Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Kolposkopi

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 11:17   #1
    Keyifli~Üye
     
    Angel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 07 Mayıs 2012
    Mesajlar: 1.647
    Angel is on a distinguished road
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1 Puanlar: 5.049, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 14%
    Etkinlik: 14% Etkinlik: 14% Etkinlik: 14%
    Standart Kolposkopi

    rahim ağzı kanseri - serviks kanseri - smear testi - smear

    RAHİM AĞZI KANSERİ VE KOLPOSKOPİ


    RAHİM AĞZI KANSERİ VE KOLPOSKOPİ


    Op. Dr. Kenan Ertopçu


    Dünyada her yıl 493.000 kadın rahim ağzı kanserine yakalanmakta, bunların 274000 i bu hastalığı yenemeyip yaşamlarını kaybetmektedirler. Rahim ağzı kanserinin %85 i gelişmemiş olan ülkelerde, % 15 i ise gelişmiş ülkelerde ortaya çıkmaktadır.

    Ülkemizde her yıl 726 kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanseri erken tanı konduğunda mutlak önlenebilir bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri genç kadının kanseridir ve her yıl Türkiye de 1364 kadın bu kansere yakalanmaktadır. Rahim ağzı kanserinin öncü lezyonları erken yaşlarda belirti vermektedir. Kanser genellikle yavaş bir şekilde 8-9 yıl içinde gelişir. Rahim ağzı kanserinin en fazla ortaya çıktığı yaş 38 civarıdır.


    Sigara içen kadınlar, erken yaşlarda cinsel ilişkiye başlayan kadınlar ve cinsel yolla riskli HPV (Human Papilloma Virusu )tipleriyle karşılaşan kadınlar risk grubundadırlar.

    (HPV virusları cinsel yolla bulaşır. Yüzden fazla modeli vardır. 16,18, 31,45 gibi 7-8 modeli rahim ağzı kanserine, 6-11 gibi modelleri de kanser olmayan genital siğillere neden olur. HPV deri sürtünmesiyle de bulaşabileceği için bakirelere de bulaşabilir .Kondom HPV bulaşmasından sadece %70-80 oranında koruyucudur).

    Rahim ağzı kanseri erken dönemde yıllarca hiç bulgu vermeyebilir. Bazen akıntılar,kanlı akıntılar ve cinsel ilişki sonrası kanamalar olabilir . Bulgu vermeye başladığında ne yazık ki genelde çok geç olmaktadır. 3mm derinliğe ulaşmış kanser lenf düğümlerine yayılmak için hücreler arasından yola çıkmıştır.


    Erken safhada saptandığında genellikle Leep dediğimiz basit bir operasyonla rahim ağzındaki kuşkulu bölge çıkarılır ve iz bırakmadan erken rahim ağzı kanseri tedavi edilebilir. Üstelik bu işlem acil durumda erken gebelikte bile gebeliğe zarar vermeden uygulanmaktadır.


    Tüm bu nedenlerden dolayı rahim ağzı kanserinde erken tanı çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri ortaya çıktığında her türlü tedaviye rağmen (operasyon,radyoterapi,kemoterapi) erken evrelerinde % 10-20 , ileri evrelerinde % 50_70 nüksetmektedir(tedaviye rağmen yeniden ortaya çıkar).


    SMEAR TESTİ (PAP SMEAR) NEDİR?


    Rahim ağzı kanserinde Smear testi denilen rahim ağzından dökülen hücrelerden sürüntü örneği alınması her kadının genç yaşlardan itibaren en az yılda bir kez yaptırması gereken kanser erken tanı yöntemidir. Smear testinde binlerce hücre özel boyalarla boyandıktan sonra patoloji uzmanı tarafından mikroskopla değerlendirilir. Burada patoloji uzmanının bilgisi, deneyimi ve binlerce hücreyi tek tek değerlendirmesi için ayıracağı zaman çok önemlidir.


    Bu nedenle smear testinin başarısı % 60 dan % 95 lere kadar değişebilir.

    Smear testinin doğru yapılmasında ve başarısında önemli olan smearin alındığı hastane veya klinik değil , gereken tekniği bilerek smear alan ve özenli muayene bulgularını patoloğu yönlendirmesi için ayrıntılı belgeleyen doktor, ve bilgisiyle, deneyimiyle hücreleri tek tek tarayarak,yeterli zaman ayırıp emek göstererek tanı koyacak olan patoloji uzmanıdır.


