Alt 19 Haziran 2013, 22:52   #1
NetteKeyif
 
Sincap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15 Mart 2011
Mesajlar: 16.171
Sincap is on a distinguished road
Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1 Puanlar: 48.146, Seviye: 1
Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
Etkinlik: 33%
Etkinlik: 33% Etkinlik: 33% Etkinlik: 33%
Standart Sosyal Çevre Ve Yeme Davranışları

yeme davranışları - yeme takıntıları - normal yeme davranışı - sağlıklı yeme saplantısı





SOSYAL ÇEVRE VE YEME DAVRANIŞLARI


Yeme davranışı dinamik bir olgudur. Değişebilir, pekişebilir ve yinelenebilir özelliktedir. Hepimizin yeme davranışı pek çok nedenden etkilenebilir. Toplumsal düzen ve medya bu nedenler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Normal yeme davranışı toplumsal düzen ve medyada çıkan haber yada reklemlardan dolayı saplantılı olarak sağlıklı yeme davranışına dönüşebilir. Şimdi bu kavramları biraz irdeleyim..


NORMAL YEME DAVRANIŞI


“Normal” yeme düzeni olan insanların ortak yeme davranışları şöyledir..


Yemek yerken düzenli olarak nefes alırlar.

Besinleri yutmadan önce iyice çiğnerler.

Yemek esnasında duraklarlar ve tattıkları lokmanın keyfini çıkarırlar.

Ara sıra çatal ve kaşıklarını masanın üstüne bırakırlar.

Yeme süresince hala aç olduklarını ya da doyduklarını anlamak için kendileriyle sesiz ve otomatik bir diyalog kullanırlar.

Dün ne yediklerini ya da yarın ne yiyeceklerini düşünmek yerine o anda önlerinde olan yemekle ilgilenirler.

Başkasının tabağında olan yemeklerle ilgilenmezler ve başkalarının onları tabağındaki yemekle ilgilendiğini düşünmezler.



Yemek Yeme Davranışının Düzenlenmesi İçin Yapılması Gerekenler:


Acıktığını hissetmen için kendine izin ver.

Açlığı; susuzluk, yorgunluk ve diğer bedensel hislerden ayırt et.

Yemeyi orta şiddette acıkıncaya kadar ertele.

Yemeye karşı olan istekle duygusal nedenleri birbirinden ayırt et.

Bedenin istediği şeyi yemen için kendine izin ver.

Yemek hakkında sahip olduğun “iyi” ya da “kötü” gibi önyargılarından kurtul.

İstediğin ve sevdiğin yemeğe “evet” derken kendini rahat hisset.

İstemediğin ve sevmediğin yemeğe “hayır” derken kendini rahat hisset.

Yediklerinin besin değerinin olup olmadığını hesaplamaktan kaçın.

İçinde bulunduğun anda daha önce ne yediğini ve daha sonra ne yiyeceğini düşünme.

Suçluluk, utanç, korku ve kaygı duymadan ye.

Senden başka hiç kimsenin senin ne yemek istediğini bilemeyeceğine inan.

Bir restoranda sevmediğin bir yemeği geri göndermekten ve yeni bir şey sipariş etmekten çekinme.

Bedenin bir şeyi yemek istemediğinde başkalarının ısrarlarına “hayır” demeyi öğren.

Küçük lokmalar halinde, yavaş ve duraksayarak ye.

Kendine hala aç olup olmadığını düzenli olarak sor.

Hızlıca yemekten kaçın.

Sürekli yemeği düşünme.

Bedeninle etkileşim halinde ol ve farkına vararak ye.

“Daha fazla yemeye hayır” demenin sende oluşturacağı kaygıyla baş etmeyi öğren.

Tabağında yemek bıraktığında kendini rahat hisset.

Doyduğunda oluşan kaygıyla baş etmeyi öğren.

Doyunca yemeğe dair düşüncelerini engellemeye çalış ya da zihnini farklı konulara yönlendir.

Yediğin şeyden daha fazlasını daha sonra yiyebileceğine inan.



