Alt 19 Haziran 2013, 18:52   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Alerjiler

alerji nedir - alerji sebepleri - alerji belirtileri - aleriji tedavisi - hava kaynaklı alerjilerAlerjiler, en sık görülen tıbbi hastalıklardandır. Dünyanın her yerinde benzer oranlarda olmak üzere, her beş kişiden birinden fazlasının bir tür alerjiden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Alerji, okul devamsızlığı ve iş yerinde üretkenlik kaybının en önemli nedenlerinden biridir. Alerji, bir tür bağışıklık reaksiyonudur. Normalde bağışıklık sistemi, polen ya da bakteri gibi yabancı maddelere, yabancı maddenin moleküllerini (antijenleri) tanımlamak için onlara bağlanabilen ve antikor denilen spesifik proteinler üretir. Antijen ve antikor arasındaki bu reaksiyon, vücudun enfeksiyondan korumak için tasarlanmış bir dizi reaksiyon başlatır. Günlük, zararsız maddeler de aynı reaksiyon dizisini tetikler. Bu durum, alerji olarak bilinir. Soruna neden olan maddelere de alerjen denir. Alerjenler dört ana yol ile vücuda girer: Hava, deri, gastrointestinal sistem ve dolaşım sistemi.


Alerjenler, hapşırma, burun akıntısı, saman nezlesine bağlı (alerjik rinit) göz kaşıntısı ve kanlanmasına neden olur. Alerjenler, akciğer zarını etkileyerek astıma neden olabilir ya da gözlerde konjonktivayı etkileyerek, konjonktivite (göz kızarıklığına) yol açabilir.


Gıdalardaki alerjenler, dudaklar ve boğazda kaşıntı, şişme, kramp ve ishale neden olabilir. Kana karıştığında ürtikere veya deride, mukoz zarlarda, organlar ve beyinde; tekrarlayan, iltihaplı olmayan şişlikler (anjiyo ödem) gibi daha şiddetli reaksiyonlara neden olabilir.


Hava yollarındaki konstrüksiyon (daralma) ve kan basıncında düşme ile kendini gösteren, potansiyel olarak hayati tehdit oluşturan bir durum olan anafilaksiye neden olabilir.


Deri ile temas halinde, alerjenler kontakt dermatit denilen deride kızarıklık, kaşıntı ve kabarma oluşmasına neden olabilir. Cilt reaksiyonları solunum yolları veya gastrointestinal sistem aracılığıyla giren alerjenlerden de kaynaklanabilir. Bu reaksiyon türü, atopik dermatit olarak bilinir.


Böcek ısırıkları ve sokmaları veya ilaçların enjeksiyonu ile alerjenler doğrudan dolaşıma karışabilir, bu da sistemin genelinde tepkilerin (anafilaksi dahil) yanı sıra enjeksiyon yerinde şişme ve tahriş gibi lokal tepkilere neden olabilir.


Alerjisi olan kişiler, tüm alerjenlere karşı aynı derecede duyarlı değildir. Alerjiler zamanla kötüleşebilir. Örneğin çocuklukta, Yakup otu alerjisi ilerleyerek tüm yıl boyunca toz ve polen alerjisine dönüşebilir. Öte yandan, kişi alerjik duyarlılığını kaybedebilir. Bebek ya da çocukluk atopik dermatiti, hemen hemen bütün insanlarda zamanla kaybolur. Ancak çoğunlukla hassasiyet kaybı gibi görünen şey, bunun yerine alerjenlere daha az maruz kalma veya aynı düzeyde belirtilere artan toleranstır.


Alerjinin Belirtileri

Belirtiler alerjik reaksiyonun türüne bağlıdır. Alerjik rinit, sık geniz akıntıları nedeniyle boğazda kaşıntı veya tahrişe eşlik eden burun akıntısı ve kaşıntısı ile karakterize edilir. Gözü kaplayan ince zarın iltihaplanması (alerjik konjonktivit); kızarıklığa, tahrişe ve göz yaşında artışa neden olur. Astım, öksürük, hırıltı ve nefes darlığına neden olur. Gıda alerjilerinin belirtileri, alerjene karşı en hassas olan dokulara ve alerjenin dolaşım sistemine sistemli olarak yayılıp yayılmamış olduğuna göre değişir.


