Alt 19 Haziran 2013, 23:55   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Böbrek Hastalıkları

idrara yolu enfeksiyonları - böbrek rahatsızlığı - böbre taşları tedavisi

İdrar yollarında oluşan taşlar çoğunlukla böbrekte oluşuyor. Ancak idrar yollarında veya idrar kesesinde de taş görülebiliyor. Taşın yol açtığı en önemli sorun idrar kanallarının tıkanması. Böbreklerde ve idrar kanallarında tıkanıklık yaratan taşlar böbreklerin şişmesine ve görevlerini yeterince yerine getirememesine yol açıyor. Bunun yanı sıra, şiddetli ağrı, idrarda kanama ve iltihaba sebep olabiliyor.


İdrar yolu taşları genellikle böbrekte görülse de idrar kanallarında ve idrar kesesinde de olabiliyor. İdrar kanallarına giren taşlar ya böbrekten ya da idrar kesesinden kaynaklanıyor. Kanala düşen taşın idrar yolu tıkanıklığı yapma riski çok yüksek olduğu için en kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyor.


Böbrek taşları çok değişik şekillerde olabiliyor. Bazıları nohuta benzerken bazıları da yıldız şeklinde olabiliyor. Büyük ve geyik boynuzuna benzeyen taşlara "staghorn taş " deniliyor ve tedavisi en zor olan taşlar arasında sayılıyor.

Taşların çoğu kalsiyum, oksalat, fosfat ve amonyak içeriyor. Taşın oluşum nedeni tam olarak bilinmiyor. Genetik etkenler ve diyetin önemli rolü olduğu düşünülüyor.


Taş hastalığının kesin teşhisi ultrasonografi ve ilaçlı böbrek filmi (IVP) ile yapılıyor. Ultrasonografide taş görülürse, böbreğin işlevini ve taşın tam olarak yerini belirlemek için IVP tetkiki yapılıyor. Bu tetkik, taşın kesin tanısı açısından önemli. IVP sırasında X-ışınları verildiği için gebelere IVP tetkikinin yapılması sakıncalı.


Şok Dalgaları ile Taşların Tedavisi - ESWL


Taşların tedavisi, taşın büyüklüğü ve yerine göre planlanıyor. Ağrı anında ilk uygulanacak tedavi kuvvetli ağrı kesiciler vermek. Ağrının giderilmesi ve vücudun kaybettiği suyun telafi edilmesinden sonra kesin tedavi planlanıyor. Küçük veya orta büyüklükteki taşlar, vücut dışarısından uygulanan ultrasonik şok dalgalarıyla kırılabiliyor. Bu yönteme ESWL (extra corporeal shock wave lithotripsy) deniliyor. Vücut dışarısından uygulanan ses dalgaları, taşın üzerine odaklanarak burada yüksek bir enerji elde ediliyor. Taşlar, bulunduğu yere göre %85-95 arasında değişen başarı oranlarıyla kırılabiliyor. Taşın 2cm'den büyük ve çok sayıda olması başarıyı olumsuz etkiliyor. Böbreklerde şekil bozukluğu, aşırı kilo ve çok küçük yaş da başarıyı düşüren etkenler arasında. Kalp pili olanların, hamilelerin, karnındaki aorta damarında balonlaşma olanlar ve kanamaya eğilimli olan (hemofili hastalığı gibi) kişilerde bu yöntemin uygulanması sakıncalı.


ESWL Cihazı


Açık Taş Cerrahisi


Büyük taşlar veya ESWL ile kırılamayan taşların tedavisi ise kapalı veya açık cerrahi müdahale ile yapılıyor. Açık ameliyatta, taşın yerine göre kesi yapılarak vücuda giriliyor ve taş küçük bir kesikten çıkartılıyor. Böbrekten girilerek taşın çıkartılmasına "nefrolitotomi", idrar kanalından girilerek çıkartılmasına ise "üreterolitotomi" deniliyor.