SAĞLIKLI YEME SAPLANTISI


Aşırı Sağlıklı Yeme saplantılı hale gelmiş ve kişinin gündelik hayatını, duygu durumunu, sosyal hayatını etkiliyorsa bu durum da yeme bozukluğu sınıfında yer alabilir. Aşırı Sağlıklı Yeme Saplantısı literatürdeOrtoreksiya Nervozaolarak da bilinir. Ortoreksikler, ince olma arzusu yerine sağlıklı ve saf yiyecekler yeme arzusuyla hareket eder.Bu başta kulağa zararsız da gelse, ciddi problemler doğurabilir. Bu kişiler doğru beslenme hedefiyle, kendilerini toplumdan soyutlama, sağlıksız derecede takıntılı davranma ve hatta kendini aç bırakmaya kadar gidebilecek riskler altındadırlar.


Anorektik ve bulimik kişilerde görüldüğü gibi, ortoreksikler de tüm öz-değerlerini yeme davranışları üzerine kurarlar. Bu üç durumda da kişiler, yemek konusunda sağlıksız düzeyde takıntılıdırlar.Yemeği kontrol etme isteği zamanla yemeğin kontrolü altına girmeye sebep olur.Yeme bozukluğu olan kişiler neredeyse her dakika yemek düşünürler. Zamanlarını, nerde, ne zaman ve ne yiyecekleri etrafında planlarlar. Yeme bozukluğu olan kişiler, sürekli düşman olarak gördükleri yeme dürtüsüyle savaşır, kurallarına uydukları yeme davranışlarıyla gurur duyarlar.


Yalnız bezen kendilerini kaçınılmaz bir yenilgi içinde bulabilirler. Diğer bir deyişle bu dürtüler karşısında direnememe ve “yasak” “kötü” yiyeceklerden yemek sağlıklı yeme saplantısı olan kişiler için büyük bir yenilgidir. Pişmanlık yaşamalarına sebep olabilir. Bu yenilginin cezası çoğunlukla daha da sert ve uç sınırlamalardır.


Aşırı zayıflama takıntısı(anoreksiya nervoza) ve sağlıklı yeme takıntısı olan kişiler, başkalarını disiplinsiz ve aç gözlü bulup kendilerini güçlü iradelerinden dolayı daha üstün hissedebilirler.


Anoreksiya(aşırı zayıflama saplantısı) ve bulimia(yediklerini kusma) yediklerinin miktarına yoğunlaştırılmış olmuşken, ortoreksikler(sağlıklı yeme saplantısı) yediklerinin kalitesi ile ilgili takıntılıdırlar.


Birçok ortoreksik yalnızca kendi aldıkları ve hazırladıkları yemekleri yerler. Kendi yiyeceklerini her gittikleri yere götürür, başka insanlarla normal ilişkiler kurmakta zorlanabilirler. Yemekle ilgili düşünce ve duygular her türlü sosyal ilişkinin önüne geçtiği için zaman içinde içlerine kapanır ve sosyalleşemezler.


Ortoreksiya ilerledikçe, kişinin sağlığı bozulmaya başlar. Besinlerin doğal ve sağlıklı olmasıyla o kadar takıntılıdırlar ki, sonunda, bu “sağlıksız” ve “saf olmayan” yiyecekleri bedenlerine sokmaktansa hiç yememeyi tercih edebilirler.


Sağlıklı yeme takıntısı olan kişiler, hayatlarının kontrolünü ellerine almak, kimlik duygularını güçlendirmek ve öz değerlerini artırmak için çeşitli diyetler deneyebilirler.

Ortoreksiyanin bilinen bir evrensel menüsü yoktur. Yiyeceğe dair ideolojiler hayal edilebilecek her şekilde olabiliyor, birbiriyle ters düşebiliyor ve ortoreksiyaya dönüşebiliyor. Genel olarak ortoreksikler, bazı yiyecekler ve bileşenler karşısında “saf-doğal olmadıkları” ve “zararlı oldukları” gerekçesiyle takıntı geliştiriyorlar. Diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi depresyon, kaygı ve duygusal iniş çıkışlar yaşayabiliyorlar.


Medyanın Etkisi


Çocukluktan itibaren toplum insanlara dış görünüşün önemli olduğu mesajını veriyor. Örneğin 3-4 yaşındaki bir çocuk çevresi tarafından sevimli olarak değerlendirilip sevilirken başka bir çocuk o kadar ilgi göremeyebiliyor.