Gastrointestinal semptomlar arasında; mide bulantısı, kramplar, ishal ve gazın yanı sıra dudaklarda, dilde, damak ya da boğazda şişme ve karıncalanma olabilir. Kontakt dermatit ciltte kızarmış, kaşıntılı ve sızıntılı kabarcıklar ile kendini gösterir.


Tüm vücut veya sistemik reaksiyonlar, herhangi bir alerjen nedeniyle ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla alerjenin yutulması veya enjeksiyonunun akabinde gerçekleşir. Cilt reaksiyonları arasında ürtiker denen yükseltilmiş, kızarmış ve kaşıntılı benekler yer alır. Daha geniş sıvı toplanmasını içeren, daha derin ve daha kapsamlı cilt reaksiyonu anjiyo ödem olarak adlandırılır. Başka bir reaksiyon olan anafilaksi ise nefes almada güçlük, kan basıncında düşüş, yaygın doku şişliği, kalp ritim anormallikleri, baş dönmesi ve bazı durumlarda bilinç kaybı ile karakterizedir.


Teşhis

Alerjiler genellikle belirtilerin başlamasından, olası alerjenlere maruz kalma ile eşleşen dikkatli bir tıbbi geçmiş ile teşhis edilebilir. Potansiyel alerjenleri saptamak için alerji testleri kullanılabilir. Bu testler genellikle tepkiyi gözlemlemek için cildi küçük miktarda alerjene maruz bırakan prick testi veya yama testi ile başlar. Alerjen normal biçimde gıdalarda veya solunum yollarında bulunduğunda bile cilt üzerinde reaksiyon meydana gelecektir. RAST testi, kan tepkisel antikorların düzeyini ölçen bir kan testidir. Çoğunlukla hava kaynaklı alerjenler ile yapılan provokasyon testlerinde alerjen doğrudan, normalde ilişkili olduğu yolla verilir. Gıda alerjenleri provokasyon testleri şüpheli alerjenden iki hafta veya daha uzun süre kaçınılması durumunda ölçülü bir miktarda yenmesini gerektirir. Hastanın tıbbi geçmişi nedeniyle anafilaksiden endişeleniliyorsa provokasyon testleri kullanılmaz.


Alerjinin Sebepleri

İmmünologlar yani bağışıklık sistemi uzmanları, alerjik reaksiyonları iki ana türe ayırır: Bunlar; alerjenler ile temasın ardından dakikalar içinde, daha çok mast hücre-aracılığı ile ortaya çıkan erken aşırı duyarlılık reaksiyonları ve T hücreleri (bir tür beyaz kan hücresi) aracılığıyla alerjene maruz kalınmasından saatler ile günler sonra oluşan, gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır.


Üst solunum yolları ve gözlerdeki erken aşırı duyarlılık reaksiyonları, alerjik rinitin tipik belirtileri olan burun akıntısı ve gözlerde kanlanma ile kaşıntıya neden olur. Gastrointestinal sistemde ise bu reaksiyonlar gıda alerjisinin tipik belirtileri olan kramp ve ishale neden olan bağırsak çeperinde şişme ve tahrişe yol açar. Dolaşıma giren alerjenler ürtiker, anjiyo ödem, anafilaksi ya da atopik dermatite neden olabilir. Cilt üzerinde alerjenler, genellikle gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olur. Gezici T hücreleri, alerjene temas ederek daha gecikmiş bir bağışıklık tepkisini başlatır. Bu tür alerjik tepkiler alerjenle temasın ardından birkaç gün içinde ortaya çıkabilir ve belirtiler bir hafta veya daha uzun süre devam edebilir.


