Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Göz Ameliyatları ve Göz Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 11:01   #1
    Keyifli~Üye
     
    Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
    Mesajlar: 1.647
    Angel is on a distinguished road
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 14%
    Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
    Standart Göz Ameliyatları ve Göz Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar

    Göz Ameliyatları ve Göz Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar


    GENEL İLAÇLAR


    Göz hastalıklarında sık sık kullanılan birçok genel ilaç vardır. En sık kullanılanlar arasında enfeksiyon hastalıklarında antibiyotikler, iltihaplı hastalıklarda kortizon türevleri, damar hastalıklarında damar genişleticiler, damar koruyucular ve pıhtılaşma önleyici ilaçlar sayılabilir.


    GÖZ CERRAHİSİ


    İris çıkarma (iridektomi)


    Bir iris parçasının, yalnızca iris tabanında (çevresel iris çıkarma) ya da kökünden gözbebe-ğine kadar tümüyle bir bölgede çıkarılmasıdır. Saydam tabaka gözakı sınırında (limbus) küçük bir keşiden sonra, iris, bir kıskaçla göz dışına çekilir ve makaslarla kesilir. Yapılan birkaç dikiş, keşi yerinin kapanmasını sağlar. İris çıkarma, çeşitli ameliyatların (katarakt, glokom, bütün katları içeren saydam tabaka aktarımı) bir bölümüdür. Açı kapanmasıyla oluşan glokomda ve gözbebeği tıkanıklığı olan bazı uvea iltihaplarında tek başına yapılması gerekebilir.


    Ön odaya iğneyle girme


    Bu küçük ameliyat yerel uyuşturum altında yapılır. Toksoplazmoz gibi bazı uvea iltihapları sırasında, saydam sıvı örneği almak için teşhis amacıyla ya da bazı saydam tabaka, bazı ön uvea iltihaplarında, ön odaya iğneyle antibiyotik ya da kortizon vermek için tedavi amacıyla uygulanır. Saydam tabakanın saydam tabaka-gözakı sınırında (limbus) çok ince bir bıçakla delinmesinden sonra, açılan bu delikten, hem saydam sıvı alınmasını, hem ön odaya ilaç verilmesini sağlayan çok ince bir iğne sokulur.


    Katarakt ameliyatı


    Çocukta katarakt ameliyatı erişkin katarakt-larmınkinden farklıdır. Bu farklılık, çocukta aşıcı kuşağın ve camsı cisim-billur cisim arası bağın çok sağlam olmasına dayanır. Bağın sağlamlığından ötürü, billur cismin çıkarılması, ameliyat sırasında camsı cismin dışarı çıkması gibi ağır ihtilatlara yolaçabilir.


    Çocukta katarakt ameliyatı


    Billur cismin ön kılıfının çizilmesine dayanır. 2 küçük iğneyle billur cismin ön kılıfının açılmasıyla, saydam sıvı, billur cisim parçalarının şişmesine yolaçar. Küçük çocukta saydam sıvı, giderek bu parçaları sindiren protein çözücü enzimler kapsar.


    Bazı cerrahlar kılıf kesişinden sonra, bir iğneyle bu kütleleri emmeyi yeğ tutarlar. Birbirine benzeyen bu 2 teknikte, arka kılıfa dokunulmaz. Arka kılıf saydamsız!aştığı zaman, her türlü saydamsızlıktan arınmış bir görme ekseni bulmak için, ön kılıfın açıldığı biçimde bunu da açmak yeterlidir. Çoğunlukla doğuştan ya da sonradan edinilmiş kataraktlar, geri dönüşsüz bir göz tembelliğinin ortaya çıkması engellenmek isteniyorsa, çok erken ameliyat edilmelidirler.


    Ergenlik çağında ve genç erişkinde katarakt ameliyatı


    Burada da billur cisim tümüyle çıkarılmamalıdır. Ama tehlikesizce daha uzun bir genel anestezi uygulama olanağı bulunması, daha karmaşık bir ameliyat yapmayı sağlar. Saydam taba-ka-gözakı sınırı üimbus) mızrak biçiminde bir bisturi yardımıyla açıldıktan sonra, ön kılıf daire biçiminde kesilir ve kaldırılır. Daha sonra, billur cisim kütleleri kazınarak (küretle) ya da yıkamayla çıkarılır. Ameliyat, saydam tabaka-gözakı sınırındaki kesinin tek tek dikişlerle dikilmesiyle sona erer.


    40 yaşından sonra katarakt ameliyatı


    Bu yaştan sonra kataraktlar tümüyle çıkarılabilir. Camsı cisim-billur cisim arası bağ eskisi kadar sağlam değildir ve aşıcı kuşak kimyasal bir maddeyle eritilebilir.


