Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Diyabet Ve Gebelik

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 11:09   #1
    Keyifli~Üye
     
    Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
    Mesajlar: 1.647
    Angel is on a distinguished road
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 14%
    Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
    Standart Diyabet Ve Gebelik

    diyabet - gebelikte diyabet - hamilelikte diyabet - diyabet tedavisi - gebelik diyabeti - diyabet diyeti - diyabette beslenme



    Diyabet tedavisinde beslenme, düzenli egzersiz yapılması ve gerektiğinde insülin ve/veya ağızdan diyabete karşı ilaçların kullanılması ile diyabet tedavisi çoklu şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu konuda hasta ve gereğinde hasta yakınları hastanın doktoru , diyet uzmanı , diyabet hemşiresi ,diyabet eğitmeni* , psikoloğu hep birlikte ekip halinde hareket etmelidir. Bu şekilde hareket edildiğinde bu çok yönlü hastalıkla mücadele etkin bir şekilde sağlanmış olur ve yaşam kalitesi arttırılır ve yaşam süresi uzatılır.


    Hastanın hayatı boyunca uygulayabileceği en ideal beslenme proramını oluşturarak kan şekerini normale yakın seviyede tutmak , hiperglisemi ve hipoglisemiyi önlemek , çocukluk ve ergenlik döneminde normal gelişmeyi sağlamak, gebelik ve emzirmede yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak asıl amacımızdır. Diyet kişiye özel olmak zorundadır.


    Sağlıklı beslenme için yemeklerin çeşitliliğinde bir sınırlama yoktur.Yalnızca tercih edilmesi gereken ve uzak durulması gereken besinler dikkatle alınmalıdır.


    Uygulanacak diyet kişinin fiziksel durumuna (yaş, boy, cins, ağırlık) kan bulgularına , sosyoekonomik ve kültürel yapısına , beslenme alışkınlıklarına yapılan egzersizlerin türüne uygun bir biçimde* diyetisyenler tarafından düzenlenmelidir.


    Diyet yapmak aç kalmak değil dengeli beslenmektir ve tedavide ilk en önemli adımdır. Hastalarımızın uyum zorluğu çektiği en önemli adım da bu ilk adım olmaktadır. Bu adımda eğitimde ne kadar çok vakit harcarsak hastayı o kadar kaliteli yaşama hazırlamış oluruz.


    Diyet yaparken nelere dikkat edelim?


    Diyetinizi başkasının diyeti ile karşılaştırmayalım.

    Sık sık az az beslenin. 3 ana 3 ara öğün alın hatta akşam biraz geç yiyorsanız ek ara öğün alın

    Yemek , çalışma ve uyku saatlerinizi düzenleyin.

    Yemeklerin pişirilme şekli haşlama, fırında ve ızgara olmalıdır.

    Diyetinizin yeterli ve dengeli olması için yiyeceklerinizi belirtilen miktarlarda ve öğünlerde yemeğe çalışın

    Hazır satılan içeriği bilinmeyen yiyecekleri almayın.

    Meyve suyu yerine meyveyi kabuğu ile tüketin.

    Beyaz ekmek ve beyaz unlu mamuller tüketmeyin tam buğday unu, kepek ve çavdar tercih edin

    Kan basıncınız normalse bile tuzdan kaçının

    Sigara içmeyin, alkolden uzak durun.

    Sakatat yemeyin

    Sucuk, salam, sosis yemeyin.

    Zeytinyağını tercih edin ancak ısıtmayın çiğ kullanın. Yemeklerde Fındıkyağını tercih edin.

    Çörek otu ve tarçını bol tüketebilişrsiniz. Çörekotu yağını salatalarınıza ekleyin

    Şeker ve şekerli tatlılar , hamurişleri börek çörek yemeyin bunlar kan şekerinizi yükseltir.

    Düzenli kan basıncınızı takip edin.


