile birleşim yeri normalden farklı olarak göğüs arka boşluğundadır. (Normalde özefagus hiatus açıklığın hemen altında mideye açılır). Bu durumda midenin bir kısmı göğüs arka boşluğunda bulunur (Şekil-4). Kısa özefagusun doğumsal bir gelişim hatası mı olduğu yoksa böyle durumlarda özefagusa geçen mide asidi nedeni ile oluşan özefajit (şimik yanık) sonucu mu özefagusun kısaldığı halen tartışma konusudur.


*Para-özefageal hiatus hernileri:

Bu tip hernilerde diyaframın hiatus yanlarında gelişim hatası olarak bulunan bir defekten (açlıktan) midenin göğüs boşluğuna geçmesi söz konusudur.


*Özefago-gastrik hiatus hernisi (Sliding tip):

Bu tipte özefagusun hiatus açıklığı çevresindeki yapının gelişim hatası olarak zayıflığı söz konusudur. Özefagusun mide ile birleşim yeri (kardia) karın boşluğu ve göğüs arka boşluğu arasında kayar konumdadır ve devamlı yer değiştirir.


Yukarda anlatılan üç tip doğumsal hiatus hernisinde (fıtığında) ortak özellik beslenmeyi takiben çocuğun kusmasıdır. Bazı çocuklarda bu kusma nedeni ile çocuk yeterli beslenemez ve kilo alamaz. Kusmuğu sadece hazmedilmemiş süt veya mama içerir. Kusmuk safrasızdır. Bu tip kusma Gastro özefageal Reflü (Kalazya) olarak adlandırılır. Tanı için çocuğa emdirilen baryum (kontras madde) ile yapılacak özefagus, mide grafisi sırasında çocuğun ters trendelenburg pozisyonunda çekilen grafileri ile tanı gerçekleşir. Bu gibi çocuklarda sık aralıklarla ve daha az süt ve mama verilmesi yanı sıra beslenmeyi takiben gazının iyi çıkarılması ve çocuğun omuzları ve sırtı yarı oturur pozisyonda hafif sağ tarafına döndürülerek istirahata bırakılması uygun olur.


Çocuğun kilo alımı yakınen takip edilmelidir. Tüm bu uygulamalara rağmen çocuk aldığının büyük çoğunluğunu kusuyor ve yeterli kilo alamıyorsa, bu konuda deneyimli bir çocuk cerrahı tarafından ameliyat edilmelidir. Ameliyatla özefageal hiatus ve çevresindeki defekt, tamirin yanı sıra mide fundusunun (kubbesinin) özefagus etrafında 270°lik bir açı ile sarılarak özefagusa tespitidir. Özefagus etrafına sarılan mide kubbesi çocuğun beslenmesini takiben mide ve mide kubbesini dolduran gaz özefagus alt kısmına basınç uygulayarak gıdaların yemek borusuna geçmesini engelleyecektir. Bu ameliyat tekniğini ilk tanımlayan cerrahın ismine izafeten "Nissan Funduplikasyonu" olarak isimlendirilmektedir.


*Gastro-Özefageal Reflü:

Hiatus hernisi olmayan bazı çocuklarda da Gastro-özefageal (kardia) zayıflık sonucu daha seyrek olarak aldığı gıdanın az bir kısmını kusabilirler. Bu da gastro-özefageal reflü olarak adlandırılır. Bu gibi çocuklar yeterli oranda kilo kazanımları varsa basit bazı tedbirler ile kusmaların önüne geçilebilir. Bunlar; daha az miktar süt veya mama verme, daha sık beslenme, beslenmeyi takiben en az 15-20 dk. kucakta gazının çıkartılması ve bunu takiben çocuğun sırtı yarı oturur pozisyonda hafif sağa dönük olarak (en az 45 dk.) yatması sağlanmalıdır.


Gastro özefageal (kardia) birleşim yerindeki bu tip zayıflık çocuğun 7-8 aylık dönemlerinde kendiliğinden düzelir ve beslenme sonrası kusma kaybolur.


*Edinsel Diyafram Fıtıkları:

Özefageal hiatus zayıflığı ve fıtıkları doğumsal olmanın dışında erişkinlerde de görülebilir. Bunun nedeni özellikle hamilelik sırasında artan karın içi basıncıdır. Bu tip hiatal fıtıklara edinsel hiatus hernileri denilir. Bu gibi hastaların en başta gelen şikayeti Gastro-özefageal reflü nedeniyle özefagus alt kısmında yanmadır. Uzun süre tedavi edilmedikleri takdirde (reflü tedavisi) özefagun alt ucunda darlık ve buna bağlı yutma güçlüğü gelişebilir.


*Çocuklarda Diyafram Evantrasyonu:

Bu durum yenidoğan çocuklarda görülür. Diyaframın sol tarafının gelişim hatası olarak tamamının (adale tabakası) fibröz bir çarşaf şeklinde gelişmesidir. Bu durum yenidoğan çocukta respiratuvar distres (solunum sıkıntısı) şeklinde kendini ortaya koyar. Yenidoğan nefes aldığında sağ taraf diyafram aşağı doğru inerken, fibrotik kılıf şeklinde olan sol diyafram yukarı doğru hareket eder. Yenidoğan nefes verirken de sol diyafram sağın tersi yönünde hareket eder. Yenidoğanda solunum sıkıntısına neden olan bu durum fluoroskopi ile kolayca teşhis edilebilir. Tedavisi adeta çarşaf gibi aşağı yukarı rahatça hareket eden bu diyaframatik dokunun cerrahi girişimle plike edilerek germek ve hareketini kısıtlamak esasına dayanır.


*Travmatik Diyafram Herniasyonu (Fıtkları):

Bu durum çocuklarda ve erişkinlerde bir kaza sonucu sol diyaframın yırtılması ve göğsün sol boşluğuna karın içi organların fıtıklaşması sonucu belirgin hale gelebilir. Hastaların bir kısmı geçirdikleri kazayı unuttukları halde, zaman zaman efor sonrası veya yemek sonrası nefes darlığı şikayeti ile hekime başvururlar. Akciğer grafisi ile tanı konulur, şüpheli olgularda birkaç yudum kontrast madde içilerek bunun takibinde tanı kesinleşir. Tedavi cerrahidir. Karından girilerek sol göğüs boşluğundaki karın organları karın içine alınarak diyaframdaki yırtık tamir edilir ve göğüs boşluğuna konulan ve su altı drenajına bağlanan tüp birkaç gün sonra çekilir.



Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Çocuklarda Doğumsal Diyafram Fıtıkları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:23.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428