Alt 20 Haziran 2013, 11:16   #1
Keyifli~Üye
 
Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
Mesajlar: 1.647
Angel is on a distinguished road
Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 14%
Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
Standart Vulva

Vulva Nedir - Vulva Tedavisi - Vulva Tanısı - Vulva Nasıl tedavi Edilir

Kadın üreme organlarının en dış bölümü olan vulva, üreme organlarının dıştan görülebilen bölümüne verilen addır.


10 ayrı bölümden meydana gelir:


1) “Venüs Tümseği” (Mons veneris, Mons pubis},

2)”Büyük dudaklar” (dış dudaklar, Labia majora),

3) ‘ ‘Küçük dudaklar” (iç dudaklar, Labia minora),

4) “Klitoris (bızır),

5) “Vestibül”,

6) “Vagina deliği”,

7) “Kızlık zarı” (himen),

8 ) “Üretra dış deliği [Meatus externus),

9)Skene kanalları,

10) “Vulvovaginal bezler” (Bartholin bezleri)

VULVA KANSERİ


Kadının üreme organlarında rastlanan tümörler içinde sıklık bakımından dördüncü sırayı vulva kanseri almaktadır. Bilindiği gibi üreme organlarının en sık rastlanan diğer üç kanseri rahim ağzı (serviks uteri) kanseri, rahim kanseri ve ovaryum (yumurtalık) kanseridir. Üreme organlarındaki kanserlerin % 2-3 kadarı vulva kanserleridir. Vulva kanseri, özellikle yaşlı kadınların hastalığı olarak, klinik Özellik taşımaktadır. Hastalık 70 yaşındakilerde sıklık bakımından doruğa ulaşmaktadır. Vulva kanserlerinin çok büyük bir bölümü “Skuamöz hücreli kanser” tipindendir ve az da olsa “Adenokarsinom” denilen salgı bezi kanseri de gelişebilmektedir. Vulvanın herhangi bir bölgesinde kanser gelişip yayılabilir. Vulva kanserlerinde başlangıçta hafif bir kabarıklık, sertleşme ve kaşıntı bölgesine rastlanır. Bu bölgede küçük bir ülser de gelişebilir. Ülser çevresinde şişlik de gelişebilmektedir. Bu tablo önemsenmediğinde, sözü geçen değişiklikler tüm vulvaya yayılmaktadır. Vulvadaki ülser genişledikçe ve kanser daha derinlere yayıldıkça şiddetli bir ağrı gelişmektedir. Bu gibi durumlar, ağrı kesici ilaçlara gereksinim doğuracak kadar ağrılı olabilmektedir.Tedavi olarak genellikle cerrahi yöntemler önerilmektedir. Işın tedavisinin yeterli bir sonuç sağladığı görüşü, tıp çevrelerinde destek bulmamıştır.

VULVA VE DÖLYOLU TÜMÖRLERİ VULVA KARSİNOMU


Kadında dış cinsel organlara vulva denir. Yayılmacı vulva karsinomu kadınlara Özgü kötü huylu tümörlerin yüzde 4′ünü oluşturur ve genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hastaların ortalama yaşı 65′tir; bunların yüzde 60′tan fazlası 50. yüzde 25′i 70, yüzde 10′u da 80 yaşın üzerindedir. Bu nedenle yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve şişmanlık da çoğu kez vulva kanserine eşlik eder.

NEDENLERİ


Vulva karsinomunun nedenleri arasında vulva kaşıntısına bağlı yaralar, kasık lenfogranülomu, frengi, leğen bölgesine ışınım uygulanması, arsenikÜ böcek ilaçlan ve podofilin gibi kimyasal maddelerin etkisiyle sürekli örselenmeler İleri sürülmüştür. Özellikle genel sağlık ve temizlik kurallarına dikkat etmeyenlerde vulva karsinomuna sık rastlanır. Cinsel ilişki ve doğum travmalarının etken olmadığı anlaşılmaktadır, çünkü evlilerle bakireler arasında vulva kanserine yakalanma sıklığı bakımından fark yoktur. Aynı durum demir ve B12 vitamini eksikliği, kozmetik alerjileri ve geçmişte vulva kaşıntısının tedavisinde kullanılan türden ışmım için de geçerlidir.

