Alt 20 Haziran 2013, 11:13   #1
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

cinsel temasla yayılan enfeksiyonlar - cinsel yolla hastalık nasıl bulaşır - cinsel yolla geçen hastalıklar - güvenli cinsellik için alınabilecek önlemler


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel temas ile yayılan enfeksiyonlardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar batı toplumlarında en sık görülen bulaşıcı hastalıklardır. Örf ve adetlerimiz nedeni ile toplumumuzda pek sık olarak rastlamasa da bu hastalığın sıklığı özellikle büyük şehirlerde olmak üzere giderek artmaktadır. Yine bir dönem bazı bölgelere olan hayat kadını akınından sonra da vakalarda artma görülmüştür. Batı toplumlarındaki sıklığına örnek olarak Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl 12 milyon yeni vakaya rastlandığını saptanmıştır. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar tedavi edilmesine karşın bazılarında tedavi ile kesin bir sonuç alınamaz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla savaşta, en önemli basamak korunmadır.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NASIL BULAŞIR ?

Bu hastalıkları taşıyan insanlar hastalığın kendinde olduğunu bilemeyebilir. Bu kişi ile seks yapan bir kişi, cinsel yolla bulaşan hastalığı alabilir. Hastalık sıklıkla belirti vermez. Fakat belirti vermemesi hastalığın sağlığa zarar vermediği anlamına gelmez. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vücuda ağır zararlar verebilir ve hatta ölüme neden olabilir. Belirti olmasa bile bu hastalığı taşıyan kişi, cilt, genital bölge, ağız, rektum (kalın bağırsağın son bölümü) veya vücut sıvıları yolu ile hastalığı diğer insanlara geçirebilir.

Bu hastalıkların belirtileri, genital bölgede hafif yanma hissinden şiddetli ağrıya kadar değişebilir. Sıklıkla belirtiler hastalık ilerlediği zaman ortaya çıkar. İleri dönmelerde vücudun başka bölgelerinde de belirtiler ortaya çıkar. Çoğu vakada erken tanı ve tedavi ile uzun süreli sağlık problemleri önlenebilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bakteri, parazit veya virüs olarak adlandırılan canlı (mikro)organizmalarla bulaşır. Bakteri ve parazitlerin neden oldukları hastalıklar ilaç ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar ise genellikle tedaviye dirençlidir. Ancak tedaviyle semptomlar giderilebilir.

Bakteri: Tek hücreli bir mikroorganizmadır. Bulaştığı bireyin hücrelerinden beslenir. Gonore (bel soğukluğu), sifiliz, klamidya ve şankroid bakteriler aracılığı ile bulaşan cinsel yolla bulaşan hastalıklara örnektir.

Parazit: Çok küçük canlı hayvanlardır. Bulaştıkları bireyden beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Pubic lice (crabs) buna bir örnektir.

Virüs: Çok küçük kompleks yapıları olan moleküllerdir. Bulaştıkları vücud hücrelerin yerleşir ve çoğalırlar. Herpes, hepatit ve HIV bunlara örnektir.

Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa maruz kalındığı düşünülüyorsa, öncelikle bilgi almak için doktora başvurulmalıdır. Hastalığın belirtisi olmasa bile bir doktor cinsel yolla bulaşan hastalık tanısını koyabilir. Enfeksiyonu göstermek için testler yapılabilir. Cinsel olarak aktif olan herkes cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve korunma yollarını bilmelidir.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR ?


A)VİRÜTİK HASATALIKLAR İnsan Papilloma Virüs (Human Papilloma Virüs = HPV):

İnsan papilloma virüsü (HPV) genital/anal bölgede siğillere neden olabilen bir virüstür. Ülkemizde az görülmesine karşın ABD de en sık rastlanan, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. İnsan papilloma virüsü ile enfekte olan bir kişide siğil görülmeyebilir. Virüs insan vücudunda herhangi bir belirti vermeden yıllarca kalabilir.

Bazen siğiller kendiliğinden kaybolur. Siğiller için çok çeşitli tedavi metodu mevcuttur, fakat siğiller temizlendikten sonra bile vücutta virüs bulunabilir. İnsan papilloma virüsünün bazı kanser tipleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bunlar arasında serviks (rahim ağzı) ve vulva (kadın dış genital bölgesi) kanserleri de vardır. Düzenli PAP testinin yapılması serviks (rahim ağzı) kanserinin erken bulgularını gösterebilir.