Bunun yanı sıra çocukların televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmesi, televizyon yoluyla ideal beden ölçülerine dair mesajları almalarına sebep olabiliyor. Televizyon dizileri, filmler, çizgi filmlerde genellikle ince vücutlu kadınlar ve kaslı erkekler başarılı, popüler, güçlü tipleri canlandırır. Bu nedenle, insanlar daha küçük yaşlardan başlayarak hayatta başarılı ve mutlu olmanın sırrının zayıf ya da kaslı bir görünüme sahip olmak olduğu inancına sahip olabiliyorlar.


Bu durum da insanın bedenine gereğinden daha fazla anlamlar yüklemesine sebep olabiliyor.


Beslenmeye dikkat etmek ve ölçülü egzersiz yapmak, bunu hayatın bir parçası haline getirmek beden ve ruhsal sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yalnız fiziksel görüntüyü hayatın odak noktası haline getirmek ruh sağlığını bozabilir. Aradaki ayrımı iyi saptamak gerek.


Her ne kadar medyadan ve toplumdan kişinin dış görünüşünün ne kadar önemli olduğu ile ilgili mesajlar gelse de kişinin yeme bozukluğuna yakalanmasının temel sebebi olarak medyayı ve toplumsal mesajları suçlamak doğru olmaz.

Kişinin yaşam koşulları, aile ve arkadaş ilişkileri, kişilik özellikleri, duygu durumu, genetik yapısı yeme bozukluğunun oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır. Dolayısıyla televizyon ve dergilerden bağımsız olarak da bir kişi yeme bozukluğuna yakalanabilir.


Temelde, bilinmesi gereken en önemli şey, Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza , Aşırı Yeme Bozukluğu ve diğer yeme bozukluklarıyemek veya kilo ile değil; psikolojik durum ile ilintilidir.


Öz güven eksikliği, kaygı, öfke ve stres gibi alta yatan başka sebepler vardır.


Toplumsal Düzen


Toplumsal sorunların bir kısmı da eğitim yetersizliğinden kaynaklanabiliyor. Ebeveynler çocukları ergenlik çağına girdiği zaman vücutlarındaki değişimler, bu değişimlerin sebepleri hakkında konuşmalı, vücut biçimleri ile gurur duymaları için destek olmaları gerekir.


Bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde, insanların yakınları ve diğer aile üyeleri ile kilo hakkında konuşmaları, birbirlerinin yemelerini ve kilolarını yargılamaları, hatta alay etmeleri ince beden idealini destekleyebiliyor. Böylece fazla kilo ve utanç özdeşleşebiliyor. İnsanlar, özellikle de kadınlar, kilolarından utanması gerektiği duygusuna kapılabiliyor. Sonuç olarak, fazla kilosu olduğuna inanan kadınlar kaç kilo olduklarını saklamaya, mayo veya kısa etekle, şortla görülmek istememeye başlayabiliyorlar. Kadının eşine 'bu beni kilolu mu gösteriyor?' diye sorması, uzun süre görmediğiniz bir dostunuzu ilk görüşte 'kilo almışsın/ vermişsin!' demesi hayatımızda kilonun ve görünüşün odak noktası haline gelmiş olduğu fikrini destekliyor.


Çocuklara, tutarlı bir şekilde düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı olduğu konusunda örnek oluşturabilecek kişi sayısı çok az. Çocuklar yetişkinleri bir dönem ya kalori ve yağ yakmak için aşırı egzersiz yaparken bir dönem hareketsiz görüyorlar. Ayrıca, bilgisayar oyunları ve internet çocukların saatlerini bilgisayarların önünde geçirmesine sebep olabiliyor. Çocuklar, dışarı çıkıp oynamaları için teşvik edilmeli ve onlara egzersizin önemi anlatılmalıdır. 'Çok fazla' ve 'çok az' kavramlarının öğretilmesi de oldukça önemlidir. Çocuklar için yapılabilecek en güzel şey, 'sağlıklı' ve 'eğlenceli' olduğu için haftada 4-5 kere ailece yürüyüş yapmaktır.




Sincap isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla  

Bookmarks

Etiketler
Sosyal Çevre Ve Yeme Davranışları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık




Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:31.

dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429