Sanal Hayat Keyifli Forumun Tek Adresi - Sesli Sohbet - Sesli Chat > Webmaster > Webmaster Program » İnternet Nedir?

  • Yeni Konu aç Cevapla  
     
    LinkBack Seçenekler Arama Stil
  • Alt 14 Mart 2012, 22:59   #1
    Banlanmış Üye
     
    ReLaKs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
     
    Üyelik tarihi: 14 Mart 2012
    Mesajlar: 34
    ReLaKs is on a distinguished road
    Puanlar: 1.791, Seviye: 1
    Puanlar: 1.791, Seviye: 1 Puanlar: 1.791, Seviye: 1 Puanlar: 1.791, Seviye: 1
    Üst seviye: 99%, 0 Gereken puan
    Üst seviye: 99% Üst seviye: 99% Üst seviye: 99%
    Etkinlik: 0%
    Etkinlik: 0% Etkinlik: 0% Etkinlik: 0%
    Standart İnternet Nedir?

    İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. Bir bilgisayarı, modemi ve telefonu olan herkesin yer alabileceği bu ağın en önemli özelliği herhangi bir kuruluşa, gruba ya da ülkeye ait olmamasıdır.

    İnternet’in çıkış noktası, ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki “İleri Araştırma Projeleri Ajansı” (ARPA – Advanced Research Projects Agency) nın 1969 yılında kurduğu ARPANET ağıdır.

    ARPANET başlangıçta, ARPA’dan destek alan bilim adamlarının birbirleriyle bilgi alış verişinde bulunmalarını amaçlarken daha sonra elektronik haberleşmenin çok geniş bir kullanıcı talebiyle karşılaşmasının ardından değişik bilgisayarların birbirlerine bağlanmalarını sağlayan iletişim protokollerinin gelişmesine neden oldu.

    1.01 Türkiye İnternet’e Ne Zamandan Beri Bağlıdır?


    Türkiye, İnternet’e Nisan 1993’ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ’den gerçekleştirilmiştir. Bu ilk hat uzun zaman tüm ülkenin tek çıkışı olarak kalmıştır.

    2.01 İnternet’e Bağlanmak İçin Hangi Donanımlara Sahip Olmalıyım?


    Gerekli Donanım:

    - Bilgisayar
    - Modem
    - Telefon Hattı

    Gerekli Yazılım :

    Windows 95/98, NT veya Linux gibi işletim sistemleri, bağlantı için gereken her türlü desteğe sahiptirler ve ek bir yazılım gerektirmezler.

    (a) Modem Nedir ?


    Modem , telefon hatları vasıtasıyla farklı yerlerdeki bilgisayarları birbirine bağlayan bir cihazdır. Telefon hatları normal şartlar altında sadece ses iletebilir. Modemler, bilgisayarlardaki sayısal bilgiyi ses sinyallerine dönüştürürler. Bu analog sinyalleri alan kaşı taraftaki modem ise ters bir işlemle bilgisayarın anlayacağı dijital bilgiye dönüştürür. Bu 2 işleme Modulation ve Demodulation denir ve MODEM ismi de buradan gelmektedir.

    Çoğunlukla kullanılan modemler 2 türlüdür: Dahili ve harici. Dahili modemler çok yaygındır ve bilgisayarınızın içine takılarak kullanılırlar. Harici modemler ise bilgisayarınızdaki seri iletişim portları üzerinden takılan ve kendi adaptörü olan bir cihazdır.

    (b) Bilgisayarımın Kapasitesi Ne Olmalıdır ?


    Tarayıcı yazılımlarını rahatça çalıştırabilmek için en azından 8 MB Ram*’i olan 486 SX25 IBM uyumlu PC veya 68030 serisinden bir Macintosh’a sahip olmanız gerekir.

    2.02 Nasıl Hesap Açarım ?


    Superonline İnternet Erişim paketinizi aldıktan sonra İnternet’e bağlanmak sizin için çok kolay olacaktır.

    Superonline İnternet Erişim paketi içinden çıkan şifre zarfınızla beraber öncelikle 0212-473 74 75 no’lu telefondan Super Hizmet Hattı yetkilileri ile temasa geçersiniz. Super Hizmet Hattı yetkilileri telefonda size bir Kullanıcı Adı ve Şifre belirlemeniz için yardımcı olacaklardır.