    SİZE ÖNERİLENLERİN DIŞINA ÇIKMAYIN!!!!!


    İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle insüline bağımlı olmayan ikinci tip yani erişkin tip diyabet hastalığında kullanılır. Bazen insüline yardımcı bazen de insülin olmadan tek başlarına kullanılabilirler.


    Hem Tip 1 hem de Tip 2 Diyabet Hastalığında İnsülin tedavisi kullanılır. Tip 1 Diyabet hastalığında insülin yeterli olmadığı için insülin vermek zorunludur. Tip 2 Diyabet hastalığında ise bir çok değişken durumda bazen başlangıçta bazen bir komplikasyon geliştiğinde; bazen de ileri safhada yetmezlik geliştiğinde insülin tedavilerinden yararlanım sağlanır.


    Çeşitli insülin tipleri mevcuttur. Kısa orta ve uzun etkili olmak üzere etki sürelerine göre ayrılır ve kullanırlar.


    Tedavinin en önemli diğer bir dalı da egzersizdir.En iyi tercih edilen egzersiz yürüyüş yapmaktır. Egzesize yavaş yavaş başlayın. (5-10 dakikayla) daha sonra bu süreyi uzatın .Yapabiliyorsanız hergün egzersiz yapın. Mümkünse bunu aynı saatlerde uygulayın.Egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerinizi kontrol edin. Beraberinizde glukoz tabket veya şeker içeren besin bulundurun. Eğzersiz sonrası ayaklarınızda yara kabarcık olup olmadığını kontrol edin ve pamuklu çorap rahat ayakkabı kullanın.


    TEDAVİYE UYUM ZORLUĞU HASTALIĞIN DURUMUNU VE HASTALIĞIN SEYRİNİ NASIL ETKİLİYOR?


    Diyabet hastalığı uyumun yakalanmasının en zor olduğuı hastalıkların başında geliyor ve maalesef çok yaygın bir hastalık. Tedaviye uyumun sağlanması hastanın yaşamını uzatıyor ve yaşam kalitesini arttırıyor. En çok diyete uyum zorluğu yaşanıyor. Bu da hem ilaç tedavisinin etkin şekilde düzenlenmesini , hem insülin tedavilerinin düzenlenmesini imkansız hale getiriyor. En önemli nokta; çok sabırla yaklaşmak, diyabet eğitmeni, doktoru ve hemşiresi hep birlikte hastayı kaliteli yaşamaya ikna etmek olacaktır. Egzersiz konusu da toplumumuzun uyum konusunda zorluk yaşadığı konulardan birisi.


    GELECEKTE DİYABET


    Pankreas Adacık hücre nakli uzun vadede insülin bağımsızlığı gösterir ancak *uzun dönem immunsüpressif ilaç kullanım bağımlılığı getirmekte olup hızlı doku reddi veya inatçı enfeksiyonlarla boğuşma gerekliliği ,tip 1 diyabet tedavisi için yaygın geniş kapsamlı uygulanması, birden fazla verici (donör) ihtiyacı nedeniyle yapılımı sınırlıdır. Ancak ,ben de bir *kök hücre nakli uzmanı olarak kök hücre çalışmalarına daha çok önem veriyor ve ümitleniyorum. 14 Nisan 2009 da JAMA dergisinde yayınlandığı gibi Northwestern University Feinberg* Tıp Fakültesi Chicago da, Richard K. Burt, M.D., ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada* 23 Tip 1 diyabetli hasta çalışmaya alınmış ve otolog nonmyeloablatif (ilaç dozu azaltılmış) periferik kök hücre nakli yapılmış kişiden 20 sinde nakil sonrası insülin salgılama parametreleri düzelmiş büyük bir çoğunluğu yıllarca insülin kullanmamış tekrar insülin başlaması gerekenlerinde başlama dozları düşük olmuş ve ilaç+ insülin tedavisi yani tip 2 diabetmiş gibi tedavi almışlar. Bu çok yüz güldürücü bir haber…


    GEBELİK VE DİYABET:


    Diyabetli kadın sağlıklı çocuk doğurabilir mi?


