Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Dini Bilgiler & Paylaşımlar > Dini Bilgiler & Sorular » Ramzanın Getirdikleri

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 18 Haziran 2012, 09:09   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Ramzanın Getirdikleri



    Ramazanın Maneviyata Kattıkları - Nefsin Terbiyesi ve Oruç - Ramazan Ayının Güzelliği - Ramazan Ayının Önemi



    Ramazan, dini-manevi atmosferin en yoğun şekilde kendini hissettirdiği ve yaşandığı bir zaman dilimi olarak dikkati çeker. Ayrıca yardımlaşma ve sosyal dayanışma bu ayda en ileri boyutlara varır. Bu düşüncelerden hareketle, Ramazan ayına damgasını vuran başlıca ibâdetler şöyle sıralanabilir: 1. Oruç, 2. Kur’an, 3. Zekât ve fitre.


    ORUÇ


    Ramazan her şeyden önce oruç ayıdır. Kur’an-ı Kerim'de: “Ey iman edenler, oruç sizden önce gelip geçmiş topluluklara farz kılındığı gibi, size de farz kılınmıştır. Umulur ki takvâ üzere olur / korunursunuz.” (Bakara, 183) buyrulur.


    Sonraki ayetlerde ise: “Sizden Ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa, oruç tutamadığı günler sayısınca başka günlerde kaza etsin.” denmektedir.


    Bu emirlere uyarak Müslüman olarak Ramazan ayı boyunca, sabah imsak vaktinden, akşam iftar zamanına kadar oruç tutarız. Yani ibâdet maksadıyla o süre içinde başta yemek içmek olmak üzere, orucu bozacak hareketlerden uzak dururuz. İşleri, davranışları, kafaları, gönülleri ve duygularıyla, olgun ve ahlâklı bir tavır sergilemeye çalışırız.


    Hz. Peygamber’in şu sözleri dikkat çekicidir: “Oruç bir kalkandır, oruçluyu beşeri ihtiraslardan korur. Oruçlu kimse kötü söz söylemesin. Oruçlu, kendisiyle itişip kakışmak ve dalaşmak isteyenlere karşı: Ben oruçluyum, diyerek onlara bulaşmasın. Allah’a yemin olsun ki, oruçlu ağzın açlık kokusu, Allah katında misk kokusundan daha makbuldür.” Hadisin devamında denir ki:


    Yüce Allah şöyle buyurmuştur. “Oruçlu kimse benim için yemesini, içmesini, cinsi arzusunu bırakmıştır. Oruç, gösterişsiz olarak doğrudan doğruya bana yapılan bir ibadettir. Onun ecrini / manevi karşılığını da doğrudan ben veririm.” (Buhari, savm, 2; Müslim, sıyam, 163)


    Orucun ayrılmaz parçası olan ahlâki tavırla ilgili bir hadis şöyledir. “Kim ki yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Cenabı Hak onun yemesini içmesini terk etmesine yani oruç tutmasına hiç kıymet vermez.” "Nice oruç tutanlar var ki, oruçtan onlara kalan sadece açlıktır" (İbn Mâce, sıyam, 21)


    Hz. Mevlânâ orucun maddî-mânevî çeşitli yönlerine işâret eder, nefis bir oruç anlatımı ve oruç medhiyesinde bulunur:




    "Orucu şaşılacak bir şey bil; adama can bağışlıyor, gönül veriyor, şaşmak istiyorsan oruca şaş. Hayat göğüne ağmak, mi'râc etmek istiyorsan bil ki oruç meydandaki arap atındır senin.






    Oruç can gözünün açılması için bedenleri kör eder. Senin gönül gözün kör de o yüzden hiçbir ibâdet o aydınlığı vermiyor sana.






    Şu oruç her canlının yaşayışına belirli sınırlamalar getirmektedir. Onun içindir ki oruç, insanın insanlığını olgunlaştırmaya mahsustur. Âşıkların yaşayışları, beden mutfağı yüzünden kararmıştı, mutfaklarını aydınlatmak için çıktı geldi oruç.






    Dünyâda şeytanın kanını içen oruçtan daha öldürücü, daha fazla kan dökücü bir şey var mıdır? Şu sultanın tapısında gizli, özel hizmete koşulmuş, özlem çekenlerin gönüllerini, canlarını oruç öylesine tâzeleştirir ki zavallı balığı bile su o kadar tazeleştirmez. Mücâhade erinin bedeninde, gönül maksadına erişme yolunda oruç, yüzbinlerce canın yaşayışından daha iyidir.