    Kullanıcı Adınız ve Şifreniz belirlendikten sonra İnternet hesabınız açılacaktır. Böylece İnternet bağlantısı için gerekli tanımlamaları yaptıktan sonra İnternet’te kolayca surf yapmaya başlayabilirsiniz.

    2.03 Nasıl Bağlanırım ?


    Windows 98’in İnternet tanımlarını yapmak için, Bilgisayarım penceresi içindeki Çevirmeli Ağ klasörüne çift tıklayın. Açılacak pencerede “Yeni Bağlantı Yap” simgesine çift tıklayın.

    Bu kez açılan ekranda ilk olarak yapacağınız bağlantıya bir isim verin. Bu işlem için aradığınız Bilgisayar için “Bir ad Yazın” kutucuğuna “Superonline ” yazın.

    “Bir Modem Seçin” kutucuğunda modeminiz tanımlı ise bu bölümü ileri düğmesine tıklayarak geçin. Karşınıza gelecek ekranda Superonline ’ın şehir telefon kodunu, Superonline’ın telefon numarasını ve ülke kodunu yazın. Yine ileri düğmesine tıklayarak devam edin. “Son” düğmesine tıklayarak tanımlamanın bu kısmını sonlandırın.

    Tekrar Çevirmeli Ağ penceresine döndüğünüzde burada “Superonline ” simgesinin oluştuğunu göreceksiniz. Simgeye mouse’un sağ tuşu ile tıklayın. Açılan ekrandan özellikler satırına tıklayın. Bu ekranda daha önce tanımladığınız bilgileri göreceksiniz. Şimdi “Sunucu türleri” sekmesine tıklayın. Karşınıza gelen ekranda İzin Verilen Ağ İletişim Kuralları başlığı altında yer alan NetBEUI ve IPX/SPX Uyumlu onay kutularının işaretini kaldırın. Sonra “TCP/IP Ayarları” düğmesine tıklayarak açılan ekranda “Ad Sunucusu Adreslerini Belirtin” seçeneğini işaretleyip Birinci DNS kutusuna Superonline’dan aldığınız DNS adresini yazın. Tamam düğmesini tıklayarak devam edin. Sunucu türleri ekranına dönersiniz. Bu ekranda da yine “Genel” sekmesine tıklayarak Superonline ekranına geri dönün. Bu ekranda “tamam” düğmesini tıklayın ve çevirmeli ağ penceresine geri dönersiniz. Tanımlamaları böylece sona erdirirsiniz.

    İnternet’e bağlanmak için Çevirmeli ağ penceresi içinden, “Superonline ” simgesine çift tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda Kullanıcı Adı bölümüne Superonline Super Hizmet Hattı (0212 – 473 74 75) ile ilk temasınızda aldığınız Kullanıcı Adınızı yazın. Parola kutusu için de yine Super Hizmet Hattı yetkilileri ile oluşturduğunuz parolanızı yazın. “Bağlan” düğmesine tıklayın. Herhangi bir sorun yoksa önce Kullanıcı Adınız ve parolanız doğrulanacak ve ardından da bağlantı gerçekleştirilecektir.

    2.04 İnternet Nasıl Çalışır ?

