Alt 20 Haziran 2013, 10:22   #1
Keyifli~Üye
 
Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
Mesajlar: 1.444
Handan_ is on a distinguished road
Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart İşsizlik

işsizliğin insan psikolojisine etkileri - işsizlik kimleri etkiler - işsizliğin yol açtığı sağlık sorunları
Nedir

İşsizlik, bir kişi çalışmaya elverişli olduğu ya da halihazırda iş aradığı halde, iş sahibi olamamasıdır. İşsizliğin ekonomik ve politik boyutunun yanı sıra psikolojik boyutu da önemlidir. Bu boyut kişinin kendisini, yakın çevresini ve büyük ölçekte toplumu etkiler.

Yapılan araştırmalar son yıllarda erkeklerin kadınlardan daha fazla işsizlikle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Cinsiyet rolleri son zamanlarda değişse de yine de erkeğe “evin direği”, “eve ekmek getiren” görevi atfedildiği için işsizlik erkeklerde daha yıkıcı psikolojik sonuçlar doğurabiliyor.

Hissedilen psikolojik baskının şiddeti yaşa göre değişiklik gösteriyor. Genç erkeklerde işsizlik daha hafif hissedilirken orta yaşlı, özellikle de birilerine bakmakla yükümlü erkekler depresif duyguları daha yoğun hissedebiliyor.

Türkiye’de emeklilikten sonraki yıllarda ve yaşlılıkta iş bulma oranları da oldukça düşüktür.


Kimleri Etkiler

İşsizlik kadın erkek, genç yaşlı, vb herkesi etkisi altına alabilir.

İşsizlik ekonomik durumu iyi olmayanları daha kötü etkileyebilir diye düşünülebilir. Ama araştırmalar büyük ölçüde tersini gösteriyor.

İhtiyaçları ailesi tarafından karşılanan bireyler kendine güvenlerini yitirebilir. Hem, toplumda “iş güç sahibi” olmak diye bir tabir olduğu unutulmamalı. Birçok kişi iş sahibi olmayı aynı zamanda güç sahibi olmakla bağdaştırır. Dolayısıyla, işsiz bir kişi etrafındakiler tarafından garip karşılanabilir, kasıtlı olmasa da baskıya maruz bırakılabilir. İşsiz kişi de aynı değerleri paylaşıyorsa “Aa, hala iş bulamadın mı?”, “Bir yerlere başvuruyor musun?” gibi iyi niyetli cümleler bile aşağılama, küçümseme gibi gelebilir.

İşsizlik ve beraberinde getirdiği çaresizlik hissi (özellikle ihtiyaçları karşılamaya yönelik hırsızlıkta) suç oranını da artırabilir. Bazı vakalardaysa intihar düşüncesi gündeme getirebilir, hatta bu kişilerin bir kısmı bunu gerçekleştirmeye teşebbüs edebilir.


Türleri

Geçici işsizlik: İşçi bir işten diğerine geçerken yaşanır. İş arayan yeni mezunlarda da bu geçerlidir.

Klasik işsizlik (reel ücret işsizliği): Bir işin reel ücretlerinin denge fiyatının yukarısına çıkmasıdır. Hükümetin asgari ücrete müdahalesinden kaynaklanır.

Yapısal işsizlik: İşverenler tarafından sunulan işlerle potansiyel işçilerin eşleşmemesidir. Bu durum coğrafi konum, yetenekler ve daha birçok etmenle bağlantılı olabilir. Böyle bir eşleşme eksikliğinde geçici işsizliğin de artması muhtemeldir.

Mevsimsel işsizlik: Bazı mevsimlerde birtakım mesleklere ihtiyaç olmayabilir.


Sebepleri

Çalışabilecek yeterliğe ve şevke sahip oldukları halde iş bulamayan veya birtakım eksikliklerden dolayı işten kendi istekleriyle ayrılmak zorunda kalan kişilerin işsizlik nedenleri de birbirinden farklıdır.

Kırsal kesimde işsizliğin başlıca nedenlerinden biri teknolojinin gelişmesi ve tarımla hayvancılığın büyük ölçüde makineleşmesidir. Kentlerde işsizliğin nedenlerinden biriyse işlerde kalifiye eleman aranması, bazen de kalifiye eleman çokluğundan dolayı var olanların elenmesidir.

Mesleki eğitim almamış kişilerin iş bulma oranı düşerken mesleki eğitim almış, üstün becerilere sahip kişiler de mevcut meslekler düzeylerinin altında kaldığı, beklentilerini karşılamadığı için işsizlikle yüz yüze gelebilirler.