    İslâm beş rükün üzerine bina edilmiştir ama vallahi o rükünların en büyüğü oruçtur. Allah her beşinde de orucu, orucun kaderini gizlemiştir. Zaten oruç Kadir gecesi gibi gizlidir. Hani yüz eşek yükü taş vardır da kimsecikler bakmaz bile. Mâden içindeki taşı güneş nasıl lâl yapıyorsa oruç da o taşları lâl hâline getirir.






    Sen nasıl arslan olabilirsin ki, tilkiden bile tirtir titriyorsun. Fakat oruç, seni ormandaki arslanlara bile üstün kılar.






    Midesine düşkün olan çok mîde ağrısı çeker, horlanır durur. Midesine bağlı olanların talihlerinde oruç yoktur.






    Ya Süleyman saltanatını bağışlayan yüzüktür oruç, yahut da seçkin kişilerin başlarına giydirilen bir taçtır oruç.






    Oruçlunun gülüşü oruçsuzun secde hâlinden yeğdir. Çünkü oruç, Onu Rahmân'ın sofrasına oturtacaktır.






    Yemek yediğin vakit senin için pisliklerle dolar. Oruç, hamama benzer, bütün kötülüklerdentemizler arıtır seni. Yemek istediğini kara yürekli yomsuz-kutsuz bir yıldız bil. Oruç ise, seni ışığa çevirir, bütün Zühal'lere ışık salarsın.






    Aydın, bilgi ışığıyla ışıklanmış bir hayvan gördün mü hiç? Beden de hayvandır, hayvanın ardına düşüp de bırakma orucu. Beden hırsını şeker kamışını kırar gibi kır gitsin de o zaman orucu bol bir şeker gibi canın içinde bul. Katren nasıl olacak da denize ulaşacak? İşte oruç, sel gibi, yağmur gibi seni alır denize ulaştırır.






    Ayağını oruçla yücelt de başa döndür. Çünkü oruç başa dönmüş kişilerin esenleştiği yerdir. Nefsinle savaşa girişince, orucu öyle ucuza satmam ben diye kendini yere at, ellerini çırp, ayaklarını vur, diren. Nefsin, gönlüne musallat olmuş bir Rüstem'dir. Ama oruç, onu gül yaprağı gibi tir-tir titretir.






    Hani bir karanlık var ya, içinde âb-ı hayat gizli. Aklı başında olanlarca işte o karanlık oruçtur. Canının içinde Kur'ân ışığı istiyorsan, oruç bütün Kur'ân'ın tertemiz ışığının sırrıdır.






    Ruha mahsus sofraların başına tertemiz erler otururlar ya, oruç, onlarla bir kâseden yemek yedirir sana. Oruç, seni gün gibi gönlü aydın, canı saf bir hâle kor, sonra da pâdişâhla buluşma gününde, bayram gününde varlığını kurban eder gider.






    Oruç ülkesine ayak basacaksan neşelenerek ayak bas. Çünkü gamlılara oruç haramdır, yaraşmaz. Kim etek gibi orucun ayaklarına düşerse, en kısa zamanda beka onun yakasından baş gösterir." (Dîvân-ı Kebîr, b. 1602; S. Arpaguş, Mevlânâ ve İslâm, s. 456)






    BEN YOKUM SEN SENSİN






    Eflâkî'nin rivayetine göre Mevlânâ nefis mücâdelesinde orucun ve açlığın yerini ifâde etmek için şöyle bir hikâye anlatmaktadır: "Senelerce ibâdet ve riyâzetle yaşayan bir derviş vardı. Bir gün kendi nefsine "Sen kimsin, ben kimim?" dedi. Nefis de "Sen sensin, ben de benim" diye cevap verdi. Bu adam kaç defa Kâbe'yi tavaf etti, yaya olarak yol zahmetini çekti ve tekrar, "Ben kimim, sen kimsin?" dedi. Nefis yine "Ben benim, sen de sensin" diye cevap verdi. Tekrar her ibâdeti yerine getirdi. Bununla beraber nefsi öldürmek için hiçbir çâre bulamadı. Bunun üzerine oruç, riyazet ve açlıkla meşgul oldu. Bu sefer nefsine "Nasılsın?" diye sordu. Nefis "Ben yok oldum, sen sensin" dedi."