ANAL SİĞİLLER/ SORULAR VE CEVAPLAR

Anal Siğiller Nedir?

Anal siğiller (condyloma acuminata), anüs çevresini etkileyen, sık görülen lezyonlardır. Aynı zamanda genital bölge cildini de etkileyebilir. İnsan papilloma virüsünün (HPV) belirgin hale gelmesi için aylar veya yıllar geçebilir. Mikroskopik virüsün çoğalması ve büyümesi için belli bir zaman gerekir. Lezyonlar öncelikle yüzeyden hafif kabarıklıklar olarak başlar. Yumuşak, pembeden kırmızıya kadar değişen renklerde karnıbahar gibi oluşumlardır. Sayıları bir veya sayılamayacak kadar olabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissine neden olmasalar da kaşıntı ve yanmaya neden olabilirler. Bazı bireylerde kanama gözlenir. Hastalar kendilerinde hastalığın olduğunun farkına varmayabilirler.


Makat etrafında görülen anal siğil hastalığı

Hastalık Nereden Kaynaklanır?

İnsan papilloma virüsü (HPV) hastalığın etkenidir. İnsandan insana hemen her zaman direkt temasla bulaşır.

Bu Siğiller Her Zaman Alınmalı mıdır?

Evet. Bu siğiller eğer alınmazsa genellikle daha büyük boyutlara ulaşır ve sayısı gün geçtikçe artar. Buna ek olarak uzun zaman zarfında tedavi edilmeyen siğillerin kanserleşme olasılığı vardır. Ne kadar erken tedavi edilirse, başarı o kadar yüksek olur.

Ne Tür Tedaviler Mevcuttur?

Eğer siğiller küçük ve sadece anüs çevresindeki ciltte yerleşmişse direkt olarak siğilin yüzeyine uygulanan ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu yöntem basit gibi görülmesine karşın çok dikkatli bir şekilde doktor tarafından çevredeki normal dokuya zarar vermeden uygulanmalıdır. Bu işlem sıklıkla haftalar sürer ve çok sayıda uygulama gerektirir.

Tedavinin diğer formları siğillerin elektrokoter kullanılarak yok edilmesi (yakılması) veya cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Diğer yöntemlerden üstün olmamasına rağmen lazer cerrahisi de kullanılmaktadır. Bu yöntemler anında sonuç verirler, ancak siğillerin sayı ve yerine bağlı olarak lokal, spinal ya da genel anestezi altında uygulanırlar. Anal kanal içindeki siğiller medikal tedavi için uygun değildir ve çoğu vaka koter ya da cerrahi yolla tedavi edilmelidir.

Hastaneye Yatmak Gerekli midir?

Hayır. Çoğu zaman tedavi hastaneye yatmadan uygulanabilir.

Koter Tedavisi Sonrası Ne Kadar Süre İşimden Uzak Kalırım ?

Bu hastadan hastaya siğillerin yayılımına bağlı olarak değişir. Çoğu insan tedavi sonrası birkaç gün içinde işine dönebilir.

Tek Tedavi Problemi Çözer mi?

Ne yazık ki çoğu vakada hayır. Koter yada cerrahi tedaviye rağmen çoğu hasta tedaviden sonra yeni siğiller oluşturur. Bunun nedeni siğile neden olan virüsün dokularda 6 ay yada daha da uzun süre belirti vermeden yaşamasıdır. Yeni siğiller sıklıkla dokuda zaten bulunan virüs nedeniyle oluşur. Bunlar daha önce tedavi edilen siğillerin nüks etmesi değildir. Tekrar gelişen vakalar aynı yöntemlerle tedavi edilirler.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tedavi sonrası birkaç ay takip gereklidir.

Korunmak İçin Neler Yapılmalı dır ?

Tedavi süresince ve sonrasında birkaç ay cinsel ilişkiden kaçınılmalı ve hiçbir şikayeti olmasa da eşlerin de (cinsel ilişkide bulunan tüm bireylerin) kontrol edilmesi gerekebilir. Cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif (kondom) kullanılmalıdır. Ancak prezervatif kullanılmasının koruyuculuğunun %100 olmadığının bilinmesi gerekir.

GENİTAL HERPES (UÇUK)

Genital herpes, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olanıdır. Herpes simplex virüsü (HSV) buna neden olur. ABD de yaklaşık 30 milyon insan Herpes virüsünü taşımaktadır. Her virüs taşıyanda hastalık bulgusu olmayabilir.

