Alt 20 Haziran 2013, 10:22   #1
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Psikolojik Travma

psikolojik yara alma - psikolojik travma belirtileri - psikolojik travmanın nedenleri
Nedir

“Travma” kelimesi Yunancadaki “yara” teriminden türemiştir. Oldukça korkutucu veya üzüntü veren olaylar psikolojik yara veya hasara, belirli bir olay veya deneyimin ardından baş etmede veya normal işlev göstermede zorluğa neden olabilir. Herkesin reaksiyonu farklıdır; fakat potansiyel travmatik bir olay yaşayan birçok kişi aile veya arkadaşlarının yardımıyla iyileşir ve uzun süreli hiçbir sorun yaşamaz. Eğer kişide sorunlar ortaya çıkarsa bu sorunlar doğrudan travmatik olayın ardından veya olayın üzerinde çok uzun zaman geçtikten sonra ortaya çıkabilir.

Potansiyel travmatik olaylar günlük yaşama müdahale eden güçlü ve üzüntü verici olaylardır. Bu olaylar genellikle yaşamı tehdit edici veya kişinin fiziksel veya psikolojik durumu için önemli tehdit teşkil eden deneyimler olarak tanımlanır.

Aynı olay bir kişide ufak bir etki yaratırken diğer kişide ciddi üzüntüye neden olabilir. Bir olayın yarattığı etki kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığı, olayın yaşandığı andaki mevcut destek seviyesi ve geçmiş deneyim ve baş edebilme yetisiyle ilgili olabilir.

Kişinin psikolojik travma yaşamasına neden olan durumlar ve olaylar arasında şunlar yer alır:


Silahlı soygun, savaş ve terör gibi şiddet olayları

Kontrol edilemeyen yangın, deprem ve seller gibi doğal afetler

Tecavüz, çocuk istismarı veya aile bireyleri veya arkadaşlardan birisinin intihar etmesi gibi kişilerarası şiddet

Ciddi bir motorlu taşıt veya iş yeri kazası geçirmek

Diğer daha ufak fakat hala stresli olan durumlar da bazı kişilerde travmatik reaksiyonları tetikleyebilir.



Belirtiler

Birçok kişi travmatik bir olay deneyiminin ardından güçlü duygusal ve fiziksel reaksiyonlar gösterir. Çoğu kişide bu reaksiyonlar birkaç gün veya hafta içerisinde kaybolur. Bazı kişilerde belirtiler daha uzun sürebilir ve daha ciddi olabilir. Bunun nedeni travmatik olayın doğası, mevcut destek seviyesi, geçmiş ve yakın zamandaki stres, kişilik ve baş etme kaynakları gibi birçok faktör olabilir.
Travmanın belirtileri fiziksel, bilişsel (düşünce ile ilgili), davranışsal (yapılan şeyler) ve duygusal olabilir.

Fiziksel Aşırı dikkat, sürekli olarak tehlike belirtilerine bakmakKolaylıkla şaşırmakYorgunluk/bitkinlikBölünen uykularGenel acı ve ağrılar Bilişsel

(düşünme)
Davetsiz düşünceler olaylara ilişkin hatıralarOlayın zihinde canlandırmaKabuslarZayıf konsantrasyon ve hafızaYönelim bozukluğuZihin bulanıklığı Davranışsal Olayı hatırlatan yer ve etkinliklerden kaçınmaSosyal ortamlardan çekilme ve izolasyonNormal aktivitelere karşı ilgi kaybı Duygusal KorkuUyuşukluk ve etraftan kopmaDepresyonSuçlulukSinir ve huysuzlukEndişe ve panik


Yukarıda tanımlanan belirtiler çok ciddi olmadığı veya çok üzün süreli olmadığı sürece travmaya karşı normal reaksiyonlardır. Bu belirtiler üzücü olsa da çoğu kişide hızla çözülür. Bu belirtiler oldukça güçlü bir olaya adapte olmanın, olanlara anlam vermenin ve bir bakış açısına yerleştirmenin doğal iyileştirme sürecidir. Anlayış ve aile, arkadaş ve iş arkadaşı desteğiyle stres belirtileri genellikle hızla iyileşir. Çok az kişide depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, endişe bozuklukları veya alkol ve ilaç sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.



Baş Etme

Kendinize dikkat etmek ve travmatik bir olay veya durumdan sonra iyileşmeyi sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Aşağıdaki noktalar size bazı genel tavsiyeler sağlar.

Üzücü bir deneyim yaşadığınızın farkına varın ve bu deneyime karşı bazı reaksiyonlar göstermek için kendinize izin verin. Üzgün olduğunuz için kendinize kızmayın.

Kendinize anormal olmadığınızı, bununla başa çıkabileceğinizi ve çıktığınızı hatırlatın.

Travmayla baş etmek için alkol ve diğer ilaçları fazla kullanmaktan kaçının.

Önemli kararlar vermekten veya büyük yaşam değişiklikleri yapmaktan kaçının.