Tek basma ya da birlikte birçok etkenin kansere yol açtığı söylenebilırse de kesin bir neden ileri sürmek olanaksızdır. Ama genç kadınlarda insan pa-pillom virüsü (HPV tip 6) enfeksiyonuyla in situ durumdaki (kendi doğal yerinde, çevreye yayılmamış) ya da henüz yayılmaya başlamış vulva karsinomu arasında anlamlı bir ilişki olduğu sanılmaktadır. Ayrıca dış cinsel organlarda siğile benzer kabartılar olan kondilom tipi virüs hastalıklarıyla kötü huylu vulva tümörleri arasında görülme sıklığı açısından bir koşutluk vardır.

Yatkınlığa Yol Açan Lezyonlar


Karsinom öncesinde en sık görülen değişimler şunlardır:


• Gevreme (Kraurosis) – Başlıca klinik özellikleri vulvada derinin kuruyarak incelmesi, kılların dökülmesi ve doku gerilemesidir. Vulva yüzeyi düzleşmiş, sarı-gri bir renk almış, derialtı yağ dokusu ortadan kalkmıştır. Bu durum vulva ağzında daralma nedeniyle cinsel ilişkide ağrıya (disparöni) yol açar. Vulva kuruması menopoz dönemindeki kadınlara özgü östrojen eksikliğine bağlanmaktadır. Ama yumurtalık işlevi normal genç kadınlarda da görülmesi bu mon etkisine yeterli yanıt vermemesinden kaynaklanmaktadır.


• LÖkoplaki – Karsinom Öncesinde en sık görülen lezyondur. Düz ya da kabarık bir katman görünümünde, değişik bi-Çİm ve büyüklükte, sedef rengindedir; tek ya da birden çok olabilir; küçük dudakların iç ya da dış yüzeyine yerleşmiş ve mukozaların yüzeyiyle sınırlı bir oluşumdur. En çok 40- 50 yaş arasındaki ve menopoz dönemindeki kadınlarda görülür. Örseleyici uyaranların sürekli etkisine bağlı olduğu sanılmaktadır. Kanserleşme riski 3-5 yıl içinde yüzde 5 dolayındadır.


• Kronik liken (lichen scîerosus e at-rophicus) – Vulvada şiddetli kaşıntı yapan kronik bir deri hastalığıdır. Deride aşın keratin birikimiyle beyaz renkli, üzeri yassı kabarıklar oluşur. Bu oluşumlar vulva ve makat çevresindedir. Arkada üçüncü kuyruksokumu omuruna, yanlarda kalça oluğuna kadar yayılır.

• Kondilom – Siğile benzer küçük oluşumlardır. Çeşitli biçimleri vardır. Aşın keratinli, saplı, çok sayıda konik kondilom ya da sapı geniş tabanlı, sedef renkli, bir ya da birkaç tane rozet görünümlü kondilom biçiminde olabilir. Bazen de vulva derisinin ve mukozasının üstünde lökoplakiye benzer oluşumlar biçiminde ortaya çıkar, ama bu oluşumların içinde ince damarlar vardır.


Belirtileri

Vulvadaki lezyonlar kaşıntıya, ağrılı bir rahatsızlık duygusuna ve yanmaya yol açar. Ama bu belirtiler yalnızca kötü huylu oluşuma özgü değildir, in situ durumundaki karsinomun klinik olarak kendine özgü bir görünümü yoktur. Genellikle deriden hafifçe kabarık, kenarları düzensiz, yavaş yayılan bir oluşumdur. Mukozaya yerleşenlerin rengi şarap kırmızısı, yüzeyi kadife gibidir; deride-kiler ise beyaz renkli, yüzeyi egzamalı ya da ülserli olur. Olguların üçte birinde lezyon aşın pigmentlidir; vulvadaki pigmentli değişimlerin en sık rastlanan ikinci nedeni in sttu karsinomdur. Çoğunlukla küçük dudaklarda gelişir ve çok odaklıdır. Hastalann hemen hepsinde bundan başka belirti görülmez. Bazı hastalar kaşıntıdan yakınır. Kötü huylu bir değişim olan Paget hastalığı genellikle egzama görünümünde kırmızı renkli tek bir plak gibidir. Büyük dudakların derisi üstünde yer alır; ağnsız ve kaşıntılıdır, yavaş ilerler. Siğilimsi karsinom ağız boşluğu, burun delikleri, gırtlak, yemek borusu, deri gibi vulva-dan başka dokularda da görülebilen bir tümördür. Karnabahar gibi düzensiz yüzeyli, beyaz renkli, 1-5 cm çapındadır; genellikle büyük dudaklarda gelişir. Dikensi hücreli yayılmacı karsinom başlangıç evresinde küçük bir ülseri andırır. Belirgin kenarlan vardır ve kısmen kabukla kaplıdır. Tümörde çizgi biçiminde kanama olabilir ve üstünde enfeksiyon gelişebilir. Kanama ve ağn zamanla artar. Dikensi hücreli karsinom hastalann yüzde 75′inde vulvamn ön bölümündedir; bunlann yüzde 6O’ı büyük dudaklarda, yüzde 30′u klitoris başı ve küçük dudaklarda, geri kalanı da döl-yolu girişinde bulunur. Hastalann yüzde 25′inde ise karsinom vulva dudaklan bağı denen deri kıvrımmdadır. Bartholin bezi karsinomu başlangıçta kapsüllüdür. Tanı genellikle ileri evrede konur; çünkü dışandan güç fark edilen bir yerdedir ve hastalar utandıklanndan doktora başvurmakta gecikirler.