Riskleri

İşsizlik kişide hem fiziksel hem psikolojik sorunlara yol açabilir. (Bunlar ileride ayrıntılı olarak belirtilmiştir.) Ayrıca toplumsal açıdan da büyük etkileri vardır. İşsizlik, alkol ve çeşitli madde bağımlılıklarıyla ve suç işlemeyle alakasından dolayı toplumun diğer fertlerine de önemli ölçüde zarar verebilir. Stres düzeyi yüksek olduğundan kişiler veya gruplar arası çatışmalara sebebiyet verebilir.


Fiziksel Etkileri

Kalp damar hastalıkları

Kemik, eklem, kas rahatsızlıkları

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

****bolizmanın yavaşlaması

Yeme bozuklukları, aşırı/az kilo

Sindirim sistemi rahatsızlıkları

Yüksek tansiyon

Yüksek kolesterol

Siroz

Cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, geç boşalma

Saç dökülmesi

Cilt döküntüleri

Hormonal bozukluklar

Uykusuzluk/Aşırı uykululuk

Kişinin ölümü ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerden (bebek, çocuk, yaşlı) birinin ölümü



Psikolojik etkileri

Stres: İşsiz kişiler, iş arayanlar, işini yeni kaybedenlerde stres düzeyi yüksektir. Stresi hissetme düzeyi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orta yaşlı erkekler ve kadınlarda stres daha yüksektir. Ama önceden işsizlik yaşamış olanlar, etrafında esnek toplumsal değerlere sahip kişiler bulunanlar ve rahat mizaçlı kişilerin daha az stres yaşadıkları görülmüştür.

Özgüven kaybı: Kendinin ve varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayamayan, etrafındaki çoğu kişi çalışırken kendisi çalışmayan, taşıdığını düşündüğü toplumsal görevini yerine getiremeyen kişi özgüvenini yitirebilir.

Umutsuzluk: İşsizlik kişide sürekli olacakmış izlenimi yaratabilir. Başvurulan işlerden ses çıkmaması, gidilen görüşmelerden olumlu yanıt alınamaması bunu körükler. Belirsizlik hissi geleceğe dair plan yapma güçlüğünü de beraberinde getirebilir.

Utanç: İşsiz kalan kişi, işsizliğini saklamaya çalışabilir çünkü önce de bahsedildiği gibi bunun utanç verici bir şey olduğunu veya başkalarından gelecek baskıyı, dışlanma ihtimalini kaldıramayacağını düşünüyor olabilir.

İçe kapanma: İşsizlik utançla birlikte dışarı çıkmama, sosyal ortamlara girmeme, hatta yakın çevreyle bile görüşmemeye yol açabilir.

Uyum güçlüğü: Uzun süre işsiz kalan kişilerin sosyal iletişim becerileri azalır, ayrıca çalışmamaya alıştıkları için işe ayak uydurmakta zorlanırlar.

Depresyon: Yukarıdaki maddelerin her biri birleştiğinde klinik anlamda depresyona neden olabilir. Bu da doktor takibi ve ilaçla tedaviyi gerektirebilir. Hatta majör depresyona da dönüşebilir.



Baş Etme

İşsiz kişilerde aşırı içme, depresyon, kaygı ve intihar riskleri artar. Zihinsel sağlık, yaşamdan doyum ve fiziksel sağlık düzeyi azalır. İşsiz kişiler, ne zaman yeni bir iş bulacaklarını bilmeden, mali durumları hakkında kaygılanır durur. Zor bir zaman ama atlatılması imkansız değil.

İşte işsizlik kaygınızı azaltmaya yönelik adımlar:

Zor olduğunu olumlayın. Yapılacak en önemli şeylerden biri, bu süre zarfında kendinize nazikçe ve samimiyetle davranmanız. Kendinize şefkatli olun. Üzgün, kaygılı, sinirli, hatta kafası karışık olma hakkım var diyebilirsiniz kendinize. İnsansınız ve bu süreçte bunlar doğal hisler. Bunu söylemenizin ardından, uygun hisseder hissetmez sonraki adıma geçmeniz de mühim. Uzun zaman kötü hissederek daha iyi olamazsınız.

Gerçeği olduğu gibi kabul edin. Yaşamda birçok şeyi kabul etmeyi öğrendik: trafik, adaletsizlik, yaşlılık, hayal kırıklıkları ve kayıplar. Gerçeği kabul etmek, diretmeden veya kara kara düşünmeden, onu olduğu gibi ele almaktır. Diyelim ki, Ahmet’in şirketi küçüldü ve onu işten çıkardı. Sonunda, ne kadar tatsız olursa olsun ona verilenle yaşamasını öğrendi. Kabullenmesi zordu ama daha iyi bir seçenek yoktu. En azından kabul etmek ona bir başlangıç noktası verdi. “Buradan nereye devam edebilirim?”