    a) Alan Adı Sistemi (DNS ) Nasıl Çalışır?
    İnternet’in çalışma sisteminin temel noktası olan Alan Adı Sistemi (DNS ), bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmaları ve eposta alışverişi, Web sayfalarının gösterilişi gibi imkanlar sağlamaktadır.
    İnternet üzerinden herhangi bir yere bağlanmak isteyen kişi öncelikle o yerin adresini yazar. İnternet protokolü (IP ), İnternet adres bilgisini ve Alan Adı Sistemi ’ni (DNS ), bilgisayarlar arasında ki posta ve bilgi aktarımı sırasında kullanır.
    Alan Adı Sistemi (DNS ), basit bir adresi (örneğin Probil) bilgisayarların anlayacağı numaralardan oluşan adrese (123.23.43.121) çevirir. Bunun verimli olarak uygulanabilmesi için, İnternet bir grup ana alan altında organize edilmiştir. Ana alanı, basit adresin sonunda ki harfler (.com) ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri’nde, .com (ticari), .edu (eğitim), .gov (devlet), .mil (askeri) .net (İnternet servisi sağlayan şirketler) ve .org (organizasyonlar), kullanılan belli başlı ana alanlardır. Amerika Birleşik Devletleri dışında olan ana alanlar sadece iki harf ile tanımlanırlar. (Avustralya için .au, Türkiye için .tr)
    Alanlar hiyerarşik bir yapıda organize olmuşlardır. Böylece ana alanlar bir çok alt alanı içine almaktadır.
    Alan adı Sisteminin (DNS ) ve alanların nasıl çalıştığına örnek olarak NASA’nın uzay bağlantıları adresini alabiliriz. (spacelink.msfc.nasa.gov) En yukarıda bulunan alan devleti ifade eden .gov, bunun hemen yanında bulunan NASA’yı ifade eden alan .nasa ve bunun yanında da MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER’ı ifade eden .msfc bulunmaktadır. Adreste bulunan Spacelink, NASA’nın Spacelink programını barındıran bilgisayarı ifade eder. Spacelink’in IP numarası yıllar içerisinde değişmiş olmasına rağmen İnternet adresi hep aynı kalmıştır.
    Alan adı sistemi (DNS ), yukarıda verilen örnekte bahsedildiği gibi adresteki değişiklikleri takip eder. Böylelikle kullanılan İnternet adresinin, IP adresi değişse bile e-posta her zaman doğru adrese ulaştırılır. Ad sunucuları olarak tanımlanan bilgisayarlar, bu değişiklikleri takip etmek ve IP adresleri ile alan adreslerinin çeviriminden sorumludurlar. Ad sunucuları aynı zamanda alan adı sistemi (DNS) ile ortak çalışarak, doğru postanın doğru kişiye ulaşmasını ve doğru adrese gitmesini sağlar. Son olarak tüm mesajların doğru olarak yönlendirilmelerinden ve İnternet üzerindeki trafikten sorumludurlar.
    İnternet alfanumerik adresleri ([email protected]) algılayamaz dolayısıyla ad sunucuları bu adresleri uygun sayısal IP adresine dönüştürürler (örneğin 163.52.128.72). Ad sunucuları alfanumerik İnternet adreslerine uyumlu sayısal İnternet adreslerini kapsayan tabloları içerirler.
    Herhangi bir URL’ye bağlanılmak istenildiğinde, öncelikle, URL’nin gerçek adresinin IP adresi ile uyuşması gerekir. Web-tarayıcınız ilk önce İnternet servis sağlayıcınızın ad sunucusundan URL’nin doğru IP adres bilgisini alır.
    Web tarayıcınız şimdi bağlanmak istediğiniz yerin gerçek IP adresine sahiptir. IP adresini siteye bağlanmak için kullanır. Site size isteğiniz bilgiyi gönderir.
    Eğer istediğiniz bilgi sizinle aynı networkte değilse, lokal ad sunucusu isteğiniz adresi içermemektedir. Bu durumda lokal ad sunucusu bilgiyi İnternetteki bir ad sunucundan almalıdır. Lokal ad sunucusu ana alan (domain) sunucusuna ulaşır. Ana alan (domain) sunucusu, ad sunucusuna istenilen URL bilgisini içeren birinci ve ikinci ad sunucularını gösterir.
    Lokal ad sunucusu Birinci ad sunucusuna bağlanır. Eğer bilgi birinci ad sunucunda bulunamazsa, ad sunucusu ikinci ad sunucusuna bağlanır. Bu iki ad sunucusudan birisi doğru bilgisi içermektedir. Daha sonra bilgiyi tekrar lokal ad sunucusuna geri gönderir.
    Lokal ad sunucusu bilgiyi size yollar. Şimdi Web-browseriniz, IP adresini doğru siteye bağlanmak için kullanır.
    (b) İnternetin Client/Server Yapısı



    İnternet, bilgi iletişiminde müşteri/sunucu modelini kullanır. Bu modelde, müşteri bilgisayarı bilginin bulunduğu sunucu bilgisayara bağlanır, müşteri bilgiyi almak için sunucuya bağımlıdır. Kısaca müşteri kendinden daha gelişmiş bir bilgisayardan hizmet talep eder. Bu hizmet bilgiyi aramak ve müşteri bilgisayarına göndermek olabilir. Bu konuyla ilgili başka bir örnek olarak web sayfalarının ulaştırılması ve gelen – giden e-postalarla ilgilenilmesi verilebilir. İnternete bağlandığınız zaman, sunucu bilgisayara bağlanır ve o bilgisayarın kaynaklarını kullanırsınız.