İncelemeler

Doğru tanı ve sınıflama için yapılması gereken çeşitli incelemeler vardır. Önce jinekolojik muayene yapılır ve karsinomun boyutuyla kasık lenf bezlerindeki olası büyüme belirlenir. Kazıma yoluyla doku örneği alınarak hücreler incelenir. Tetrasiklinle flüoresans testi ya da metilen mavisiyle boya testi uygulanır. Yerel anesteziyle kolposkopik büyütme altında biyopsi yapılır. Kesin tanı için vulvadaki bütün değişimlerin kesilip alınması gerekir. Kuruma ve lökoplaki tipi değişimlerde boya testleri dışında kol-poskopi ve biyopsi uygulanmalıdır. (Metilen mavisi testi aşınmış ve nedbe dokusu oluşmuş bölgelerde sonuç vermez; in situ karsinomu olan hastalann yalnızca üçte ikisi teste yanıt verir.) Ülserleşme görülen bütün oluşumlara biyopsi yapılmalıdır. Kötü huylu oluşum-lann ayırt edilmesi için laboratuvar incelemeleri de gerekir.


Ayırıcı Tanı

Vulva karsinomu Bartholin bezi kistinden (iyi huylu ter bezi tümöründen (hidroadenom), deri yumrularından (dermatofibrom), frengiden, herpes enfeksiyonundan, kondilomdan (özellikle siğilimsi karsinom), kasık Ienfogranülo-mundan ve lökoplakiden ayırt edilmelidir. Ayıncı tam her zaman kolay değildir. Örneğin kasık lenfogranülomuyla yayılmacı karsinom birlikte bulunabilmektedir. Başka bölgelerden kaynaklanan kötü huylu tümörlerin vulvaya sıçraması ve idrar kesesi ya da düzbağırsak karsinomunun yayılması da ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır.


Gidişi ve Komplikasyonlar

Dikensi hücreli yayılmacı vulva karsi-nomu yavaş bir yerel gelişim gösterir.

Yerel yayılma siyek, dölyolu, düz-bağırsak ve apışarasına (perine) doğrudur. Bölgesel lenf düğümlerine yayılma sık görülür ve erken başlar; tam konduğunda hastaların yüzde 50’sinde kasık lenf düğümlerine ****staz vardır. Kar-sinomun çapı ne kadar büyükse, yayılma olasılığı da yüksektir.


Uzağa yayılma ise çok ender ve ancak ileri evrede görülür. Tedavi edilmeyen karsinom bütün apışarası düzeyine yayılır; dölyoluyla düzbağırsak ve idrar kesesi arasında fistüller, bacaklarda len-födem oluşur. Hasta kanser kaşeksisi (şiddetli zafiyet, bitkinlik) ya da kanama nedeniyle ölür. Çapı 1 cm’den küçük olan ve derinliği 5 mm’yi geçmeyen dikensi hücreli yayılmacı vulva karsino-mu hiçbir zaman lenf düğümü ****stazı yapmaz. Siğilimsi karsinomda lenf düğümüne yayılma görülmez.


Kanserin yinelemesi birincil karsi lıdır. Geniş çıkarılmayla (rezeksiyon) tedavi edilen in situ karsinom ve Paget hastalığında yineleme sık görülür; hastalık cerrahi girişimin sınırlarında bulunmamasına karşın buralarda yineler ve özellikle Paget hastalığında gizli odaklarda da ortaya çıkar. Yayılmacı karsinomda yineleme erken ya da geç olabilir. Erken yinelerse aynı yerde (cerrahi girişimin nedbesi üstünde ya da çevresindeki deride) ya da bölgede (kasıktaki ****stazh lenf düğümlerinde) ortaya çıkar. Her iki durumda da yineleme cerrahi girişimin yeterince kökten olmamasından ve girişim sırasında karsinomlu hücrelerin yayılmasından kaynaklanır.


