Alt 20 Haziran 2013, 11:08   #1
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Vajinismus Ve Tedavi

vajinismus - vajinismus tedavi - cinsel ilişkiye girememe - ağrılı cinsel ilişki - cinsel birleşme - cinsel korkular - vajinismus tedavisi - kegel egzersizi


VAJİNİSMUS VE TEDAVİ YAKLAŞIMI


Vajinismus, bir kadının istem dışı olarak kendini kasması sonucu cinsel ilişkiye girememesi veya son derece ağrılı bir şekilde ilişkiye girebilmesidir. İlişki öncesi kişinin bel ve bacak kasları, hatta tüm vücudu kasılır ve sonuçta ilişkiye giremez. Aslında sanki bir çeşit panik atak gibidir.


Vajinismus, vajina girişinde bulunan, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda istemsiz kasılmaların olmasıdır. Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı, kadın kendi isteği ile yapamaz veya kendi isteği ile sona erdiremez. Bu kasılmaya bedenin diğer bölgelerinde, hatta bazen tüm bedende kasılmalar eşlik eder. Sıklıkla ilave olarak bacakların kapanması, korku, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, fenalık hissi ve ağlama gibi belirtiler görülür.


Vajinismus ülkemizde çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Batılı ülkelerdeki kadınlar daha çok cinsel isteksizlik sorunları için yardım aramakta iken, Türkiye’de en çok kadın başvuru nedeni vajinismustur. Cinsel terapi için başvuran her 4 kadından 2 veya 3 tanesinin, başvuru sebebidir. Bu rahatsızlık tedavi edilmezse, ömür boyu bile sürebilir.


En sık sebebi korku ve kültürel kodlar.


En sık görülen sebebi, ilk cinsel ilişki sırasında çok şiddetli ağrı, acı veya aşırı kanama olacak gibi korku ve inanışların olmasıdır. Bu durumdaki kadınlar, jinekolojik muayene için hekime gittiğinde de çok fazla sıkıntı ve kaygı hisseder. İlk cinsel ilişkide şiddetli ağrı ve şiddetli kanama olabilmekle beraber bu aslında düşünüldüğünden daha nadir olan bir durumdur.


Toplumdaki ve ailedeki bireylerin bu şekilde yanlış bilgilendirmeleri, kişide haklı olarak cinsellikten korkma ve kaçınma duygularına neden olur. Bir araştırmada ilk ilişkide aşırı acı hissi %18 bulunmuştur. Bununla birlikte kadınların %57’si ilk ilişkide aşırı ağrı ve acı duyma olacağından korkar. Ayrıca ilk cinsel ilişkide, kadınların sadece %43'ünde çeşitli derecelerde kanama görülmektedir. Yani kadınların yarıdan fazlasında ilk cinsel ilişkide kanama olmamaktadır.


Bazı kişiler yaşadığı cinsel problemleri çok fazla abartarak, karşısındaki kişilere korku ve panik yüklemek isteyebilir. Türkiye’de uygulanan bir gelenek, ilk geceden önce ailedeki büyük bir kadın üyenin kendi ilk gece deneyimini geline anlatmasıdır. Burada paylaşılan bilgi genellikle cinsel birleşmenin kadında dayanılmaz bir acı ve birkaç gün süren rahatsızlıklara yol açtığı şeklindedir. Bunu dinleyen gelin için ise, ilk cinsel ilişki korku dolu bir hale gelir. Kızlık zarının patlayacağını, kontrol edilemez bir acı ve kanama olacağını, rahminin hasar görebileceğini düşünür. Bu arada erkeğin kendisinin bakire olup olmadığını test edeceği bir sınava da girmektedir. Bu korku edebiyatı nesilden nesile sözlü tarih şeklinde, sürekli yeni hikayeler eklenerek aktarılır.


Bazı bölgelerde aile bireyleri düğün gecesi kapıda bekler ve kanlı çarşaf görmek isterler. Hatta bu kanın çok olması makbul olarak kabul edilir. Bu durum da doğal olarak vajinismus sebebi olabilir. Kalabalık evde yaşama, cinsel ilişkinin başkaları tarafından bilinmesi veya duyulma ihtimali de bu rahatsızlığa sebep olabilir. Kalabalık evde banyo yapmak sıkıntı hissini artırır.


