Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Her Telden > Sağlık > Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri » Omurilik Travmaları

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 20 Haziran 2013, 09:56   #1
    Keyifli~Üye
     
    Handan_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 28 Mart 2011
    Mesajlar: 1.444
    Handan_ is on a distinguished road
    Puanlar: 5.094, Seviye: 1
    Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1 Puanlar: 5.094, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart Omurilik Travmaları

    Omurilik Travmaları Teşhisi - Omurilik Travmaları Tedavisi - Omurilik Travmaları Sorunları

    Her yıl, yüzlerce yaralıda tam felçler (dört üyenin birden felci) gözlenmektedir. Bunların başlıca nedenleri, boyun ya da göğüs-bel omurlarının kırılmasına yol açan trafik kazaları ya da yüksek yerlerden düşmedir. Omurilik bozuklarının oluşum mekanizmaları çok çeşitlidir: Bir omurga kırığıyla birlikte omur çıkığı (kemiklerin yer değiştirmesi) sonucu, omuriliğin bası altında kalması; kırılan kemik parçalarının omuriliği kesmesi; ödeme yol açabilecek atardamar bozukları; omurilik yumuşamasına neden olan yerel bir kötü damarlarıdır. Çoğunlukla, bölgede bulunan sinir kökleri de etkilenir.


    TEŞHİS


    Omurilik bozuklarıyla birlikte boyun omurları kırığı


    Hastanın her iki kol ve bacağı felce uğramıştır. Boyun omurları bölgesindeki omurilik bozunu, değişik yerlerde onaya çıkabilir.. Bozunun 5. boyun kökünün üstünde bir bölgede olduğu hastalarda, duyu yitimiyle birlikte tam bir felç ortaya çıkar; yaralı, bütünüyle sakat haldedir. 5. kökün zarar görmediği hastalarda oturma konumu sağlanabilir. 6. kökün de sağlam olduğu hastalarda, çeşitli aygıtların yardımıyla üst üyelerin kullanılması olanağı doğar. 7. kökün etkilenmediği hastalarda, üst üyelerin yardımıyla baston ve koltuk değnekleri kullanılarak yürünebilir. 8. kökte herhangi bir bozun yoksa, tek bir el istenildiği gibi kullanılabilir.


    Omurilik bozukluyla birlikte göğüs bel omuru kırığı


    Yaralıda, gevşek bir alt üyeler felci görülür.


    Omurilik travmalarının evrimleri oldukça kaygılandırıcıdır.


    Ortaya çıkabilecek felçlerin düzeyi, kırığın bulunduğu bölgede yer alan sinir kökleriyle orantılıdır. Genellikle gevşek felçlerdir; reflekslerin yitmesi ve bölgesel duyu yitimi biçimindedirler. Ayrıca, sidik torbasında sidik birikmesi (sürekli sonda konur) ve uzun süreli kabızlık gibi büzücü kas bozuklukları ortaya çıkar. Ayrıca, hastanın kıpırdamadan yatması, bedenin basınç altında kalan bölgelerinde yatmaya bağlı yaralara neden olacağından, yaralının düzenli aralıklarla konum değiştirmesi sağlanmalıdır. Sondanın kötü uygulanması, sidik yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Deri ve akciğer enfeksiyonlarına da sık rastlanır. Hastanın uzun süre hareketsiz yatması, atardamar iltihabına ve akciğer ambolilerine neden olabilir.


    SORUNLAR


    Omurilik travmalarında ilk sorun, röntgen filmi yardımıyla (kırığı ya da bir yer değiştirmeyi gösterir) bozunun düzeyini açığa çıkarmaktır. Sonra, sinirsel bozukluklara yol açacak omuriliğin bası altında kalması, cerrahi girişimle düzeltilir. Ezilmenin çok hafif olduğu durumlarda, bozukluklarda düzelmeler görülebilir. Kırık ya da çıkıklar bulunmayan yaralılarda felçler, atardamar bozuklarının yol açtığı omurilik yumuşamalarına bağlı olarak gelişirler ve çoğunlukla ilerdeki haftalarda iyileşirler.