Tedavi

• Genel ilkeler – Bütün evrelerde tek tedavi cerrahi girişimdir. Hastanın genel durumunun cerrahi girişime elvermediği koşullarda bile, bunların olabildiğince düzeltilmesinden sonra birincil tümörün çıkarılması Önerilir.


• Cerrahî girişim – Vulvada bütün kanser öncesi değişimler sıkı kontrol allında tutulmalıdır. Genç kadınlarda cerrahi girişime karar verilirken bunun estetik değişiklik, dölyolu daralması ve cinsel uyumsuzluk gibi sorunlara yol açabileceği göz önüne alınmalıdır. Ameliyat edilen hastanın düzenli ve dikkatli kontrolü yapılmalıdır. Ameliyattan sonra genel sağlık ve temizlik kurallarına titizlikle uyulması, ayrıca lenfödemin önlenmesi si gerekir. Yeniden kanserleşme olasılığı bulunduğundan düzenli kontrol beş yıldan sonra da sürdürülmelidir.


• Işın tedavisi (radyoterapi) – Vulva karsinomunun birincil tedavisinde deriden emilen radyoterapinin yeri yoktur, çünkü bu karsinom ışınıma duyarlı değildir. Ayrıca ışınım deriye, bağırsağa ve idrar yollarına zarar verir, vulva iltihabına (vulvit) yol açabilir. Lenf düğümü ****stazları bulunduğunda da ışın tedavisi cerrahiye ek bir yarar sağlamaz.


• İlaç tedavisi (kemoterapi) – Başka bir tedavi olanağının kalmadığı, ilerlemiş evre dışında ilaç tedavisi uygulanmaz. Genellikle dölyatağı boynu karsi-nomunda kullanılan ilaçlar seçilir. Hastaların ancak yüzde 10 kadarında nesnel düzelme sağlanır.


• Yeniden kanserleşmelerin tedavisi-Aynı yerde yineleyen karsinomun tedavisinde cerrahi girişime, elektrikle yakmaya, soğuk cerrahisine (kriyoşirurji) ya da laser cerrahisine başvurulur, Işın tedavisi birincil tümördeki kadar bile etkili değildir, çünkü daha önceki cerrahi girişim nedeniyle kanm dokuları beslemesinde değişiklikler ortaya çıkmıştır. Kasıktaki yinelemeler olabildiğince cerrahi yoldan tedavi edilir. Cerrahi girişim yapılamazsa ışm tedavisi uygulanır; ama kasıkta yineleyen karsinomlar genellikle tedavi edilemez.


• Komplikasyonların tedavisi – Ameliyat sonrası dönemde kötü huylu olmayan başlıca Üç komplikasyon ortaya çıkar:


a) Dölyatağının ve dölyolu duvarlarının sarkması – Tek tedavi dölyolu ve dölyatağının cerrahî girişimle alınmasıdır. Ama hastanın yaşı ve daha olan hastalığı dikkatle değerlendirilip gerekli Önlemler alınarak dölyoluna özel bir aygıt yerleştirilebilir; peser a .-nen bu aygıt destek işlevi görür.


b) Lenfödem – Sık görülür. Lenf sıvısının ve toplardamar kanının birikmesine, ayrıca ameliyat sonrası trombofle-bite (toplardamarda pıhtı ve iltihap) bağlıdır. Karsinomun leğen bölgesinde yineleyip yinelemediği her zaman kontrol edilmelidir.


c) Dölyoîu daralması – Ender görülür ve yalnızca genç kadınlarda sorun oluşturur. Cinsel uyumsuzluğa yol açması çözümü güç bir sorun yaratır.


Beklenen Gidişi – - -v (Prognoz)

Vulvamn cerrahi girişimle alınması yoluyla tedavi edilen in situ karsİnom, bazal hücreli karsinom ve siğilimsi karsi-nom çok iyiye gider. Beş yıl sonunda sağ kalma oram yüzde 100′dür. Yayılmacı karsinomun gidişi ise birincil tümörün yerine, yayılmasına ve tedaviye bağlıdır. Lenf düğümlerine yayılmamış ve uygun biçimde tedavi edilmiş tümörlerde beş yıl sonunda sağ kalma oram yüzde 75-90 arasındadır; kanser lenf düğümlerine yayılmışsa bu oran yüzde 25-30′a düşer. Organın korunduğu cerrahi girişimle birlikte ya da tek basma uygulanan ışm tedavisi sonucunda beş yıllık sağ kalma oram genel olarak yüzde 20′nin altındadır. Klitoris karsinomu-nun gidişi daha kötüdür.