En yaygın belirtisi genital bölge üzerinde veya çevresinde ağrılı yaradır. Bunlar kırmızı lekeler, kabarıklık yada çıkıntılar şeklinde görülebilir. Bu yaralar çıkmadan önce hasta o bölgede yanma, karıncalanma hissedebilir. Yaraların iyileşmesi birkaç günden birkaç haftaya (3-4 hafta) kadar sürebilir. Kadınlarda bu yaralar vajina (hazne) içinde olabilir ve dışarıdan fark edilmeyebilir. Belirtiler zaman zaman kendiliğinden geçebilir ancak virüs vücuda ömür boyu kalır. Genellikle ilk görüldüğü yerde olmak üzere yaralar (lezyonlar) tekrarlayabilir. Tedavi bunların iyileşmesinde yardımcıdır, ancak virüsleri öldürmez.

HIV ENFEKSİYONU (AIDS)

İnsan immun yetmezlik virüsü (HIV) kazanılmış immün yetmezlik sendromu na (AIDS) neden olur. HIV enfeksiyonu görülme sıklığı erkeklerle ilişkide bulunan kadınlarda daha fazladır. Virüs genellikle kan yada meni gibi vücut sıvılar ile bulaşır. Cinsel ilişki dışında damardan uyuşturucu kullananlarda hastalığa yakalanabilirler. Kana bir kez geçtikten sonra vücudun doğal savunma sistemi olan immüm sistem hücrelerini (bağışıklık sistemi) öldürür ve hastalar enfeksiyonlarla savaşamaz hale gelir. Hastalık sıklıkla ölümcüldür.

Hastalığın erken döneminde hastalar aşırı yorgunluk ve ateşten şikayet ederler. İleri dönemlerde zatüre (pnomoni) veya kanser gelişimi gözlenir.

HEPATİTİS B

Hepatit B virüsü karaciğerde ciddi bir enfeksiyona neden olur. Ölümcül seyredebilir. Hastalığı olan veya taşıyıcı (hastalık belirtisi göstermeden virüsü taşıyanlar) insanların kan, meni ya da vajinal sıvı gibi vücut sıvılarıyla sağlıklı bireylere bulaşır. Belirtiler kontrol altına alınsa bile kesin tedavisi yoktur. Korunmada aşı önemli rol oynar.


B) BAKTERİYAL HASTALIKLAR

GONORE (BEL SOĞUKLUĞU) VE KLAMİDYA

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan Gonore ve Klamidya nın nedeni bakterilerdir. En sık gözlenen cinsel yolla bulaşan hastalıkları oluşturur. Ülkemizde sağlıklı istatistiksel veriler yoktur. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların daha sık görüldüğü ABD de her yıl yaklaşık 800.000 insan gonore ile enfekte olur. Yaklaşık 4.000.000 insan klamidya enfeksiyonu kapar. Bu iki hastalık sıklıkla aynı zamanda gözlenir.

Gonore ve klamidya enfeksiyonu olan çoğu erkek ve kadının belirtileri çok az ya da hiç yoktur. Bazen belirtiler enfekte kişi ile olan cinsel ilişkiden 2 gün ile 3 hafta sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında:

Kadının vajinasından (hazne) veya erkeğin penisinden (kamış) akıntı

Ağrılı ya da sık idrara çıkma

Pelvis (leğen kemiği içindeki organlar) ya da karında ağrı

Vajinal bölgede (haznede) yanma veya batma hissi

Vulvada (kadın dış genital organı) kızarıklık ve kaşıntı

Eklem ağrısı

Boğaz ağrısı görülür.

Eğer tedavi edilmezse hem klamidya hem de gonore kadınlarda pelvik inflamatuvar hastalığa neden olabilir. Pelvik inflamatuar hastalık uterus (rahim), overler (yumurtalıklar) ve tüplerin bir iltihabi enfeksiyonudur. Bu durum kısırlığın sebeplerinden biridir. Pelvik inflamatuar hastalığın belirtileri ateş, bulantı, kusma ve karın ağrısıdır. Pelvik inflamatuar hastalık uzun süreli pelvik ağrıya neden olabilir.

