Alt 18 Haziran 2012, 09:10   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Kişinin Günahını Yakan Ay Ramazan

Ramazanın hikmeti - ramazan ayı ve sevapları - ramazanın önemi - Ali Faik Yurtöven söyleşileri




Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in: "Ramazân-ı şerîf geldiğinde Cennet kapıları açılır" buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir. Yine Ebû Hüreyre radiya`llahu anh`ten Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem `in: "Ramazan girdiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları da kapanır, bütün şeytanlar da zincire vurulurlar" buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir.


Feyz: Efendim Rahmet ayı Ramazan geldi. Bu ayın öneminden bahseder misiniz?


Ali Faik Efendi: Allah'a şükürler olsun bu mübarek ay geldi. Islam'da birçok hikmeti olan ibadetlerin temel amaçlarından biri de insanı eğiterek kemale erdirmektir. Bu ayda fedakârlık öğrenilecek, açlığa sabır öğrenilecek ve pay- laşım öğrenilecek, bu vesile ile toplumda bir güzellik olacak. Büyük fırsatlar var değerlendirmeliyiz. Müslümanlar Şehr-i Ramazanı hakkıyla yaşayarak günahlarına tövbe ederek, yeniden doğmuş gibi bir hale kavuşa- bilirler. Peygamberimiz (S.A.V.) bu mevzuda şöyle buyurur: "Ramazanın ilk gecesi olunca Allah (C.C.), 'Kim beni severse, ben de onu severim. Kim beni isterse ben de onu isterim. Kim istiğfar ederse, bağışlarım" buyurmuştur. Nakledildiğine göre, Ramazan ayı gözüktüğü zaman Arş, Kürsü ve : "- Ne mutlu Muhammed ümmetine, Allah katında kerâmetleri çoktur. Güneş, ay, yıldızlar, gece, gündüz, de- nizlerdeki balıklar, karalardaki canlılar, şeytandan başka her şey Ademoğulları için istiğfar ederler" derler.


Ramazan'da yapılan bu ibadet ile insan aç kalmanın sıkıntısını bizzat yaşamakta ve Allah'ın verdiği nimetlerin değerini anlamakta ve şükretmektedir. Oruç, ibadetiyle bize verilen nimetlerden mahrum bırakılan yoksulların çektiği sıkıntıları yaşarak hissetmeyi bize öğretir. Bir insan oruç tuttuğu zaman, yoksulluğun yol açtığı çile ve sıkıntıların ne olduğunu kendi nefsinde yaşayarak öğrenir. Oruç bir nefs eğitimidir. Bu eğitimi alan Müslümanlarda birçok inkişaflar olur. Bu mübarek ayda Müslümanların merhamet ve şefkat duyguları gelişir. Bu sebebten ötürü yardımlaşma zevkini alanlar, hayır konusunda birbirleri ile yarışırlar. Imanın belirtisi sevgidir. Sevginin belirtisi ise paylaşımdır. Oruç Allah'ın verdiği nimetlerin paylaşımını öğreten bedeni bir ibadettir.


Feyz: Efendim Ramazanın anlamı nedir?


Ali Faik Efendi: Hz. Enes (R.A.), bir hadis-i şerifi şöyle nakleder, Allah Resulü Ashab'a: "-Bu Ramazana niçin Ramazan denildiğini bilir misiniz?" Ashab; "-Allah ve Rasulü bilir, biz bilemeyiz" der. Resûlüllah (S.A.V.): "- Allah (C.C.) kişinin günahını yaktığı için Ramazan denmiştir" buyurdu. Yine bir hadis-i şerifte; "Ibrahim (A.S.)'ın suhufu Ramazan'ın üçüncü gecesi, Incil Isa (A.S.)'a Ramazan'ın on üçüncü gecesinde, Kur'an-ı Azimü'ş-Şan Muhammed Mustafa (S.A.V.)'e Ramazan'ın yirmi dördüncü gecesinde nâzil oldu" beyan buyrulur. (Ebu Zer (R.A.) nakleder.)


