Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Kalp Hastalığı

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 05:49   #1
    NetteKeyif
     
    Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
    Mesajlar: 16.171
    Sincap is on a distinguished road
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 33%
    Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
    Standart Kalp Hastalığı

    kalp hastalığı sebepleri - kalp hastalıklarında belirtiler - koroner kalp hastalıklarıKalp hastalığı, kalbe oksijen ve besin açısından zengin kan sağlayan arter ya da damarların daralması veya tıkanmasıdır. Bu duruma arteroskleroz, yani arterlerin iç çeperinde bulunan yağlı maddelerin birikerek kan akışını sınırlaması neden olur. Kalbe giden kanın tamamıyla kesilmesi durumunda sonuç kalp krizidir çünkü kalp oksijenden yoksun kalmaktadır.


    Aynı zamanda koroner kalp hastalığı ya da koroner arter (atardamar) hastalığı da denilen kalp hastalığı Birleşik Devletler’de hem erkekler hem de kadınlar için başlıca ölüm nedenidir. Amerikan Kalp Derneği’nin verilerine göre koroner arter hastalığından kaynaklanan ölümler 1990’dan bu yana azalmıştır, ancak yine de 2000 yılında 40 binden fazla kişi bu hastalıktan ölmüştür. Yaklaşık 13 milyon Amerikalı koroner arter hastalığının aktif belirtilerini taşımaktadır.


    Kalp hastalığı, koroner arterler kısmen bloke olduğunda ya da tıkandığında ortaya çıkar. Bu tıkanıklık oksijen açısından zengin kanın kalbe akışını engeller. Kalp daha fazla çalışıyorken koroner arterler genişler ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Eğer arterler genişleyemezse kalp oksijenden yoksun kalır (miyokardial iskemi). Tıkanıklık kan akışını sınırladığında anjin adı verilen göğüs ağrısı ya da basınç ortaya çıkar. Tıkanıklık kan akışını durdurduğunda, sonuç kalp krizi (miyokardial enfarktüs ya da kalp kası ölümü) olacaktır.


    Sağlıklı koroner arterler açık, esnek, pürüzsüz ve kaygandır. Arter duvarları esnektir ve kalbin daha fazla çalışması gerektiğinde daha fazla kanın geçmesi için genişleyebilir. Hastalık sürecinin arterlerin çeperlerinde ve duvarlarında bir zedelenme ile başladığı düşünülmektedir. Bu zedelenme arterleri ateroskleroza ve kan pıhtılarının oluşmasına (tromboz) meyilli kılar.


    Kalp Hastalığının Belirtileri

    Göğüs ağrısı (anjin), koroner kalp hastalığının başlıca belirtisidir ancak her zaman görülmeyebilir. Diğer belirtiler arasında nefes darlığı, göğüste ağırlık, ya göğüs kemiğinin arkasında ya da sol kol, boyun ya da çenede gerginlik, ağrı, yanma hissi, sıkışma ya da basınç yer alır. Amerikan Kalp Derneği’ne göre kalp hastalığından aniden ölen kadınların yüzde 63'ü ve erkeklerin yüzde 48’i önceden hastalığın belirtilerini göstermemiştir.


    Teşhis

    Teşhis, doktorun tıbbi öykünüzü alması, belirtileri tartışması, kalbinizi dinlemesi ve temel tarama testleri uygulaması ile başlar. Bu testler kandaki lipit seviyelerini, tansiyonu, kandaki açlık glikoz seviyelerini, kilo ve diğer göstergeleri ölçecektir. Diğer teşhis testleri arasında istirahat ve egzersiz elektrokardiyogramları, ekokardiyografi, radyonüklit taramaları ve koroner anjiyografi yer alır. Treadmill (koşu bandı) egzersiz stres testi, iyi hissetmelerine karşın yüksek risk faktörleri taşıyan kişiler için uygun bir tarama testidir.