    Smear testi veya patoloji sonucu kanser öncü lezyonu çıkan kadınların paniklemesi ve doktorlarını daha radikal tedaviler için zorlaması da doğru değildir. Smear testlerinde ASCUS lar % 4.4 oranda en çok karşımıza çıkan patolojilerdir. ASCUS ların rahim ağzı kanserine dönüşme şansı %0.1-0.2 dir. ASC-H ise %20-50 CIN 2,3 e dönüşebilecektir. Sıklıkla gördüğümüz CIN 1 ler kendiliğinden birkaç yılda kaybolabilir, fakat ilerleyip CIN 2 ve CIN 3e de dönüşebilirler. CIN 2 lerin % 5 inin ,CIN 3 lerin % 12 sinin yıllar sonra rahim ağzı kanserine dönüşme olasılıkları vardır.


    SMEAR TESTİ SONUCU KUŞKULU VEYA ANORMAL ÇIKARSA HPV TESTİ VE KOLPOSKOPİ MUTLAKA UYGULANMALIDIR.


    HPV TESTİ NEDİR?


    Smear testi kuşkulu sonuç verince veya cinsel yolla bulaşan HPV virusuyla karşılaşma riski olduğunda rahim ağzından sürüntü örneği alınarak HPV viruslarını saptayabilen özel bir teknik uygulanabilir. Özel durumlarda uygulanan bu teknik pahalıdır ve sayılı patoloji laboratuarlarında yapılabilmektedir. HPV testinde rahim ağzı kanserini tetikleyen viruslar veya virus grupları saptandığında 2 yıl sonra bu testin tekrarı önerilebilir.

    HPV virus tiplerinin % 60 oranda rahim ağzında olumsuz değişiklikler yapmadan 2 yıl içinde bağışıklık sistemi tarafından yok edildiği belirtilmiştir.


    Amerikan Kanser Derneği ve konuyla ilgili birçok bilimsel görüşleri kabul gören kuruluşun 2011 deki ortak önerilerine göre ; 30 yaş ve üzeri kadınlar düzenli smear testiyle birlikte üç yılda bir de HPV testinin yaptırmalıdırlar.


    SMEAR TESTİ EN ERKEN KAÇ YAŞINDA UYGULANMALIDIR?


    ACS(Amerikan kanser derneği),ACOG (Amerikan Kadın Doğum Doktorları) derneği ve konuyla ilgili sözü geçen birçok kuruluşun 2011 de ki ortak önerilerine göre smear testi en erken 21 yaşında uygulanmaya başlanmalıdır. Genç yaştaki kadınlarda rahim ağzı, sigara ve HPV gibi kanserojenlere daha duyarlıdır ve ilk cinsel beraberlikten 3 yıl sonra smear testi yaptırılmaya başlanmalıdır . Gebelikte de smear testi güvenle uygulanabilir. HPV aşısı da rahim ağzı kanseri yapan virus modellerinin % 70 ine karşı koruyuculuk sağladığından,aşılananların da düzenli smear testlerini ihmal etmemeleri gerekmektedir.


    SMEAR TESTİ KAÇ YAŞINA KADAR YAPTIRILMALIDIR?


    Genellikle 65 yaş yukarda adı geçen kuruluşların 2011 önergelerinde üst sınır kabul edilmektedir. Ancak geçen son üç yılda smear testinde kuşkulu hücre saptanmamış olmalıdır.


    RAHİMİ OPERASYONLA ALINANLAR SMEAR TESTİ YAPTIRMALI MI?


    Rahimin operasyon sonrası patolojik incelemesinde kanser veya kuşkulu hücre (displazi) saptanmayanların artık smear testi yaptırmalarına gerek olmadığı adı geçen kuruluşların 2011 deki önergelerinde belirtilmiştir.


    KOLPOSKOPİ NEDİR?


    Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla 10-40 kez büyüterek incelenmesi işlemine kolposkopi denir. İncelemede çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojiler veya kanser öncüsü hastalıklar rahatlıkla ağrısız bir şekilde saptanabilmektedir. Özellikle smear testinde kuşkulu hücreler saptanması durumunda kolposkopi yardımı ile gerekli görülen alanlardan biyopsi alınarak kesin tanı konulabilir. Kolposkopide ve biyopsi alımı sırasında genellikle lokal anestezi ile bile uyuşturmaya gerek yoktur.


    KOLPOSKOPİ KİMLERE UYGULANIR?


    1- Smear sonucu kuşkulu hücre saptanan kadınlar (smear sonucu ASCUS,ASC- H, CIN-1, 2, 3),

    2- Smearde HPV kuşkulu hücresel değişim (koilositoz) saptananlar,

    3- Tekrarlayan smearlerde nedeni açıklanamayan iltihap saptananlar,

    4- Muayenede rahim ağzının anormal görünüşlü olması,

    5- Dış genital organlarda kuşkulu görüntülerde de(genital siğiller gibi) kolposkopi kullanılabilir.


