Alt 28 Kasım 2012, 23:06   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Çocuklarda Karın Ağrıları

çocuklarda karın ağrısının nedenleri - çocuklarda en sık rastlanan karın ağrıları - karın ağrısına neden olan hastalıklar

KARNI NEDEN AĞRIYOR?


Çocuğunuzun karnındaki ağrı pek çok nedene bağlı olabilir. Kimi zaman sorun sadece kolik ya da kabızlıktır. Kimi zamansa karın ağrısı çok daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle anne babaların ağrının özelliğine ve ona eşlik eden belirtilere dikkat etmeleri büyük önem taşır. İşte bu noktada, mutlaka bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Karahasanoğlu sizin için yazdı.


Karın ağrıları çocuklarda en sık rastlanılan ve tanı konulması en zor olan yakınmalar grubuna girer. Bazı araştırmalarda çocuk karın ağrılarının 95’ine belirli bir tanı konulamadığı gösterilmiştir. Bu tanı konulamayan gruplar genellikle gaz sancıları ve psikolojik kökenli karın ağrılarıdır. Küçük çocuklar karın ağrısının yerini, şiddetini, süresini belirtebilirken; bebekler karın ağrısını ağlama, huzursuzluk, ayakları karına çekme, emmede isteksizlik gibi belirtilerle gösterebilir.


En sık rastlanan neden: Gaz sancıları

Gaz sancıları küçük bebeklerde en çok akşamları meydana gelir. Bebekler sütle beslendiklerinden ve henüz yürüme eylemini gerçekleştiremediklerinden karınlarında oluşan gazı kolayca atamazlar ve gidip gelici ağrı şeklinde ciddi gaz sancıları çekebilirler. Bacakları karına çekmek, ağlama, huzursuzluk gaz sancısının başlıca belirtilerindendir. Sırtını sıvazlama, karnına sıcak bir bez koyma, bacaklarında bisiklet çevirme benzeri hareketler gazın çıkarılmasına yardımcı olur.


Daha büyük çocuklar da şaşırtıcı olacak bir sıklıkta gaz sancısı ağrısı ile doktora götürülürler. Bazen bu ağrı o kadar şiddetli olur ki aile apandisit bile sanabilir. Muayenede apandisit olmadığı anlaşılır.


Çocuğun ateş ve kusmasının olmaması ve ağrının çok fazla yer göstermemesi de sorunun gaz olabileceğini gösteren belirtilerdir. Bu durumda lavman yardımı ile gaz ve kaka çıkışının sağlanması çoğu zaman sorunu giderir.Gaz giderici ilaçlar ve sıcak bir banyo da işe yarayabilir.


Apandisit olabilir mi?

Çocukta karın ağrısı olduğunda ailelerin aklına en çok gelen şey apandistir. Çoğu aile ani başlayan,şiddetli karın ağrısını “Çocuğum acaba apandisit mi oldu?” diyerek getirir. Apandisit tanısı çoğu zaman muayene ile konur. Ancak yine de emin olmak için kan sayımı, idrar tahlili, karın filmi, karın ultrasonografisi istenebilir.


Apandisit nedeniyle karın ağrısı çeken çocuk çoğu zaman sabah çok keyifli kalkmamış, iştahsız olduğunu bildirmiştir. Apandisit çoğu zaman karnın orta bölgelerinde belirginleşen bir ağrı olarak başlar. Hafif ateş, mide bulantısı, bazen bir-iki kusma olmuştur. Ağrı giderek şiddetlenmektedir ve orta bölgelerden sağ alt kadrana doğru inmektedir. Koltuk altı derecesi ile makat derecesi arasında normalde 1 dereceyi geçmemesi gereken ısı daha artmıştır.


Bu göstergeler mevcutsa, karna sıcak uygulanmamalı, doktor tarafından teşhis konulmadan ağrı kesici verilmemelidir. Karna sıcak uygulanması iltihaplanmış olan barsak apandisi bölgesinin patlamasına yol açabilir. Ağrı kesici verilmesi ise ağrının şiddetini azaltarak doktorun muayene bulgularını değiştirebilir ve yanlış teşhis konulmasına yol açabilir.


Ağrıya ishal de eşlik ediyorsa...

Ani başlayan karın ağrılarında sık rastlanılan sebeplerden biri ishallerdir. İshallerde karın ağrısının yeri çocuk tarafından belirlenemez. Sorduğunuz zaman genellikle tüm karnı gösterir. Mide bulantısı, ateş olabilir. Ağrıyı takiben sulu, pis kokulu ishal gelebilir.Bu durum, doktor muayenesini gerektiren ve ishal yapan etkene göre tedavi gerektiren bir durumdur.


İdrar yolu enfeksiyonları

Ani başlayan veya kronik giden karın ağrılarında sık rastlanılan sebeplerden biri idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu taşlarıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarına bağlı karın ağrıları daha çok karnın alt taraflarında, kasıklara doğru ve belde hissedilebilir. Ağrıya ateş, mide bulantısı, kusma da eşlik edebilir. Ayrıca idrar yaparken yanma, acıma, sık idrara çıkma gibi belirtiler de bulunabilir. Teşhis idrar tahlilinin de yardımı ile konulur. Tedavi doktor tarafından düzenlenir.


İdrar yollarında taş

İdrar yollarında taş varlığında ağrı daha şiddetlidir. İdrar rengi çay rengi gibi görülebilir. Çoğu zaman şiddetli ama zaman zaman molalar veren bir ağrıdır. Tanı doktor muayenesi, idrar tahlili, karın filmi ve ulrasonografi ile konulur. Bazen ilaçlı film gerekebilir. Tedavi taşın yerine, büyüklüğüne göre değişir.