Açık ameliyat için kişi ilk önce narkoz verilerek uyutuluyor. Uygun ameliyat pozisyonu verildikten sonra kesi (insizyon) yapılıyor. Kas tabakaları geçilerek böbreğe veya idrar kanalına ulaşılıyor. Taşa ulaşıldıktan sonra üzerine küçük bir kesi yapılarak taş çıkartılıyor. Bu ameliyatlardaki en önemli hedef böbreğe ve idrar kanallarına hasar vermeden tüm taşları çıkartmak.


Ameliyat sonrası uzun dönemde taş tekrar oluşabiliyor. Taşın oluşumunu engellemek için ilk olarak taşın cinsinin belirlenmesi, daha sonra altta yatan ****bolik hastalıkların varlığının tespit edilmesi önemli. Bu nedenle ameliyatla çıkartılan taşların mutlaka analiz edilmesi gerekiyor. Sonuçlara göre gerekli tıbbi tedavi başlanıyor. Tedaviye ek olarak uygun diyet önerileri ile kişi takibe alınıyor.


Açık ameliyatla böbrek taşı çıkartılması



Kapalı Taş Cerrahisi


Tüm gelişmiş radyolojik tanı yöntemlerine karşın organın içerisini gözle görmek bir çok hastalığın kesin teşhisinin konulmasına yardımcı oluyor. Organları göstermek için kullanılan bu aletler, fiber optik görüntüleme sistemine dayanıyor. İçerisinde ince bir teleskop bulunan bu alet ışık kaynağına bağlandığında vücudun içerisini dışarıdaki bir ekrana yansıtıyor. Örneğin, nefes borusundan girerek akciğerlerdeki hava yollarını, veya yemek borusunda girip mide ve bağırsakların içini bu alet yardımıyla görmek kanser gibi önemli hastalıkların teşhisinde oldukça yararlı. Nefes borusuna kaçan yabancı maddelerin çıkartılmasında, idrar kesesindeki veya kalın bağırsaktaki tümörlerin tedavisinde de "endoskop" denilen bu aletler kullanılabiliyor.

Dış idrar kanalından yerleştirilen endoskopik cihazlar uzun yıllardır idrar kesesi, yani mesanenin içine bakmak veya kapalı prostat ameliyatları yapmak için kullanılıyor. Bu aletlerin çapı son yıllarda oldukça inceltildi. Kullanılan teknolojinin ilerlemesi, görüşü sağlayan optiklerin küçülmesi sayesinde artık dış idrar kanalından çok daha ince olan iç idrar kanallarını görmek mümkün. Böbreklerden mesaneye idrar taşıyan ve üreter denilen iç idrar kanallarının çapı 2-3mm kadar. Son yıllarda bu ince kanalların dahi içerisine girebilecek cihazlar geliştirildi. Bu cihazlar sayesinde iç idrar kanallarının, yani üreterlerin içerisine girilerek böbreğe kadar gidilebiliyor. Böylece hem kanalları hem de böbreğin içerisini görmek mümkün. Bu yöntem bazı tümörlerin teşhisinde ve tedavisinde kullanılıyor. "Üreterorenoskop" denilen bu cihazların içerisinden geçirilen ince kablolar sayesinde lazer ışınları kullanılarak tümörler yok edilebiliyor. İdrar kanalında takılmış olan taşların tedavisinde de üreterorenoskop kullanılıyor. Kendiliğinden düşmeyen veya taş kırma cihazı ile vücut dışarısından verilen şok dalgaları ile kırılamayan taşların tedavisinde oldukça etkili bir yöntem. Dış idrar kanalı yoluyla ilk önce idrar kesesine giriliyor. Burada üreterlerin giriş delikleri görülüyor ve alet buradan içeri yerleştiriliyor. Kanal içerisindeki taş görüldükten sonra cihazın içerisinden geçirilen bir katater sayesinde taş kırılarak çıkartılıyor. Hiç bir kesiye gerek olmadan yapılan bu kansız işlem sonrasında hastalar genellikle aynı gün hastaneden çıkabiliyorlar.