    KOLPOSKOPİ NASIL UYGULANIR?


    İşlem esnasında kolposkop vajina içine girmez. Hasta jinekolojik muayene masasına yattıktan sonra vajina ve rahmin ağzını incelemeye yarayan spekulum yerleştirilir, daha sonra kolposkop 25-30 cm yaklaştırılarak ,dokular yaklaşık 15 kat büyütülerek incelenir. Bu incelemede değerlendirilen asıl alan rahim ağzının dış kısmını oluşturan hücre katmanıyla, rahim içine doğru uzanan kanalı oluşturan hücre katmanının birleştiği alandır. Bu alana transformasyon bölgesi denir. Transformasyon bölgesi genç kadınlarda, gebelerde,doğum kontrol hapları kullananlarda dışarı doğru daha yaygın ve kızarık olarak görülür.Bu kızarıklık bazı doktorlar tarafından yanlış yorumlanarak RAHİM AĞZINDA YARAN VAR! Şeklinde yorumlanır. Bu kızarıklık doğal, fizyolojik görüntüdür, kadının şiddetli yakınması yoksa ,smear testi ve kolposkopi normal ise, YAKMA,DONDURMA GİBİ İNVAZİV TEDAVİLERE GEREK YOKTUR. Kendiliğinden düzelip, kendiliğinden tekrar ortaya çıkabilir.


    Rahim ağzı (serviks) kanserleri transformasyon bölgesinden başlar ve bu alan tam anlamıyla değerlendirilemezse kolposkopi başarısız kabul edilir. Rahim ağzındaki yüzeyel damarlanmalar rahim ağzı kanseri konusunda önemli ipuçları verdiğinden deneyimli bir kolposkopist tarafından değerlendirilmeleri gerekir.


    Daha sonra rahmin ağzına küçük pamuklu bir çubukla %5 lik asetik asit sürülür. Bazı hastalar hafif bir yanma hissedebilir ama şiddetli ağrı olmayacaktır. Asetik asit uygulanmasından sonra hücrelerdeki proteinler denature olacak ve anormal hücre içeren alanların rengi beyazlaşacaktır. Bu alanlara aseto-white alanlar denir. Aseto-white alanların sınırları keskin ve belirgin ise, daha yoğun ve beyaz görünüyorsa rahim ağzı kanseri öncü dokuları görme olasılığı fazladır ve bu alanlardan biyopsi alınması gerekmektedir. Asetik asit 20-30 saniye içinde alanları beyazlatacak, ve 5 dakika sonra etkisi kaybolacaktır. Kolposkopi uzun sürecekse tekrar asetik asit uygulaması gerekli olabilir.


    Kolposkopi uygulayan bazı jinekoloji uzmanları lugol solüsyonu adı verilen bir iyot solüsyonunu rahim ağzına sürerler. Buna Schiller testi adı verilir ve kahverengiye boyanmayan sarı renkte alanlar kuşkulu bölge kabul edilir ve bu alanlardan gerektiğinde biyopsi alınabilir.


    Gebelikte de kolposkopi ve direkt biyopsi yapılabilir.


    Rahim ağzı kanseri erken tanısında smear testi , HPV taraması ve kolposkopi vazgeçilmez yöntemlerdir.


    Kolposkopi genital siğillerin değerlendirilmesindede mükemmel bir tanı aracıdır. Çok küçük genital siğilleri her zaman çıplak gözle saptamak mümkün olmamakta ve virus deposu olan bu siğiller tedaviye rağmen yaygınlaşabilmekte ve gereken tedavi işlemlerinin tekrar uygulanmasını gerektirmektedirler. Kuşkulu bölgelerin büyütülerek gözlenmesi tedavideki başarıyı arttıracaktır.


    Son olarak daha çok yaşlı kadınlarda görülen ve HPV taşıyıcılarında fazla olan Vulva kanseri(dış genital organ kanseri) öncü lezyonlarının değerlendirilmesi ve ayırıcı tanısında deneyimli bir kolposkopistin gereksinimi kaçınılmazdır.


    Sonuçta rahim ağzı kanseri erken tanısında uygulanan smear testi, HPV testi ve kolposkopi canı acıtmadan uygulanan erken tanı yöntemleridir. Rahim ağzında kansere giden değişiklikler saptandığında erken evrede iz bırakmadan kolaylıkla tedavi edilebilir.

    Sağlıklı bir yaşam için gereken kanser erken tanı yöntemlerinden zamanında yararlanmanız dileğiyle.



    Angel isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Kolposkopi


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:59.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429