Kalıtımın Rolü

Belirli alerjenlere karşı alerji kalıtımsal olmasa da bazı alerji türlerinin ortaya çıkma olasılığı, en azından birçok kişi için kalıtsal gibi görünmektedir. Ebeveynlerinin ikisinde de alerji yoksa, bir çocukta alerji geliştirme olasılığı yaklaşık %10 ila 20; bir ebeveynde alerji varsa bu olasılık %30 ila 50 ve her iki ebeveynde de alerji varsa olasılık %40 ila 75'tir.


En yaygın hava kaynaklı alerjenler şunlardır:


Bitki polenleri

Hayvan kürk ve tüyü

Ev akarlarının vücut parçaları (tüm evlerde bulunan mikroskobik yaratıklar)

Ev tozu

Küf sporları

Sigara dumanı

Çözücüler

Temizleyiciler


Yaygın gıda alerjenleri şunlardır:


Özellikle yer fıstığı, ceviz ve Brezilya cevizi gibi kabuklu yemişler

Balık, yumuşakçalar ve kabuklu deniz ürünleri

Yumurta

Buğday

Süt

Gıda katkı maddeleri ve koruyucuları


Kontakt dermatitin yaygın nedenleri şunlardır:


Zehirli sarmaşık, meşe ve sumak

Nikel veya nikel alaşımları

Lateks


Isırıkları ve sokmaları genellikle alerjiye neden olan böcekler ve diğer eklem bacaklılar şunlardır:


Arı, yaban arısı ve eşek arısı

Sivrisinek

Pireler

Uyuz


Komplikasyonlar


Alerjisi olan kişilerin aşağıdaki tıbbi sorunları yaşama riski artabilir:


Anafilaksi: Eğer ciddi alerjiler varsa alerjiye bağlı şiddetli reaksiyon riski yüksektir. Anafilaksi bütün vücudun etkileye (sistemsel) şiddetli alerjik reaksiyondur. Kişi alerji yapan maddeye (antigen veya alerjen) maruz kaldıktan sonraki saniyeler veya dakikalar içinde meydana gelebilir. Hayati risk içeren ve tıbbi aciliyeti olan bu reaksiyon, vücudun birçok organ sistemini etkiler ve şoka girilmesine neden olabilir. Belirtileri arasında deride kabaran kızarıklar ve kabartılar, ciğerlerde tıkanma, güçlükle nefes alma, karın krampları, düşük tansiyon, şok, şuur yitimi, vücudun bir kısmında veya tümünde şişme yer alır. Şişme dudakları, dili, ağzı ve boğazı kapsıyorsa veya nefes almayı engelliyorsa çok ciddidir.Alerjik maddeye maruz kaldıktan sonra belirtiler ne kadar hızlı ortaya çıkıyorsa, anafilaktik reaksiyonun şiddeti o kadar fazla olabilir. Bir anafilaktik reaksiyon alerji yapan maddeye ilk maruz kalmayla, her maruz kalmada veya birçok maruz kalmadan sonra meydana gelebilir.Her durumda acil tıbbi müdahale yapılmalıdır. Anafilaksi en yaygın olarak gıda alerjilerinde ve böcek sokmalarında görülür.

Başka alerji: Belli bir alerjinin olması, başka bir alerji geliştirme riskini arttırır.

Astım: Eğer bir alerji varsa astım geliştirme riski daha yüksektir (Astım, solunum yollarını ve nefes almayı etkileyen bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Birçok örnekte astım, çevredeki bir alerjene maruz kalındığında başlar).

Atopik dermatit (egzama), sinüzit, kulak ya da akciğer enfeksiyonları: Eğer bahar nezlesi, evcil hayvan alerjisi ya da küf alerjisi varsa bu rahatsızlıklara yakalanma riski daha yüksektir.

Sinüslerde ya da akciğerde mantar enfeksiyonu: Eğer küfe alerji varsa, alerjik mantar sinüziti ve ‘alerjik bronkopulmoner asperglosis’ diye bilinen rahatsızlıklara yakalanma riski yüksektir.


alıntı

Alerji Tedavisi

Alerjilerde Alternatif Tedavi


Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Alerjiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:58.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428