Ebû Hüreyre (R.A.), Resûlüllah (S.A.V.)'den şöyle rivayet eder. "Ramazan'ın ilk gecesi olunca, melekler şeytanı ve cinleri bağlarlar, Cehennem kapısını kaparlar. Cennet kapısını açar- lar. Bir melek, hayır yapan gelsin, kötülük yapan gitsin, diye çağırır. Allah (C.C.)'ın bu ayda ateşten kurtulmuş kulları vardır. Ramazan ayı çıkıncaya kadar her gece böyle derler." Bu konuyla ilgili Begavi, tefsirinde şöyle der: "Şüphesiz Ramazan, bir ayın adıdır. O zaman oruç çok sıcak bir aya gelmişti. Halk o ayda oruç tutuyordu. Taşların hararetinden o ayın adı "Ramazan" oldu.


Feyz: Bu ayın faziletinden bahseder misiniz?


Ali Faik Efendi: Ramazan, on bir aya bedel bir aydır. Resûlüllah (S.A.V.) şöyle buyurmaktadır; "Allah (C.C.) Ramazan ayını muhteşem yarattı. Kim o ayda bir lira sadaka verse, Allah (C.C.) o kişiye, bütün halka sadaka vermişçesine sevap verir. Kim Ramazan'da bir rekat namaz kılsa, diğer aylarda yüz bin rekat namaz kılmış gibi sevap verir. Kim bir çıplağa elbise giydirirse, Allah (C.C.) o kişiye yedi yüz Cennet elbisesi giydirir. O günde ki bütün halk orada çıplak olacaktır. Kim Ramazan'da bir kul azad etse, yedi yüz kul azad etmiş gibidir. Ramazan'ın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azad olmaktır"


Ramazan-ı Şerife, üç aylarımızdan biridir. Bu konuda hasas olan Osmanlının sancağındaki üç Hilâlin manevi anlamı Recep, Şaban ve Ramazan'dır. Resûlüllah (S.A.V.) şöyle buyurur; "Recep ayı Allah'ındır. Şaban ayı benim ayımdır. Ramazan ümmetimin ayıdır."


Bu ayda çok salavat getirmek gerekiyor. Günlük olarak 500 salavat getirmek çok önemli. Bu ayda Kur'an okuyarak, çokca ibadet ederek, orucumuzu halis niyetle tutarak, ana ve babamızın gönlünü hoş tutarak, mü'minlere karşı alçak gönüllü davranarak, iftar sofralarımızı fakirlere ve dostlara açarak, Ramazan'ımızı süsleyelim ve ona layık olmaya çalışalım.


Feyz: Bu ayın sağlık yönünden de büyük faydaları var değil mi?


Ali Faik Efendi: Ramazan ayı sağlık ayıdır aynı zamanda. Bu konuda tabipler çok geniş izahatlarda bulunacaklardır. Insanın yapısını meydana getiren, beden, gönül ve ruh, hayatımızda önemli unsurlardır. Beden sıhhat bulmazsa huzurlu ibadet olmaz. Bedenimize iyi bakmalıyız o da bizim için bir emanettir. Hem bedenimiz hem de ruhumuz önemli. Muvazeneyi sağla- malıyız. Bu ay sağlık açısında önemlidir ve Müslümanlar için fırsattır.


Feyz: Bu ayda içinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesi bulunmaktadır. Bugünün önemi nedir ve nasıl bulabiliriz?


Ali Faik Efendi: Ramazan ayının içinde gizli bir gece var ki, o gece hakkında Allah-u Teâlâ; "(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, Kur'an onda (kadir gecesinde levh-i mahfûzdan semâ-i dünya'ya) inmiştir" (Bakara 185) beyan buyuruyor ve bir başka ayet-i celilede ise, "Gerçek biz onu (Kur'an-ı) Kadir gecesinde indirdik" (Kadir 1) beyan buyuruyor. Kadir gecesi, Ramazanın kalbi olup, bazı âlimler bu gece diğer gecelerden daha şerefli olduğu için Kadir gecesi demişlerdir.