    Ameliyat şöyle uygulanır:


    – Çoğunlukla genel anestezi altında, göz basıncını düşürmek için damardan iğneyle mannitol verilir;


    — göz kapakları kaldırıldıktan ve göz sabitleş-tirildikten sonra, saydam tabaka-gözakı sınırında (limbus) 180°’lik bir keşi yapılır;


    — çevresel (periferik) küçük- ya da bölümsel büyük bir iris çıkarma yapılır;


    — irisle billur cisim arasına, aşıcı kuşağı koparmak için iğneyle kimotripsin eriyiği verilir;


    — billur cisim tümüyle çıkarılır t birkaç yıldır billur cismin alınması, kıskaç, vantuz gibi yöntemlerden daha kolay olan dondurarak yapıştırmayla yapılmaktadır. Bu yöntem, ihtilatları azaltarak, katarakt ameliyatının geleceğini önemli ölçüde iyileştirmiştir) ;


    — saydam tabaka gözakı kesişinin titizlikle dikilmesi ve ön odaya iğneyle bir hava kabarcığı verilmesiyle ameliyat tamamlanır. Ön oda boşluğunu yeniden oluşturmayı amaçlayan hava kabarcığı, birkaç günde emilir.


    Hasta, ameliyatın ertesi günü ayağa, kalkar, 8. güne doğru klinikten çıkar ve 10. günde ilk geçici gözlüğünü alabilir.


    Glokom ameliyatı


    Dışa açılmaya (fistül)yolaçan eski yöntemler giderek bırakıldığından, burada yalnızca modern glokom ameliyatını anlatacağız. Süreğen glokomda iyi iş görmeyen, iris-saydam tabaka açısının dibindeki dokudur (trabekülum). O halde ameliyatın amacı, saydam sıvının (ön oda sıvısı) normal dolaşımını yeniden sağlamak için, bu dokunun bir bölümünü çıkarmaktır.


    Trabekülum çıkarımı (trabekülektomi) birkaç evrede gerçekleştirilir. Önce sümüksel zara saydam tabaka-gözakı sınırından (limbus) uzakta bir keşi yapılır ve sümüksel zar saydam tabakanın üstüne devrilir. Sonra gözakının yarı kalınlığında bir gözakı penceresi açılır ve bu da saydam tabakanın üstüne devrilir. Bu durumda tam trabekülum üstünde bulunulur ve trabekülumun bir bölümü makaslarla çıkarılır. Çevresel iris çıkarma uygulandıktan sonra, gözakı kapağı ve sümüksel zar kapağı dikilir. Bu ince ameliyat zorunlu olarak ameliyat mikroskobu altında yapılır. Glokoma katarakt da eşlik ediyorsa, ameliyat kataraktın çıkarılması ile birlikte yapılabilir.


    Saydam tabaka yaması


    Başlıca iki tipi vardır: Tüm katları içeren saydam tabaka aktarımı; ince tabaka biçiminde saydam tabaka aktarımı.


    Tüm katları içeren saydam tabaka aktarımı


    Bir ölünün gözünden yuvarlak bir zımbayla (trepan), saydam tabakanın tüm kalınlığmca bir yama alındıktan sonra, aynı zımbayla hastanın gözünden aynı çapta bir daire çıkarılır. Çevresel iris çıkarımından sonra, yama yerine konur ve aylarca yerinde bırakılacak sürekli naylon dikişlerle tutturulur. İrisi yara yerinden uzaklaştırmak için, bir hava kabarcığıyla ön oda yeniden oluşturulur.


    İnce tabaka biçiminde saydam tabaka aktarımı


    Aşağı yukarı aynı işlemleri kapsar. Ama bu durumda, saydam tabakanın yalnızca yüzeysel tabakaları sözkonusudur ve ön oda açılmaz.


    Saydam tabaka aktarımı yapılmasını gerektiren durumlar


    Normal görüşü engelleyen bütün saydam tabaka saydamsızlıklarında ( kalıtımsal saydam tabaka yozlaşmaları; koni biçimi saydam tabaka; süreğen saydam tabaka ödemleri; kazaların ya da saydam tabaka iltihaplarının bıraktığı yara izleri; v.b) aktarım uygulanmalıdır. Tüm katları içeren saydam tabaka aktarımları, yamanın reddi gibi bağışıklık olaylarına yolaçma tehlikesi taşıdığından, saydamsızlıklar yüzeysel olduğu zaman ince tabaka biçiminde saydam tabaka aktarımıyla yetinilir.


    Şaşılığın düzeltilmesi


    Ameliyatlar göz hareket kasları üstüne uygulanır. Eazı kaslar güçlenmeleri için kısaltılır; bazı-larınınsa zayıflamaları için yapışma yerleri geri götürülür. Bir kezde genellikle 2 ya da 3, çok ender olarak da 4 kas ameliyat edilir. Böylece yerleşmiş bir içe şaşılıkta 2 iç doğru kas kaydırılıp, bir dış doğru kas kısaltıiabilir. Bazen tek bir ameliyat yeterli olmaz. Bir ikinci, hattâ üçüncü ameliyat gerekebilir. Ameliyatın sonucunu pekiştirmek ya da güçlendirmek için bu ameliyatları, görme eksenlerini düzeltme eğitimi izlemelidir.


