Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Facebook Bağımlılığı Ve Tedavi Yolları

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 10:28   #1
    Keyifli~Üye
     
    Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
    Mesajlar: 1.444
    Handan_ is on a distinguished road
    Puanlar: 5.094, Seviye: 1
    Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart Facebook Bağımlılığı Ve Tedavi Yolları

    facebook - facebook bağımlılığı - facebooka bağımlılık - facebook tedavisi - facebook takıntısı - facebooktan uzak duramamak - bilgisayar bağımlılığı - internet bağımlılığı


    FACEBOOK BAĞIMLILIĞI VE TEDAVİ YOLLARI


    Bugün dünyada en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi Facebook’dur. Aynı zamanda en fazla ziyaret edilen ve Google’da en fazla aranan sitedir. 700 milyona yaklaşan üye sayısı ile sanki dünyanın çekim merkezine dönüşmüştür. Artık hayatımızı derinden etkileyen ve yönlendiren bir araç haline gelmiştir. Muhtemelen de bu etki giderek artmaktadır.


    Ülkemizde de Facebook kullanımı çok hızlı bir şekilde artmaktadır. İstatistiklere göre dünya sıralamasında en çok kullanıcısı olan 2. şehir İstanbul’dur. En çok kullanıcısı olan ülke ise Amerika’dır.


    Bağımlı ne demektir?


    Bağımlılık şu şekilde tanımlanabilir. Bağımlı kişi, zamanla bağımlı olduğu maddeden başka bir şeyi düşünemez. Maddeyi yeniden alacağı bir sonraki zamanı hayal eder. Birçoğu maddenin zararlarını bilir. Buna rağmen ancak sağlığı daha kötüye gitse bile maddeyi kullanmaya devam eder. Giderek daha fazlasını ister. Maddeyi kullanmadığı veya ulaşamadığı zamanlar ise kendisini kötü hisseder.


    Facebook ile ilgili bu bulgulara sahip kişilerde bağımlılıktan söz edilir. Bu durum aslında bir çeşit internet bağımlılığıdır. Temel olarak internet bağımlılığı, online sevgili bulma, Youtube video paylaşımı, blog yazma veya rastgele internet sörfü gibi aktivitelerde bulunmadır. Bunun yanında Facebook, Twitter, MySpace gibi sosyal paylaşım sitelerini de kapsamaktadır.


    Akılcı kullanımla Facebook yararlı olabilir.


    Ancak burada Facebook ve internete tamamen olumsuzmuş gibi bakmak, toplum yararını açısından uygunsuz bir yaklaşımdır. Çünkü esas olan insanların daha sağlıklı ve dingin yaşamasına yardımcı olmaktır. İnternet ve Facebook’un günlük hayatımızı kolaylaştıran birçok özelliği vardır. Örneğin ulaşma ihtimali olmayan kişiler için iletişim amaçlı kullanılıyorsa bu insanı yalnızlaştırmaz. Aksine sosyalleştirebilir.


    Ayrıca hafif derecedeki bağımlılıklar zararlı gibi görünse de, bu bağımlılık bazen kişiyi daha tehlikeli bir ruhsal sorunlardan örneğin depresyon veya intihar düşüncesinden koruyan bir savunma mekanizması olabilir. Ya da aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu madde alışkanlığı veya şiddete eğilimi önleyebilir.


    Facebook’da başkaları ile kendini kıyaslama.


    Facebook’da başkalarının hayatlarını internet üzerinden takip edenler, bunu kendi hayatı ile kıyaslayıp bunalıma girebilir. Aslında birçok kişi hayatlarının en güzel anlarını ve resimlerini paylaşır. Bununla birlikte aslında görünen tablo gerçeklikten çok uzaktır.


    Zaten bu paylaşımlara ihtiyaç duyanların gerçek hayatı genellikle sorunlu ve mutsuzdur. Yani gerçek olanla, görünen durum aslında örtüşmez. Bu durum Facebook’daki diğer insanlarda yanılsamalara neden olur. Bu kıyaslamalar sonucu kişi, çökkün, mutsuz ve çaresiz bir hale gelebilir.


    Kişilik problemleri tetikleniyor.