    İkinci sorun, bozuklukların evrimlerinin özel bir bakım servisi tarafından izlenmesidir. Hasta modern, hareketli yataklara yatırılır, masajlar ve sürekli bir denetim uygulanarak yatmaya bağlı yaralar açılması önlenir. Sidik sondaları ve antibiyotik tedavisiyle sidik torbasının boşalması sağlanır ve enfeksiyonlara karşı önlemler alınmış olur. Sidik çıkarma işlevinin yeniden düzenlenmesi, oldukça uzun sürer. Bazı hastalarda, sidik torbasının kendiliğinden çalışması bozulmadığından, sidik çıkarma bir deri uyarısıyla (değişmez saatlerde) başlatılabilir. Dışkı çıkarma işlevi için de durum aynıdır. Bazı hastalardaysa, sidik torbasının sinirlenmesi yitmiştir ve sidik çıkarma işlevi, el yardımıyla ve karnın kasılmasıyla başlatılır. Çok uzun süre yatması gereken hastalara, pıhtılaşma önleyici bir tedavi uygulanarak toplardamar trombozlarının oluşması (atardamar iltihabı, akciğer ambolisi) önlenebilir.


    Omurganın bel bölümünde bozukların ortaya çıktığı hastalarda, yürüyebilme umudu kesinlikle ortadan kalkmıştır; ancak, bozunun bulunduğu yere göre, çeşitli aygıtların da yardımıyla, yemek yemek ve yazı yazmak gibi işlevler sağlanabilir. Sırt bölgesinin etkilendiği durumlarda, her iki tarafı da bastonlarla destekleyerek yürümek ve yataktan koltuğa geçmek gibi hareketler yapılabilir (ama gene de, tekerlekli sandalyeler kullanılması, en doğru tutum olacaktır). Üst üyeler ise, görevlerini eksiksiz olarak yerine getirirler. Omurganın bel bölümündeki bir bozun, yürümeyi bütünüyle bozmamakla birlikte, hareketi büyük ölçüde etkileyebilir. Bozunun, omurganın bel bölümünün aşağı düzeyinde olduğu hastalarda, özel ayakkabılara, üst düzeyinde olduğu hastalardaysa korse ve bastonlara gerek duyulur.


    Cinsel işlev, her zaman yitirilmez; ama omurilik yaralılarının çocuk yapma olanakları düşüktür (yüzde 5).


    Yukarda sayılan bütün bu bozukluklar, hastalarda ruhsal çöküntü, sıkıntı ve sinirlilik biçiminde ruhsal sorunlara yol açarlar. Bu durumun düzeltilmesi için 6-12 aylık bir tedavi uygulamak gerekir.


    YARALILARIN GELECEĞİ


    Omurganın travması sonucunda sakat kalmış bir hastanın geleceği, toplumsal yaşama uyumuna bağlıdır. Bu hastaların yüzde 6O’ı. çalışmakta, alt üyeler felcine uğramış kimselerin yarısı da otomobil kullanabilmektedir. Ayrıca, çalışabilen alt üyeleri felçli hastaların, son derece kusursuz bir bedensel ve ruhsal denge gösterdikleri de kesin bir gerçektir. Ancak, her hastanın kendine göre bir özelliği vardır; elden geldiğince normale döndürülmesi de, ekonomik sorunlarla ilgilidir (aygıtlar, hastanın sıkılmadan yaşayabileceği bir çevre, otomobil, tekerlekli sandalye, v.b.)


    TEDAVİ


    Omurga travması geçirmiş bir kişinin, kesinlikle hareket ettirilmemesi gerekir.Çünkü, ters bir hareketle yer değiştiren kemik bozukları, omuriliğe daha çok zarar verebilir. Bu nedenle, yaralının kaza yerinde elden geldiğince kıpırdatılmaması, yan olarak sedyeye alınıp tıbbi merkeze götürülmesi en doğru hareket olacaktır. Aynı biçimde, birinci muayenede de hasta fazla oynatılmamalıdır. Röntgen filminde kırık ve çıkıkların yer ve biçimleri belirlendikten sonra, cerrahi ya da ortopedik bir girişime başvurulur. Sonra, antibiyotik tedavisinin ve pıhtılaşma önleyici tedavinin yanı sıra, masajlarda başlanır, sidik çıkarımına yardımcı olmak üzere sonda takılır. Büzücü kas bozukluklarının ve işlevsel bozuklukların düzeltilmesi için, uzman merkezlerde uzun süreli tedavi gerekir.


    SİNİR CERRAHİSİ


    Sinirbilim bölümünde tanımladığımız tedaviler, pek olumlu sonuçlar vermemektedir. Nedenleri belli (mikrop ya da zehirlenme kökenli enfeksiyon) hastalıkların dışında kalan kalıtımsal, kalıtımsal olmayan ya da yozlaştırıcı hastalıklarda, uzman hekim, hastalığın gelişimini izlemekten ve gerçekte olayın bütünüyle düzelmesinde pek rol oynamayan belirtilere yönelik bir tedavi uygulamaktan öteye gidememektedir.