Allah (C.C.) meleklere: "- Namazınızı ve tesbihinizi Muhammed ümmetine bağışlayın" buyurur. Onlar da bağışlarlar. (Envârül aşıkın. s. 320) Ramazan'a ehemmiyet veren, Kur'an'ın bu ayda inmesidir. Kur'an, aynı zaman- da Allah'ın sıfatıdır. Bütün insanlık ona koşmaktadır. Çağlara ferman okuyan tek kaynak, Kur'an-ı Mu'ciz'ül Beyan'dır. Ramazan'a yücelik veren, Kur'andır. Kelimenin tam anlamıyla Allah'ın kelamıdır Kur'an. Ramazan'ın ışığıdır Kur'an.


Feyz: Ramazan ayının faziletleri hususunda Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ne buyuruyor?


Ali Faik Efendi: Efendimiz bu ayın öne- mini birçok hadislerinde belirtmiştir. "Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır." [Nesai]


"Ramazan ayı gelince, 'Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek' denir." [Nesai]


"Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder." [Taberani]


"Ramazan gelince, Allahü teâlâ melek- lere, müminlere istiğfar etmelerini emreder." [Deylemi]


"Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayı, sonraki Ramazan'a kadar olan günahlara kefaret olur." [Taberani]


"Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir." [Ebu Nuaym]


“Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.” [I.Mansur]


"Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur." (I.Ebiddünya)


"Islam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir." (Müslim)


"Allahü teâlâ'nın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir."


Feyz: Orucun sünnetlerinden bahseder misiniz?


Ali Faik Efendi: Oruç tutacak kimsenin sahura kalkması, sahur yemeği yemesi sünnettir. Sahurun geciktirilmesi sünnet, şüphe edilecek bir zamana bırakıl ması ise mekruhtur. Iftarı acele yapmak, akşam namazından önce oruç açmak sünnettir. Iftar ederken Rasûlullah (s.a.v.)'den rivayet olunan iftar dualarını okumak sünnettir. Orucu hurma ile, hurma yoksa su ile açmak sünnettir. Oruçlu için ramazanın son on gününde itikâfa girmek de sünnettir. Oruçlu kimse, yakınlarına ve fakirlere fazlaca yardımda bulunmalı; mümkün olduğu kadar Kur'an okumalı, zikir yapmalı, Peygamberimiz'e salât ve selam getirmeli, ilimle uğraşmalı; boş ve yararsız sözlerden, gıybetten, söz taşımadan dilini uzak tutmalıdır.


Feyz: Bu ayda Müslümanlar neler yapmalılar?


Ali Faik Efendi: Ramazan ayı paylaşma ve yardımlaşma duygularının yeşerdiği bir aydır. "Ramazan ayında akrabalar, dostlar ve özellikle kimsesizlere sahip çıkılmalı, ziyaret edilmelidir. Yardıma muhtaç insanlarımıza fakir ve kimsesiz insanlara yardımlar ulaştırmalıyız. Bu yardımı o insanlara götürürken de kişi- liklerini, şahsiyetlerini rencide etmeden bunu yapmalıyız. Verirken düzgün verin, reklâm yapıp da amelinize riya karıştır mayın…


Bu ayda verilmesi gereken fitre ve zekâtlar mutlaka verilmelidir. Çünkü Yardıma muhtaç insanları bizim koruyup kollamamız ve gözetmemiz gerekiyor. Onların da tabi olarak beklentileri var. Ihtiyaç sahiplerinin bu beklentilerini boşa çıkarmayalım, herkes imkan dâhilinde yardım etsin. Çevremizdeki komşularımızı, talebe gençleri, yardıma muhtaç fakirleri unutmayalım. Bu bizim vazifemiz.


