Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Genel Sağlık » Altın Mühür Bitkisinin Faydaları

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 12:04   #1
    Keyifli~Üye
     
    SaLLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 06 Mayıs 2011
    Mesajlar: 1.125
    SaLLa is on a distinguished road
    Puanlar: 4.368, Seviye: 1
    Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1 Puanlar: 4.368, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart Altın Mühür Bitkisinin Faydaları

    Altın Mühür Bitkisinin Yararları - Altın Mühür Bitkisinin Kullanımı - Altın Mühür Bitkisinin Yan Etkileri





    Hydrastis canadensis

    Türkçe Adı: Altın mühür

    İngilizce Adı: Goldenseal

    En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Aslen Amerika’ya ait olan bitki, sonradan diğer kıtalarda ve bölgelerde de yetiştirilmeye başlamıştır. Yaklaşık 30 cm boylarında otsu bir bitkidir.

    Kullanılabilir kısımlar: Bitkinin toprak altı kısımları medikal amaçlar için kullanılmaktadır.


    İçeriğindeki Bileşenler: İzokinolin alkoloidleri (hidrastin, berberin, kanadin, kanadalin) ve nişasta başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir.

    Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Altın mühür bitkisinin içerdiği berberin bileşeninin, antibakteriyel, antifungal (mantar öldürücü) ve antiprotozoal (protozoa adlı bazı zararlı tek hücrelileri öldürücü) etkileri bulunmaktadır. Bu bileşenin özellikle Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Eschericia coli, Shigella boydii, Vibrio cholorae, Mycobacterium tuberculosis, Candida albicans, Candida tropicalis, Trichopyton mentagrophytes, Mycrosporum gypseum, Giardia lambia vs.. başta olmak üzere birçok patojen üzerinde öldürücü etkisi vardır.


    Teorik olarak bu bitkinin Escherichia coli başta olmak üzere, idrar yollarında hastalık oluşturan bazı bakterilerin, idrar yolları duvarına tutunarak hastalık meydana getirmesini önlediğini düşündüren bir takım çalışmalar mevcuttur.


    Altın mühürün içerdiği berberin maddesinin, antihipertansif (tansiyon düşürücü, inotropik (kalp kasının kasılma gücünü etkileyici) ve antiaritmik (kalpteki ritm bozukluklarını önleyici) etkileri olduğu da düşünülmektedir. Bu etkisini vücutta alfa adrenerjik blokajı sağlayarak gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir.


    Yapılan ilk araştırmalar sonucu, kalp yetmezliği hastalarında kullanılan berberin maddesinin, kalp aritmilerini (ritm bozukluklarını) azalttığı ve sol ventriküler fonksiyonu iyileştirmeye yardımcı olduğu görülmüştür.


    Yapılan diğer çalışmalarda ise bu maddenin kandaki glukozu ve kötü kolesterol olarak bilinin LDL’yi azaltmada etkili olduğu, ayrıca antitümör etkinlik göstererek karaciğeri toksinlerin zararlı etkisinden koruduğu da görülmüştür.


    Yukarıda bahsedilenlerden başka, altın mühür bitkisinin antipiretik (ateş düşürücü), antienflamatuar (iltihap ve yangı karşıtı) ve kanamayı durdurucu özellikleri vardır.

    Bu bitki halk arasında,

    Soğuk algınlığı, grip, burun tıkanıklığı, alerjik rinit gibi üst solunum yolları hastalıklarında,

    Gastrit, peptik ülser gibi mide ile ilgili hastalıklarda,

    Kolit, diyare, kabızlık ve bağırsaklarda gaz birikimi gibi bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklarda,

    Vajina ve idrar yolları enfeksiyonlarında,

    Menoraji (ağrılı adet görme) ve dismenore (3 aydan fazla adet görememe) gibi kadınları ilgilendiren regl düzensizliklerinde,