Rahim ve yumurtaklıklarda enfeksiyona neden olabilir

SİFİLİZ (FRENGİ HASTALIĞI)

Sifilize spiroket adı verilen bir bakteri neden olur. Sifiliz tedavi edilmezse vücudun birçok parçasını tutar. Büyük sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Çoğu insanda sifilizin belirtileri yoktur. Sifilisin ilk belirtisi enfeksiyon sahasında (penis (kamış), vajina (hazne), anüs (makat), ağız ve ellerde) düzgün ve ağrısız bir ülser olabilir. Bu erken evrede sifiliz kolaylıkla tedavi edilebilir. Tedavi uygulanmazsa belirtiler geçer, fakat hastalık kalır. Yıllar sonra vücudumuzun önemli organlarında (kalp, sinir sistemi vs) geri dönüşü olmayan hasarlarla ortaya çıkabilir.

Penis üzerinde yaralar açılabilir


C) PARAZİTER HASTALIKLAR TRİCHOMONAS

Seksüel yolla bulaşan mikroskopik bir parazittir. Trichomonas vajinitli (vajina iltihabı) kadınlar diğer seksüel yolla bulaşan hastalıklar açısında yüksek risk altındadırlar. Tedavi edilebilir.

KASIK BİTİ, KIL BİTİ:

Kasık bölgesine yerleşen bu bit kan emerek yaşamını sürdürür. Cinsel temas ile bulaşabileceği gibi başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırlardan ve yatak örtüsünden de bulaşabilir. Parazit kan emdikçe kaşıntıya neden olur.

Dikkatli bir muayene ile parazit veya yumurtaları görülebilir. Kasık biti yumurtaları genellikle kılların dibinde bulunur. Özel ilaç ve şampuanlar ile tedavi edilir.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan şüphe ediliyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Yine yeni bir cinsel ilişkiye başlamadan önce veya aktif cinsel yaşam içinde zaman zaman cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramalarının yapılması gerekir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtilerinin öğrenilmesi gerekir. Aşağıda cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri sıralanmıştır. Herhangi birinden şüphelenince hemen doktora başvurulmalıdır.

- Genital bölgede (cinsel organınızın etrafındaki bölge) yanma

- Genital bölgede kaşıntı

- Penis (kamış) veya vajinadan (hazne) akıntı

- Genital, anal(makat) veya ağız çevresinde yara oluşumu

- Genital veya anal (makat) etrafında siğillerin olması

- Genital veya anal bölgede kitle fark edilmesi

- Genital bölgede kötü koku

- Ağrılı dışkılama (bağırsak hareketleri)

Unutmamalıdır ki çoğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar belirti ve bulgu vermezler. Bu nedenle aktif cinsel yaşamı olanların düzenli kontrolleri gerekir.

Çoğu belirti ve bulgu zaman zaman geçer. Bu hastalığın iyileştiği anlamına gelmemelidir. Çoğu virüs ara ara uykuya dalar ve daha ileri dönemde tekrar hastalığa neden olabilir.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TANISI İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?

Dikkatli bir fizik muayene şarttır. Bireyin muayenesinde genital bölge ile birlikte ağız boşluğu ve anal bölgede kontrol edilmelidir. Anal ve oral (ağız boşluğu) cinsel temasta bulunanlarda bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar buralara yerleşirler.

Yara ve akıntılardan örnekler alınır. Kadınlarda jinekolojik muayene ve vajinal (hazne) örnekleme gerekir. İdrar ve kan örnekleri alınarak AIDS hastalığı ve sifiliz araştırması yapılır.

Eğer sizde cinsel yolla bulaşan hastalık varsa derhal cinsel ilişkide bulunduğunuz kişilere bu bilgiyi aktarmalısınız. Böylece onlara tedavi imkanı sunmuş olursunuz. Eğer bu bilgiyi paylaşmazsanız karşı cinsteki hastalık ilerleyeceği gibi siz de tekrar bulaşabilir.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR VE GEBELİK

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamilelerde aşağıdaki durumlara neden olabilir.

- düşük tehdidi

- düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğması

- erken doğum (prematüre bebek)

- bebekte kalıcı nörolojik kusur

- enfeksiyonun çocuğa geçme olasılığı.

Bunlara ek olarak;

Gonore ve klamidya hastalıklarının her ikisi de bebekte sağlık sorunları yapabilir. Göz iltihabından pnömoniye (zatürre) kadar bir çok soruna neden olabilir.