    Elektrokardiyogram (ECG) kalbin faaliyetini ve oksijen eksikliğini (iskemi) gösterir. İletken jelle kaplı elektrotlar hastanın göğüs, kol ve bacaklarına yerleştirilir. Kalbin faaliyetlerine dair impulsları bir osiloskop (monitör) aracılığıyla bunları kağıda işleyen bir kayıt aletine gönderir. Egzersiz stres testi olarak bilinen bir başka elektrokardiyogram türü ise hasta bir koşu bandı ya da sabit bir bisiklet üzerinde egzersiz yaparken kalp ve kan damarlarının gösterdiği gayrete nasıl tepki verdiğini ölçer.


    Ekokardiyografi ya da kardiyak ultrason ise kalp odacık ve kapakçıklarının bir görüntüsünü oluşturmak üzere ses dalgaları kullanır. Teknisyen elde tutulan bir trandüsere jel tatbik eder ve sonra bunu hastanın göğsüne bastırır. Kalbin ses dalgaları bir monitörde gösterilebilen görüntülere dönüşür. Test koroner arterleri göstermez ancak kalp duvarındaki, kalp hastalığının neden olduğu anomalileri tespit edebilir. Genellikle bir doktor ofisinde ya da ayakta hasta şeklinde uygulanan test yaklaşık 30-60 dakika sürer.


    Radyonüklit anjiyografi doktorların koroner arterlerdeki kan akışını görmesini mümkün kılar. Nükleer taramalar, kan damarına ufak miktarda talyum gibi bir radyofarmasötikin enjekte edilmesi ile yapılır. Hasta masada uzanırken, hastanın içinden geçen nükleer maddenin görüntülerini üretmek üzere gama ışınları kullanılır ve kalbin resimleri kaydedilir. Radyonüklit anjiyografi genellikle bir hastanenin nükleer tıp departmanında uygulanır. Radyasyona maruz kalma durumu bir göğüs röntgeni ile neredeyse aynıdır.


    Koroner anjiyografinin, kalp hastalığını teşhis etmede en kesin yöntem olduğu düşünülür ancak aynı zamanda en invazif olandır. Koroner anjiyografi sırasında hasta uyanıktır ancak sakinleştirici almıştır. Kardiyolog kan damarına bir kateter yerleştirir ve onu kalbe doğru yönlendirir. Kateterin içine bir kontrast boya (röntgende görülebilen radyopak madde) enjekte edilir ve röntgen görüntüleri alınır. Koroner anjiyografi bir kardiyak kateterizasyon laboratuvarında, ayakta ya da yatan hasta ameliyat ünitesinde uygulanır.


    Tıptaki gelişmeler ve sağlıklı hayat tarzlarının benimsenmesi, 1980’lerde kalp hastalığından ölüm oranlarında ciddi bir düşüşün yaşanmasını sağlamıştır. Yeni teşhis yöntemleri, doktorların kalp hastalığını en erken evrelerinde tespit ve tedavi etmelerini sağlamaktadır. Yeni teknolojiler ve cerrahi yöntemler başka koşullar altında ölebilecek olan pek çok hastanın ömrünü uzatmıştır. Kalp hastalığı üzerine araştırmalar devam etmektedir.


    Kalp Hastalığının Sebepleri

    Kalp hastalığına genellikle ateroskleroz (damar tıkanması) neden olur. Kolesterol ve diğer yağlı maddeler arterlerin iç duvarlarında birikir. Fibröz doku, kan bileşenleri ve kalsiyumu çekerler. Daha sonra sertleşerek arteri tıkayan plaklara dönüşürler. Aterosklerotik plaklar çoğunlukla koroner arterleri de tıkayan (koroner tromboz) kan pıhtıları oluşturur. Arterlerle ilgili doğuştan gelen kusurlar ve kas spazmları da kan akışını engelleyebilir. Yapılan güncel çalışmalar klamidya bakterisi gibi organizmaların neden olduğu enfeksiyonların da bazı kalp hastalığı vakalarından sorumlu olabileceğine işaret etmektedir.