Bazı ailelerde kızlık zarına verilen abartılı önem, cinsel bilgi eksikliği, vajinanın çok küçük olduğu ve penisin oraya giremeyeceğinin düşünülmesi vajinismus nedenidir. Dini ve ahlaki değerlerin yüksek olduğu ailelerde, cinselliğin ayıp veya günah olarak düşünülmesi vajinismus sebebi olabilir. Bu kişi cinsellik düşündüğünde veya eyleme geçmek istediğinde, sıkıntı ve suçluluk duyguları hisseder.


Bu kişiler duygusal olarak kırılgandır.


Vajinismusu olan kişilerde depresyon ve kendini aşağılama, küçümseme duyguları çok daha fazladır. Cinsel bölgesinin çirkin olduğu ve rahatsızlık verici bir görüntüsü olduğuna inanır. Kendisini ve eşini cinsel bilgi düzeyi açısından yetersiz hisseder. Duygusal onay ihtiyacı fazladır. Hastalanma, zarar görme, beden bütünlüğünde bozulma gibi korkuları yaşadığı gözlenir.


Sonuçta bu rahatsızlık hem kişilik, hem de kültürel bir probleminin cinsel yansıması gibidir. Mesela vajinismus tanısı alan kadınlarda diğer korku tiplerine de daha fazla rastlanır. Kapalı küçük odalar, yüksek yerlerde bulunma, kan görme, kusmuk görme, diş hekimine gitme korkuları ortalama insanlara göre daha şiddetlidir. Bu kişilerde vajinanın penisi içine alamayacak kadar küçük olduğu ve bu yüzden vajinal giriş sırasında vajinal duvarların yırtılacağı düşüncesi sıktır. Vajinal girişin gerçekleşmesi halinde hastalık kapma, kirlenme ve hamile kalma kaygıları da olabilir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada, vajinismus tanısı alan kadınların aile ve yakın akrabalarında vajinismusa daha sık rastlanmıştır.


Hamile kalma korkusunun temelinde, bir çocuk sahibi olup ona bakamama korkusu yatar. Yine bir erkeğe bağlanma, işgal edilme veya erkek tarafından kontrol altında tutulma gibi korkular olabilir. Bu kişiler bunu, sanki nefes alamıyorum, boğuluyorum, boğazım sıkılıyor, göğsümde çok büyük sıkıntı hissi oluyor şeklinde tarif edebilir.


Çocukluk çağı anıları önemli.


Çocuk yetiştirmede aşırı müdahaleci veya bağımlı anne modeli, çocuğun ruhsal ve cinsel kimlik yönünden gelişimini olumsuz etkiler. Cinselliği bir günah olarak empoze eden otoriter aileler, diğer alanlarda da mesela tuvalet eğitimi sırasında da katı ve cezalandırıcı bir tutum sergiler. Kültürel inançlar gereği “iyi” kızlar yetiştirmeye çalışılır. Cinselliğin kötü olduğuna inandırılma, cinsellik ile ilgili bilgi eksikliği ve yanlış bilgilendirme vajinismusa giden yolun başlangıcıdır.


Çocukların cinsel kimlik gelişim dönemi genel olarak 3-6 yaş arasıdır. Bu dönemde kız çocuklarında babaya, erkek çocuklarda anneye karşı sevgi ve bağlanma duygusu olur. Bu doğal bir süreçtir ve her çocukta olmaktadır. Bu dönemi sağlıklı tamamlamayan kız çocuklarında vajinismus gelişebilir. İlgisiz veya otoriter bir babanın bu sevgiyi verememesi ya da öfkeli bir annenin kızını babadan uzak tutması ve rekabete girmesi bu dönemin tamamlanmasını bozar. Yine kız çocuğunun anne ve baba ile aynı yatakta yatması, çocuğun babaya olan ilgisini babanın aşırı beslemesi, annenin çocuğu sürekli rakibi gibi görmesi bu dönemin patolojik yapılanmasına neden olur. Tüm bu durumlar vajinismus sebebi olabilir.


Çocukluk çağındaki cinsel istismar yetişkin hayatta hem cinsel işlevler, hem de yakın duygusal ilişkilerde problemlere yol açar. Çocuklukta yaşanan istenmeyen cinsel deneyimler cinsel sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Cinsel travma veya taciz yaşamış kadınların pek çoğunda temel güven duygusu bozulmuştur. Bu kişilerde sadece vajinismus değil, cinsel istekte azalma, cinsel korkular, orgazm güçlüğü gibi cinsel problemler görülebilir.


