Alt 20 Haziran 2013, 05:51   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Boyun Ağrısı

boyun ağrısı - boyunda ağrılar - boyun ağrıması - boyun fıtığı belirtileri - boyunda kireçlenme - boyunda romatizma

Boyun ağrısının nedenleri çeşitli… Trafik kazaları, kireçlenme, kas zedelenmeleri, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir…



Boyun ağrısı en sık rastlanan şikayetlerden biri. Boyun ağrısı boyun fıtığından olur mu? Boyun ağrısı nasıl ortaya çıkar? Ağrının nedeni nasılanlaşılır.

Doç. Dr. Lale Altan’ın Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği’nin sitesinde yayınlanan yazısı boyun ağrısının nedenlerini çok güzel açıklıyor:



Boyun ağrısı neden oluşur?

Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır Bu nedenlere akut ya da mesleksel travmalara açıktır.



Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorununu oluşturmakta ve her cins ve yaşta insanda görülebilmektedir. Çevremizdeki her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çektiğini anımsar. Büyük çoğunluğu hafif şiddette ve geçici özelliktedir. Nadiren çok ağrılı, hatta özürlülüğe neden olacak kadar ağır da olabilir.



Günümüzde özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır. Boyun ağrısı görülme sıklığı yaşın ilerlemesiyle birlikte artar. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi boyun ağrısını arttırır. Boyun ağrısıyla birlikte sırt-omuz ağrısı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı görülebilir. Boyun problemleri bir kazadan sonra aniden de ortaya çıkabilir.



Boyun 7 adet omurdan oluşur. Boyun omurları arasında disk adı verilen yastıkçıklar bulunur. Disklerin görevi üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt seviyelere iletmek ve omurların birbirleriyle sürtünmesini engellemektir. Boyun omurlarının içinden omurilik geçer. Ayrıca kollara giden sinir kökleri de boyun omurları arasından çıkar.



Bu nedenlerle boyunu etkileyen hastalıklar kollarda da ağrı, uyuşukluk, güç ve his kaybı gibi bulgulara yol açabilir. Ayrıca boyun omurlarının içinden beynin arka bölümü, beyincik ve beyin sapının beslenmesini sağlayan vertebral arter geçer, bu yapının bası altında kalması baş dönmesi, görme bozukluğu, bayılma gibi bulgulara neden olabilir.

Boyun ağrısı neden olan problemler



Boyun ağrısı omurganın kemik ve eklem yapılarından köken alabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokulardan da kaynaklanabilir. En sık boyun ağrısı nedenini yumuşak doku zorlanmaları oluşturur.



Kas ve bağ zedelenmeleri

Boyun ağrılarının en sık nedenidir. Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir.



Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm ve tutulma çözülmektedir.



Travmalar

Trafik kazaları boyunda ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Ayrıca güreş gibi sporlar ve yüksekten düşme de benzer derecede boyun sorunlarına yol açabilir. Boyun ağrılarına neden olan trafik kazalarında en sık karşılaşılan durum arabaya arkadan vurulmasıdır. Vücut öne doğru hızla savrulurken, baş arkaya doğru gider. Daha sonra araba önde başka bir şeye çarparsa, vücut durur, ancak baş ileri doğru gider. Bunun en tehlikeli kısmı boynun arkaya doğru ani hareketi ile bağların ciddi bir şekilde yaralanmasıdır. Araba koltuklarının üst kısımlarındaki baş destekleri başın arkaya gitmesini engelleyen önemli güvenlik önlemleridir. Ayrıca emniyet kemerlerinin kullanımına mutlaka dikkat edilmelidir.