Ani başlayan karın ağrıları tehlike işareti

Ani başlayan karın ağrılarında korkulan sebeplerden biri bağırsakların birbiri içine geçmesiintusepsiyondir. Bu durum daha çok bebeklerde görülür. Ağrı çok ani başlar. Annenin çocuğun ağrısının hangi saniyede başladığını çok net olarak söyleyebildiği hemen hemen tek durumdur. Bu doktor için tanı koydurucudur. Bebek bağırır, tırmalar, annesinin kucağına tırmanmaya çalışır. Kıvrılır ve hiçbir şey ağrısını gideremez. Bir an kısa bir süre için çocuk rahatlar ancak akabinde ağrı tekrar başlar. Hemen hastaneye başvurulması gereken acil bir durumdur. Kusmalar ve çilek jölesi görünümlü dışkı arkadan gelir.


Barsak tıkanmaları aralıklı gelen karın ağrıları ile karakterizedir. Karın ağrıları şiddetlidir, ateş yoktur ve zaman ilerledikçe kusmalar başlar. Bu hemen hastaneye başvurulması gereken acil bir durumdur.


Sorun kabızlıksa

Kabızlık müzmin karın ağrıları sebepleri arasında önemli bir yer tutar. Zaman zaman şiddetlenip ailenin doktora gelmesine sebep olabilirse de genellikle süreğen karın ağrısı nedenidir. Çocuklarda tuvalete alıştırma döneminde kabızlık gelişmesine sık rastlanır. Çocuğun kendi kakasından veya tuvaletten korkup kaka yapmak istememesi kakanın bağırsaklarda birikip katılaşmasına sebep olur. Şiddetli ağrı sırasında yapılan lavman genellikle ağrının son bulmasına yol açar. Kronik kabızlığın önlenmesi en başta diyetin düzenlenmesiyle olur.


Parazitler de karın ağrıtır

Kronik karın ağrılarında sık rastlanılan sebeplerden biri barsak parazitleridir. Bunlar çocukta karın ağrısına, mide bulantısına, makat kaşıntısına, kansızlığa sebep olabilir. Genellikle karın ağrısına sebep olurlarsa da bazen barsak solucanları yumaklar yapıp barsak tıkanmasına da yol açabilirler. Bu durumda hasta çok daha şiddetli bir karın ağrısıyla gelecektir.


Mide sorunları ve karın ağrısı

Erişkinler daha sık yakınmaya sebep olan gastrit ve ülser çocuklarda daha nadir görülür. Mide ile ilgili ağrılar genellikle göbek çevresinde, göbeğin üstünde gösterilir veya çocuk tarafından yeri hiç tayin edilemez. Genellikle çok şiddetli değil müzmin bir ağrıdır. Geceleri daha sıktır. Genellikle yemeklerle ağrının belli bir ilişkisi yoktur. Ağrı besinlerle azalmış gibi görülür ancak besin alımından belli bir süre sonra artmış olarak geri döner. Kusma ağrıyı rahatlatır.

Küçük bebeklerde, ülserler kendini kusmalarla belli edebilir. Çocuklarda mide ülseri nedenleri arasında yanıklar, kafa travmaları, bazı ilaçlar ve stres yer alır. Tanı koymak için grafiler ve endoskopi gerekir.


Diğer nedenler

Bazı çocuklarda sütte bulunan bir şeker olan laktoza karşı toleranssızlık söz konusudur. Bu durum karın ağrısı, gaz sancısı, ishal ve kramplara yol açabilir


Çocuklara hazmı güç gıdalar verilmesi ve çocuğun gıdayı iyi çiğnememesi yine karın ağrısı nedenleri arasındadır.


Bulaşıcı sarılıklarda da karın sağ üst bölümünde rahatsızlık hissi ve ağrı olur. Buna çoğu zaman mide bulantısı ve idrar renginin koyulaşması da eşlik eder.


Bunlardan başka çocuklarda karın ağrısına yol açabilecek pek çok neden vardır. Ancak sayılanlar en sık rastlanılanlardır.


Ve psikolojik karın ağrıları

Çocuk karın ağrıları arasında psikolojik nedenler de önemli bir yer tutar. Ancak bir çocuğun karın ağrısının psikolojik olduğu kanısına varmadan önce organik ya da fonksiyonel bir neden olmadığından emin olunmalıdır. Bunun için de doktor ile aile ayrıntılı bir görüşme yapmalı, doktor çocuk ile de iyi bir diyalog kurmalıdır. Çocuğun fizik muayenesi hassasiyetle yapılmalıdır.


Okula uyum sağlayamayan ya da okuldaki bir durumdan memnun olmayan çocuklarda okul sabahlarındaki karın ağrıları çok tipiktir.Genellikle tatil günlerinde ağrı olmaz.


Çocuklarda psikolojik karın ağrılarına yol açabilecek nedenler başında okulla ilgili sorunlar, evdeki bir düzen değişikliği annenin çalışmaya başlaması, evden birinin uzaklaşması, ev değiştirilmesi vb. sevilen bir aile bireyinin kaybı, eve kardeş gelmesi, anne-babanın ayrılması, arkadaşlık problemleri gibi pek çok sorun psikolojik karın ağrılarına yol açabilir.


Aslında psikolojik karın ağrıları çocuğun aileye verdiği bir sinyaldir. “Huzursuzum, endişeliyim korkuyorum, bana yardım edin”demektir. Bu nedenle anne-baba ve doktorun çocuğa anlayışlı davranması, gerekiyorsa psikolog yardımı alınması ve sorunun çözülmesi gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Karahasanoğlu


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Çocuklarda Karın Ağrıları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:28.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428