Hem batı hem doğu kültürlerinde bekarete büyük önem verilmiştir. Kadın cinselliği mümkün olduğunca bastırılmıştır. Özellikle erkek merkezli kültürü olan ailelerde genç kızlara cinselliğin üreme ve eşin memnuniyeti için kullanılacağı öğretilir. Cinsellik kadın için zevk veren bir aktivite olmamalıdır. Batıda bekaret kavramına verilen abartılı önemin azalması ve kadının erkeğe giderek eşitlenmesi sonucu vajinismus vakaları azalmıştır.


Daha nadir olarak ise, anne-babanın cinsel ilişkisine tanık olma, bir doğuma tanık olma, cinsel bölgede fiziksel travma yaşama gibi durumlar vajinismusa neden olabilir. Kişi cinsel ilişkiyi düşündüğünde veya hazırlandığında, beyni bu olayı hatırlayabilir ve cinsellikten kaçınabilir. Eğer bu olaylar çok travmatik olmuşsa, bu anıları bilgi olarak hatırlayamaz, ancak o anıdaki duyguları tekrar tekrar hisseder. Örneğin sıkıntı hissi, korku ve suçluluk gibi duygular olur.


Anne tarafından ruhsal olarak büyütülmeyen ve hep çocuk kalan bireyler, genç kızlıktan kadınlığa geçmek istemezler. O güne kadar hep çocuk gibi davranılan kişiden, 1 gün sonra büyümesi istenilmektedir. Ruhsal olarak buna hazır olmayan kişide vajinismus gelişebilir. Eşle ilgili sorunlar, istenmeyen bir evlilik yapma bir başka sebep olabilir.


Vajinismusun erkeğe hissettirdikleri neler olabilir?


Bu erkekler eşlerine karşı 3 çeşit tepki gösterebilir. 1)Eşini çözüme yönelik davranışlar için cesaretlendiren 2)Kızgınlık şeklinde tepkiler veren 3)Teselli etmeye odaklanan. Tedaviye en geç gelenler, teselli edici eşe sahip olanlardır. Kızgınlık tepkisi verenlerin oranı ise sadece %10’dur. Ancak sanılanın tersine evlilik uyumu açısından vajinismus, çoğu ailede ciddi bir sorun yaratmamıştır. Çünkü bu kadınların eşlerinden hoşnut olma oranları yüksek bulunmuştur.


Vajinismuslu kadınların genellikle otoriter bir babaları vardır. Eşleri ise çoğunluğu bunun tersi bir şekilde anlayışlı, hoşgörülü, kısmen pasif erkeklerdir. Cinsel anlamda girişken değillerdir. Bu yüzden eşler arasında sanki gizli bir anlaşma var ve bu yüzden de karşılıklı bir kaçınma var gibidir. Bu gibi çiftlerin tedaviye başvurma nedeni çoğunlukla çocuk sahibi olamamaktır.


Vajinismus erkekte reddedilme, yok sayılma ve istenmeme duyguları uyandırabilir. Bu duyguların yerine daha sonra eşe karşı öfke ve kırgınlık yaratabilir. Bazıları ise bekaret konusunda şüphe duyar. Bu erkeklerde çeşitli cinsel işlev bozuklukları görülür. En sık görüleni erken boşalmadır. Vajinismusun başarılı bir şekilde tedavi edilmesiyle bazı erkeklerde sorunlar kendiliğinden sona erer. Bazılarında ise sorunlar daha da artar. Örneğin ereksiyon problemleri başlar ve bunun için terapi ihtiyacı olabilir.


Yukarıda tüm bahsedilen konular doğrultusunda eşin ruhsal yapısının bu problemi etkilediği anlaşılmaktadır. Eşin tepkisi kadının problemini giderek daha da pekiştirir. Bu yüzden eğer mümkün ise erkeği de bu sürece katmak gerekir. Eşin duygusal tepkilerinin değişimi, kadının duygusal tepkilerinin değişimini hızlandırır.


Tedavide terapi dışı çarelere başvurma işe yaramaz.