Kapalı taş cerrahisi, böbrek, idrar kanalı ve mesane taşlarına uygulnabiliyor*


Böbrek Kanseri


Böbrek içerisinden kaynaklanan ve "renal hücreli karsinom" denilen böbrek tümörü genellikle orta yaş üzerinde görülüyor. Çocuklarda görülen böbrek tümörlerin "Wilm's tümörü" deniliyor. Böbrek hücrelerinden köken alan bu tümörlerin en sık belirtileri idrarda kan görülmesi ve karın ağrısı. Böbrek tümörünün teşhisinde en önemli tetkik ultrasonografi. Ultrason'da böbrekte kitle görülürse derhal tomografi (CT) yapılması gerekiyor. Damar içerisinde tümörden şüphe edilirse magnetik rezonans (MR) tetkiki isteniyor.


Böbrek tümörü kesinleşirse tedavisi ameliyat. "Radikal nefrektomi" denilen bir ameliyatla böbre, böbreküstü bezi, çevresindeki lenf bezeleri ve idrar kanalı çıkartılıyor. Eğer tümör böbreğe sınırlıysa, yani başka organlara yayılım göstermediyse böbreğin çıkarılması kesin tedavi kabul ediliyor. Kemik, akciğer gibi diğer organlara tümör yayıldıysa ameliyatın çok fazla faydası olmuyor. Bu durumlarda interferon ve interlökin tedavileri uygulanıyor.


Böbrek tümörünün erken teşhisi oldukça önemli. Yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlara göre teşhis anında ortalama tümör çapı 6cm. Teşhis anında tümör çapının 2cm'nin altında olması ve böbrek dışında tümör bulunmaması tedavi şansını oldukça yükseltiyor. Erken teşhis için, idrarda kan görülmesi durumunda en kısa sürede üroloji uzmanına müracaat edilmesi gerekiyor.


Nefrit


Ülkemizde böbrek yetmezliğinin en önemli sebebi olan "nefrit" esas olarak böbreğin iltihabına deniliyor. Ancak bu iltihap mikropların direk etkisine bağlı oluşmuyor. Yani, nefrit oluşumu, toplumda yaygın bir inanç olan "böbrekleri üşütmeye bağlı" değil. Nefrit, normalde vücudumuzun savunma sisteminde görev yapan antikorların ve hücrelerin böbrek dokusunda birikmesine bağlı olarak ortaya çıkıyor.


Nefrite yol açan antikorlar bazen mikrobik enfeksiyonlar sonrasında oluşurken, çoğunlukla niçin oluştuğu bilinmiyor. Cilt veya boğaz enfeksiyonlarından bir süre sonra idrarda azalma, tansiyon yükselmesi, kanlı idrar yapma, göz kapakları ve bacaklarda şişme gibi şikayetler görülebiliyor. Aniden başlayan bu tür "akut" nefritler genellikle tedaviye iyi cevap veriyor ve 1-2 hafta içinde geçiyor. Ancak nefritlerin büyük kısmı sinsi ve uzun süreli, yani "kronik" bir seyir gösteriyor. Genellikle altta yatan bir sebep olmadan görülen bu tür nefritlerdeki belirtiler akut hastalıktakine benziyor. Kırmızı renkli idrar, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik, karın ağrısı, çok su içip, sık idrara çıkma, idrar miktarının aniden azalması, iştahsızlık, kusma, halsizlik, solukluk, yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı nefrit şikayetleri arasında. Tabi bu şikayetler sadece nefritte görülmüyor ve bir çok hastalığın belirtileri arasında olabiliyor. Nefrit, rutin kan ve idrar tetkikleri ile teşhis edilebiliyor.


Ancak altta yatan sebebi anlamak için böbrek biyopsisi yapmak gerekiyor. Nefrite yol açan sebebe göre çeşitli ilaç tedavileri uygulanıyor. Bunlar genellikle bağışıklık sistemini baskılayarak antikor oluşumunu engelleyen kortizon benzeri ilaçlar. Tüm tedavilere rağmen iyileşmeyen nefritler böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Diyaliz makinesine bağlanmayı gerektirebilecek bu durumun önlenebilmesi için nefritin erken teşhisi ve etkin tedavisi oldukça önemli.