    Facebook bağımlısı kişiler aynı evde oturduğu insanlarla bile Facebook duvarı ve mesaj sistemi ile konuşuyor olabilir. Bu gibi sosyal paylaşım ağlarının yan etkisi, zaman içinde daha da fazla ortaya çıkmaya başlar. Aşırı miktardaki kullanımlarda gençlerde narsizm eğilimlerine neden olur. Psikoloji alanında yapılan bir araştırmaya göre, bu gibi sosyal ağlarda fazla zaman geçiren gençlerde hem duygusal, hem davranış bozuklukları baş göstermiştir. Bunlar kendini beğenmişlik, agresiflik ve anti sosyal davranışlar olarak şeklinde ortaya çıkar.


    Facebook bağımlılığının sonucu, var olan kişilik problemleri daha da şiddetlenir. Bunun başlıca nedenleri, gelen arkadaşlık tekliflerine olumsuz cevap verilmesi ve paylaşımlarının beğenilmemesidir. Sonuçta bu kişilerin stres hormonları yükselir.


    Aile içinde ve toplum içinde iletişim kurmayı başaramayan kişi, çare olarak kendilerini sanal ortamda ifade etmeye başlar. Bu şekilde arkadaşlık kurmak daha kolaydır. Giderek yapması gereken iş ve sorumlulukları yerine getiremez. Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ve Youtube gibi video siteleri bu şekilde kişiyi rahatlatırken, diğer yandan da aslında bir stres kaynağına dönüşür.


    Kişilik sorunları yaşayabilen bir birey, her yaptığını paylaşma ihtiyacı hisseder. Her yaptığını yazmak, her gittiği yerin fotoğraflarını koymak, bunların beğenilmesini ve yorumlanmasını beklemek değersizlik duyguları ile ilişkili olabilir. Bu kişi genellikle eleştirilmekten korkan, takdir bekleyen ve fark edilme ihtiyacı olan bir bireydir.


    Süreç içinde giderek izolasyon başlar.


    Bu tür online aktiviteler başlangıçta çok eğlenceli olabilmekle birlikte bu tarz etkinliklere kendini kaptıran bir kişi, gerçek hayattan kopabilir. Bağımlı kişiler Facebook’ta harcadığı vakitten dolayı giderek evden daha az çıkmaya, arkadaşları ile dışarıda daha az vakit geçirmeye başlar. Bilgisayar başındayken etrafta olup bitene karşı tepkisiz kalır. Facebook’ta görüşmeyi, aynı arkadaşla dışarıda yüz yüze görüşmeye tercih eder.


    Bağımlı kişi arkadaşları ile mesajlaşmak için Facebook’ta buluşma saati verir ve o saatte bilgisayar başına geçer. Aslında Facebook arkadaşlarının yarısından daha fazlasını tanımıyordur. Facebook profillerini gezerken daha çok kimin ne kadar arkadaşı olduğuna önem verir. Sıklıkla daha fazla arkadaş edinme yarışı içerisindedir.


    Bir süre sonra ise kişi kendisini yetersiz hissetmeye başlar. Devamlı olarak yeni bir şeyler kazanma duygusunu doyurmak zorundadır. Bu insanlar süreç içinde dışlanmışlık, tükenmişlik ve anlamsızlık hislerine karşı kendilerini savunmasız bulur.


    Bağımlılık gençlerde daha fazla görülür.


    Bağımlıların çoğunluğunu gençler oluşturur. Bu kişilerin genellikle sosyal ilişkileri zayıflamaya başlamıştır. Ailesi, arkadaşları, iş ortamı ve okulda problem yaşar. Eğer ağır Facebook kullanıcısı ise başkalarının takdirine muhtaçlık, özgüven eksikliği veya fark edilme ihtiyacı olma ihtimali yüksektir.


    Özellikle genç kadınlarda Facebook bağımlılığı daha hızlı artmaktadır. Yapılan bir araştırmaya katılan kadınların üçte biri banyodan önce Facebook sayfasını kontrol ettiklerini söylemiştir. %50′si ise hiç tanımadıkları insanları arkadaş listelerine eklemekte yanlış bir şey görmediğini açıklamıştır.


    Okul başarısı ve sosyal ilişkiler bozuluyor.