Sorunu normalleştirin. Haberleri izleyince yalnız olmadığınızı fark edersiniz. Milyonlarca insan benzer durumdadır. Bu, herkes dibe vuruyor demek değil, bizim gibi pazar ekonomileri iniş çıkış yaşıyor demek o kadar. Genelde bir ekonomik krizi sekiz yıllık büyüme takip eder. İşten çıkarıldıysanız kalabalığa karışın. Ama muhtemelen umduğunuzdan daha kısa sürede işe döneceksiniz. Bilemezsiniz ki. Bütün krizler biter. İşsizlik de krizin bir parçasıdır.

Günlük eylem planı geliştirin. Eski işinizin sona ermesi şu anda işiniz olmadığı anlamına gelmez. İş aramaya her gün birkaç saatinizi ayırın. Reklamlara bakabilir, alanınızdaki insan ağında potansiyel lider olan kişilerle iletişime geçebilir, temas kuracak başka liderler sorabilirsiniz. Bir sürü çıkmaz olacağını kabul edebilirsiniz satış gibi işler aramak sebat gerektirir. Ne zaman bir iş açılacağını ve aradıkları kişinin siz olup olmadığını asla bilemezsiniz.

Kendinize biraz eğlence ayarlayın. İşsiz olmanız somurtup oturacaksınız demek değil. İlginç, eğlenceli, hatta iddialı olan günlük etkinlikler planlayarak kendinizi oyalayabilirsiniz. Eski hobilerinize başlayın veya yenilerini bulun. Miskin miskin oturacağınıza egzersiz yapın. Arkadaşlarla yemeğe çıkın, bir kursa yazılın, kitap okuyun veya seyahat edin. Bunu “ara zaman”, bayram tatili olarak düşünün. Zamanınızdan şimdi yararlanmaya başlayabilirsiniz çünkü işe döndüğünüzde zamanınız varken doya doya eğlenmediğiniz için dövünüp duracaksınız.

Kendinizi küçümsemeyin. Bu süreçte öz eleştiri büyük bir yüktür. İşinizi kaybetmeniz başarısız olduğunuz anlamına gelmez, sürekli değişen bir iş gücünün parçası olduğunuzu gösterir. Bu olumsuz küçümseme düşüncelerini not alıp onlara gerçekle meydan okuyun. Örneğin, “Başarısızım” düşüncesine eğitim aldığınız, çalıştığınız, bazı şeylerde iyi geri bildiriminiz olduğu, size değer veren arkadaşlarınız bulunduğu ve kendinize yardım etmeye çalıştığınız gerçekleriyle meydan okuyabilirsiniz. Aslında, bu zor zamandan geçen bir yabancıya nasıl yardımcı olacağınızı düşünün. Sonra, kendinize iyi davranın.

Düşüncelere dalmayın. Birçok işsiz insan misali miskin miskin oturup “Neden ben?”, “İş bulabilecek miyim?” ve “Bunun olduğuna inanamıyorum” gibi düşüncelere kafa yoruyor olabilirsiniz. İşsizlik serbest pazar ekonomilerinin doğal bir koşuludur ve ekonominin şu an teklemesinden sizin sorumlu olmadığınızı fark etmeniz gerekir. Kara kara düşünmeye başladığınızda kendinize “Bunun meyve vereceği verimli bir eylem var mı?” diye sorun. Yoksa o zaman başka bir hedefe doğru verimli bir eylem planlayın. Örneğin, eğlenin, yeni beceriler edinin, sosyalleşin, egzersiz yapın, vb.

Bir topluluğa katılın. Bu süreçte kendinizi soyutlamayın. Çeşitli topluluklarda yer alın. LinkedIn.com, Facebook.com gibi internet sitelerinde de insanlarla iletişime geçebileceğiniz topluluklar var. Profesyonel organizasyonlar, politik ilgi grupları, çevre grupları veya diğer organize etkinlikler size bağlılık hissi ve değer verilmişlik duygusu katabilir. Topluluklar bizi zor zamanlarda destekler ve her zaman hayatımıza daha fazla anlam verir. Kendimizi soyutlamak için yaşamıyoruz.

Başkalarına yardım edin. Vaziyeti düzene sokmanın en iyi yöntemlerinden biri, size ihtiyacı olan bir başkasını bulmaktır. Önemli olduğunuzu hissettirecek sonsuz seçenek var. Bir adam, yaptığı en anlamlı şeylerden birinin evsizler sığınağında gönüllü çalışmak olduğunu anlatıyor. Başka insanlara göre körlere kitap okumak, hayvan sığınaklarında gönüllü çalışmak, hastanede hastaları ziyaret etmek veya başkalarına yardımcı olmak kendilerine yardım etmenin en iyi yöntemiydi. İnternette özel konular ve ilgi alanlarınız hakkında araştırma yapabilirsiniz. Bu sizi harika hissettirir çünkü aslında, önemlisiniz. Birinin size ihtiyacı var.