Böbrek Nakli


Böbrek Nakli Neden Yapılır?


Böbreklerin görevi kanı zehirli maddelerden arındırmak. Vücutaki kan, böbreklerde süzülerek zararlı moleküller idrarla atılıyor. Böylece kan temizlenmiş oluyor. Ancak böbrekler bu görevini yapamayacak duruma geldiğinde, üre ve kreatinin gibi moleküller kanda birikerek vücuda zarar vermeye başlıyor. Böbrek yetmezliği denilen bu durum eğer tedavi edilmezse ölümle neticeleniyor. Böbrekler işlevini tam olarak kaybederse kişiyi suni böbrek cihazı yani diyaliz makinesine bağlamak gerekiyor. Hemodiyaliz denilen bu tedavi yönteminde, kişinin kanı bu cihazdan geçirilerek temizleniyor ve tekrar kişiye geri veriliyor. Haftada üç kez 3-4 saatlik seanslar şeklinde yapılan hemodiyalizin bir çok yan etkisi bulunuyor. Hemodiyaliz sayesinde yaşamını sürdüren kronik böbrek hastalarının en ideal tedavisi ise "böbrek nakli".

Bir insanın böbreğini alıp diğer bir insana yerleştirmeye "böbrek nakli" deniliyor. İlk başarılı böbrek nakli 1950'lerin başlarında Dr.Murray tarafından gerçekleştirildi. Nakil için gerekli olan böbrek yaşayan kişilerden temin edilebileceği gibi, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden de alınabiliyor. Nakil öncesi, gerek böbrek alıcısı gerekse böbrek vericisi çok detaylı bir kontrolden geçiriliyor. Bir kişinin diğer bir insandan böbrek alabilmesi için aynı kan grubuna sahip olmaları gerekiyor. Her iki kişinin doku grubu uyumu, böbreği verecek kişide yüksek tansiyon, AIDS ve kanser gibi önemli bir hastalıkların bulunmaması, böbrek nakli için gerekli diğer şartlar arasında sayılıyor.


Böbrek Nakli Ameliyatı


Yaşayan bir insandan böbrek alınabilmesi için böbreği verecek kişinin tam bir rıza göstermesi gerekiyor. Böbrek vericisi ile alıcısının yakın akraba olması tercih ediliyor. Böbreği verecek kişinin hangi böbreğinin alınacağına karar vermek için böbrek anjiografisi yapılıyor. Karar verildikten sonra kişi ameliyata hazırlanıyor. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta genellikle sol böbrek tercih ediliyor. Böbrek çıkartıldıktan sonra soğuk sıvıyla yıkanarak içerisindeki kan boşaltılıyor. Soğutulan böbrek, alıcının genellikle sağ kasığına yerleştiriliyor. Kasıktaki damarlara bağlanan böbrek damarları sayesinde yerleştirilen böbreğin kanlanmasını sağlanıyor. Son olarak verici böbreğin idrar kanalı, alıcının idrar kesesine dikiliyor.

Böbrek nakli sonrasında, organın vücut tarafından reddedilmesini engellemek için kişinin bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veriliyor. Siklosporin, rapamisin ve steroid cinsi ilaçlar ömür boyu veriliyor. Bu ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayarak nakledilen böbreğin vücut tarafından yabancı olarak algılanmasını engelliyor. Bu ilaçlar sayesinde nakledilen böbrekler ortalama 12-15 sene normal işlevini yapabiliyor. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların birçok yan etkisi bulunuyor. Kan şekerini yükseltmek, böbreğe hasar vermek, kemik erimesi, enfeksiyonlara yatkınlık ve kanser oluşumu gibi zararlı yan etkileri bulunuyor. Nakil olan kişilerin ömür boyu doktor kontrolünde olmaları ve önerilere kesinlikle uymaları gerekiyor.




Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Böbrek Hastalıkları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:49.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429