Alt 20 Haziran 2013, 11:56   #1
Keyifli~Üye
 
SaLLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 06 Mayıs 2011
Mesajlar: 1.125
SaLLa is on a distinguished road
Puanlar: 4.368, Seviye: 1
Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 0%
Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
Standart Meyan Kökünün Yararları

meyan bitkisinin faydaları - meyan nasıl kullanılır - meyan kökü neye iyi gelirEtkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Meyan kökünün antispazmodik, antienflamatuar (iltihap ve yangı karşıtı), laksatif (bağırsak yumuşatıcı), ve yatıştırıcı etkileri olduğu bilinmektedir. Meyan kökünün prostoglandin E ve F2 alfayı bloke ederek, mide kanseri üzerinde olumlu etki gösterdiği tahmin edilmektedir. Karbenoksolon, gliseritik asitten elde edilen yarı sentetik bir bileşendir, Amerika haricinde diğer bazı ülkelerde mide ve oniki parmak ülserlerini tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.


Yapılan ilk araştırmalar sonucu meyan kökünün anti-östrojenik ve östrojenik aktivite gösterdiği saptanmıştır. Ancak çalışmalar sonucu meyan kökünün, östrojene duyarlı kanser türlerinin gelişimi üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bununla beraber meyan kökünün östrojenik aktivitesinin, kullanım miktarına bağlı olarak değişebileceği görülmektedir.


Bazı çalışmalar sonunda meyan kökünün vücut ağırlığını azaltmada etkili olabileceği düşünülmüştür, bununla beraber vücuttaki su tutulumu kilo kaybını dengelemektedir.


Yapılan gözlemler sonucu, meyan kökü tüketen erkeklerdeki, testosteron seviyelerinin azaldığı izlenmiştir. Bunun nedeni araştırıldığında, meyan kökünde bulunan bir madde olan glisiretinik asidin, 17-hidroksisteroid dehidrogenaz isimli bir enzimi inhibe ettiği (etkisini engellediği) ortaya çıkmıştır. Bahsedilen enzim ise andrastenedion adlı maddeyi testosteron’a çevirmektedir. Bu enzim inhibe olunca ise testosteron üretimi azalmaktadır.


Meyan kökünün içerisindeki glisirizin ve glisirizinik asit bileşenleri, Hepatit B ve hepatit C’ye karşı hazırlanan ve damar içi uygulanan bazı ilaçların içerisinde de kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu maddelerin Hepatit B ve Hepatit C virüslerine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Bunun nedeninin ise, glisirizin adlı maddenin, hepatit B yüzey antijenlerinin üretimini baskılaması olduğu düşünülmektedir.


Yapılan ilk klinik araştırmalar sonucu, glisirizin maddesinin, SARS adlı akut solunum yolları enfeksiyonu etkeni olan coronavirüsün çoğalmasını engelleyebileceği de görülmüştür. Ancak bu maddenin etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.


Araştırmalar sonucu aşırı meyan kökü kullanımının hipokalemi (potasyum eksikliği), potasyum eksikliği ve hipertansiyon gibi bazı durumlara neden olabileceği tespit edilmiştir.


Meyan kökü halk arasında,


Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde,

Boğaz tahrişi ve bronşit gibi bazı solunum yolu hastalıklarında,

Kronik gastrit, dispepsi (hazımsızlık), kolik (gaz sancısı) gibi bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde,

Adrenal bezlerin hasar görmesinden kaynaklanan primer adrenokortikal yetmezlik gibi durumlarda,

Osteoartrit gibi hastalıklardaki semptomları hafifletmek için,

Sistemik lupus eritematozus’un tedavisine yardımcı olarak,

Çeşitli bakteriyel ve viral enfeksiyonların (virüsler nedeniyle meydana gelen hastalıklar) tedavisinde,

Kolestatik karaciğer bozukluklarında,

Sıtma ve tüberküloz gibi tedavisi zor bazı hastalıkların tedavisine destek olmak amacıyla,

Bazı abselerin tedavisinde,

Gıda zehirlenmelerinde,

Kronik yorgunluk sendromunda,

Kontakt dermatit gibi bazı deri hastalıklarında oral olarak (ağızdan alınarak) kullanılır.