DÖLYOLU KARSİNOMU


Kötü huylu birincil dölyolu tümörleri kadınlara özgü kötü huylu tümörlerin yüzde 1-2’sini oluşturur. Bunların yaklaşık yüzde 95′i dikensi hücreli yayılmacı karsinomdur; çok ender görülen in situ karsinom genellikle dölyatağı boynu in situ karsinomuyla birlikte ortaya çıkar.


Dikensi hücreli karsinom tipik olarak 50 yaşm üzerinde, en çok da 56-65 yaş arasında görülür. Oluşumunu kolaylaştırdığı bilinen tek etken, sarkmayı hafifletici bir önlem olarak dölyoluna peser yerleştirilmiş olmasıdır. Dikensi hücreli karsinom gelişen hastaların yüzde 10-15′i daha önce peser kullanmıştır. Leğen bölgesine ışınım uygulanmasının etkisi ise kesin değildir.


Belirtileri

Dölyolu karsinomunun belirtileri dölyatağı boynu karsinomuna benzer. Ülserli bir alandaki kanama ilk belirtiyi oluşturur. Kanamayla aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı ve beyaz akıntı (lökore) ortaya çıkabilir. İdrar kesesi boynu ve siyek yakın olduğundan idrar yollarıyla ilgili belirtiler de sık görülür. Hastaların yüzde 60′ından fazlasında dikensi hücreli karsinom ülserli biçimde ortaya çıkar. En sık görüldüğü yer dölyolunun arka duvarı ve üst bölümüdür. Karsinom olguların yüzde 55′inde dölyolunun üst, yüzde 15′inde orta, yüzde 30′unda da alt bölümündedir. Tanıda gecikilmesinin başlıca nedenleri hastaların ileri yaşta olmaları, cinsel açıdan aktif olmamaları ve düzenli muayene edilmemeleridir İncelemeler


Karsinomun doğru sınıflanduıhnası için anestezi alanda jinekolojik muayene, kolposkopi, Schiller testi ve Pap testi vazgeçilmez incelemelerdir. (Bu testler dölyatağı boynunda olumsuz sonuç vermelidir.) Belirgin lezyonlar ya da Schiller testinde iyotla boyanmayan (kanserli) bölgeler belirlendiğinde kolposkopik büyütme altında dölyolu biyopsisi yapılır. Kanserin dölyatağı gövdesine yayılma olasılığını dışlamak için dölyatağı içi kazıma, ayrıca lenfografi, sistoskopi ve rektoskopi uygulanır. Tanı tablosunu tamamlamak için idrar yollan, göğüs ve kontrast maddeyle kalınbağırsak filmi Çekilir.


Ayırıcı Tanı

Birincil dölyolu karsinomu öncelikle şunlardan ayırt edilmelidir:

• Başka yerlerden kaynaklanan ve dölyoluna sıçrayan tümörler (endometri-yum, dölyatağı boynu ya da yumurtalık karsinomu).


• Yakın bölgelerden kaynaklanan ve dölyoluna yayılan tümörler (dölyatağı boynu, Bartholin bezi, vulva, düzbağır-sak, idrar kesesi ya da siyek karsinomu), Ayırıcı tanıda frengi, endometnyoz ve yakıcı madde lezyonlan olasılıkları da dikkate alınır.


Karsinomun dölyolundan kaynaklandığını belirlemek için birincil tümörün dölyatağı boynu ve gövdesinde bulunmadığı kanıtlanmalı, kolposkopi ve dölyatağı içi kazıma olumsuz sonuç vermelidir.


Gidişi ve Komplikasyonlar

Dölyolu karsinomu önce vulvaya, idrar kesesine ve düzbağırsağa yayılır. Bölgesel lenf düğümlerine yayılma da erken evrede görülür.


Tümör dölyolunun üst bölümündey-se yayılması dölyatağı boynu karsinomuna benzer. Buna karşılık dölyolunun orta ve alt bölümlerindeyse yayılma vulva karsinomunu andırır; kanser önce kasık lenf düğümlerine, daha sonra leğen bölgesi lenf düğümlerine yayılır. Lenf yayılması birincil tümörün yayılmasıyla doğrudan bağlantılıdır.