    Cerrahi, uzmanlaşmış bir grup çalışmasıdır; çok ileri düzeyde gereçler gerektirir. Cerrahi girişime özellikle urlarda, apselerde, anevrizmalarda, kan toplanmalarında ve asalakların oluşturdukları kistlerde başvurulur. Ancak, beyne yapılacak cerrahi girişimin tehlikesi oldukça yüksektir ve girişim, geride çeşitli izler bırakabilmektedir. Omurilik girişimleri için de aynı şey söz konusudur (omurilik urları) . Kafaiçi-beyin-omurilik sıvısının basınç artışlarında, akış yolunun değiştirilmesi, özellikle süt çocuklarında her zaman kötü olan evrimi büyük ölçüde değiştirmekte ve erken cerrahi girişimde bulunulup, hasta sıkı bir denetim altında tutulursa, büyüme ve gelişmenin normal sınırlar içinde kalması sağlanmaktadır. Beyin-omurilik sıvısının yolunu değiştirmek için, yan karıncık içine bir sonda yerleştirilir; böylece sıvı, toplardamar sistemine özellikle boyundan geçen boyun toplardamarına yöneltilmiş olur.


    Parkinson hastalarında da sinir cerrahisine başvurulabilir (özellikle ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı tek taraflı parkinsonlarda). Yöntemin amacı, talamusa birkaç mm uzaklıktaki bir alanı yıkmaktır. Ancak, bu girişim için son derece duyarlı aygıtlar gereklidir. Röntgen denetimi altında kafa kemiğinde trepanla açılan delikten, yıkılacak bölgeye bir sonda sokulur. Aygıtın ucunun soğutulması, hastadaki titremenin apansızın kesilmesine yol açar; bu, sondanın uygun bölgeye vardığını gösterir. Sonra, yıkma işlemi soğutmayla ya da ısıyla (ya da elektrikle} yakma biçiminde sürdürülür. Bu uygulama, hastaların yüzde 90′ında titremenin apansızın kesilmesine ve aşırı kas gerginliğinin azalmasına yol-


    açar. Ancak, hareketsizlikte bir değişiklik olmaz (hasta çok az.yürür). Uygulama sonrasında ağrılar azalmış, yazı hızlanmıştır. Ama, hastalık yozlaştırıcı bir nitelik taşıdığından, bozukluklar birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkar.


    Bazı ağrılı süreğen sendromların yol açtıkları ve ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda da cerrahiye başvurulur. Bu bozukluklar, travma sonrasında üyelerde ağrılı sendromlar, kanser, üçüz sinir ağrısı ve zona olabilir. Ağrılı bir sinirin serbestleştirilmesi ya da cerrahi keşi gerekebilir. Hayalet üyeler, omurilikte ön-yan kordonlarda bir keşi uygulanmasını gerektirebilir.’ Bu yöntem, omurilik yan kordonlarının, talamus omurilik demetleri düzeyinde (alt üyeler için göğüs, üst üyeler için boyun) kesilmesine dayanır.


    Ama en iyi sonuç, talamusa yapılacak bir girişimle elde edilir. Bu girişimler, parkinsona karşı stereotaksik cerrahi girişimlerle aynı koşullarda yapılarak, ağrı duyusunu talamusa ileten lifler yok edilir. Omurilik arka köklerinin kesişi, ağrılı kanser ve zonalarda da başarılı sonuçlar verebilir. Ancak, bazı hastalarda, ağrı duyusunu kesmek için, talamustan daha üst düzeylere çıkmak gerekebilir.


    Sara hastalığının cerrahi yöntemlerle tedavisinde, beyin yarıküreleri kabuğu düzeyinde sınırlı bir sara odağı bulunduğu saptanırsa, bu bölümde beyin dokusu, cerrahi girişimle çıkarılabilir. Girişime, ilaç tedavisinin nöbetleri durduramadığı zaman başvurulur. Yapılan istatistiklerde, cerrahi girişim sonrasında, hastaların yüzde 40′inin bütünüyle düzeldiği, yüzde 36′smda nöbetlerin azaldığı, yüzde 24′ünde ise hiç bir değişiklik olmadığı saptanmıştır.


    Ruhsal bozuklukların cerrahi girişimle düzeltilmesinin çalışma alanı, ön alın kabuğunu talamustan ayıran ak maddedeki bazı sinir yollarıdır. Bu yolların kesilmesine, alın lobunun çıkarılması adı verilir. Yöntem, başka hiç bir tedavinin işe yaramadığı şizofrenilerde, ağır ruhsal çöküntü durumlarında ve çok ciddi nevrozlarda uygulanır. Hastaların yüzde 40-50′sinde, umulmadık derecede başarılı sonuçlar alınmıştır.


    Handan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    Omurilik Travmaları


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:13.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429