Ginseng ve kuzukulağıyla beraber kullanılan meyan kökü, özellikle geçmişte yoğun olarak kortikosteroid kullanan hastalarda, adrenal bezlerin fonksiyonlarını uyarmak için etkili olmaktadır.


Meyan kökü, diğer bazı bitkilerle kombine edilerek kullanıldığında prostat kanseri ve atopik egzama gibi bazı hastalıkların tadevisinde de etkili olabilir.


Topikal olarak, meyan kökü ekstresi şampuanlara katıldığında, sebum salgısını (yağ salgısını) azaltmaya yardımcı olacaktır.


Bu bitkinin kökü, medikal amaçların yanı sıra bazı yiyecek ve içeceklerde baharat olarak da kullanılmaktadır.


Etkili Olduğu Durumlar:


Dispepsi (Hazımsızlık): İçerisinde meyan kökü de bulunan bitkisel bir karışımın hazımsızlık şikayetini gidermede başarılı olduğu görülmüştür. Bu bitkisel karışımın 4 hafta kullanımı sonucu reflü, mide ağrısı, kramplar, mide bulantısı gibi şikayetlerin belirgin ölçüde azaldığı tespit edilmiştir.

Atopik Dermatit: Atopik dermatit, halk arasında egzama olarak bilinmektedir. Meyan kökü ile beraber 9 bitkisel ekstre içeren bitkisel bir karışımın kullanımı sonucu derideki kırmızılık ve lezyonların belirgin oranda azaldığı görülmüştür.

Hepatit: Yapılan ilk araştırmalar sonucu bu bitkinin kökünden elde edilen bazı bileşenlerin Hepatit B ve C’nin tedavisinde yardımcı olabileceği görülmüştür. Ancak bu konuyla ilgili çok az klinik çalışma yapıldığından, daha fazla araştırmaya ve kanıta ihtiyaç duyulmaktadır.

Kas Krampları: Yapılan araştırmalar sonucu, meyan kökü ile beraber şakayık ekstresi kullanan hepatik siroz hastalarında veya hemodiyaliz hastalarındaki kas kramplarının azaldığı rapor edilmiştir. Ancak bu konu hakkında kesin yorum yapabilmek için daha fazla klinik araştırmaya ve kanıta ihtiyaç duyulmaktadır.

Kilo Kaybı: Meyan kökünün kilo kaybını destekleyip desteklemediğiyle ilgili çelişkili çalışmalar mevcuttur. Bazı araştırmalar meyan kökünün kilo kaybına neden olduğunu göstermesine rağmen, vücutta oluşan su tutulumunun buna eşlik ettiği ve bu nedenle kilo kaybı gözlenmediği düşünülmektedir.


Kullanım Şekli ve Dozaj: Meyan kökü, bir profesyonelin gözetiminde olunmadığı sürece 4 veya 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır. Ayrıca kullanıldığı süre içerisinde hipokalemiye neden olabileceğinden, potasyum içeren bir gıda takviyesiyle beraber kullanılması tavsiye edilmektedir.


Eğer meyan kökünü çay olarak demlemek istiyorsanız 1-1,5 gram bitki kökünü, bir bardak suya atarak 10-15 dakika demleyiniz ve süzerek içiniz. Bu çayı gün içinde, öğünlerden sonra tüketebilirsiniz.


Meyan kökünün günlük kullanım miktarı 5-15 gram kadardır. Günde max. 15 gram tüketmeye ve 6 haftadan fazla tüketmemeye dikkat ediniz.


Güvenlik ve Yan Etkileri: Bu bitki kökünün gıdalarda bulunan miktarlarda kullanımı güvenli olup, Amerika’daki gıdalarda kullanımı GRAS statüsündedir (güvenli).