    Hemoroid ve anal fissür gibi rahatsızlıklarda,

    Bazı iç kanama durumlarında, kanamayı durdurmak için,

    Karaciğer bozukluklarında karaciğeri kuvvetlendirmek için,

    Bazı kanser türlerinde,

    Kronik yorgunluk sendromunda,

    Sarılık gibi bazı karaciğer ile ilgili hastalıklarda,

    Gonore gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların tedavisine yardımcı,

    Doğum sonrası kanamaları durdurmak için,

    Yüksek ateş durumlarında ateşi düşürmek için,

    Zaatüre gibi bazı akciğer hastalıklarında tedaviye yardımcı olarak,

    Sıtma, boğmaca ve anoreksi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde veya tedaviye destek olması amacıyla oral olarak (ağızdan alınarak) kullanılır.

    Altın mühür halk arasında, aşağıdaki durumların tedavisinde veya tedaviye yardımcı olması amacıyla, topikal olarak (etkilenen bölgenin üzerine) kullanılmaktadır:

    Dişeti ve ağız bölgesindeki tahriş ve yaralar

    Cilt kızarıklık ve kaşıntıları

    Deride meydana gelen ülseratif durumlar

    Enfeksiyon kapmış yaralar

    Egzama türleri

    Akne ve sivilce gibi iltihabik cilt kusurları

    Kepek ve saç derisinde pullanma gibi sorunlar

    Kelliğe neden olabilen saçkıran hastalığı

    Herpes blisters ve Herpes labialis gibi virüsler nedeniyle cinsel bölgede oluşan uçuklar

    Yukarıda bahsedilenlerin yanında, çeşitli göz enfeksiyonları ve konjuktivit gibi göz ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde göz yıkama suyu olarak kullanılmaktadır. Altın mühür bitkisi ayrıca kulak çınlaması, kulak ağrısı ve kataral sağırlık gibi kulak ile ilgili bazı rahatsızlıklar veya hastalıklarda da kullanılmaktadır.


    Kullanım Şekli ve Dozaj: Genellikle birçok kaynakta bu bitkinin kullanımıyla ilgili tipik bir dozaj şekli belirtilmemesine rağmen, bazı medikal kaynaklarda bitkinin kuru toprak altı kısımlarından, günde 3 kez 0,5-1 gram oral kullanımın (ağız yoluyla) uygun olduğu belirtilmiştir.


    Eğer bu bitkiyi çay olarak tüketmek istiyorsanız 0,5-1 gram kurutulmuş bitki kökünü 150 ml kaynar suda 5-10 dakika demledikten sonra süzerek tüketmeniz önerilmektedir.

    Not: Altın mühür kökünü saklarken, oda sıcaklığında, nem, yüksek ısı ve güneş ışığından koruyarak saklamaya özen gösteriniz.


    Güvenlik ve Yan Etkileri: Bu bitkinin medikal amaçlar için uygun doz ve şekillerde kullanımı güvenli kabul edilmektedir.


    Ancak altın mühürün özellikle yenidoğanlarda kullanımı güvenli kabul edilmemektedir. Bunun nedeni, altın mühürün içeriğinde bulunan berberin maddesinin kernikterus isimli hastalığa yol açabilmesidir (Kernikterus: Yeni doğan çocukta indirekt bilirubinin merkezi sinir sistemindeki sinir hücrelerinde birikerek onları zedelemesiyle gelişen ve oldukça ağır seyreden bir hastalıktır).


    Bu bitkinin gebeler tarafından da kullanımı güvenli kabul edilmemektedir. Altın mühürün içeriğindeki berberin adlı bileşenin plasentadan fetusa geçebileceği ve kernikterusa neden olabileceği düşünülmektedir.

    Altın mühür, emziren kadınlar tarafından da kullanılmamalıdır. Bu durumun nedeni, altın mühürün içeriğindeki bileşenlerin süte geçerek, bebekte kernikterus oluşumuna yol açabileceği düşüncesidir.


    Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim: Herhangibir etkileşim bilinmemektedir.