Osteoartrit (kireçlenme)

Boyun osteoartriti eklemlerin yıpranıp, aşınmasıyla oluşur. Boyunda bu değişiklikler 20-30′lu yaşlarda başlayarak ilerler fakat genellikle yakınmaya neden olmaz. Eğer eklemlerdeki söz konusu hasar ve disk kenarlarındaki yeni kemik oluşumları boynun normal hareketlerini engellerse, ağrı dışında boyunda tutukluluk hissi de gelişir. Ağrı ve tutukluluk zaman zaman alevlenme ve düzelme dönemleri gösterebilir. Eklem kenarlarından büyüyen yeni kemik oluşumları boyun hareketleri sırasında sinir köklerine bası yapabilir. Sonuçta, sinirin yayılım alanı boyunca (omuz ve kollarda) ağrı oluşabilir. Sinir hasarı aynı zamanda uyuşukluk, iğnelenme hissi oluşturabilir ve kaslar güçsüzleşebilir. Bazen çok ileri olgularda, kemik çıkıntıları omuriliğe de bası yapabilir ve vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybı gelişebilir



Boyun Fıtığı (disk hernisi)

Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir. Eğer omuriliğe doğru bası olur ise yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik ve idrar şikayetleri de görülebilmektedir. Tıbbi tedaviye rağmen yakınmalar geçmiyorsa yada ciddi omurilik ve sinir basısı var ise; o zaman tedavi ameliyattır.



Romatizmal hastalıklar

Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Ancak mekanik ağrıların tersine bu hastalıklarda ağrı hareketle azalır uzun süreli istirahatle ve özellikle geceleri artar. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir.



Omurga kanalında daralma

Omuriliğin ve/veya sinirlerinin geçtiği kanalların daralması ve omurilik beslenmesinin bozulması ile ortaya çıkar. Özellikle ileri yaşlarda ellerde uyuşma, kuvvetsizlik ve beceriksizlik, yürümede zorluk ve el-ayaklarda his kusuru görülebilmektedir.



Psikolojik faktörler

Vücudumuzdaki kasların çoğunluğu çalışmadığı zaman tamamen gevşer. Ancak ‘yerçekimine karşı koyan kaslar’ olarak bilinen ve boyun kaslarını da içeren bazı kaslar vücudumuzu dik pozisyonda tutmak için sürekli çalışmak zorundadır. Boyun kasları çok çalışırlarsa, gerilim tipi başağrısına neden olurlar. Kişi herhangi bir konuda endişe duyduğunda, üzüldüğünde kaslarını gereğinden daha fazla kasar. Bu durum, kasların başın arka kısmına yapıştıkları yerde aşırı bir gerginlik oluşturur. Kas yapışma yerleri duyarlı ve ağrılı hale gelir. Ağrı çok şiddetlendiğinde boyundan yukarı başın arka kısmına ve öne doğru yayılır, hatta bazen ağrının gözlerinin arka kısmında hissedildiği söylenir.



Boyun ağrısının diğer nedenleri

Bazı kişilerde kötü duruş, çok yumuşak bir yatak ve yastığın kalınlığının uygun olmaması gibi nedenlerle birkaç günde kaybolan boyunda ağrı ve tutukluluk hissi gelişebilir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu adı verilen boyun ve sırt kaslarında duyarlı noktalarla kendini gösteren yumuşak doku kaynaklı ağrılar olabilir.

Boyundan çıkan sinirlerin omuz ve koltukaltı bölgesinde sıkışması da Torasik Çıkış Sendromu denilen, boyundan kola yayılan ağrı ve uyuşukluğa neden olan hastalığa yol açabilir.

Çok daha nadiren, boyundaki ağrı çok ciddi başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Boyun tümörleri, omurilik tümörleri, kemik enfeksiyonları (tüberküloz, bruselloz) da boyun ve kol ağrısı nedeni olabilir.

Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar boyun ve kol ağrılarını taklit edebilir. Yemek borusu, nefes borusu, tiroid ve akciğer hastalıklarında da nadiren ağrı boyun bölgesinde hissedilebilir.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?