Dölyolu karsinomu genellikle ilk te-daviyi izleyen iki yıl içinde aynı yerde yineler. Uzak organlara yayılması seyrek görülür ve ileri evrelerde ortaya çıkar.


Tedavi

Tedavi deriden emilen yüksek enerjili radyoterapiye ve radyumlu iğne ya da çubuklarla uygulanan küriterapiye dayanır. Dölyolunun dölyatağı ve lenf dü-ğümleriyle ya da leğen bölgesi dokularıyla birlikte çıkarıldığı çok radikal cerrahiye ancak ışm tedavisinin başarılı olmadığı hastalarda başvurulur. İlaç tedavisi tek başına etkili değildir; seçilen ilaçlar dölyatağı boynu karsinomunda kullanılanlara benzer. Tedavi karsinomun yerine, boyutlarına, yayılma derinliğine ve bölgesel lenf düğümlerinin etkilenmesine göre belirlenir.


Beklenen Gidişi (Prognoz)


Dölyolu karsinomu olan hastaların iyileşme olasılığı radyoterapi yöntemlerindeki ilerlemeler sonucunda artmıştır.

Hastalığın beklenen gidişi açısından en önemli etken tümörün boyutudur. Küçük boyutlu (1-2 cm) karsinomlarda hastaların beş yıl sonunda sağ kalma oranı yüzde 60′ın üzerindedir, ama ileri evrelerde bu oran önce yüzde 30′a, daha sonra da yüzde 10′a düşer.

VULVAYA AİT KISIRLIK NEDENLERİ


Vulvadaki bir bozukluk, genellikle kısırlık yakınmasından önce. bir gelişim bozukluğu olarak yakınmalarla kendini gösterir. Diğer bir deyimle, böyle bir hastanın kısırlıktan önceki ilk yakınması adet görememe ya da cinsel birleşme yapamama gibi farklı belirtilerdir. Vulvanın böyle bozukluklarına örnek olarak himenin (kızlık zarı) kapalı oluşunu gösterebiliriz. Himeni kapalı olan bir genç kız ilk olarak adet görememekten yakınmaktadır. Eğer bu genç kız evli ise cinsel birleşme yapamamaktan dolayı hekime başvurabilir; gayet doğal olarak kısırlık sorunu ikinci plandadır.

VULVOVAGİNAL BEZLER – BARTHOLİN BEZLERİ


Bartholin bezleri (vulvovaginal bezler), vagina deliğinin iki yanına yerleşmiş olan iki bezdir. Buraya gonore mikrobu ve diğer mikroplar kolayca bulaşabilir. Bartholin bezleri mukus salgılarım birer kanalla vestibüle boşaltırlar. Mukus özellikle cinsel birleşme sırasında psikolojik ve fiziksel uyarılarla salgılanır ve vagina girişini nemlendirir, kayganlaştırır.

PRURİTUS VULVA (VULVA KAŞINTISI)


Herhangi bir nedenle vulvada kaşıntı olabilir. Vulvada kaşıntıya yol açan ve bazen kadını çok rahatsız eden nedenler aşağıda sıralanmıştır:


1) İdrar yollarına ilişkin sorunlar: İdrarda şeker çıkması (şeker hastalığında), idrarda iltihap bulunması ve idrar kaçırma gibi nedenler vulvayı tahriş ederek kaşıntıya yol açarlar.


2) Vaginal akıntılar: Herhangi bir nedenle olan vaginal akıntılar uzun süre devam ederse tahrişe ve sonunda kaşıntıya neden olurlar.


3}Anüs (makat) ile ilgili sorunlar:Hemoroid ve bağırsak parazitleri de vulvada kaşıntıya neden olan etkenlerdendir. Özellikle küçük kız çocuklarında bağırsak parazitleri sıklıkla vulvada kaşıntı oluştururlar.


4) Deri hastalıkları: Lökoplaki, kondilomata akü-minatum, liken sklerosus gibi hastalıkların yanında bit ve uyuz da kaşıntı nedenlerindendir. Bunlardan başka şıklıkla görülen bir kaşıntı nedeni de allerjik reaksiyonlardır. Pubis bölgesine uygulanan hijyenik maddeler [intim sprey) de bazen tahrişe yol açarak kaşıntıya yol açarlar.


5) Psikosomatik etken: Birçok kadında da kaşıntı nedeni belirli bir organik hastalık olmayıp, tümüyle psikolojik kökenlidir


Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Vulva


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:35.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428