Yaşananlara ilişkin düşüncelerinizi uzaklaştırmaya çalışmayın. Zaman içerisinde yaşananlarla yüzleşmek travmatik deneyimi kabullenmenize yardımcı olacaktır.


Hislerinizi bastırmayın; fırsat bulduğunuzda deneyimlerinizi diğer kişilerle paylaşın. Bu bazen kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir; fakat güvenebildiğiniz anlayışlı kişilerle konuşmak travmayla baş etmenizde size yardımcı olacaktır.

Normal bir rutini sürdürmeyi deneyin. Kendinizi meşgul tutun ve gününüzü planlayın.

Belirli aktivitelerden ve yerlerden gereksiz yere kaçınmadığınızdan emin olun.


Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız, kendinize dinlenmek için zaman ayırın ve düzenli egzersizin önemli olduğunu unutmayın.

Arkadaşlarınızın ve ailenizin ihtiyaçlarınızı bilmesine izin verin. Yorgun olduğunuzda, dinlenmeye ihtiyacınız olduğunda veya birisiyle konuşmak veya sadece birisiyle birlikte olmak istiyorsanız bunu arkadaşlarınıza ve ailenize bildirerek size yardımcı olmalarına yardım edin.

Rahatlamak için kendinize zaman ayırın. İlerleyici kas rahatlaması gibi resmi teknikleri kullanabilirsiniz veya bahçeyle uğraşma veya müzik dinleme gibi rahatlatıcı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Bu vücudunuzun ve sinir sisteminizin yatışmasına ve yeniden ayarlanmasına yardımcı olur.

Eğer yaşadığınız travma stresli olayla ilişkili olmayan diğer hatıraları veya geçmiş hisleri ve hatta çocukluk deneyimlerini harekete geçiriyorsa tüm bu hatıraların tek seferde bulanıklaşmasına izin vermeyin. Hatıraları ayrı tutun ve bunlar ile ayrı ayrı baş edin.

Hislerinizin ortaya çıktıkça onları ifade edin. Duygularınızı birisiyle tartışmak veya bir günlüğe yazmak gibi bazı yöntemler iyileşme sürecine yardımcı olur.




Acil Durumlar

Eğer travma nedeniyle ortaya çıkan belirtiler oldukça üzücüyle ve birkaç haftadan daha uzun sürüyorsa profesyonel yardım almanız gerekir. Tehlike belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

Yoğun hisler veya fiziksel algılarla baş edememe

Uyuşuk veya boş hissetme

Güçlü üzücü duyguları yaşamaya devam etme

Gerginlik, tedirginlik ve aşırı hassasiyet gibi fiziksel belirtileri yaşamaya devam etme

Bölünmüş uykular yaşamaya ve/veya kabuslar görmeye devam etme

Sizi destekleyecek veya hislerinizi ve duygularınızı paylaşacak kimsenin bulunmaması yaşamaya devam etme

Arkadaşlar, aile ve iş arkadaşlarıyla ilişkilerde sorunlar yaşama

Alkol veya ilaç kullanımında artış



Tedavi

Psikolojik ve duygusal travmadan iyileşmek için uzun süredir görmezden geldiğiniz katlanması zor his ve hatıralarınızla yüzleşmektir. Aksi takdirde bu his ve hatıralar davetsiz ve kontrol edilemeyen şekilde tekrar tekrar ortaya çıkacaktır.

Travma tedavisi ve iyileşme süreci şunları içerir:


Travmayla ilişkili hatıra ve hisleri işleyin

Bastırılmış “savaş veya kaç” enerjisini açığa çıkarın.

Güçlü duyguları nasıl düzenleyeceğinizi öğrenme

Diğer insanlara güvenme yetisini inşa veya tekrar inşa etme



Tedavi Yaklaşımları

Aşağıdaki terapiler genellikle duygusal ve psikolojik travma tedavisinde kullanılır:

Somatik deneyim, vücudun eşsiz kendini iyileştirme yeteneğinden faydalanır. Terapinin odağı olayla ilgili düşünce ve hatıralardan çok vücut algılarıdır. Vücudunuzda olanlara konsantre olarak yavaş yavaş travmayla ilişkili enerji ve tansiyonla bağlantıya geçersiniz. Bu noktadan sonra doğal yaşama içgüdüleri harekete geçer ve bu bastırılmış enerji titreme, ağlama ve diğer fiziksel tahliye türleriyle güvenle açığa çıkar.


Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme, bilişsel-davranışsal terapiyle göz hareketleri veya diğer ritmik, sol-sağ stimülasyonu türlerinin unsurlarını birleştirir. Tipik göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapi seansında terapist gözünüzün önünde parmağını hareket ettirirken siz travmatik hatıralara ve ilgili olumsuz duygu ve inanışlara odaklanırsınız. Bu öne ve geriye göz hareketlerinin travmatik hatıraları açığa çıkardığı düşünülür ve böylece çözülmeleri sağlar.

Bilişsel-davranışsal terapi bir travmaya ilişkin düşünce ve duygularınızı işlemenize ve değerlendirmenize yardımcı olur. Bilişsel-davranışsal terapi travmanın psikolojik etkilerini iyileştirmezken somatik deneyimler veya Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme gibi vücut odaklı bir terapiye ek olarak uygulandığında fayda sağlayabilir.