Boyun fıtığının neden olduğunu Nöroşirürji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan şöyle anlatıyor:



“Boyunda yedi tane omur kemiği vardır. Bunlardan birinci ile ikinci arasında disk yoktur, diğerlerinin arasında vardır. Diskin içinde yumuşak, dışında da daha sertçe bir yapı bulunur. Yumuşak kısım dışarıya çıkınca, arkadan kanalın içinden geçen omuriliğe ve yanlara ayrılan sinirlere basar. Bu durumda hem boyun ağrısı hem de kollarda, omuzlarda, sırt ve belde ağrı oluşabilir. Bacaklara giden sinirler boyundan geçtiği için ağrı konusunda bacaklar da etkilenebilir ve bacaklarda güçsüzlük dahi oluşabilir.”



Boyun fıtığı belirtileri



Dr. Yıldızhan, boyun fıtığı belirtisi olarak boyunda, kollarda, omuzlarda, sırtta ve kürek kemikleri arasında yayılabilen bir ağrı olacağını, bazen şiddetli kol ağrısı, kolda uyuşma, kuvvet kaybı, felce doğru gidiş, hatta adalelerde erime görülebileceğini belirtiyor. Ancak fıtığın bu derece ilerlemesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.



Her ağrı boyun fıtığından mı?



Bel ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, boyunda oluşan her ağrının boyun fıtığı ağrısı olmadığını, boyun fıtığı olması için ağrının mutlaka kola da vurması gerektiğini, kolda uyuşma ve güç kaybı hissedilir olması gerektiğini belirtiyor. “Ağrı sadece boyun ve sırta vuruyorsa, boyun düzleşmesi, boyun tutulması gibi başka rahatsızlıklardan şüphelenilmeli” diyen Dr. Akkor, hastalığın boyun fıtığı olup olmadığını anlamanın en iyi yolunun MR tetkiki olduğunu ifade ediyor.



Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?



Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, tedavide cerrahi dışı metotlara öncelik verilmesi gerektiğini, ancak bu yöntemlere rağmen hasta iyileşmiyor ve yaşam kalitesi düşük kalıyorsa cerrahi müdahalenin söz konusu olduğunu belirterek, tedavi biçimlerini şöyle sıralıyor:

Ağrı kesici ilaçlar

Adale gevşetici ilaçlar

Anti enflamatuar ilaçlar

İstirahat tedavisi

Fizik tedavi

Cerrahi tedavi

Boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilir?



Hastanın cerrahi tedavi olabilmesi için gerekli şartları şöyle sıralıyor:

Kolda kuvvet kaybı varsa,

Yavaş yavaş felce doğru gidiş gözleniyorsa,

Kolda uyuşmaların dışında adalelerde erime varsa.



Dr. Yıldızhan, hastalığın bu derece ilerlemesine müsaade edilmemesi gerektiğini, bazen hasta felç kaldıktan sonra yapılan operasyonun etkili olamayabildiğini de vurguluyor.



Boyun fıtığından nasıl korunuruz?



Boyun fıtığından korunmak için yapılması gerekenleri Dr. Aybars Akkor şöyle anlatıyor:

Boyun fıtığının ve başka boyun ağrılarının en önemli nedeni stres olduğundan stresten kaçınmak ilk koşul.

Stresten kaçınmak her zaman mümkün olmadığından, en azından stresliyken çok ters haraket yapmamak gerekir. Gergin ve sinirliyken çok ağır şeyler kaldırmaktan, yukarı doğru uzanmaktan, öne doğru eğilmekten, kolumuzu arkaya doğru uzatmaktan kaçınmak lazım. Eğer bir tatil yerindeysek, keyfimiz yerindeyse ve gevşemişsek yapacağımız birçok ters hareket zarar vermez. Ama gerginken küçük bir ağırlık kaldırmak bile boyun fıtığına sebep olabilir.

Boynu sürekli sıcak tutmak, özellikle soğuk havalarda atkısız dışarı çıkmamak gerekir.


birkadınfenomeni alıntı

Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Boyun Ağrısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:13.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429