Feyz: Ramazan ayının toplumda ne gibi tesirleri vardır?


Ali Faik Efendi: Bu aylar fakirle zenginin aynı sofrada buluştuğu aylar. Birbirimizi bu ayda ziyaret edelim. Birbirimizi iftara davet edelim. Hayırseverler bu aylarda iftar çadırları kuruyorlar. Bu çadırlarda herkes yemek yiyor. Evine yetişemeyen yolcular o çadırlarda iftar ediyor. Bu ne kadar sevap, sadece bununla da yetin- meyelim. Birbirimizi evlerimize davet edelim. Özellikle sofralarımıza yoksul ve fakir olan komşularımızı mutlaka davet edelim. Dostlukların pekişmesi için, birbirimizi iftar sofrasına davet edelim. Bununla toplum birbirine kaynaşacak ve dostluklarımız pekişecektir.


Allah'ın insanları af ettiği bu ayda biz de aramızdaki kırgınlıkları, dargınlıkları mutlaka bir kenara atalım, biz de affedelim, affedelim ki Allah da biz affetsin. Yoksa bu ayın bereketinden, feyzinden istifade edemeyiz. Rahmet yağmurları tövbeyle, af dilemekle ve insanları af etmekle üzerimize yağar. Yeni bir sayfa açalım hayatımızda. Göreceğiz ki, içimizde hakikatten sevgiden, saygıdan, hoşgörüden, birlik ve beraberlik duygu- larından başka bir şey olmayacak. Her şeyin başı ahlaktır ve bu ayda ahlakımızı güzelleştirmek için mücadele edelim.


Cenâb-ı Hakk: "Iyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." buyuruyor. Zekat vermenin, güzel söz söylemenin, ve daha pek çok şeyin, iyi olarak kabul edersek, yardımlaşmanın sınırını sonsuz olduğunu anlarız. Yardımlaşmanın konusunun içinde, mal- dan sevgiye kadar herşey verilebilir. Verme işi bazan zekat fitre gibi mecburi olduğu halde, bazan tamamen isteğe bağlıdır. Bu vermenin sınırı yoktur.Bu yardımın dışında, müslümanlar birbirler- ine sevgi ile bağlanmak zorundadırlar.


Insan yakınlık derecesine göre başkalarına yardım etmelidir. Ancak maddî olarak yardım edilecek kişilerin gerçekten yoksul olmaları gerekir. Fakat insan gönül zenginliğinin yerine, elinde olanın daha fazlazını ister, gözünü hırs bürür. Bunun yerine Allah'ın bize nimet olarak verdiği malların hayır yolunda, bize emrettiği şekilde harcanması olumlu bir davranıştır.Yalnız insan istediği malı değil, mallarından sevdiklerini yoksullara vermek zorundadır, böylece Allah'ın rızasını kazanır. Allah'ın ve Resûlünün bizden yapılmasını istediği, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Kötülükten sakınmak, başkalarına kötülük yapmamak da iyiliktir.


Bu tür iyilikler de "sadaka"dır. Iyilikte yardımlaşmak kadar kötülükten alıkoymaya çalışmak da müslümanların dinî-ahlâkî görevleri arasındadır. Kötülük gören kişi, kötülük ister küçük ister büyük olsun, ona engel olmalıdır. Eğer bu görev yapılırsa, kötülük azalır, toplum huzur bulur. Cimrilik, öfke ve merhametsizlik gibi özelliklerimizi yenmek için çalışalım. Göreceksiniz ki kin, nefret, yalan, dedikodu gibi kötü ahlaklarımız kalma- yacak. Gönlümüzü neyle dolduracağız, sevgiyle, kardeşlik ile dolduracağız. Birlik ve beraberlik ile dolduracağız.


Bu vesile ile bu Mübarek Ramazan ayının tüm Islam alemi için hayır getirmesini temenni ederim.

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Kişinin Günahını Yakan Ay Ramazan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:36.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429