    İster tip 1 diyabetli olsun ister tip2 diyabetli olsun gebelik öncesi bilinen diyabeti olan kadınların tümü iyi bir eğitim ve bakımla düzgün bir takiple sağlıklı bir çocuk sahibi olabilir.


    Eğer gebeliğinin ilk haftalarında diyabeti yetersiz kontrol edilirse kendiliğinden düşük ve bebekde doğumsal anormallik riski artar. Gebeliğin daha sonraki dönemlerinde, diyabeti yetersiz kontrol edilen kadınlarda polihidroamniyoz (amniyon sıvısının artması) ve erken doğuma neden olur. Kandaki şeker düzeyi sıklıkla 180mg/dl’i aşarsa son 3 ayda bebekte oksijensiz kalma görülebilir. Ölü doğum riski artar.

    GEBELİK DİYABETİNİ ÖNLEMEK İÇİN HAMİLELİKTE NELERE DİKKAT ETMELİ??


    Bozulmuş glukoz toleransı hamileliğin 2. yarısında gebe kadınların %2-8’inde görülmektedir. Sıklığı etnik gruba (asya –amerikan, latin, amerikan yerlilerin ve polinezyalılarda ve Türklerde yüksek) bağlıdır ve bel çevresi kalınlığına , göbeklenmeye, veya ailede şeker hastalığı sahip olanlarda daha fazladır. Bu riskleri taşıyor isek gestasyonel diyabetten korunmak için egzersizlerimizi aksatmamalıyız. Aşırı yağlı ve tatlılardan kesinlikle uzak durmalıyız. 6 öğün beslenme prensibini hemen uygulamaya başlayabilir bu konuda diyet uzmanından yardım alabiliriz. Hamilelik öncesi kilomuz, göbekli olmamız,* riskli etnik grubumuz, yaşımızın ileri olması , birinci derece akrabalarda diyabet öyküsünün olması bizi yüksek riskli gruba dahil eder.Klinisyen ilk kontrolde önce risk grubunu belirlemeli ve hamileyi gestasyonel diyabetten korumada ona göre bir yol çizmelidir. Yüksek riskli grupta oral glukoz tolerans testi mümkün olan en kısa zamanda yapılır ve 24-28. haftada tekrar edilir.


    Orta riskli grupta: Ya tek adımda 75 gr Glukoz tolerans testi yapılır ya da 2 adımda önce 50 şüpheli ise 100 gr ile yapılır. Düşük riskli grupta tarama yapılmayabilinir.

    Özetle; sağlıklı ve dengeli beslenmeye nekadar özen gösterirsek bu konu ile ilgili ne kadar iyi eğitim alır ve uygularsak, kilomuzu dengeleyip , hamilelikten önce doktorumuza başvurarak gerekli destek tedavilerimize başlar risk faktörlerimizi öğrenir bunları nasıl bertaraf edebileceğimizi bilerek hamile kalırsak risk ve komplikasyonları da minimalize etmiş olabileceğiz.


    Son zamanlarda ****bolik diyabet operasyonları çok popüler olmuş ve geniş yankı uyandirmistir. Ancak bu konuda en iyi fikirleri uygulama sayısı arttıkça sonuclara dayalı olarak zamana yayılmış olarak göreceğiz kanısındayım. Bu tarz Operasyonlar ileri düzeyde obez ****bolik sendromu diyabeti ancak pankreası halen insulin üreten kisilerde tercih edilmektedir.


    Vitamin destekleri özellikle bitkisel insulin preperatlari konusunda çok detaylı çalısmalar mevcut olup yuz güldürücu sonuclar alınmıştır.


    Dr. Ülkü Duraksoy


    Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Diyabet Ve Gebelik


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:07.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429