    Kalp hastalığı gelişmesi ihtimalini artıran pek çok büyük risk faktörü mevcuttur. Bazıları değiştirilebilirken, bazılarını değiştirmek mümkün değildir. Ne kadar çok risk faktörü bulunuyorsa, kalp hastalığının gelişme ihtimali de o kadar yüksektir.


    Kalp Hastalığında Tıbbi Tedavi

    Kalp hastalığı pek çok şekilde tedavi edilebilir. Tedavi seçeneği hastaya ve hastalığın şiddetine bağlıdır. Her ne kadar bunlar tam anlamıyla şifa vermese de tedaviler, hayat tarzı değişimleri ve ilaç tedavisi, koroner arter bypass ameliyatı ve perkütan transluminal koroner anjiyoplastiyi içerir. Kalp hastalığı ömür boyu bakım isteyen kronik bir hastalıktır.


    Genellikle koroner anjiyoplasti de denilen perkütan transluminal koroner anjiyoplasti, cerrahi olmayan bir işlemdir. Ucunda bir balon bulunan, buttaki bir kan damarından sokulan kateter tıkanmış damara yönlendirilir. Balon damarı genişleterek plağa baskı yapacak şekilde şişirilir ve tıkanmış damarı açar. Balon söndürülür ve kateter çıkarılır.


    Orta düzeyde bir kalp hastalığı bulunan kişiler hayat tarzı değişimleri ve ilaç tedavisiyle yeterli kontrolü sağlayabilirler. Nitratlar, beta-blokerler ve kalsiyum kanalı blokerleri göğüs ağrısını ve kalp hastalığının komplikasyonlarını rahatlatır, ancak tıkanmış damarları temizleyemezler. Nitratlar kalbe kan akışını iyileştirir ve beta-blokerler stres sırasında kalbin ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını azaltır. Kalsiyum kanalı blokerleri, arterlerin açık kalmasına yardımcı olur ve tansiyonu düşürür.


    Aspirin, kalp krizi ve inme ihtimalini azaltacak şekilde kan pıhtılarının plak tortuları oluşturmasını önler. Çoğu durumda kolesterolü düşüren ilaçlara da gerek duyulur. Koroner anjiyoplastide yüzde 90 oranında başarı sağlanır, ancak hastaların üçte birinde damar altı ay içerisinde yeniden daralır. İşlem tekrarlanabilir. Koroner arter bypass ameliyatından daha az invazif ve daha az pahalıdır.


    Koroner arter bypass ameliyatında, kol, bacak ya da göğüsten alınan bir damar ile duvarı tıkanmış koroner arterin etrafından dolaylı bir yol oluşturulur. Sağlıklı damar böylelikle kalbe oksijen açısından zengin kan sağlar. Bypass ameliyatı önemli bir ameliyattır. İki ya da üç büyük koroner damarında tıkanıklık olan, aşırı ölçüde daralmış sol ana koroner arterleri bulunan ve diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalar için uygundur. Bypass ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık yüzde 70’i anjinden bütünüyle kurtulmuş, yaklaşık yüzde 20’si ise kısmi rahatlama yaşamıştır. Hastaların yılda yaklaşık yüzde 3-4’ünde belirtiler yeniden ortaya çıkmıştır.


    Koroner arterlerdeki tıkanıklığı açmaya yönelik diğer üç cerrahi işlem üzerinde çalışmalar sürmektedir ve bunlar sınırlı şekilde kullanılmaktadır. Aterektomi, kardiyoloğun tıkanmış damardan plakları şeritler halinde kestiği ve aldığı bir işlemdir. Lazer anjiyoplastide, plağı yakmak ya da parçalamak üzere ucunda lazer olan bir kateter etkilenen artere yerleştirilir. Tıkanmış bir arteri sürekli olarak açık tutmak üzere stent adı verilen ****l bir rulo yerleştirilebilir. Stentleme gittikçe daha yaygın hale gelmektedir.



    alıntı

    Kalp Hastalığında Alternatif Tedavi
    Kalp Sağlığına Karşı Alınabilecek Önlemler


    Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Kalp Hastalığı


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:19.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429