Travma ve Vücut

Travma vücudun doğal dengesini bozar ve aşırı uyarılma ve korku durumunda donmasına neden olur. Özü itibariyle sinir sisteminiz aşırı hızlı çalıştığında takılır. Başarılı travma tedavisi bu dengesizliği hedef almalıdır ve fiziksel güvenliği hissini tekrar oluşturmalıdır.

Sinir sisteminizi bu bastırılmış enerjiyi fiziksel yollar boşaltarak dengeye getirebilirsiniz:


Titreme ve sallanma

Terleme

Derin nefes alma

Gülme

Ağlama

Karında guruldama

Sıcaklık hissi

Tüyleri diken diken olmak


Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu travmatik bir olaya maruz kalınmasının ardından bazı kişilerde ortaya çıkabilen klinik bir durumdur. Travma sonrası stres bozukluğu üç ana belirti grubunu içerir:

Davetsiz hatıralar, kabuslar veya geriye dönüşler şeklinde travmayı tekrar yaşama

Travmayı hatırlatan şeylerden kaçınma ve duygusal cevap verebilirliği uyuşturma

Aşırı uyarılma, heyecanlı ve gergin olma

Travma sonrası stres bozukluğu oldukça üzücüdür, sosyal ilişkiler ve çalışmayla normal günlük aktiviteleri sürdürme yeteneğine ilişkin ciddi devam eden sorunlara neden olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu bu sorunlar zaman içerisinde kendiliğinden çözümlenmediği için genellikle profesyonel yardım gerektirir.

Depresyon, endişe bozuklukları (panik, fobi ve genel endişe gibi) ve alkol veya ilaç bozuklukları da bazı kişilerde travmayı takiben gelişebilir. Bu sağlık durumları travma sonrası stres bozukluğuyla birlikte veya tek başına ortaya çıkabilir.


İyileşme Önerileri

Duygusal ve psikolojik travmadan iyileşme zaman alır. İyileşmek ve yaşadığınız kayıplara yas tutmak için kendinize zaman verin. İyileşme sürecini hızlandırmaya çalışmayın. İyileşme hızına karşı sabırlı olun. Son olarak zor ve değişken duygulara karşı hazırlıklı olun. Kendinizi yargılamadan ve suçluluk hissetmeden hissettiklerinizi hissetmenize izin verin.


Yardım Egzersizleri

Ayaklarınızın yere basması oldukça önemlidir. Eğer zihniniz karışmış veya kendinizi üzgün hissediyorsanız, aşağıdaki egzersizleri yapabilirsiniz:

Bir sandalyeye oturun. Ayaklarınızın yere bastığını hissedin. Bacaklarınızın üst kısımlarına baskı yapın. Kalçanızı ve sırtınızı sandalyede hissedin.

Etrafınıza bakın ve kırmızı veya mavi altı nesne seçin. Bu sayede kendinizi şimdiki zamanda, ayakları daha yere basmış olarak ve vücudunuzu hissedersiniz. Nefes alıp verişinizin nasıl daha fazla derinleştiğini ve rahatladığını fark edin.

Dışarıya çıkmak ve çimenlerin üzerinde oturmak için huzurlu bir ortam bulmak isteyebilirsiniz. Böyle yaptığınızda vücudunuzun toprak tarafından nasıl tutulduğunu ve desteklendiğini hissedin.


Yardım Stratejileri

Kendinizi izole etmeyin. Travmayı takiben diğer kişilerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte izolasyon her şeyi kötüleştirebilir. Diğerleriyle bağlantı iyileşmenize yardımcı olacaktır; bu nedenle ilişkilerinizi sürdürmeye devam edin ve çok fazla yalnız zaman geçirmekten kaçının.

Destek isteyin. Hislerinizi paylaşmak ve ihtiyacınız olduğunda yardım istemek önemlidir. Güvenilir bir aile üyesi, arkadaş, danışman veya dini liderle görüşün. Ayrıca travma yaşayan kişiler için destek gruplarına katılmak isteyebilirsiniz. Destek grupları kişisel destek ağı sınırlı olduğunda özellikle faydalıdır.

Günlük rutin oluşturun. Travmanın ardından ayaklarınızın yere basması için, planlı bir programı takip etmek size yardımcı olur. Düzenli yürüyüş, uyku, yeme, çalışma ve egzersiz içeren günlük bir rutine uymayı deneyin. Rahatlama ve sosyal aktiviteler için zaman ayırdığınızdan da emin olun.

Sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı bir vücut stresle baş edebilme kabiliyetinizi artırır. Bol bol dinlenin, düzenli egzersiz yapın ve dengeli beslenin. Alkol ve ilaçlardan kaçınmak da önemlidir. Alkol ve ilaçlar travma belirtilerini kötüleştirebilir; depresyon, endişe ve izolasyonu ağırlaştırabilir.



hemensağlıkcom alıntı

Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Psikolojik Travma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:20.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428