    Genelde müşteri, lokal kişisel bilgisayardır ve sunucu daha gelişmiş bir bilgisayardır ki bu makine bilgiyi barındırır. Bu bilgisayarlar birçok değişik çeşitte olabilirler. Windows tabanlı güçlü PC’ler, Macintosh’lar ve UNIX işletim sistemiyle çalışan çeşitli donanımlar. Sunucular bağlantı, LAN (lokal alan bilgi ağı), telefon hattı ya da WAN (geniş alan bilgi ağı) tabanlı TCP/IP ile yapılır. Müşteri / sunucu modelinin kurulmasının nedeni birçok müşterinin sunucuda depolanmış uygulamalar ve dosyaya aynı anda ulaşabilmesini sağlamaktır.
    İnternetteki World Wide Web alanında, müşteri aslında bilgisayarınızdaki tarayıcı, sunucu da İnternet üzerindeki ev sahibi (host) bilgisayardır. Tipik olarak, tarayıcı sunucu’dan belirli bir web sayfası için istekte bulunur. Sunucu bu isteği işleme koyar ve tarayıcı’ya istediği cevabı yollar (yine çoğunlukla olduğu gibi web sayfası formunda). Müşteri ile sunucu arasındaki bağlantı sadece bilgi transferi sırasında sağlanır.


    Aşağıdaki şekilde Web’de müşteri / sunucu modelinin nasıl işlediği gösterilmektedir. İnternetteki diğer kaynaklarda aynı şekilde çalışır. Örneğin e-posta gönderilerinde müşteri bilgisayarınızdaki e-posta programı, sunucu ise size e-posta servisini sağlayan bilgisayar olabilir.

    (c) Müşteri/Sunucu Modelinin Çalışma Şekli

    PC tabanlı browser programı, müşteri tarafını kontrol eder. Browser TCP/IP bağlantısını kullanarak HTTP taleplerini sunucuya iletir. Talep edilen bir Web sayfası ya da veri tabanı olabilir. Her iki durumda da talep, HTTP paketlerine bölünerek, İnternetin TCP/IP iletişim organizasyonuyla sunucu bilgisayarına gönderilir.
    Bu paketler sunucu tarafından çalıştırılan bir programla birbirinden ayrılarak asıl talep belirlenir ve istenilen yerine getirilir. Bu hizmet, geri sunum ve istenilen Web sayfasının geri gönderilmesi ya da bir veri tabanının araştırmasının yapılıp, sonucun bir Web sayfası halinde müşteriye gönderilmesidir.
    Sunucu bilgisayar bünyesinde Web sitesini barındırır. Web sunucu yazılımı, sunucunun istenilen sayfayı bulup bunu müşteriye yollamasını sağlar.
    ReLaKs isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
    Yeni Konu aç Cevapla  

    Bookmarks

    Etiketler
    internet, nedir, İnternet


    Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
     

    Yetkileriniz
    Konu Acma Yetkiniz Yok
    Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

    BB code is Açık
    Smileler Açık
    [IMG] Kodları Açık
    HTML-Kodu Kapalı
    Trackbacks are Açık
    Pingbacks are Açık
    Refbacks are Açık




    Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:56.

    dekorasyon Endüstriyel Mutfak EKipmanları sanal ofis Kiralık Ofis | sanal ofis sanal ofis | sanal ofis | muadil toner | fantezi iç giyim fantezi giyim kerebiçci kerebiçci oğuz kerebicci.com araç takip sistemleri | kişi takip sistemleri | Varlık takip sistemleri | filo takip sistemleri |
    istanbul travesti | istanbul travesti izmir escort bayan izmir escort tuzla escort bursa escort bursa escort casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri casino siteleri bahis siteleri istanbul travesti travesti forum |
    istanbul travesti Mekanları | istanbul travesti Haber | istanbul travesti Bilgi | istanbul travestileri | istanbul travesti | travesti | ankara travesti| ankara travesti | ankara travesti ankara travesti

    Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429