Zamanı uzatın. Bir iş bulmak için aciliyet hissetmeniz doğal ama sıkı bir mali bütçe ayarlayıp badireyi atlatırsanız aslında acil durum kalmaz. Örneğin, aylarca işsiz kalmaktan cesaretini yitiren bir adama, kendine daha fazla fırsat vermesi için zamanını uzatması önerilince rahatlığı hemen hissetti. Sonunda iş buldu. Şimdi geçen zamanına en zor ama bir yandan da gerçek arkadaşlarını tanımasına fırsat veren bir süre olarak bakıyor.


Destek

Birçoğumuzun ailesinde veya arkadaşlarında bu zor dönemi geçiren biri vardır. Bu dönemde çok hassas olacaklarından hareketlerinize, sözlerinize dikkat etmeniz gerekir.

İşte, onlara nasıl davranmanız gerektiğine dair birkaç ipucu:

Bunu konuşun ve olumlayın. Birçok işsiz insan durumlarından utanır. Başkalarının onları küçümsediğini, yük olarak gördüğünü ve neler olup bittiğini duymak istemediklerini düşünürler. “Neler yaşadığımı anlamıyorsun” diye de hissedebilirler. Bir arkadaş veya aile ferdi olarak, konuşmak için zaman ve mekan yaratmak önemli. “Bunun senin için zor bir zaman olduğunu biliyorum, yanında olduğumu da bilmeni istiyorum. Konuşmak istersen, lütfen çekinme. Belki bu sefer gerçekten sana destek olabilirim.”

Elinizi uzatın. İşsiz birçok insan utanç duyar ve kendini yük gibi hisseder. “İnsanlar benimle olmak istemiyor,” derler genelde. Ama aslında işsiz kişi kendini soyutluyor olabilir. İlk adımı siz atın: Onları arayın. Evet, telefonu kullanın. Telefonda birebir iletişim önemlidir. Sonra buluşmayı, yemek yemeği, bir şeyler içmeyi veya yürüyüşe çıkmayı önerin. Elinizi uzatıp bağlantı kurun.

Suçlamayın. En kötü şeylerden biri, kişiyi işsiz olduğu için suçlamaktır. Geçmiş “hataları” gündeme getirmek (“Kendini kovdurdun”) veya o kişiyi etiketlemek (“Elinde iş tutamıyorsun”), meseleyi daha da kötüleştirir. Eleştirinizde haklı olsanız bile şimdi ne yararı olacak?

Dırdır etmeyin. Arkadaşınızın ya da partnerinizin daha fazla iş aramasını ve meşgul olmasını isteyebilirsiniz ama dırdır ve şikayet durumu kötüleştirdiğiyle kalır. “Kaldır poponu da iş aramaya başla!” pek de teşvik edici sözler değil. Bunun yerine sonraki adımları deneyin.

İleri atılan her adımı ödüllendirin. Olumlu şeylere dikkat ederek, onları göz önünde tutup destekleyerek daha fazla yol alırsınız. Dırdır etmek ve eleştirmek yerine, arkadaşınızın veya partnerinizin attığı olumlu adımlara dikkat edip “Ne iyi ettin de özgeçmişini gönderdin” diyebilirsiniz. Basit sağlıklı etkinlikleri de ödüllendirin, örneğin egzersiz, arkadaşlarla görüşmek, kursa gitmek. Olumlu şeyler üstüne özgüven inşa edebilirsiniz.

Olumlamayla sorun çözmeyi dengeleyin. Bunun ne kadar zor olduğunu bildiğinizi fark etsinler ama nazikçe, sorunu çözmek için beyin fırtınasına açık olduğunuzu da söyleyin. Örneğin, “Zor bir zaman, muhtemelen canın sıkkın. Eninde sonunda insanız, çok doğal. Ama istersen stratejiler ve yapılacaklar hakkında birlikte fikir yürütebiliriz. Söylemen yeterli,” diyebilirsiniz.

Vaziyeti düzene sokmak. Bir araştırmaya göre bugün işsiz olan insanların bir bölümü son üç yıldır işsiz. Bu, siz de olabilirdiniz. Ama insanlar iş bulup yollarına devam ediyorlar. Arkadaşınızın veya partnerinizin vaziyeti düzene sokması önemli. Bu demek değil ki hissettiklerini ciddiye almıyorsunuz veya yüzleştiği sorunu küçümsüyorsunuz. Şimdi ve gelecekte yaşayacak dolu dolu hayatları olduğunu anlatmaya çalışıyorsunuz o kadar.

Bu sürecin arkadaşınız veya partneriniz için zor olduğunu aklınızda bulundurun. Elinizden geleni yapma zamanı. Hem, bu daha sonra ilişkinizde büyük bir fırsata da dönüşebilir.



hemensağlıkcom alıntı

Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
İşsizlik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:40.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428