Uygun miktarlarda kısa süreli ve medikal kullanımı da güvenli kabul edilmekle beraber, 6 haftadan uzun süreli kullanımı sonucu bazı yan etkiler görülebilir. En sık görülebilecek yan etkilerin başında hipokalemi (potasyum eksikliği) ve hipertansiyon yer almaktadır.


Uzun süreli ve günde 30 gram veya daha fazla meyan kökü tüketen bazı sağlıklı kişilerde, hipertansiyon, hipokalemi, alkaloz (kandaki ve öbür vücut sıvılarındaki asit düzeyinin aşın derecede düşük ya da alkali düzeyinin çok yüksek olmasıdır), zayıflık, felç ve ensefalopati gibi hastalıklar görülebilir. Ancak meyan kökü kullanan kişiler sağlıklı kişiler değilse, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık veya böbrek bozuklukları gibi rahatsızlıkları varsa ya da aşırı miktarda tuz tüketiyorlarsa, günde 5 gram meyan kökü kullanımı bile bahsedilen etkilere neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.


Meyan kökü, gebeler tarafından kullanıldığında düşüğe yol açabileceğinden, ayrıca östrojenik ve steroid etkiler gösterebileceğinden kullanılmamalıdır. Emziren kadınlarda ise kullanımının güvenilirliğiyle ilgili herhangibir bilgi olmadığından tavsiye edilmemektedir.


Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:


Kardiyak Glikozidleri İçeren Bitkiler: Teorik olarak meyan kökünün aşırı kullanımı potasyum seviyelerini düşürebileceğinden, kardiyotoksik olabilir. Kardiyoaktif bitkiler ise dijitalis, müge çiçeği ve mavi yıldızdır.

Stimulan Laksatif Bitkiler: Meyan kökünün uyarıcı laksatif bitkilerle beraber kullanımı, vücuttaki potasyum seviyelerini daha da düşürebilir. Bahsedilen bitkilerden bazıları: aloe, akdiken, süsen, fo ti, gossipol, ışgın, sinameki ve kıvırcık labadadır.

Greyfurt Suyu: Meyan kökünün greyfurt suyu ve onun bir bileşeni olan naringenin ile beraber kullanımı, kortizolün kortizona dönüşümünü engelleyerek, meyan kökünün mineralokortikoid etkilerini güçlendirebileceği sanılmaktadır.

Tuz: Meyan kökü, diyetinde yüksek tuz tüketen bir kişi tarafından kullanıldığında, hipertansiyon ve vücutta tuz/ sodyum tutulumu gibi yan etkilerinin daha da artacağı düşünülmektedir.


İlaçlarla Etkileşim:


Antihipertansif İlaçlar: Meyan kökünün antihipertansif ilaçlarla beraber kullanımı, bu ilaçların etkisini azaltabilir. Bunun nedeni meyan kökünün, kullanım miktarı ile orantılı olacak şekilde tansiyonu yükseltmesidir.

Kortikosteroidler: Meyan kökünün, hidrokortizon gibi kortikosteroidlerle beraber kullanımı, bahsedilen ilaçların etki süresini uzatabilir. Ayrıca kortikosteroidler ve meyankökünün beraber kullanımı potasyum kaybını daha da arttırarark hipokalemiye neden olabilir.

Sitokrom P450 2B6 Substratları: Yapılan ilk in vitro (cansız ortamda, insan dışında) çalışmalarda, meyan kökünün sitokrom P450 2B6 enzimini inhibe ettiği (üretimini durdurduğu) görülmüştür. Bahsedilen sebep nedeniyle, bu enzim tarafından yıkıma uğrayan ilaçların kandaki miktarları ve etkileri ile yan etkileri artabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuda insanlar üzerinde araştırmalar yapılmadığı için, meyan kökünün insanlardaki sitokrom P450 2B6 enzimi üzerinde böyle bir etkisi olup olmadığı konusunda herhangibir bilgi yoktur. Sitokrom P450 2B6 enzimi tarafından ****bolize edilerek yıkıma uğrayan ilaçlardan bazıları: ketamin (Ketalar), fenobarbital, orfenadrin (Norflex), sekobarbital (Seconal), deksa****zon (Decadron) vs.. Bahsedilen ilaçları kullanan kişilerin, meyan kökü kullanırken dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.