    Sürekli online olmanın okul başarısına olumsuz etkileri vardır. Çünkü zamanının önemli bir bölümünü burada harcamaktadır. Bir araştırmada fazla online olan öğrencilerin ders notlarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Ders çalışırken bir yandan da ara ara Facebook sayfasını kontrol etmek konsantrasyonu ve öğrenmeyi olumsuz etkiler.


    Facebook gençlerde sosyal ilişkilerin bozulmasına ve evli çiftlerde ise boşanma yüzdesini artmasına neden olur. Bazen kişi eşlerinden çok, eşinin eskiden birlikte olduğu kişileri takip edebilir. Kısacası Facebook yeni arkadaşlıklara ve yeni ilişkilere sebep olabilirken, evliliklerin ve önceki ilişkilerin sona ermesine de neden olabilir. Bununla birlikte sanal alemde sürekli sosyalleşen kişi eşini ve çocuklarını ihmal edebilir. Aldatma potansiyeli olan kişileri de bu yönde teşvik eder.


    Facebook’da kadınların daha çok fotoğraf yükleyip, arkadaşlarının bu fotoğraflara yorum yapmasını tercih eder. Tercih ettiği fotoğraflar genellikle kadınsı ve çekicidir. Erkekler ise hobileriyle ilgili resimleri ve siyasi linkleri paylaşmayı tercih eder. Erkekler ise daha çok bu paylaşımların beğenilmesini ve övülmesini bekler.


    Tedavi nasıl yapılabilir?


    Sanal hayata dahil olmak başlangıçta zararsız gözükür. Ancak bu durum arttıkça akıl sağlığına ve sosyal yaşama yönelik kötü sonuçlar doğurma eğilimi gösterir. Bir araştırmada Facebook'a bakmamak için kendilerini tutamayan kullanıcıların, sigara ve alkol karşısında daha güçlü bir irade ortaya koyduğu bulunmuştur. Buna göre Facebook bağımlılığının, sigara bağımlılığından daha şiddetli olduğunu söyleyebiliriz.


    “Facebook Bağımlılığı” diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Dünyadaki Facebook bağımlılığı giderek ciddileşmektedir. İlk Facebook bağımlılığı kliniği Sırbistan’da açılmıştır. Bu klinik, like yani beğen butonuna bağımlı olanlar içindir. Sırbistan’da genç bir kız, Facebook'taki bir iletisine 20 dakika boyunca kimse beğen göndermediği için bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu. Hastaneye kaldırılan genç kız, doktorların müdahalesi sonucu kurtarıldı. Amerika’da ise kendisini Facebook oyunlarına kaptıran bir anne, 13 aylık çocuğunu banyoda yıkanırken 10 dakikalığına yalnız bıraktı. Geri döndüğü zaman ise çocuğunun boğulmuş bedeniyle karşılaştı.


    İlk olarak yapılması gereken şey, bireyin bu durumdan acı çektiğini anlaması, böyle bir probleme sahip olduğunu görmesi, bu durumun aile hayatı, iş hayatı ve sosyal hayatı etkilediğini kabul etmesi olacaktır. Daha sonra yapılması gereken, Facebook’ta geçirdiği zamanı azaltmak ve azaldığı zaman iç dünyasında ne tür olumsuz duygular geliştiğini anlamaya çalışmaktır. Böylece kişi sanal ortamdaki ilişkilerle vakit geçirerek ruhsal dünyasında neyi tamir etmeye çalıştığını fark etmeye başlar. Bireysel olarak bununla baş etmek genellikle zordur ve profesyonel yardım alınması gerekir.


    Unutulmaması gereken sanal aleme dahil olmak değildir. Kötü olan sanal aleme takılıp kalıp kişisel ve iş hayatından vazgeçip yaşamayı unutmaktır. Yani aman Facebook’a yaklaşmayın çok tehlikelidir gibi bir algı oluşmamalıdır. Her şey amacında ve yerinde kullanılırsa yararlıdır. Çünkü insan genetik yapısı gereği konuşmayı ve iletişimi sever.


    Dr. Timur Harzadın


    Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Facebook Bağımlılığı Ve Tedavi Yolları


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     
    Seçenekler Arama
    Stil

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:47.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429