    Ağ tabaka ayrılması cerrahisi


    Ağ tabaka ayrılması cerrahisinin ilkesi, sorumlu yırtığın, yapışık bir damar tabakaağ tabaka nedbesi oluşturulmasıyla tıkanmasıdır. Bu nedbe, soğukla pıhtılaştırmayla (soğuk uygulamasıyla) elde edilir. Ama hiçbir zaman hemen gerçekleşmez. Oluşturulmasmdan önce, gözakı ve damar tabakayı mekanik olarak yırtığa yaklaştırarak, ayrılmayı kapatmak gerekir. Bu işlem, aynı zamanda, camsı cisim çekici bağlarının (bağdokusu şeritlerinin) azaltılmasını sağlar. Mekanik etki, gözyuvarma yapay (Lincoff’un silikon süngeri) ya da organik (gözakı ya da fascia lata) bir maddeyle bastırarak uygulanır. Bazı durumlarda gözakını çökertmeyi yırtık bölgesinde sınırlı bırakmamak ve «çevreleme» denilen dairesel bir çökertme uygulamak yararlıdır. Bu yalın tekniklerle ağ tabaka ayrılmalarının ameliyat sonraları çok iyileşmiştir. Ameliyatlı hasta 3-4. güne doğru kalkar ve ilke olarak 10. günde hastaneden çıkar.


    Gözyaşı kanalı kesesi burun kanalı ameliyatı


    Gözyaşı-burun kanalı tıkandığı zaman (ivegen ve süreğen gözyaşı kanalı kesesi iltihaplarının nedenidir) tek tedavi, gözyaşı kesesi mukozasını doğrudan burun mukozasına agızlaştırmaktır. Deri kesişinden sonra, iç gözkapağı bağı ortaya çıkarılır ve kesilir; böylece gözyaşı kesesi ve kemiğe ulaşılır. Kemikte, ya keski ya da motorlu deliciyle bir delik açılır. Gözyaşı kesesi ve burun mukozası açılır ve birlikte dikilir. Ameliyat, bağın ve derinin dikilmesiyle bitirilir.


    Gözün çıkarılması ve gözün boşaltılması


    Günümüzde, gözyuvarı kötücül urlarının tek tedavisi, yazık ki bu organın çıkarılmasıdır (enükleasyon). Ameliyat şöyle gerçekleştirilir: Sümüksel zar çember biçimi kesildikten sonra 4 doğru kas dikişlerle asılıp, önde yapıştıkları yerlerden kesilirler.


    Eğik kaslar kesildikten sonra, görme siniri gözyuvarının arkasında elden geldiğince uzaktan kesilir. Daha sonra doğru kaslar, sürekli orada kalacak akrilik bir yertutucudan geçirilerek birlikte dikilir. Girişim, Tenon kılıfı ve sümüksel zarın dikilmesiyle sona erdirilir. Gelecekte takılacak protez (takma göz) sümüksel zarın üstünden akrilikli dolguya yaslanacak ve dolgu, proteze belirli bir hareketlilik sağlayacaktır.


    Kötücül urlar dışında başka hastalıklarda da, özellikle kanamalı glokomun son döneminde olduğu gibi, göz kör ve ağrılı duruma geldiği zaman, gözün çıkarılması gerekliliğine karar verilebilir. Bu gibi durumlarda, proteze daha iyi hareketlilik sağlayabilmek için gözün boşaltılması (eviserasyon) önerilebilir. Bu yöntemde ön bölüm ve arka boşluğun içeriği, gözakı kabuğu korunarak ve kaslar bağlantılarından koparılmadan çıkarılır. Akrilik bir bilya gözakı kabuğunun içine sokulur. Gözakı, Tenon kılıfı ve sümüksel zar dikildikten sonra, protez birkaç gün içinde yerleştirilebilir.


    AĞ TABAKANIN YAPISI: A.— Ağtabahanın genel olarak 3 kattan oluştuğu düşünülebilir. Birinci kat, pigmentli epitel hücreleri katıdır ve damar tabakaya bitişiktir. İkinci kat,ışıkalıcı hücreler, koni biçimi hücreler ve çomak biçimi hücreler katıdır. Üçüncü kat, iki kutuplu hücreler ve gangliyoner katıdır.— B. Normal bir gözün arka bölümü. Görme siniri diski, görme sinirinin ağtabakadan çıktığı noktadır. Sarı lekede . ağ tabaka son derece duyarlıdır.


    Alıntı..


    Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Göz Ameliyatları ve Göz Hastalıklarında Kullanılan İlaçlar


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     
    Seçenekler Arama
    Stil

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:15.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428