Sitokrom P450 2C9 Substratları: Meyan kökünün sitokrom P450 2C9 enzimi tarafından yıkıma uğrayan ilaçlar üzerindeki etkileriyle ilgili oldukça farklı deney sonuçları mevcuttur. In vitro deneylerde, meyan kökünün sitokrom P450 2C9 enzimini inhibe ettiği (üretimini engellediği) görülmekle beraber, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, meyan kökünün bu enzimi indüklediği (üretimini ve işlevini arttırdığı) görülmektedir. Bu konuyla ilgili özellikle insanlar üzerinde daha fazla çalışmalar yapılana kadar, meyan kökü kullanırken aynı zamanda bahsedilen enzim tarafından ****bolize olan ilaçları kullanan kişilerin dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir. Bu enzim tarafından ****bolize edilen bazı ilaçlar: celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatin (Lescol), glipizid (Glucotrol), ibuprofen (Advil), irbesartan (Avapro), losartan (Cozar), fenitoin (Dilantin), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamid (Tolinase) ve warfarin (Coumadin)

Sitokrom P450 3A4 Substratları: Meyan kökünün sitokrom P450 3A4 enzimi tarafından yıkıma uğrayan ilaçlar üzerindeki etkileriyle ilgili oldukça farklı deney sonuçları mevcuttur. In vitro deneylerde, meyan kökünün sitokrom P450 3A4 enzimini inhibe ettiği (üretimini engellediği) görülmekle beraber, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, meyan kökünün bu enzimi indüklediği (üretimini ve işlevini arttırdığı) görülmektedir. Bu konuyla ilgili özellikle insanlar üzerinde daha fazla çalışmalar yapılana kadar, meyan kökü kullanırken aynı zamanda bahsedilen enzim tarafından ****bolize olan ilaçları kullanan kişilerin dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir. Bu enzim tarafından ****bolize edilen bazı ilaçlar: lovastatin (Mevacor), siklosporin (Neoral), diltiazem (Cardiazem), östrojenler, indinavir (Crixivan), triazolam (Halcion) vs..

Digoxin: Meyan kökünün, kardiyak glikozidleri ile beraber kullanımı, potasyum seviyesinde aşırı düşüşe neden olabileceğinden kardiyak toksisite görülme riski oluşturabilir.

Diüretik İlaçlar: Diüretik ilaçlar da tıpkı meyan kökü gibi potasyum kaybı oluşturarak hipokalemiye neden olabilmektedirler. Bu nedenle her ikisinin beraber kullanımı hipokalemi riskini daha da arttırabilir. Diüretik ilaçlar ve meyan kökünü beraber kullanan kişilerin potasyum takviyesi de kullanmaları tavsiye edilmektedir. Diüretik ilaçlardan bazıları: klorotiazid (Diuril), klortalidon (Thalitone), furosemid (Lasix), hidroklorotiazid (HCTZ, Microzid) vs..

Östrojenler: Meyan kökü östrojenik ve anti-östrojenik aktivite gösterdiğinden, östrojen preparatlarıyla beraber kullanıldığında, bu ilaçlarla etkileşime girebilir.

Ethacrynic Asit (Edecrin): Teorik olarak bu ilacın, kortizolü kortizona çeviren enzimi inhibe ederek, meyan kökünün mineralokortikoid etkilerini arttırabileceği düşünülmektedir. Ancak bu****nid (Bumex) adlı ilacın böyle bir etkisi olmadığı bilinmektedir.

Furosemid (Lasix): Teorik olarak bu ilacın, kortizolü kortizona çeviren enzimi inhibe ederek, meyan kökünün mineralokortikoid etkilerini arttırabileceği düşünülmektedir. Ancak bu****nid (Bumex) adlı ilacın böyle bir etkisi olmadığı bilinmektedir.

Warfarin (Coumadin): Yapılan hayvan deneylerinde meyan kökünün ****bolizmayı hızlandırarak warfarin’in kandaki seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu nedenle warfarin kullanan hastaların meyan kökü kullanmamaları gerekmektedir.


Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:


Kalp Hastalıkları: Meyan kökünün mineralokortikoid etkileri, su tutulumunu arttırarark konjestif kalp yetmezliği hastalığının daha da kötüleşmesine neden olabilir. Meyan kökü bunun yanı sıra hipokalemiye (potasyum kaybı) neden olarak kalp aritmilerine de sebep olabilir. Bu nedenlerle kalp rahatsızlığı olan kişilerin yüksek dozda meyan kökü kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

Hormona Duyarlı Hastalıklar / Durumlar: Meyan kökü östrojenik etkilere sahip olabileceğinden, hormona duyarlı durumları olan kadınların bu bitkiyi kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Hormona duyarlı hastalıklardan bazıları: göğüs kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, rahimdeki urlar, endometriozis vs..

Hipertansiyon: Meyan kökünün mineralokortikoid etkileri kan basıncını (tansiyonu) yükseltebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastalarına, meyan kökünü yüksek dozlarda tüketmemeleri önerilmektedir.

Hipertoni: Hipertoniyi genel olarak tanımlamak gerekirse tüm vücut kaslarındaki gerginlik artışı şeklinde tanımlayabiliriz. Meyan kökünün mineralokortikoid etkileri hipokalemiye neden olabilir. Meyan kökü nedeniyle oluşan hipokalemi ise hipertoni durumunu daha da kötüleştirebilir.

Böbrek Yetmezliği: Meyan kökünün mineralokortikoid etkileri, renal fonksiyon bozukluğunu (böbrek fonksiyon bozukluğu) daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle şiddetli böbrek yetmezliği olan kişilerin, aşırı meyan kökü kullanımından kaçınmaları önerilmektedir.

Seksüel disfonksiyon: Teorik olarak meyan kökü testosteron seviyelerini azaltarak libidoyu da azaltabilir ve erektil disfonksiyona neden olabilir.

Cerrahi Operasyon: Bu bitkinin kullanımı tansiyonu etkileyebileceğinden, cerrahi operasyon esnasında ve sonrasında tansiyon takibini güçleştirebilir. Bahsedilen nedenle cerrahi operasyondan en az 2 hafta öncesinden meyan kökünün kullanımının bırakılması tavsiye edilmektedir.


German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili çok değerli bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.


Meyan kökünün German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:


Öksürük

Bronşit

Gastrit


Bilimsel Araştırmalar:


Hepatit / Hepatit Kaynaklı Hepatoselüler Karsinoma: 57 hepatit C hastasının katıldığı bir klinik araştırmada, hastalar 4 gruba ayrılarak, her gruptaki hastalara 4 hafta boyunca haftada 3 kez damar içi 240 mg, 160 mg, 80 mg veya 0 mg glisirizin uygulanmıştır. Bilindiği gibi glisirizin, meyan kökünden elde edilen bir bileşendir. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde glisirizin uygulanan hastalarda karaciğer hasarını gösteren ALT parametresi azalmasına karşın viral yük değişmemiştir.

Sitomegalovirüs: Sitomegalovirüs ile enfekte olmuş 3 yenidoğana, meyankökünden elde edilen glisirizin bileşeni yaklaşık 2 hafta süreyle uygulanmıştır. Tedavi sonucunda karaciğer fonksiyonlarının düzelmiş olduğu tespit edilmekle beraber, yenidoğanların idrarında da bu virüse rastlanmamıştır.


Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Yashti Madhu


Tadı: Tatlı - kekremsi


Kullanılan Kısımları: Kök


Enerjetiği: Serinletici


Sindirim Sonrası Etkisi: Tatlı


Dosha’lar Üzerindeki Etkileri: Vata ve Pitta’yı azaltırken, eğer uzun dönem kullanılırsa Kapha’yı arttırabilir.


Genel Nitelikleri: Sakinleştirici, yatıştırıcı, ekspektoran (balgam söktürücü), besleyici, yenileyici, laksatif (bağırsakları yumuşatıcı), emetik (kusturucu)


Özellikle Etkilediği Sistemler: Özellikle sindirim, üreme, solunum, sinir, boşaltım sistemlerini etkiler.