Sifiliz düşük veya ölü doğuma neden olabilir

HIV infeksiyonu bebeğe geçebilir ve bebek AIDS olabilir

Hamile bir kişinin cinsel yolla bulaşan hastalıklı olma olasılığı varsa veya cinsel yolla bulaşan hastalık geçirilmiş veya geçirilmekte ise doktorun bu konuda uyarılması gerekir. Anneye doğumdan hemen sonra, bebek ile temas öncesinde hastalık ile ilgili tedavi başlatılabilir.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Cinsel yolla bulaşan hastalık, bakteri veya parazitler neden oldu ise, bunlar antibiyotik ve ilaçlar ile tedavi edilebilir. Sifiliz, gonore, klamidya, şankroid ve trikomonas ile oluşan cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi vardır.

Virüslerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıkların tam şifa ile tedavisi yoktur. Bu hastalıkların belirti ve bulgularını kontrol altına almak ve hastanın şikayetlerini azaltmak için ilaç tedavisinden yararlanılır. Virüslerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar HIV (AİDS hastalığı etkeni), herpes, hepatit, ve insan papilloma virüsü ile oluşan hastalıklardır.

Eğer siz ve cinsel temasa girdiğiniz kişi daha önce kimseyle cinsel temasa girmedi ise bu durumda cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma olasılığı yoktur.


CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ ?

Risk altında olan kişiler:

Cinsel olarak aktif olan gençler,

Çok sayıda kişiyle ilişkide bulunan kişiler

Cinsel temasa girdiği kişiyi iyi tanımayanlar,

Cinsel hastalığı olan kişilerle ilişkide bulunanlar,

Çok sayıda farklı kişi ile ilişkide bulunan kişilerle birlikte olanlar,

Cinsel yolla bulaşan hastalık hikayesi bulunanlar.

Yukarıda belirtilen durumlardaki kişiler cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma açısından yüksek risk altındadırlar.

Bulaşma riskini azaltmak için:

Çok sayıda kişilerle cinsel ilişkide bulunulmaması önemlidir.

Cinsel hastalıklara yakalanmış olup olmadığı bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkide bulunulması riski artırmaktadır. Çok sayıda ve farklı cinsel ilişkide bulunan kişiyle cinsel ilişkide bulunmak hastalık riskini artırır.

Devamlı ve doğru olarak prezervatif(kondom) kullanılması

Cinsel ilişkide prezervatif kullanımı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kondomlar hastalıkların bulaşmasını %100 önlemese de riski anlamlı olarak azaltır.

Spermisid kullanın

çoğu doğum kontrol kremleri, jelleri, veya köpükleri kimyasal madde olarak nonoxynol 9 içeririler. Bu kimyasal, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklardan korur. Kesin çözüm değildir.

Tehlikeli cinsel ilişki şekillerinden kaçınılması

Cinsel ilişkilerde farklı uygulamalar sırasında oluşan zorlamalar bu bölgede kanamaya neden olmadan, küçük yırtıklar, sıyrıklar oluşturabilir. Bunlar, virüs ve bakterilerin kolayca bulaşmasına neden olur. Yine anal (makat) seks sırasında rektumdaki zedelenme sonucu yüksek risk oluşur. Bu tip riskli cinsel birleşme yöntemlerinden kaçınılmalıdır.

Vajinanın duşla yıkanması bu bölgenin ortamını bozduğu için cinsel yolla bulaşan hastalıkların riski anlamlı oranda arttırmaktadır. Cinsel ilişki sonrası işeyiniz

İdrar yollarına bulaşan zararlı mikroorganizmaları temizler.

Menstürasyon (adet kanaması) sırasında cinsel ilişkiye girmeyiniz

Menstürasyon sırasında, cinsel yolla bulaşan hastalığı çok kolay bulaştırır veya kaparlar.

Cinsel ilişki sonrasında genital bölgenizi bol su ve sabunla temizleyiniz

Böylece parazit ve bakterileri temizlersiniz.

Anal (makat) yolla cinsel ilişkide bulunmayın.

Anal bölge ile temas eden herhangi bir cisim veya vücut bölümü herhangi bir şekilde ağız, kadın veya erkek genital bölgesi ile temas etmemelidir.

Hepatit B aşısı yaptırın.

Sonuç olarak her kadın ve erkek kendisini ve partnerini cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumayı bilmelidir. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa sahip olma olasılığı varsa uzun vadede sağlık problemleri yaşamamak için derhal tıbbi tedaviye başvurmak gerekir.


Kondomun doğru kullanımı ile birey ve ilişkide olduğu kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunabilir. Cinsel ilişki sırasında mutlaka kondom kullanılmalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda koruyuculuğu yüksektir.


Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:21.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429