Hocaya gidip okutulması, ilişki öncesi ağrı kesici ilaç ve kremlerin kullanımı gibi yaklaşımların genellikle bir yararı yoktur. Birçok kişinin düşündüğünün tersine vajinismusun kızlık zarı ile de ilgisi yoktur. Buna rağmen birçoğunun tedavi öykülerinde kızlık zarının cerrahi olarak çıkartılması vardır. Bu tür tedavi girişimleri etkisiz ve etik açıdan uygunsuzdur. Muayenehanede anestezi altında cinsel ilişkiye girme için de benzer durum geçerlidir. Yanlış doktor tutumları problemin daha ağırlaşmasına sebep olabilir.


Bu girişimler başka ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar gelişmesine neden olabilir. Çünkü bu gibi girişimler rahatsızlığın ruhsal travmasını daha da artırır. İnsandaki en önemli cinsel organ beyindir, insan öncelikle beyni ile sex yapar. Bu yüzden beyindeki yanlış inanışlar düzeltilirse zaten cinsel sorunlar da düzelecektir. Bu inanışlar devam ederken yaşanan cinsellik, kişiyi daha da travmatize edecektir.


Tedavisi genellikle kolaydır.


Vajinismus her zaman tedavi edilebilen ve tedavisi kolay bir durumdur. Ancak çoğu kişi bunun nadir bir sorun olduğunu, belki de sadece kendisinde olduğunu düşünmektedir. Özellikle bilgi eksikliği en sık görülen sebeptir ve bu kişiler 8-10 seans terapi ile düzelir. Hatta 1-2 seans bile çoğu kişide yeterli olabilmektedir. Burada kişi bu konuda bilgilendirilir ve zihindeki yanlış inanışlar değiştirilir.


Tedaviye başlangıcında kadının cinsel konuları rahat bir şekilde ifade etmesi sağlanmalıdır. Daha sonra cinsel bilgisi, dinsel inançları, aile değerleri ve tabuları belirlenir. Mutlaka cinsel fonksiyon ve cinsel anatomi hakkında bilgilendirilmesi gerekir.


Korku, anksiyete ve iğrenmenin önemli rol oynadığı kişilerde davranışçı tedavilerden sonra birçok kadın cinsel ilişkiye girebilir. Altta yatan en önemli korku nedeni şiddetli ağrı olacağını düşünmektir. Diğer sık korku sebepleri aşırı kanama, yırtılma, parçalanma korkusudur. Davranışçı tedavide çeşitli büyüklükteki plastik, cam ya da ****l çubuklar (dilatör) kullanılır. Erkeğin ya da kadının parmağı vajinaya yerleştirilerek korkunun ve vajinal spazmın azaltılması amaçlanır. Kegel egzersizi, sistematik duyarsızlaştırma, aşamalı kas gevşetme yöntemleri uygulanır. Burada yapılan uygulamalar bazı yönlerden bizim kültürümüze uygun olmayabilir. Çünkü halen Türkiye için birçok bölgede cinsellik sıkıntılı bir konudur. Hem en çok yasaklanan, hem en çok konuşulan, hem en çok merak edilen, hem de en çok konuşulması istenmeyen ve utanılandır. Bu yüzden terapistin bu uygulamalarda hastanın kültürel kodlarını göz önünde tutması, bu gibi durumlarda uygulamalarda dikkatli olması gerekir.


Daha az sıklıkla görülen cinsel taciz veya çocukluk çağı anılarına bağlı durumlarda ise tedavide acele edilmez. Burada tedavi şikayet odaklı değil, birey odaklı olarak yapılır. Dilatörlerin kullanılması, maruz bırakma, kas gevşetme egzersizleri çok fazla yarar sağlamaz. Hastalar hem bireysel hem cinsel terapi yönünden değerlendirilir. Bu kişilerde dinamik psikoterapi teknikleri uygulanır. Geçmiş yaşantılardaki anılar ve duygulanımlar tekrar konuşulur ve değerlendirilir. Bu olayların beyin tarafından yeniden yapılandırılması ve yüklenilen anlamın değişmesi sağlanır. Burada tedavi süresi daha uzundur. Temel ruhsal sorunlar çözülmeden bu yapıda kişiyi cinselliğe zorlamak sıkıntısını daha da artırabileceği için, bu konuya özellikle dikkat edilir. Aksi takdirde başka ruhsal veya fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.



Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Vajinismus Ve Tedavi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:51.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428