    İlaçlarla Etkileşim:

    Siklosporin: Bu bitkinin içerisindeki berberin bileşeninin sitokrom P450 3A4 enzimini inhibe ettiği (etkisini önlediği) bilinmektedir. Bahsedilen enzim ise siklosporinin ****bolize olmasını ve parçalanarak atılmasını sağladığından, kandaki siklosporin seviyesinin artacağı düşünülmektedir.

    Sitokrom P450 2D6 Substratları: Altın mühür, sitokrom P450 2D6 enzimini inhibe ederek bu enzim sayesinde ****bolize olarak parçalanan ilaçların kandaki miktarını arttırabilir. Bahsedilen enzim sayesinde ****bolize olan bazı ilaçlar: amitriptilin (Elavil), klozapin (Clozaril), kodein, desipramin (Norpramin), donezepil (Aricept), fentanil (Duragesiz), fluoksetin (Prozac), meperidin (Demerol), ****don (Dolophin), metoprolol (Lopressor), olanzapin (Zyprexa), ondansetron (Zofran), tramadol (Ultram), trazodon (Desyrel) vs..

    Sitokrom P450 2D6 Substratları: Altın mühür bitkisinin sitokrom P450 3A4 enzimi üzerindeki etkileri konusunda birbiriyle çelişen çalışma sonuçları mevcuttur. Klinik çalışmalar, altın mühür bitkisinin bu enzimi inaktive ederek, bahsedilen enzim tarafından ****bolize olarak parçalanan ilaçların plazma konsantrasyonlarının artabileceğini göstermiştir. Buna rağmen, bu bitki ile beraber kullanılan ve sitokrom P450 3A4 enzimi sayesinde ****bolize edilen ilaçlardan biri olan indinavir’in (Crixivan) kullanımı sonucu, bahsedilen ilacın kandaki seviyesinin artması beklenirken, böyle bir etki meydana gelmemiştir. Buna rağmen altın mühür bitkisini oral yolla kullanırken, aynı zamanda CYP 3A4 enzimi ile ****bolize olan bir ilaç kullanıyorsanız, dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. Bahsedilen enzim tarafından ****bolize edilen ilaçlardan bazıları: lovastatin (Mevacor), karitromisin (Biaxin), indinavir (Crixivan), sildenafil (Viagra), triazolam (Halcion) vs..

    Digoksin (Lanoxin): Yapılan çalışmalarda altın mühür bitkisinin, sağlıklı gönüllülerde, digoksinin kandaki max. konsantrasyonunu %14 arttırdığı tespit edilmiştir. Fakat bu bitkinin, digoksine ait diğer farmakolojik parametreleri etkilemediği görülmüştür. Bu nedenle altın mühür bitkisi, digoksin ile beraber kullanıldığında çok anlamlı bir etkileşim görülmemektedir. Buna rağmen bazı çalışma sonuçları, bu bitkideki bazı bileşenlerin, p-glikoproteini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Ancak bahsedilen çalışmalar, bileşenlerin p-glikoproteininin çalışmasını ne şekilde etkileyebileceğini göstermemiştir. Bu nedenle digoksin kullanan kişilerin, altın mühür bitkisi kullanacaklarsa dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.

    P-Glikoprotein Substratları: Altın mühür bitkisinin p-glikoprotein üzerine etkisi hakkında çelişkili araştırma sonuçları vardır. Bu nedenle daha fazla araştırmalar yapılarak sonuçlar elde edilene kadar, bahsedilen ilaçları kullanan kişilerin daha dikkatli olmaları önerilmektedir. Bahsedilen ilaçlardan bazıları: bazı kemoterapötik ilaçlar (etoposid, paclitaxel, vinblastin, vincristine, vindesin), antifungal (ketokonazol, itrakonazol), proteaz inhibitörleri (amprenavir, indinavir, nelfinavir, saquinavir) H2 antagonistleri (simetidin, ranitidine), bazı kalsiyum kanal blökörleri (diltiazem, verapamil), kortikosteroidler, eritromisin, fexofenadin (Allegra), siklosporin, loperamid (Imodium), quinidine vs…

    Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:

    Hiperbilirubinemi: Altın mühür bitkisinin içeriğindeki berberin maddesinin yenidoğanlarda kernikterus adlı hastalığa neden olma ihtimali vardır (Kernikterus: Yeni doğan çocukta indirekt bilirubinin merkezi sinir sistemindeki sinir hücrelerinde birikerek onları zedelemesiyle gelişen ve oldukça ağır seyreden bir hastalıktır). Özellikle hiperblirubinemi görülen prematüre bebeklerde bu risk çok daha yüksektir. Bahsedilen sebepten dolayı yenidoğanlarda altın mühür bitkisinin kullanımı kontrendikedir.