Kullanım Alanları: Meyan kökü Ayurveda’da özellikle öksürük, soğuk algınlığı, bronşit, boğaz ağrısı, larengit, ülserler, hiperasidite (vücuttaki asidin fazla miktarda artışı), sancılı veya ağrılı idrara çıkma, karın ağrısı ve genel güçsüzlük gibi durumlar veya hastalıklara karşı kullanılmaktadır. Meyan kökü etkili bir balgam söktürücü olarak, vücuttaki mukusun sıvılaşarak atılımını kolaylaştırır. Yüksek dozlarda iyi bir kusturucu olarak kullanılabilir ve bu sayede akciğerlerdeki ve midedeki birikmiş fazla Kapha’yı atmaya yardımcı olur.


Hafif bir laksatif olmasının yanı sıra muköz membranları yumuşatır, kas spazmlarını gidermede yardımcı olur ve enflamasyonu (iltihap ve yangı) azaltır. Diğer bitkilerle kombine olarak kullanıldığında, kötü tada sahip bitkilerin tadını maskeler, özelliklerini dengeler, ısı ve kuruluğu gidererek toksisiteyi azaltır. Soğuk algınlığı ve solunum yolu problemlerinde taze zencefil ile kombine edilerek kullanılabilir. Zencefil ve kakule ile beraber kullanıldığında dişler için kuvvetlendirici etki gösterir. Meyan kökü besleyici ve yenileyici bir bitkidir.


Sattvic özelliğe sahip olan meyan kökü, zihni sakinleştirerek ruhu da beslemeye yardımcı olur. Beyni besleyerek kraniyal ve serebrospinal sıvıyı (beyin-omurilik sıvısı) arttırır. Bunun yanı sıra ruhsal rahatlığı ve harmoniyi sağlamada yardımcı olur. Görüşü berraklaştırmasının yanı sıra sesi, saçları ve ten rengini de güzelleştirmede yardımcıdır.


Yüksek Kapha, ödem, osteoporoz ve hipertansiyon durumlarında kullanılmaması tavsiye edilir. Kalsiyum ve potasyumun emilimini engelleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Çince İsmi: Gan Cao


Genel Nitelikleri: Qi toniği, antienflamatuar, kolagog (safra söktürücü), detoks etkili, antihistaminik


Etkilenen Organ Meridyenleri: Tüm 12 meridyeni birden etkiler


Kullanım Alanları: Meyan kökü, diğer bitkilerle beraber kullanıldığında genel olarak harmoniyi sağlayıcı ve dengeleyici olması nedeniyle Çin herbalizmindeki en önemli bitkilerden biri olarak kabul edilmektedir. Yine bu özelliği nedeniyle medikal amaçlı kullanılacak birçok formülün içerisinde yer almaktadır.


Dalaktaki qi eksikliği için kullanılabilecek etkili bir tonik olmasının yanı sıra, kuru öksürük gibi durumlarda akciğeri kayganlaştırmak için de kullanılmaktadır.


Nötr enerjisi nedeniyle, meyan kökü, Çin herbalizminde hem soğuktan hem de sıcaktan kaynaklanan durumların tedavisinde kullanılır. Vücuttaki içsel veya dışsal bir zehirlenme durumunda kullanılabilecek bir bitkidir.


Bu bitkinin kökü, kortizona benzer özelliğinden dolayı harika bir anti enflamatuardır (iltihap ve yangı giderici). Hatta yüksek dozda ve uzun süreli kullanımı, kortizonun etkisini ve etki süresini arttırabilir.


Meyan kökü aşırı nem, mide bulantısı veya kusmanın eşlik ettiği durumlarda kullanılmamalıdır. Bu bitkinin Çin herbalizmindeki günlük kullanım miktarı 2-9 gram kadardır.


alıntı

Meyan - Glycyrrhiza Glabra

SaLLa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Meyan Kökünün Yararları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:05.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428