    Mevlânâ bu hikâyeyi anlattıktan sonra da, "Nefsi açlıktan başka hiçbir tâat mağlûp ve müslüman edemez. Ey yemek içmek zindanında mahpus olan, eğer sen bundan kesilirsen kurtulabilirsin" demekte, orucun elden bırakılmamasını, çünkü orucun, kalplerde gizli olan bilgilerin anahtarı olduğunu dile getirmektedir. (Safi Arpaguş, Mevlânâ ve İslâm, s.457)




    KUR’AN


    Ramazan Kur’an ayıdır “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.” (Bakara, 184)


    Hz. Peygamber Efendimiz Ramazan aylarında, Kur’an-ı Kerim’in o güne kadar gelmiş ayetlerini tekrarlamaya önem verirdi. İslâm’ın temel kitabı ve Allah kelâmı olan Kur’an’ın her zaman okunması ve tekrarlanmasında fayda vardır. Müslümanlar bunu bir ibâdet zevkiyle yaparlar. Bu faaliyet Ramazan ayında daha bir önem ve yoğunluk kazanır.


    Kur'an Allah'ın sözüdür. Kur'an okumak Hak Taalâ ile bir tür mükâlemedir, O'nunla konuşmadır. Onun lafzı da, manası da sırf hayırdır, şifâdır, berekettir. Kur'an dünyada belki de en çok okunan kitaptır. Anlasak da anlamasak da Kur'an-ı Kerim'i devamlı okumalı, dinlemeliyiz.


    Bilindiği gibi Kur’an’ın dili arapçadır. Bu dili bilmeyenler onun mânâsını anlayamazlar. Okuduğumuz âyetlerin ne anlama geldiklerini bilmek isteriz. Bunun için Kur’anı Kerim’in dilimize çevrilmiş metinlerine baş vurmamız gerekir. Piyasada çok sayıda Kur’an mealleri ve tefsirler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesini edinerek, okuduğumuzu anlamaya çalışmak elbette daha iyidir. Ramazan günleri bunun için iyi bir fırsattır.


    ZEKÂT VE FİTRE


    Zekât İslâm’ın şartlarından biridir, mali ve sosyal bir ibâdettir. Belli miktarın (nisap) üzerinde maddî imkâna sahip olan müslümanların, her yıl bunun yüzde iki buçuğunu, ihtiyacı olanlara vermesi gerekir. Zekât genellikle Ramazan aylarında verilmektedir. Ekonomik ve sosyal dengelerin daha fazla bozulmasını, bu sebeple çıkacak huzursuzlukları önleme bakımından zekât son derece önemli bir ibâdettir. Bu konudaki ayrıntıları , ilmihal kitaplarından veya bilenlerden öğrenmek mümkündür.


    Ramazana mahsus daha küçük bir mali ibâdet de fitredir. Toplumumuzda geleneksel olarak, büyük küçük herkes fitre vermekle yükümlü kabul edilir ve bu malın değil başın zekâtı sayılır. Miktarları her yıl müftülüklerlece ilan edilen bu küçük meblâğın verilmesi, dayanışma bilinci ve yardımlaşma zevkini canlı tutar.


    Hz. Mevlâna'yı dinleyelim:


    "Mal sadakayla kat'iyyen azalmaz. Hayırlarda bulunmak malı yok etmez, kaybolmaktan kurtarır."


    "Altın zekât vermekle coşar, fazlalaşır. İnsanı kötülükten, fenalıktan kurtaran namazdır."


    "Zekât vermen keseni korur. Namazın da seni kurtlardan kurtarır, çobanlık eder sana" (Mesnevi, Çev. V. İzbudak, VI, b. 3573-75)


    "Zekât verilmeyince yağmur yüklü bulutlar gelmez, zinâdan dolayı da etrafa vebâ yayılır." (M. I, b. 88)


    "Yoksullara ihsanda bulundun, zekât verdin, elinle hayır yaptın mı, bu iyilikler öbür dünyâda ağaçlık, çayırlık, çimenlik olur." (M, III, b. 3460)




    Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ

    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Ramzanın Getirdikleri


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:25.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429