    Bilimsel Araştırmalar:

    Kanser Tedavisine Yardımcı: Altın mühür bitkisinden elde edilen berbamin bileşeni, kemoterapi veya radyoterapi sonucu kandaki lökositlerin (akyuvarlar) azalması gibi durumlara karşı, 1972 yılından beri Çin’de kullanılmaktadır.Lökosit sayıları 4000’in altında olan 405 hastaya günde 150 mg (3X50mg) berbamin bileşeni 1-4 hafta süresince uygulanmıştır. 4 hafta sonunda bu tedavinin 163 vakada çok etkili olduğu (%40,2), 125 vakada etkili olduğu (%38,8) ve 117 vakada ise etkisiz olduğu (%29) görülmüştür. Bu tedavinin etkililik oranı %71 olarak tespit edilmiştir.

    Kolesterol: Altın mühür bitkisinden elde edilen berberin bileşeninin etkisi 32 hiperkolesterol hastası üzerinde test edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre elde edilen analiz tablolarında, bu maddenin hiperkolesterol hastalarındaki total kolesterolü %29, LDL kolesterol (kötü kolesterol) %25 ve trigliseridleri ise %35 oranında düşürdüğü gözlenmiştir. Araştırmaya katılan hastalar, 3 ay boyunca sadece günde 1 gram (500 mgx2 kez) berberin kullanmışlardır. Bahsedilen berberin bileşeninin etkili olması yanında tedavi oldukça iyi tolere edilmiş ve orta seviyeli kabızlık dışında hiçbir yan etki gözlenmemiştir. Yapılan araştırmalar sonucu, berberin bileşeninin, hiperkolesterol tedavisinde klasik olarak kullanılan "statin”lerden daha farklı bir mekanizma sayesinde kolesterolü düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla araştırmacılar tüm bu verileri oldukça umut verici olarak yorumlayıp, ileride berberin bileşeninin yeni bir hipolipidemik ilaç olarak kullanılabileceğini düşünmektedirler.

    Diyare: Seyahat ishali görülen bir grup hastada yapılan klinik araştırmalarda, hastaların bir grubuna günde 400 mg tek doz berberin sülfat verilirken (altın mühür bitkisinden elde edilen bir bileşik), diğer grup plasebo grubu olarak belirlenmiş ve ilaç tedavisi uygulanmamıştır. Tedaviyi takiben, her iki gruptaki hastalardan 8’er saat aralıklarla, 3 dışkı numunesi alınarak inceleme yapılmıştır. 24 saatin sonunda berberin kullanan hastaların birçoğunda ishal semptomları kesilirken (%42), plasebo grubundaki iyileşme oranı daha düşüktür (%20).

    Tümör: Sıçanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalarda, sıçanlarda bilinçli olarak beyin tümörleri meydana getirilmiştir. Daha sonra bu beyin tümörlerinin tedavisinde altın mühür bitkisinden elde edilen berberin bileşeninin etkili olup olmadığı araştırılmıştır. 10mg/kg dozunda berberin verilen farelerdeki tümör hücrelerinin %81’inin öldüğü görülmüştür. Hayvanlar üzerinden elde edilen bu sonuçlar, beyin tümörlerinin tedavisinde gelecek vaat edici olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle hayvan çalışmalarından yola çıkarak, bu bileşenin insanlardaki beyin tümörleri üzerindeki etkisinin araştırılarak anlaşılması gerekmektedir.


    SaLLa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Altın Mühür Bitkisinin Faydaları


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:49.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429